Светлини на таблото ТДС

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Кенеф за великани
Мечтае да кара: Alpina B10 biturbo

Светлини на таблото ТДС

Мнение от Zubcho » 19 Юли 2012, 18:22

Здравейте,

имам чуденка относно 3 светлини на таблото на тдс, които не знам за какво служат. Нямаха крушки на тях. Вече имат, но при подаване на контакт не светят. Крушките са нови и светят на други гнезда.

1 е зелен триъгълник с почти пълна окръжност около него със стрелка от дясно. Намира се над екранчето за автомата. Подозирам, че тази лампа светва ако имаш изгоряла подгревна свещ.
2 не се вижда от пред. Отзад под фасунката е нарисуван почти пълен кръг със стрелка от дясно. Намира се до светлината на умната дюза.
3 бензиноколонка с 2 реда по 4 мехурчета под нея. Предполагам, че това е предупреждение за вода в нафтата. Намира се след фасунка номер 2 от горе.

Така и не помня някой да ги е обсъждал тези неща. Съжалявам, че не снимах картинките. Ако няма идеи какви са, ще ги снимам утре за да стане по нагледно.

Направих опит с тест на таблото да видя дали ще светнат, но и при него не запалват тези лампи.

Автомобилът е 12.1995г. комби. Скоро и диагностика ще направя. Ако някой знае кой модул да гледаме и ме насочи ще е най-добре.

Благодаря.

На снимката долу се вижда първата лампа как изглежда.Точно над екрана за позицията на скоростния лост.
Изображение
Последна промяна Zubcho на 19 Юли 2012, 18:40, променена общо 1 път
Пийте си редовно хапчетата от сушени жаби и карайте внимателно по острите завои, че да не ви се подострят колите.

Аз карам според ЗЗдП, и спазвам ограничението на скоростта, а ти?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E38 750iL, 740i, 728i, E39 523i
Мечтае да кара: Е31 и BMW 507
Детайли за колата: E36 Limousine limited edition designed by Stony Style Corporation (SS Co). For more details follow the link: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 8&t=179527

Re: Светлини на таблото ТДС

Мнение от stony1 » 19 Юли 2012, 18:27

Защо не направи снимки на тези лампи? Както си ги описал, не помня на моето табло да има такива.
Българския вариант:
1. Изваждаме предпазителя;
2. Подменяме го с чисто нов, който сме купили минути преди манипулацията;
3. Тестваме дали всичко работи;
4. Ако всичко работи, значи е били изгорял старият предпазител;
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
6. Колеги от форума дават съвети, а ние все повече и повече питаме;
7. Изминава една седмица и проблемът все още не е решен;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;
10. Това се повтаря при всеки проблем, възникнал по колата.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: '94 525tdsA

Мнение от coresnet » 19 Юли 2012, 21:26

1 е за ASC, 2 е за само за дизелите (мисля че на първите модели само се слага)- т.нар. "start clear" (един вид че можеш да запалиш вече), 3 е за вода във филтъра (символа е гравиран само на задната част на таблото, плака с такъв символ няма)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Zubcho » 19 Юли 2012, 21:43

coresnet написа:1 е за ASC, 2 е за само за дизелите (мисля че на първите модели само се слага)- т.нар. "start clear" (един вид че можеш да запалиш вече), 3 е за вода във филтъра (символа е гравиран само на задната част на таблото, плака с такъв символ няма)

Сори ама аз тдс с асц не съм чувал да има. Нещо друго е според мен.
Пийте си редовно хапчетата от сушени жаби и карайте внимателно по острите завои, че да не ви се подострят колите.

ентусиаст
Аватар
Кара: E34 524td лЕто господне '90-то
Мечтае да кара: по път без дупки

Мнение от alchohol » 19 Юли 2012, 21:48

Това второто го има при мен и ако не светне, значи има изгоряла свещ. А означението клегата го е обяснил. Само да добавя, че е хубаво да се изчака да изгасне и тогава да се пали, особено зимата е препоръчително даже, защото подгряването не приключва с изгасването на лампата с реотанчето.
Дизела е кат' копейка- дрънне, бръмне и офейка :driving: :driving: :driving:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от coresnet » 19 Юли 2012, 22:16

alchohol написа:Това второто го има при мен и ако не светне, значи има изгоряла свещ. А означението клегата го е обяснил. Само да добавя, че е хубаво да се изчака да изгасне и тогава да се пали, особено зимата е препоръчително даже, защото подгряването не приключва с изгасването на лампата с реотанчето.

За това говоря, лампата е start clear и индикира, че можеш да запалиш колата. Не знам на тдс да работи тази лампа, поне по спомени от ел.схемата май я нямаше вързана. Явно на най-старите модели (и на 524тд го има). За 1та лампа е за ASC 100%, тдс-а я няма тази екстра, но таблото не е специално за тдс ;) така че не очаквай нито една от трите лампи да светне :bchug:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Zubcho » 20 Юли 2012, 9:22

alchohol написа:Това второто го има при мен и ако не светне, значи има изгоряла свещ. А означението клегата го е обяснил. Само да добавя, че е хубаво да се изчака да изгасне и тогава да се пали, особено зимата е препоръчително даже, защото подгряването не приключва с изгасването на лампата с реотанчето.

Ако 2 наистина е индикация за изгоряла свещ, как може да се провери дали го има в ел. схемата на моята кола? Би било добре да светва ако имам изгоряла свещ. Кофти е да не можеш да запалиш в най-големия студ, а така поне ще знаеш защо :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 20 Юли 2012, 9:48

Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от coresnet » 20 Юли 2012, 11:29

Няма индикации за изгорели свещи и други такива екстри :) Както казах- нито една от трите лампи няма да светне ;) ето малко суха теория:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Zubcho » 20 Юли 2012, 12:19

coresnet написа:Няма индикации за изгорели свещи и други такива екстри :) Както казах- нито една от трите лампи няма да светне ;) ето малко суха теория:
Изображение

Сега идва и резонния въпрос - защо? При положение, че това си е ранно предупреждение за свещите и водата в нафтата.

Как може да се направи да работи??? За мен има смисъл да разбера ако има вода в нафтата и трябва да източа част от горивото в горивния филтър.

Благодаря.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от coresnet » 20 Юли 2012, 13:26

Въпроса трябва да се отправи към централата на БМВ най-вероятно :D Ние само можем да гадаем, но е факт- тия неща ги няма на нашите тдс-и... Както виждате, пише not used. Сега съм на работа и нямам много време да ровя, но ако държиш ще погледна като мога схемата. Доколкото виждам сигнала за вода в горивния филтър (нормално отворен ключ) отива на пин 36 на DDE, друг е въпроса къде се намира този сензор и въобще има ли го (не съм запознат). Ако можеш да си "осигуриш" сигнала, може да се направи да свети лампата за вода в горивото (е, плака със съответния символ за съжаление няма...). Колкото до лампата start clear- нямам схема за по-старо табло/DDE и не мога да кажа със сигурност, но предполагам че функцията и е заменена от лампата с "дюза" (check engine). Тук пин 4 на DDE управлява лампата...

ентусиаст
Аватар
Кара: E34 524td лЕто господне '90-то
Мечтае да кара: по път без дупки

Мнение от alchohol » 20 Юли 2012, 17:07

Zubcho написа:

Ако 2 наистина е индикация за изгоряла свещ, как може да се провери дали го има в ел. схемата на моята кола? Би било добре да светва ако имам изгоряла свещ. Кофти е да не можеш да запалиш в най-големия студ, а така поне ще знаеш защо :)

При изгоряла свещ тази лампа не свети. Светва, ако всичките са изправни.
Дизела е кат' копейка- дрънне, бръмне и офейка :driving: :driving: :driving:

Аватар
Кара: E34

Мнение от ivan. » 21 Юли 2012, 12:29

^
само дето на твоят мотор и на тдс лампите за малко различни,различно светят а таблата са малко на конвеир ,със заготовки .....
да съм в духа на темата:
Лампата за EML не светва никога,защо?
Изображение
by ''kompleksa''

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от coresnet » 21 Юли 2012, 13:11

ivan. написа:^
само дето на твоят мотор и на тдс лампите за малко различни,различно светят а таблата са малко на конвеир ,със заготовки .....
да съм в духа на темата:
Лампата за EML не светва никога,защо?

Защото такава логика е заложена в DDE

Назад към E34