Епопеята на едно прегрято Е36 М42

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e36 318ti
Мечтае да кара: всичко
Детайли за колата: М42б18 '94

Re: Епопеята на едно прегрято Е36 М42

Мнение от s_kolev » 08 Сеп 2012, 16:01

Следете си нивото на охл. течност и карайте с подходящ флуид, промивка на радиаторите също не е излишна. М42 е с много добра охл. система, самият мотор е къс, водната помпа е с достатъчен дебит и монтиран в е36 доста често е с големия радиатор все предпоставки за безпроблемна работа.
Колкото до стария или новия м42 е по - добре отговора е новия, по - леките клапани, повдигачи и има слухове за по - леки биели при последните ревизии определено се усещат.

пс. по сервизите не са много запознати с тези мотори, защото при правилна употреба държат на много бой, ако решиш да го правиш прегледай ангренажа и лагерите долу, това им е слабо място
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: bmw e60 525iA

Мнение от kravun » 08 Сеп 2012, 17:05

Колега не знам при кой майстор сте я закарали,но в Сливен са едни от най-добрите майстори. Твоите приятели не може да не ги знаят намират се около военна болница даже и от Бургас много хора ходят при тях. Имат стенд, шлайфат валове, като малък завод са. Тия сигурно са видяли,че си на зор и за тва може да послъгват. Може изобщо да не е от главата, може да е пръснала маркуч и стрелката моментално отива в дясно. Как така заваряват и пак се пука с електрожен ли я правят.....тя да не е от халва.
по-добре 2л пепси от 1.6л хонда

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 1602, E30 pre-face, E36 coupe
Мечтае да кара: зил 130

Мнение от M10 » 08 Сеп 2012, 19:07

s_kolev написа:и има слухове за по - леки биели при последните ревизии определено се усещат.

Не са слухове, биела '93 е 650грама, от 2/95 е 580 грама :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 08 Сеп 2012, 19:21

M10 написа:
s_kolev написа:и има слухове за по - леки биели при последните ревизии определено се усещат.

Не са слухове, биела '93 е 650грама, от 2/95 е 580 грама :)

Така е щото последните са ковани.
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW и VAG

Епопеята на едно прегрято Е36 М42

Мнение от zafirovp » 08 Сеп 2012, 23:25

На компакт от 5.95 м42 318 TI няма лампа за температурата. Има отвор в пластмасата но след това се вижда зелена платка. Както вече казах карал съм с прегрята кола до спиране на двигателя в движение с минимални последици по двигателя. Сменихме гарнитура на глава, въпреки че не беше тотал щета и сега всичко си е ок. След това 3-4 пъти ми прегрява до червения сектор, но просто спрях колата и изчаках 30 мин. Оказа се термостат. Все пак сигурно съм изкарал късмет, но си взех поука и сега през една минута гледам температурата.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 09 Сеп 2012, 12:10

това е интересно. на мен ми е цъфвала водна помпа на (на e30 m10) светофар докато си чакам и стрелката се засили доста, но все пак успях да я спра преди да стигне 3/4.
да кажем, че я видях как почна да се завърта и след 2-3 сек(докато изобщо осъзная какво по дяволите се случва) беше на 3/4 и тогава врътнах ключа :) може би като колата е в обороти нещата се случват по-бързо.

това с лампата е бита карта, общо взето май е сложена да ти каже - "прецакан си". изобщо няма смисъл от нея.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 Compact M40B18 M-tech

Мнение от k-hristov » 09 Сеп 2012, 12:16

zafirovp написа:На компакт от 5.95 м42 318 TI няма лампа за температурата. Има отвор в пластмасата но след това се вижда зелена платка. Както вече казах карал съм с прегрята кола до спиране на двигателя в движение с минимални последици по двигателя. Сменихме гарнитура на глава, въпреки че не беше тотал щета и сега всичко си е ок. След това 3-4 пъти ми прегрява до червения сектор, но просто спрях колата и изчаках 30 мин. Оказа се термостат. Все пак сигурно съм изкарал късмет, но си взех поука и сега през една минута гледам температурата.

Значи мойто не е компакт, или сигурно таблото ми е от тайните разработки на М ГМБХ и всички останали с компакти са прецакани, че нямат "строшен мотор лампа".

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 09 Сеп 2012, 12:24

steeN написа:това е интересно. на мен ми е цъфвала водна помпа на (на e30 m10) светофар докато си чакам и стрелката се засили доста, но все пак успях да я спра преди да стигне 3/4.
да кажем, че я видях как почна да се завърта и след 2-3 сек(докато изобщо осъзная какво по дяволите се случва) беше на 3/4 и тогава врътнах ключа :) може би като колата е в обороти нещата се случват по-бързо.

това с лампата е бита карта, общо взето май е сложена да ти каже - "прецакан си". изобщо няма смисъл от нея.

Само да уточня че с ключа си спрял електрическото захранване на автомобила температурата в мотора е продължила да се вдига след това завъртане гаранция. Извод: гаранция или превантивна зашита след като се получи информация за започнато прегряване няма и не може да има процесите са доста бързи единствено е да се спазват технически интервали за смяна на дадени компоненти с такива нови и оригинални ( това в БГ е много относително ) което най-доброто което може да се направи за автомобила .

костинбродчанин
Аватар
Кара: е60 530д
Мечтае да кара: М3 Компакт
Детайли за колата: Няма много...

Мнение от vladi_a_i » 09 Сеп 2012, 16:40

ekcta3uto написа:
zafirovp написа:На компакт от 5.95 м42 318 TI няма лампа за температурата. Има отвор в пластмасата но след това се вижда зелена платка. Както вече казах карал съм с прегрята кола до спиране на двигателя в движение с минимални последици по двигателя. Сменихме гарнитура на глава, въпреки че не беше тотал щета и сега всичко си е ок. След това 3-4 пъти ми прегрява до червения сектор, но просто спрях колата и изчаках 30 мин. Оказа се термостат. Все пак сигурно съм изкарал късмет, но си взех поука и сега през една минута гледам температурата.

Значи мойто не е компакт, или сигурно таблото ми е от тайните разработки на М ГМБХ и всички останали с компакти са прецакани, че нямат "строшен мотор лампа".

Аз сложих табло от англичанка Компакт на моя,че по ми харесва в мили/километри и лампата си светва при палене и после гасне...а старото табло не си спомням да е светвала червената лампа,мисля,че нямаше...
БМВ и пак БМВ и пак БМВ...БМВ

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от k-hristov » 09 Сеп 2012, 16:51

vladi_a_i написа:
ekcta3uto написа:

Аз сложих табло от англичанка Компакт на моя,че по ми харесва в мили/километри и лампата си светва при палене и после гасне...а старото табло не си спомням да е светвала червената лампа,мисля,че нямаше...

Ама моето си е в километри, и си ми работи лампата, а даже съм с М40!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 09 Сеп 2012, 21:09

vladobate написа:...

по-скоро съм спрял горенето в двигателя :lol: ама да митичния heat soak...
колата ми беше ок след това именно, защото я хванах на време.
като видиш, че така ти се движи стрелката се спира двигателя веднага.
това с парното и алабала е ако леко прегряваш, не ако ти текне водата или спре помпата.
няма как от 3/4 да загре до критичната част само от "остатъчната" топлина.
иначе за поддръжката ясно, но не е гаранция. фалове винаги се случват.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от s_kolev » 09 Сеп 2012, 21:16

ekcta3uto написа:
vladi_a_i написа:
ekcta3uto написа:

Щом си с м40 значи не си с компакт
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: 318is E36 '94 M42

Мнение от quovadis » 09 Сеп 2012, 21:35

Така. Главата е за коша, в момента се търси друга. 3 от 4 бутала са за смяна. Обтегача на веригата е изпускал - преди известно време колата взе да работи като дизелова на звук. Това е засега, да се надяваме до сряда да е готова. Поне с "майстора" се познаваме от 20-ина години.:smile:

Sent from my ALCATEL_one_touch_995 using Tapatalk 2

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от k-hristov » 09 Сеп 2012, 22:27

s_kolev написа:
ekcta3uto написа:
vladi_a_i написа:
ekcta3uto написа:

Щом си с м40 значи не си с компакт

А ако ти нямаш бъбреци отпред, значи не караш БМВ, така ли ? А ако компакта ми е с М40 и му свети лапмпата за температурата к'во праиме ?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от s_kolev » 10 Сеп 2012, 2:08

Сменяме мотора :mhihi:
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към E36