Почистване на MAF сензора (дебитомер)
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
- asotsf
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 330ci Stahlgrau
Re: Почистване на MAF сензора (дебитомер)
С радост съобщавам, че след 20 дни борба проблема със забиването е най-после отстранен. Днес монтирах новият дебитомер БОШ 0 928 400 527, който купих от колега от форума - Роби, 242 лв и с помоща на един приятел, който програмира колата сега вече всичко си дойде на мястото. Колата стана много по-пъргава в ниските от колкото с разкачения дебитомер и е кеф да я настъпваш просто.
Успех на другите, които имат същите проблеми и с квото можем ще помагаме, ако някой има нужда от този СРС спрея остана ми в излишък, така че да свирка!
Успех на другите, които имат същите проблеми и с квото можем ще помагаме, ако някой има нужда от този СРС спрея остана ми в излишък, така че да свирка!

- Maxmadness
- ентусиаст
-
- Кара: E46 320Cd. `04 Kawasaki z1000 `11
Колеги възможно ли е,дебитомера да е сдал багажа,и да вдига разхода,но колата в същото време да си върви идеално и да дърпа стабилно? Напоследък под 10/100 не мога да падна,даже и с леко каране..незнам дали проблема,не е в това че я карам на кратки разстояния..но все пак,как мога да разбера със сигурност дали съм за нов дебитомер??На диагностика излиза,че допълнителния нагревател не работи,това може ли да води също до завишен разход,имайки впредвид,че е лято? 

"The Lion does not need the whole world to fear him, only those nearest where he roams"
A.J DARKHOLME
A.J DARKHOLME
- asotsf
- кандидат ентусиаст
-
Колега при диагностика може да се видят дали отчитаните от дебитомера стойностти съвпадат с реалните и така ще разбереш дали е за смяна. Ако дебитомера ти е проблема имаш 2 варианта: 1во го чистиш и ако няма разлика сменяш, както направих и аз. Иначе провери си филтрите, ако не си ги сменял скоро. 

- Dimitroff
- Фен на тройките
-
- Кара: Колите да палят и работят!
- Мечтае да кара: ;)
- Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)
bmw-maximilian написа:Колеги възможно ли е,дебитомера да е сдал багажа,и да вдига разхода,но колата в същото време да си върви идеално и да дърпа стабилно? Напоследък под 10/100 не мога да падна,даже и с леко каране..незнам дали проблема,не е в това че я карам на кратки разстояния..но все пак,как мога да разбера със сигурност дали съм за нов дебитомер??На диагностика излиза,че допълнителния нагревател не работи,това може ли да води също до завишен разход,имайки впредвид,че е лято?
Няма как от ел.печката да вдига разхода, Макс.
Като сте я чели - не видяхте си стойностите на дебитомера?
asotsf написа:Колега при диагностика може да се видят дали отчитаните от дебитомера стойностти съвпадат с реалните и така ще разбереш дали е за смяна. Ако дебитомера ти е проблема имаш 2 варианта: 1во го чистиш и ако няма разлика сменяш, както направих и аз. Иначе провери си филтрите, ако не си ги сменял скоро.
На място ли ?
На място в 99% от случаите дебитомера е наред...при съмнения за дебитомер се гледа колата в движение (живи данни) - в противен случай диагнозата "дебитомер" е на сляпо

- asotsf
- кандидат ентусиаст
-
Не се изразих правилно, но да имах предвид диагностика в движение. Поне при мен при задържане на 2ра 2500 оборота и след това на трета успях да видя 4 пъти разминаване в двете стойности със стария дебитомер.
- Maxmadness
- ентусиаст
-
Dimitroff написа:bmw-maximilian написа:Колеги възможно ли е,дебитомера да е сдал багажа,и да вдига разхода,но колата в същото време да си върви идеално и да дърпа стабилно? Напоследък под 10/100 не мога да падна,даже и с леко каране..незнам дали проблема,не е в това че я карам на кратки разстояния..но все пак,как мога да разбера със сигурност дали съм за нов дебитомер??На диагностика излиза,че допълнителния нагревател не работи,това може ли да води също до завишен разход,имайки впредвид,че е лято?
Няма как от ел.печката да вдига разхода, Макс.
Като сте я чели - не видяхте си стойностите на дебитомера?asotsf написа:Колега при диагностика може да се видят дали отчитаните от дебитомера стойностти съвпадат с реалните и така ще разбереш дали е за смяна. Ако дебитомера ти е проблема имаш 2 варианта: 1во го чистиш и ако няма разлика сменяш, както направих и аз. Иначе провери си филтрите, ако не си ги сменял скоро.
На място ли ?
Ами последно с теб го правихме това нещо,беше доста одавна,и доколкото помня всеки път когато идвах при теб ми даваше грешки за дебитомера,но въпреки това
На място в 99% от случаите дебитомера е наред...при съмнения за дебитомер се гледа колата в движение (живи данни) - в противен случай диагнозата "дебитомер" е на сляпо
Ами последно с теб го правихме това нещо,беше доста одавна,и доколкото помня всеки път когато идвах при теб ми даваше грешки за дебитомера,но въпреки това колата вървеше добре както върви и сега,обаче разхода под 10/100 не пада,а аз от тогава нито съм го сменял нито нищо,а за чистене според мен няма смисъл,защото с тебе и това сме правили...големите джанти ги отписвам за големия разход,защото доста колеги карате със 17-ки и не ви харчи колкото мойта,единственото за което се сещам е дебитомера,но как да разбера на 100% дали е заминал,за да не се получи проба-грешка със смяна на части подред.

"The Lion does not need the whole world to fear him, only those nearest where he roams"
A.J DARKHOLME
A.J DARKHOLME
- badsharki
- ентусиаст
-
- Кара: F11 530xd
Живи данни при работещ дебитомер. Иначе като записва ЕКУ-то грешки за дебитомера (дебитомера не работи) е все едно си с разкачен дебитомер, т.е. колата ще си върви идеално. 
... е пак може да се види на живи данни, че си седи на средна стойност, ама при грешка ... няма смисъл, то е ясно.

... е пак може да се види на живи данни, че си седи на средна стойност, ама при грешка ... няма смисъл, то е ясно.
- Maxmadness
- ентусиаст
-
Тоест колата ако е с развален дебитомер,все тая дали е закачен или не така ли?От това излиза,че колата ако е с развален дебитомер,все едно е с разкачен и върви перфектно,затова и лапа повече?
A.J DARKHOLME
A.J DARKHOLME
- asotsf
- кандидат ентусиаст
-
Аз не съм съгласен с това. При мен със стария дебитомер кола беше умрял кон. Ускорение нулево и на 140-150 и свършваха силите, трагедия отсякъде. След като го разкачих ЕКУ-то почна да взима средни стойнисти за въздуха и колата почна да лети, с цената на завишения разход обаче - около 9-10/100. След слагането на новият дебитомер колата стана много по- пъргава в ниските, а за вискоти както преди - без проблем. Така че неправилно отчитащ дебитомер и разкачен такъв са 2 различни неща.
- Dimitroff
- Фен на тройките
-
- Кара: Колите да палят и работят!
- Мечтае да кара: ;)
- Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)
Макс, нямам спомен да съм ти чел колата в последните 2 месеца...
Отделно от това - със сигурност не си казвал, че имаш опасения за дебитомера - щяхме да се повозим и да видим
Най-малкото - щях да погледна дали няма нужда от адаптация
Отделно от това - със сигурност не си казвал, че имаш опасения за дебитомера - щяхме да се повозим и да видим

Най-малкото - щях да погледна дали няма нужда от адаптация

- Malik
- младши ентусиаст
-
- Кара: 530d '09
bmw-maximilian написа:Тоест колата ако е с развален дебитомер,все тая дали е закачен или не така ли?От това излиза,че колата ако е с развален дебитомер,все едно е с разкачен и върви перфектно,затова и лапа повече?
Когато е развален, като го разкачиш колата тръгва. Ако е здрав не трябва да има разлика след разкачането.
- badsharki
- ентусиаст
-
- Кара: F11 530xd
bmw-maximilian написа:Тоест колата ако е с развален дебитомер,все тая дали е закачен или не така ли?От това излиза,че колата ако е с развален дебитомер,все едно е с разкачен и върви перфектно,затова и лапа повече?
Имам предвид, че щом ти го отчита като грешка значи е развален тотално. Демек не отчита изобщо, компютъра записва грешка и го игнорира ... все едно си с разкачен дебитомер.
Ако не отчита вярно е друго нещо, ЕКУ-то се съобразява със сойностите му и колата няма да върви. Тогава няма и грешка за дебитомера. Такъв можеш да го хванеш като го разкачиш или живи данни.
- asotsf
- кандидат ентусиаст
-
badsharki написа:bmw-maximilian написа:Тоест колата ако е с развален дебитомер,все тая дали е закачен или не така ли?От това излиза,че колата ако е с развален дебитомер,все едно е с разкачен и върви перфектно,затова и лапа повече?
Имам предвид, че щом ти го отчита като грешка значи е развален тотално. Демек не отчита изобщо, компютъра записва грешка и го игнорира ... все едно си с разкачен дебитомер.
Ако не отчита вярно е друго нещо, ЕКУ-то се съобразява със сойностите му и колата няма да върви. Тогава няма и грешка за дебитомера. Такъв можеш да го хванеш като го разкачиш или живи данни.
При тези ЕКУ-та отчитането на грешка не означава игнориране на съответния елемент, а напротив той продължава да работи а грешките се записват до 255. Например много хора имат индикация за еърбега, но той продължава да си работи. С дебитомера е същата работа, мери грешно, отчита грешка, но въпреки това БК го слуша и колата е спъната.
- Maxmadness
- ентусиаст
-
Ами колеги при мен колата не е спъната,върви супер добре,но харчи наистина много.
@Dimitroff,Ванка.Последно имам впредвид преди около 1 година,даже може и да са 2 като взех колата,още тогава говорехме за завишен разход най-най първия път когато ти се обадих,още тогава погледнахме дебитомера,и го изчистихме,и ти ми каза,че ако се прояват отново проблеми с него този път ще е за смяна,това имах впредвид под "последния път".Тогава ти ми обясни,като гледахме живи данни,имаше две чертички и едната гонеше другата,и ми каза че трябва първо да пробваме с чистене и ако нестане нов... и сега незнам какво да правя.Даже ако си спомняш моя дебитомер нямаше нищо общо със вашия и тогава с Марио бяхме,и формата му беше коренно различна...и не можеше да се стигне хубаво със спрея защото жичката беше някъде навътре заради тъпата форма на самия дебитомер
@Dimitroff,Ванка.Последно имам впредвид преди около 1 година,даже може и да са 2 като взех колата,още тогава говорехме за завишен разход най-най първия път когато ти се обадих,още тогава погледнахме дебитомера,и го изчистихме,и ти ми каза,че ако се прояват отново проблеми с него този път ще е за смяна,това имах впредвид под "последния път".Тогава ти ми обясни,като гледахме живи данни,имаше две чертички и едната гонеше другата,и ми каза че трябва първо да пробваме с чистене и ако нестане нов... и сега незнам какво да правя.Даже ако си спомняш моя дебитомер нямаше нищо общо със вашия и тогава с Марио бяхме,и формата му беше коренно различна...и не можеше да се стигне хубаво със спрея защото жичката беше някъде навътре заради тъпата форма на самия дебитомер

A.J DARKHOLME
A.J DARKHOLME
Сега прочетох всички 26 страници, на страшно много места се пита как се репрограмира или адаптира сменения дебитомер на 320д 136кс.
В кои менюта на ДИС се влиза и т.н.
Аз имам ДИС (v57, не 44 ако има значение), но там до където стигам се иска да се въведе някакъв номер от 7 цифри. Не разбирам това номер на ДДЕ-то ли е (компютъра всъщност) или номер от стария МАФ, на който обаче не виждам 7-цифрен номер.
На 527 завършва моя "нов" МАФ, той е идентичен с 468, разликата е защото 468 са монтирани заводски в колата, а 527 са за пазарна продажба, просто вътрешна номерация на БМВ.
Има ли някой желание да обясни процеса?
Или поне по-скоро и най-вече точки 5. 6. 7. и на там от това ръководство? http://tis.spaghetticoder.org/s/view.pl?1/06/81/64
Благодаря.
В кои менюта на ДИС се влиза и т.н.
Аз имам ДИС (v57, не 44 ако има значение), но там до където стигам се иска да се въведе някакъв номер от 7 цифри. Не разбирам това номер на ДДЕ-то ли е (компютъра всъщност) или номер от стария МАФ, на който обаче не виждам 7-цифрен номер.
На 527 завършва моя "нов" МАФ, той е идентичен с 468, разликата е защото 468 са монтирани заводски в колата, а 527 са за пазарна продажба, просто вътрешна номерация на БМВ.
Има ли някой желание да обясни процеса?
Или поне по-скоро и най-вече точки 5. 6. 7. и на там от това ръководство? http://tis.spaghetticoder.org/s/view.pl?1/06/81/64
Благодаря.