Проблеми и решения на охладителната система!

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2012 BMW X5 Xdrive30d
Мечтае да кара: 2020 BMW X5 Xdrive30d
Детайли за колата: Sport Pkg, HUD, Adaptive Drive, Top View, LDW, Comfort Seats..all the works!

Re: ЕГР термостат - 100 градуса

Мнение от Flipz » 12 Юли 2012, 9:21

mitrax написа:
Ivo_Borisov написа:Той си е само за охлаждане на АГР-а

:yes:

ако се чудите какво става ако е блокирал затворен - ми ще е като на модели който просто нямат охлаждане на агр-а :idea:
Изображение
със
Изображение
малкия термостат е екстра , не необходимост. Оптимизация :idea: Обаче като блокира отворен променя нормалната работа на Основната система - охладителната система на двигателя.

Този отговор ми хареса много, трябваше май и аз просто да вляза в realoem.com и да разгледам как стоят нещата по маркучите...

Между другото моят ЕГР термостат беше точно отворен и пречеше на правилното охлаждане на колата..сега топката е в големия термостат, оправям го днес и на вън може да бъде 40 градуса, двигателят ще си стои 88-94 :)

ентусиаст
Аватар
Кара: '16 Q7 S Line 3.0 TFSI Supercharged
Детайли за колата: Stage 1 435hp/545NM, заредена до гърба

Мнение от bai_ILIA » 12 Юли 2012, 16:37

чакаме развръзката с нетърпение. твойта тема обхваща почти на 100% охладителната система за дизеловите Е46 :lol:
"Чемодан, вокзал, Москва"

младши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Sport Pkg, HUD, Adaptive Drive, Top View, LDW, Comfort Seats..all the works!

Мнение от Flipz » 12 Юли 2012, 19:10

аз лично научих много за охладителната система на колата си...за жалост днес не стигнахме до термостатата, че трябваше да оправям ръчната на колата (не искаше да мине технически преглед хахах) и оставихме термостата за вторник. Ще пиша като стане, но в момента с тези 35-37 градуса навън колата ми държи перфектни 88-94. Явно един път мине ли загряващата температура и ако навън е достатъчно горещо с или без работещ голям термостат температурата си е ок, все пак проблемът при него е да стои затворен до 88 градуса :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Мнение от Ivo_Borisov » 12 Юли 2012, 19:13

При тези температури навън, на градско най вероятно ще ти държи нормална температура. Карай си спокойно до вторник! :)
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Flipz » 17 Юли 2012, 12:42

Май вече ще се слага край на охладителната сага. Днес свалихме големия термостат, беше избило уплътненията и течеше доста, и беше постоянно отворен, както се и предполагаше. След като го смених колата загрява и държи 88-94 с климатик. Ще я тествам тези дни пак на скрито меню, но мисля че вече 100% финализирахме оправянето на охладителната система на колата.

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 17 Юли 2012, 15:57

И на мен точно така ми беше избило уплътнението на термостата - беше се отчупили едно 2см парченце от външния ръб и над 1600-1700 оборота си хвърляше антифриз. Смених го и заспа :smoke:
Si non confectus, non reficiat.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Flipz » 17 Юли 2012, 16:00

и при мен беше така..и се чудех от къде изтича този антифриз, малко по малко, но всяка година доливах :))..първо смених на ЕГР термостата уплътнението, че и то си беше отишло, но явно основния теч е бил от големия термостат...

като го гледам май беше оригиналния от преди 7 години, така че време му е било 100%.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: на пълна газ
Мечтае да кара: MB SLS AMG

Мнение от DiGital » 22 Юли 2012, 23:28

Голям сакатлък. Купих голям термостат. Слагам го и тече. Свалям и видях, че уплътнението не ляга добре. Обърнах г-рата и слагам термостата. Пак същата работа. утре щего мисля. Някой имал ли е такъв проблем?
WOT: wide open throttle, the only tuning condition that newbies seem to be interested in. ;-)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Flipz » 22 Юли 2012, 23:57

Оригинален ли взе или на SWAG? Оригиналния трябва да е перфектен като пасване и гарнитурата до колкото си спомням идваше залепена за термостата, а на другия май трябва да се купува отделно и може затова да не пасва, ако термостата и уплътнението не са 1 към 1.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от DiGital » 23 Юли 2012, 9:45

На SWAG :) щего мисля, има си гарнитура ама не пасва добре. Щего оправя днес-утре. :)
WOT: wide open throttle, the only tuning condition that newbies seem to be interested in. ;-)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от DiGital » 23 Юли 2012, 22:08

Днеска гледах по-обстойно. Проблема може дае и от водната помпа. Стара помпа нее в мене да направя измервания.

Успях да измеря само стария и новия термостат. Има разлика около 1мм м/у позицията на гарнитурите ама немисе вярва това дае проблема. Утре ще продължа.

ентусиаст
Аватар
Кара: coupe e36 m42 , цоупе е46 325ci
Мечтае да кара: ///M

Мнение от mitrax » 23 Юли 2012, 22:34

Flipz написа:Май вече ще се слага край на охладителната сага. Днес свалихме големия термостат, беше избило уплътненията и течеше доста, и беше постоянно отворен, както се и предполагаше. След като го смених колата загрява и държи 88-94 с климатик. Ще я тествам тези дни пак на скрито меню, но мисля че вече 100% финализирахме оправянето на охладителната система на колата.

та значи колега ти си с 330д 204 к.с. ? Аз регистрирах моята в КАТ в петък и я следя сега и май и аз съм за голям термостат . Варира ми от 82 - та до 101 я докарах на едно изкачване с клима и педала до метала . И друго забелязах - на 85 градуса , изгасен мотор и на контакт , ел перката ми върти някаде на 2ра скорост . Ще мина радиаторите на пароструйка , и ако няма подобрение май ще съм за тремостат.
в ГТ1 ел перката не ми дава грешка , а виското се чува че "бучи" като е около 90 градуса водата.
Не ми стигна батерия днес на лаптопа , че тествах дебитомери и други ... Управлението на ел перката от климатичното управление ли се командва (че аз не виждам смисъл на 85с да пуска допълнително охлаждане ДДЕ-то) ? Вижда ли се някаде температурата на кондензатора , или ел перката се върти по налягане на фреона ? Тука Димитроф може да даде жокер.

поздрави !
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Flipz » 23 Юли 2012, 23:27

В жегата трудно ще можеш да хванеш големия термостат само от менюто, поне по мое мнение. При мен заграваше бавно, но при 30+ градуса навън си минава 88 градуса и тогава с постоянно отворен или работеш термостат е все тая.

Както ме посъветваха най-добрия начин да разбереш за термостата е да докоснеш долния маркуч на радиатора когато си на около 60-70 градуса по меню. Ако е топъл значи си за термостат. Намира в страни на казанчето за течността за чистачки.

Относно перката, при мен беше много странен проблем - при проблемите виско и термостати явно колата разбираше, че има проблем и пусна ли климатика, тази перка просто се побъркваше. Бучеше като за световно, аз й бях свикнал и го приемах за нормално, сега като включа климатика, перката се включва но не бучи (явно е на първа скорост) и понеже не минавам 94-95 градуса се чува много по-леко (може би 2-3 скорост предполагам). Странното е, че преди бучеше и на 75 градуса. Не намирам логика, но може би ако оправиш нещата от системата ще се стабилизира и при теб, знам ли я от къде черпи данни за избор на скоростта този блок.

При всички случай съм в перфектна кондиция сега, вече седмица се радвам на 88-94 градуса постоянна температура и я достигам за 2-3 км, супер се кефя!

ентусиаст
Аватар
Кара: 330хд

Мнение от JTD » 24 Юли 2012, 9:50

Ел. перката се управлява и по температура на двигателя, и по налягане на фреона. Което достигне първо дадени стойности пали перката да охлажда.
Може да караш на климатик и на 50 градуса на водата да ти върти ел. перката, примерно.
Трябва да си богат, за да караш BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!

ентусиаст
Аватар
Кара: coupe e36 m42 , цоупе е46 325ci
Мечтае да кара: ///M

Мнение от mitrax » 24 Юли 2012, 15:27

казус точка RU :mhihi: и без да съм ползвал климатика перката се върти на някаква умерена скорост. Ще мия радиаторите външно , дано изпадне някаква гняц + 2 , 3 умрели врабчета и ако се оправят нещата - СУПЕР. Ако не стане - термостат .

Колега Flipz , като ти миха радиаторите с пароструйката , не си разглобявал кой знае какво по предницата ? Лястовици , ламарини - всичко си ти седеше или ? Виско , дифузьор ?
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към E46