Е46 - Разход гориво!
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
- jgf
- Потребител
-
- Кара: E46 318i '02
- Мечтае да кара: по хубави пътища!
Re: Е46 - Разход гориво!
pimpo написа:Колега тва е много. Как си карал ?
Аз пък след последната разходка 300км, по голямата част по маг. Хемус, ми излезе точно 6 по борд. На същия мотор (N42B20) при скорост 100-120, но сам и с малко багаж. По колонка не знам защото не съм зареждал.

Датчик разпределителен вал - всмукателен е изключен /проблеми с ваноса/
- rve
- ///Мтусиаст
-
- Кара: ///М3 и още нещо
Зависи какво имаш предвид под нормален разход. С 90 гори 7.7, със 180 16-17, с 200+ отиваш над 20/100, просто с м-ката може 2 и 200. София-Плевен обикновено го взимам за 1ч 40мин с разход около 10/100, което е средна скорост около 115км/ч. М-ката лапа здраво над 4500-5000 оборота, което не е режим за поддържане извън писта. Там колегата Шаро може да ви разкаже, че се приминава към разход на гуми и накладки 

rve написа:София-Петрохан-София + София-Априлци-София + една седмица градско в София - 617км с 59л или 9.56/100 като повече от 250 не съм вдигал![]()
![]()
Не знам защо съм живял със заблудата, че М-ките са фабрично ограничени на 250 (даже така ми го пише в заводския типов сертификат) и аз арабийската съм раздавал газ до 260+ и си свиркам "Баце, ние сме делимитирани". Та наскоро сварих правата от Ябланица почти празна, две предавки надолу до 4-та на 160, 5-та на 220, 6-та на 260 и на 270 забоде нос. А си изпълваше километража съвсем уверено и има ехее още цяла предавка по тоя оборотомер...
Турни гпс-а и ще видиш, че забожда нос точно на 250км/ч. С един ремап и ще е друга бирата след това

Трябва да си богат, за да караш BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!
- rve
- ///Мтусиаст
-
Последен
Колега, ограничението е по километраж (указател), без значение каква е истинската скорост. Например ако съм с по-малки гуми пак ще ме ограничи на 270 по уреда без значение, че реалната скорост е по-малка. DME-то не знае с колко лети колата, освен по оборотите на колелата (от DSC-то), оборотите на мотора и предавката (от компютъра на SMG-то). А и 20км/ч грешка?!
Дори и толкова да е, скоростта не се ограничава директно като величина, а косвено.

Колега, ограничението е по километраж (указател), без значение каква е истинската скорост. Например ако съм с по-малки гуми пак ще ме ограничи на 270 по уреда без значение, че реалната скорост е по-малка. DME-то не знае с колко лети колата, освен по оборотите на колелата (от DSC-то), оборотите на мотора и предавката (от компютъра на SMG-то). А и 20км/ч грешка?!

rve написа:Последен![]()
Колега, ограничението е по километраж (указател), без значение каква е истинската скорост. Например ако съм с по-малки гуми пак ще ме ограничи на 270 по уреда без значение, че реалната скорост е по-малка. DME-то не знае с колко лети колата, освен по оборотите на колелата (от DSC-то), оборотите на мотора и предавката (от компютъра на SMG-то). А и 20км/ч грешка?!Дори и толкова да е, скоростта не се ограничава директно като величина, а косвено.
DME-то знае с колко километра в час се движиш и те ограничава по това.
Гумите нямат абсолютно никакво значение за показанията на километража и съответно ЕКУ-то на двигателя.
- rve
- ///Мтусиаст
-
Я да видим дали някой модератор е още на вахта или ги е напекло отпускарската
JTD, заблудил си се, а и аз не се изразих съвсем точно. Стрелката на километража взима усреднен сигнал от двата задни АБС датчика, чиито стойности така или иначе не се различават много (пусти шпер). Както вече писах, ЕКУ-то изчислява "своя" скорост, която и подлежи на ограничение по косвени параметри - обороти на коляновия вал и обороти на изходящия вал на скоростната кутия (на Е36 доколкото знам датчика е в дифа).
Гумите и по конкретно диаметърът им имат основно значение за точността на показанията скоростомера (стрелката), но си прав че нямат значение за изчисленията на ЕКУ-то скорост. Има официални бюлетини на БМВ за това, че скоростомерите са калибрирани да показват до 5% повече от реалната скорост при условие, че колата е със стоков размер гуми - 255/40/18 или 255/35/19. С по-малки гуми грешката става по-голяма (показва повече от релната скорост), това го проверих лично първата зима с 225/45/17. С по-големи гуми грешката се намалява.
Ще го замеря и с ГПС-а, но 20км грешка ми се вижда много.

JTD, заблудил си се, а и аз не се изразих съвсем точно. Стрелката на километража взима усреднен сигнал от двата задни АБС датчика, чиито стойности така или иначе не се различават много (пусти шпер). Както вече писах, ЕКУ-то изчислява "своя" скорост, която и подлежи на ограничение по косвени параметри - обороти на коляновия вал и обороти на изходящия вал на скоростната кутия (на Е36 доколкото знам датчика е в дифа).
Гумите и по конкретно диаметърът им имат основно значение за точността на показанията скоростомера (стрелката), но си прав че нямат значение за изчисленията на ЕКУ-то скорост. Има официални бюлетини на БМВ за това, че скоростомерите са калибрирани да показват до 5% повече от реалната скорост при условие, че колата е със стоков размер гуми - 255/40/18 или 255/35/19. С по-малки гуми грешката става по-голяма (показва повече от релната скорост), това го проверих лично първата зима с 225/45/17. С по-големи гуми грешката се намалява.
Ще го замеря и с ГПС-а, но 20км грешка ми се вижда много.
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
- rve
- ///Мтусиаст
-
В МК4 навигацията има сервизно меню, където дава скорост в м/с, но е много инертно показание - стойностите още намаляват, а аз отдавна съм спрял.
Ново 20: ще сработи ли ограничителя на дино тест? Аз твърдя, че да.
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
rve написа:В МК4 навигацията има сервизно меню, където дава скорост в м/с, но е много инертно показание - стойностите още намаляват, а аз отдавна съм спрял.
Абсолютно да

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
rve написа:Ще го замеря и с ГПС-а, но 20км грешка ми се вижда много.
големи, грамотни хора...
хванете калкулатора
20 км/ч отклонение при 270 км/ч са 7.5%
за мен всичко е наред

от скорошен рън с нов дизел, който е ограничен 100% забихме на 247 км/ч по GPS, а стрелката на километража показваше 261/2

You said: "Time will change!" What if it changes you?
- skoklev
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: ше E46 330xi, сега Туарег 3.2 vr6
Е46 - Разход гориво!
Ъпдейт. За последните 11к км.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- Flipz
- младши ентусиаст
-
- Кара: 2012 BMW X5 Xdrive30d
- Мечтае да кара: 2020 BMW X5 Xdrive30d
- Детайли за колата: Sport Pkg, HUD, Adaptive Drive, Top View, LDW, Comfort Seats..all the works!
skoklev написа:Ъпдейт. За последните 11к км.
Как се казва това приложение?
- Gqbriel
- старши ентусиаст
-
- Кара: комби
- Мечтае да кара: Нещо с S мотор
- Детайли за колата: N52B25
Flipz написа:skoklev написа:Ъпдейт. За последните 11к км.
Как се казва това приложение?
Аз питах същото на Л.С

bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма.
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5
- skoklev
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: ше E46 330xi, сега Туарег 3.2 vr6
За колегите, които ме питат на ЛС,а и в темата
Програмката се казва "Road Trip" и я има в App Store безплатно Lite версията (поддържа само 1 кола) в Installous има цялата (мисля, че има и повече екстри). Днес ще въведа и разходите за обслужване, ремонти, други разходи...Работи се уникално лесно с нея, данните за зареждане се въвеждат за не повече от 15 сек!
Ако има интерес ще ъпдейтна по-късно
Едит: Червена иконка с бяла бензиноколонка е

Ако има интерес ще ъпдейтна по-късно

Едит: Червена иконка с бяла бензиноколонка е

rve написа:....
....
В съвременното автомобилно производство никой не използва датчик от диф-а, за да ти покаже с колко километра се движи даден автомобил. Разбира се автомобила да не е от най-евтините и бюджетни такива.
Информацията за скоростта при почти всички "нови" автомобили идва или от ЕКУ-то на АБС-а (или там каквато е разновидността) или от Инструмент клъстъра, който взима инфо от АБС модула.
Този сигнал обикновено се разпространява или по КАН шината (в повечето случаи) или в специфични шини специфични за отделните производители на автомобили.
Никой няма да ти вземе сигнал от изходящия вал на скоростната кутия и да ти го набута директно в ЕКУ-то на двигателя, защото това е безсмислено.
Ако забележиш ЕКУ-то на двигателя и това на скоростната кутия се осъществява по КАН шина. Въпросната КАН шина е закачена до още модули, които може да се възползват от сигнала за скоростта.
Оборотите на двигателя въобще не се намесват при изчисляване на скоростта на автомобила.