Бързо намаляващ интервал на маслото

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: –ше Е60 530 d

Re: Бързо намаляващ интервал на маслото

Мнение от memorex » 10 Авг 2012, 13:06

Здравейте колеги.Накратко принципа на изчисляване интервала на смяна масло е на база консумирано гориво в рамките на максимум 24 месеца.Логиката е че качествата на маслото се влошават при контакт със някои от съставките на горивото и следователно колкото по–голямо количество гориво контактува с едно и също количество масло повече се скъсява живота на последното.В тази насока може да се каже че колкото качеството на горивото е по–лошо толкова по–рано е необходима смяна на маслото защото не вярвам зададената в ЕЦУто спецификация на горивото да е баш като на българското.
В крайна сметка по–рано винаги е по–добре пък и по–сигурно.Успех
ПП.
Допълнение:

Филтър купе–интервала се определя от пропътуваното разстояние,скоростта и температурата също за мах.24 месеца
Накладки–определя се от ДСЦ модула според скоростта на въртене на колелата,спирачното усилие определящо се от
продължителността на отваряне на изпускателни клапани и вероятната температура на накладките определена чрез
компютърно моделиране на скоростта спрямо продължителността и усилието на спиране и околната температура

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

Мнение от Dimitroff » 20 Авг 2012, 12:34

Стремглаво намаляващият интервал за смяна на маслото е и показателен за качеството на маслото...проверено неколкократно.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E 60 530d
Мечтае да кара: Нещо с голям мотор

Мнение от peters75 » 20 Авг 2012, 17:28

Dimitroff написа:Стремглаво намаляващият интервал за смяна на маслото е и показателен за качеството на маслото...проверено неколкократно.

Не съм много съгласен,защото моята е преди фейса и няма измерване на вискозитета и качествата на маслото.Статистиката си я води по някакви други показатели,но не и според качеството според мен.А и за 10к не съм долял грам масло и нивото е на максимума все още.

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

Мнение от Dimitroff » 20 Авг 2012, 17:41

Ти не си съгласен според наблюдения над твоята кола.
Аз изказвам мнение базирано на наблюденията ми над десетки автомобили от марката...

И изобщо нямам предвид стила на каране и условията (градско/магистрала) като определящи намаляването на интервала - те са едно на ръка - говоря за съвсем друго!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E 60 530d
Мечтае да кара: Нещо с голям мотор

Мнение от peters75 » 20 Авг 2012, 19:21

Ако е така,както твърдиш,колега какво масло да слагам тогава..??Това ми го смениха в М-кар.Ако и при дилърите маслото не е стока от къде да си купувам и какво масло..?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '16 550d

Мнение от Emooo » 20 Авг 2012, 20:05

Мнението на Dimitroff е странно. Не обяснява защо след 1000км след смяна ми святка отново смяната на масло и след само ресет без да пипам маслото вече карам 10 000 със същото масло и не се е обадило.
Tool - Fear Inoculum

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E60
Мечтае да кара: BMW

Мнение от ilia1984 » 20 Авг 2012, 20:48

Николай Диянов написа:Специално тази история със смяната на маслото всяка година и на мен са ми я казвали. Дори първите ми няколко смени бяха точно на такъв интервал, без да съм достигнал километри за смяна. Обясняваха, че независимо от пробега, маслото си губело смазочните качества, двигателя се износвал по- бързо и всичките стандартни твърдения на механиците. Не съм сигурен има ли нещо вярно, но последните пъти си го сменям на пробег и проблем не съм забелязал. Върти ми се в главата един спомен, че това за едната година смяна важеше за по- старите масла. :dunno:

Всички масла по стандарт BMW-LL се снемят на 2 години или 25 000 км когато борд компютъра ви показва по малко явно масло не струва Купувате само оригинални масла отговарящи на стандарта BMW-LL !!! Всяка смяна под 25 000 или две години ви носи само загуба на малко средства за двигателя разбира се че по добре по често да се сменя маслото!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '16 550d

Мнение от Emooo » 20 Авг 2012, 20:51

Естествено че караме с BMW-LL. С него се случват тези аномалии.
Tool - Fear Inoculum

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E60
Мечтае да кара: BMW

Мнение от ilia1984 » 20 Авг 2012, 20:59

Emooo написа:Естествено че караме с BMW-LL. С него се случват тези аномалии.

Предполагам че спазвате и останалите цифрички след BMW-LL 01 04 ;) Но дори и така да е никой не ви гарантира дефакто че маслото е оригинално или е по-българено :yes:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 530da 04'
Мечтае да кара: А7 3.0TFSI
Детайли за колата: China Maina Town Tuning

Мнение от sawion » 20 Авг 2012, 21:26

Това последното бяха пълни глупости.... Извинявам се ама и в книжката го пише - след ресет смяната на масло на Е60 530Д изписва 30 000км (като за някой страни за които е произведена колата е по-малък). От там насетне започва да намалява стремглаво като компютъра прави графично изчисляване базиращо се на брой паления и време на работа на мотора при работна температура и при неналичие на такава. С 2 думи ако караш колата само градско на къси разтояния и мотора не влиза в работна температура, интервала започва да се скъсява и накрая както е писало 30000км може за изминати реални 16-17000 да ти изпише, че трябва да се смени скоро. Имам предвид, че няма датчик по маслената магистрала който да следи за качествата на маслото, а всичко е софтуерно зададено на ЕЦУ-то.

Legendary
Аватар
Кара: G30 530iX LCI, F25 30iX

Мнение от MadChicken » 20 Авг 2012, 21:44

То и за това се нарича CBS (Condition Based Service) а не SIA (Service Indicator System). Няма химична лаборатория в колата за анализ на течностите, ако някой се чуди. Всичко се калкулира спрямо начина и условията на експлоатация на колата - топли, студени стартове, обороти, скорост, ниво на течности, параметри от датчици за температура, въздух, гориво и т.н., така че според мен всички са наполовина прави :)

П.П. Всичко си го пише накратко даже на сайта на BMW, а доста подробно в сервизната документация. И всичко това е направено с цел да се намалят разходите на официалните сервизи, докато колата е гаранционна, което си е доста подло ...
Only dead fish follow the stream...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530D F07 530D
Мечтае да кара: и да не приближава сервиза :)
Детайли за колата: трошляче някакво :)

Мнение от spacepl » 24 Авг 2012, 12:51

Колега, те да не го сменят безплатно докато е гаранционна?

ентусиаст
Аватар
Кара: F90 M5C

Мнение от Cinder » 24 Авг 2012, 15:05

Има и такава опция да. Не че е безплатно, защото ти си го плащаш като купуваш колата, ама така се води :mhihi: Service inclusive мисля се казваше.
Изображение

Д-р Хаос
Аватар
Кара: само шестцилиндрови БМВ-та :)

Мнение от cww » 24 Авг 2012, 15:16

Може да е и след като си си купил колата. Стига обаче все още да е гаранционна. След това вече не може.
NOTHING IS GAINED WITHOUT SACRIFICES AND FREEDOM WITHOUT BLOOD

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39/ Е60
Мечтае да кара: X6 цвят бордо

Мнение от Николай Диянов » 24 Авг 2012, 19:18

За мен лично е много трудно да установя какво масло се сипва при всяка смяна, особено сега, докато колата е все още в гаранция. Задължително е да отида в оторизиран сервиз и там какво се сипва не е особено ясно. В общи линии го бутам на доверие в сервиза, че след като е оторизиран задължително ще сипят най- доброто и ще се погрижат за колата подобаващо. Но дали е така- няма как да се знае!
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Е60/Е61