Дневни светлини при Е36

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Re: Дневни светлини при Е36

Мнение от ildivvy » 20 Авг 2012, 9:55

Дали няма да е по-добре да няма и процесор,а да е само с "по-стандартни" електронни елементи?Идеята е да е по-сигурна самата работа (процесора може да "забие",да се "рестартира" и още сума ти свойствени за тях неприятности,които макар и редки са възможни).Просто мощен транзистор,драйвер за него,мултивибратор за ШИМ-а,ИС с компаратор на напрежението за пускането в началото и още една интегрална схема с тригери за последващото спиране и пускане от шофьора,както и включването на "реалните" "дълги" светлини.
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: M40B18 '93

Мнение от Don_Mandragon » 20 Авг 2012, 10:34

ildivvy написа:Дали няма да е по-добре да няма и процесор,а да е само с "по-стандартни" електронни елементи?Идеята е да е по-сигурна самата работа (процесора може да "забие",да се "рестартира" и още сума ти свойствени за тях неприятности,които макар и редки са възможни).Просто мощен транзистор,драйвер за него,мултивибратор за ШИМ-а,ИС с компаратор на напрежението за пускането в началото и още една интегрална схема с тригери за последващото спиране и пускане от шофьора,както и включването на "реалните" "дълги" светлини.

Имам вариянт вече с два таймера 555. Има си и ШИМ и закъснение след палене. Няма следене на напрежението. Просто се взима сигнала от лампата за зареждането за включване и изключване. Според мен това е най-сигурния вариянт. Просто схемата ще стане малко по обемна. Вече се отказах от вариянта с платка в релето. Кутийката ще е под волана, а в релето ще има само един транзистор. Единственото свързване ще е под волана с 4 жици. Причината е, че имам доста приятели, който искат модулче и не трябва да е обвързано само с Е36. Нека за вариянта с релето се погрижи колегата ''методи80'', а да хората с други модели или марки ще извакарам аз нещо.

ПП: 555 е по-калпав чип от ПИК-а. За забиването си има "Watchdog timer". Ще трябва да се набие звукова индикация няма начин. При палене да пуска някакъв сигнал. Не искам да съм в неведение включени ли са или не са.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 20 Авг 2012, 16:36

Вариянт с обикновена електроника имам готов още преди вариянта с микроконтролера .... Реализиран е с хибриндна интегрална схема (не с таймери) , работи много добре и не е капризна към нищо ... Има забавено включване от 5 секунди и плавно палене на лампите , следи напрежението от алтернатора и гаси модула при падане под допустимия минимум , има възможност за настройване на интензитета на светлината м/у 0 -100% (тоест всеки ще може да си го настрои както си иска с помощта на тример потенциометър) ... (както казах още в началото , подготвил съм два вариянта , единия за колегите с повече претенции , другия за колегите без претенции ... За съжаление идеята с електроника в релето не успях да я реализирам , така че модулите ще са в отделни кутийки ) Очаквайте включване до 2 дена ... :twisted:

User
Аватар
Кара: 330XD
Детайли за колата: the silent power

Мнение от b00st » 20 Авг 2012, 19:22

значи плуг н плей отпада като вариант? :(

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е53

Мнение от sa_hellrot » 20 Авг 2012, 21:26

Аз в бушониерата имам място за допълнителна кутийка, освен ако не трябва да е в купето , под таблото.
Колко точки на присъединяване(свързване) ще има , ако е ясно ве4е?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 20 Авг 2012, 22:08

zBoost написа:значи плуг н плей отпада като вариант? :(

Все още не съм го изключил напълно като вариянт , но ще се налага да се тегли един кабел или от ключа за фаровете или от самите габарити , който да управлява модула , тоест реално не е plug & play .... Та след като така или иначе ще се налага да се тегли кабел , клоня към вариянта да е на отделен модул и да се връзва всичко посредством кабели ... Но дори така , самия модул ще е достатъчно малък и ще може да се монтира навсякъде (може да се побере в бушониерата без проблем , ако човек реши да го остави там , или където и да било изобщо ...) . Точките на свързване са 4 -
1. плюс (+)
2.маса
3. изход към дългите
4. управление от габаритите
Измислил съм начин за наистина много лесен монтаж , който ще покажа с видеоклип на моята кола ... Всичко се тегли от релето на дългите , само управлението за габаритите се тегли от кабела за левия габарит , всички тези точки са много лесно достъпни в бушониерата ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 20 Авг 2012, 23:22

Помислете за вариант plug&play с wireless управление ;)
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 316i
Мечтае да кара: Camaro RS/SS 1968

Мнение от georgi9909 » 20 Авг 2012, 23:32

Методи80 отново ПОЛЕЗЕН както винаги :) :bowdown: . Чакам с нетърпение :)
Колчетата нанасят поражения на вашите коли само в случай на самоотбрана.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 21 Авг 2012, 16:45

Доколкото разбирам,няма да може да се спира и пуска след първоначалния,автоматичен "пуск".Нищо.И това е вариант.
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: M40B18 '93

Мнение от Don_Mandragon » 21 Авг 2012, 17:24

ildivvy написа:Доколкото разбирам,няма да може да се спира и пуска след първоначалния,автоматичен "пуск".Нищо.И това е вариант.

В моя вариянт уж ще може, кутийката ще е вътре под волана. Транзистора ще е вътре в релето. 3 кабела ще се вързват на ключа за фаровете:
- + след контакт
- маса
- деактивиране на модула при положение различно от 0.
Кабела за управление на релето за дългите се реже и към кутийката се вързват двата края. Докато си на контакт, но не си запалил ще може да се изключва модула със светкавицата. Иначе по дифоут винаги ще са включени. Ще има звукова индикация за включени с едни късо титкане и с едно дълго или 2 къси за изключени. За съжаление няма да мога да ви покажа със снимков материял преди 5-6 септ. как се монтира, че Е36-цата я подарих на баща ми и не е при мен ;)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E91 LCI/е36 дрифтачка

Мнение от dicho0o » 23 Авг 2012, 16:28

Колеги има ли развитие?Нещо готово за пазара? :bchug:
Изображение
..На завоя заляга ,конете яко напряга ,задницата бяга ,към мантинелата посяга ,педала до метала ,прекъсвача да откача ,да гърми гърнето ,да разцепва небето..

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 23 Авг 2012, 22:44

dicho0o написа:Колеги има ли развитие?Нещо готово за пазара? :bchug:

Аз лично само чакам да ми изработят кутиите и модула е готов ... Другата седмица към понеделник , вторник мисля да съм готов с продукт ... (ако нещо не се забави или обърка ) ... В момента в който съм напълно готов , ще пусна тема в търговския радел на форума , така че всички да са информирани ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 24 Авг 2012, 10:32

Давай го, че точки не останаха :mhihi:
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от kagebista » 24 Авг 2012, 10:58

bum_bum написа:Давай го, че точки не останаха :mhihi:

Аз пък в КАТ ентусиазиран отивам за златен талон преди дни и ми лъсна един фиш от 2010 - много останах разочарован :mhihi:
Чакаме крайният продукт, че свикнах да слагам колана още със сядането ама с ключа за фаровете още съм на ВИЕ и се забравяме чат пат... :mhihi: :P
Мъжът струва точно толкова,
колкото неговата дадена дума.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bmw325tds » 24 Авг 2012, 15:12

metodi80 написа:...
Чакаме с нетърпение :yes:

ПредишнаСледваща

Назад към E36