Ъпгрейд на спирачна система E90 335d

3-та серия ('06-'12)

Модератори: Dimitroff, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: F31 335xd
Мечтае да кара: M3

Ъпгрейд на спирачна система E90 335d

Мнение от Lamjta » 01 Авг 2012, 13:52

Колеги някой да е правил някакви подобрения в спирачната ситема по точно да е сменявал спирачни апарати и дискове да даде съвет.
Мойте предни са 348мм а задните са 336мм.

т-т-т-тузар
Аватар

Re: Ъпгрейд на спирачна система E90 335d

Мнение от GaD » 02 Авг 2012, 10:35

Няма нужда, ако питаш мен, просто си вземи добри доскове и накладки. Евентуално по-добра течност за спирачки и метални маркучи.

Иначе и аз така като тебе бях мераклия да права нещо по спирачките и вече 2-ра година ми седят апарати с дискове от е90 м3 :) Ама, едва ли ще ги сложа :)

Ако все пак искаш да даваш една камара пари, вземи някой готов ББК (Биг Браке Кит) от хубава фирма и си готов :) Там е плъг 'н плей :)

Потребител
Аватар
Кара: F31 335xd
Мечтае да кара: M3

Мнение от Lamjta » 02 Авг 2012, 23:48

Колега може ли да дадеш предложение за хубави дискове, накладки, маркучи с метална обвивка и спирачна течност- марка и от къде да се поръчат. Дали дисковете да са чисти или пробити и нарязани. Аз също чета и разглеждам много, но няма никой който да е слагал и да ми е казал мнение, а не ми се плаща за опити. Проверявал съм ББК но ми идва малко множко, за предни искат 5000 лв. а задни около 2500 лв. АР рейсинг примерно.
Ти проверявал ли си дали е възможно да се монтират дискове от Е90 М3 на 335, мисля че главината/шенкела непозволява или греша? Апаратите също, но при тях най много да се поръчат нови супорти. Иначе и на мен ми е минавало през главата да слагам от М3. Може ли да пишеш колко бутални са от М3 предните и задните апарати и ако няма да ги монтираш ще ги продаваш ли?

т-т-т-тузар
Аватар

Мнение от GaD » 03 Авг 2012, 21:37

Аз лично не съм правил такова нещо и немога да говора от опит, но това е copy/paste от един член на Е90пост - Алпина б3 Лукс. Той много добре си описва ъпдейтите и като цяло ми се струват много добре подбрани. Ето какво е направил той за спирачките:

(i) steel flex lines for improved pedal feel from Goodridge
(ii) brake pads from Cool Carbon that I had read excellent feedback from the forum.
(iii) high boiling brake fluid ATE Blue Racing
(iv) slotted and dimpled discs from EBC that are called "Turbo Groove" and go for around 500 EUR (front and back).

Казва, че се държат перфектно и след 40 км яко каране на ринга, което е похвално! Ето и линк към човека и темата -

http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=322185

Относно м-ковите спирачки, да могат да се сложат на всяко е90, но със специален фланец. Имам хора дето могат да ми го направат, ама сега съм с 17-ки и не взлиат и докато не взема по големи, няма как да стане...ако имаш интерес на лс.

Успех!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е91 325i N53

Мнение от Georgieff » 14 Авг 2012, 9:46

Гледам големи ъпгрейди дискутирате тук, вие си знаете дали си струват. Всъщност ако често си на писта е оправдано.

Мога да споделя личен опит от замяна на стандартните дискове на Е39 с Брембо Макс (Brembo MAX) отпред. Задните си ги оставих оригинални. Операцията по смяната включваше пълно обслужване на спирачните апарати (тук давам предните, има същия комплект за отзад):
Номенклатурен номер : 34111157037
Описание : КОМПЛ.ГАРНИТУРИ СПИРАЧЕН АПАРАТ
Ед.цена (с ДДС) : 41.24 BGN
Има наличност
Това е за Е39, за твоята е друг. Сменихме четирите диска, всички накладки (за накладките вече не помня марката, но със сигурност не са TEXTAR), включително на ръчната и регулирахме ръчната.
Спирането се подобри значително и педалът стана много по-чувствителен. Можех да спра на светофар без да се усети подрусване в последния момент (колата беше автоматик). Общо с тези дискове и накладки направих почти 50 000 км - чак майстора на последния преглед ми вика - абе ти си първия ми клиент дето прави 50 с едни спирачки. Много равномерно се износват и дисковете и накладките - радиални линии изобщо не се появяват. Между другото първо се наложи смяна на задни накладки, а не на предни. Наскоро загледах предните дискове на сегашната ми кола - вече имат радиални линии (с оригиналните дискове). Сериозно се замислям като станат за смяна да взема пак Брембо Макс.
Брембото ми излезе на цената на оригиналния диск. Ако ти трябват координати пиши на ЛС. Не всеки се хваща, нито пък може да обслужва спирачни апарати.
Единственото неудобство (понеже не мога да кажа, че е недостатък) е, че когато спираш интензивно, отпред се чува малко по-силно стържещ звук - може би е заради каналите на диска - разпитвах и ми казаха че всички Брембо Макс са така. Досега не съм чувал за недоволни хора.

Имаше и забавна история - жена ми си кара колата по София лятото и спира на светофар на червено. Някъв таксиджия до нея почва да ръкомаха и да сочи нещо. Тя отваря прозореца и го пита какво има - онзи ѝ казва, че спирачките били счупени и да не карала така и да отидела в сервиз - решил явно, че диска е сцепен ли, не знам :kuku: .
Touring & windsurf club

Назад към E90/E91/E92/E93