Какво знаят младите за комунизма в България?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Re: Какво знаят младите за комунизма в България?

Мнение от Bogat-Beden » 06 Юли 2012, 15:27

за мен е безкрайно показателно ,че от малка детска възраст помня как баща ми се съдираше да псува като гледа пленуми на БКП и всякакви подобни помии
много е важно да уточня,че дядо ми (неговия баща) тогава е първия с лична кола в града, супер висока заплата,служебна Волга, огромен апартамент в топ центъра на града и т.н точно по "червена " линия - почти до бой са стигали..
сравнението със сега е неудачно,този път можеше вече да сме го минали и да приличаме на страна от Западна Европа (вярно,че много теоретично,но..)
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от MatriX_Fucked » 06 Юли 2012, 15:32

Benedetto написа:
flame написа:...
В България никой не е бил тормозен за това, че е отстоявал позиция, която не е била по някакъв начин свързана с критикуването или отричането на комунистическия строй :idea:

:help: :help: :kuku: :kuku: Ти уби коня с правата лопата, човече.. Не само го уби, ми го закопа, разфасова го и го изпрати за "Родопа" рийш ли...

pimpo написа:...Лошото е че ги няма и всичките преимущества на онова време, които според мен са доста повече.

Можеш ли да ми изброиш "предимствата на комунизма" които ги няма да речем в Западна Европа - Англия, Западна Германия? Посочи ми причина, поради която някой би предпочел да живее в България през 70 и 80-те години, а не в Западна Германия или Англия? (изключваме "тук съм роден", "роднини и приятели са тук" и подобните).

А, щот у Англия не е имало "социалистически строителни чудеса" от типа панелки? :D Не е имало забрани да се слушат "непозволени радиа" - само ББС1 и ББС2. Не е имало вонящи народно произведени автомобили, поддържащи се само от държави субсидии, а елитните модели - само за избранници? Било е просто чудесно... Не е имало безработица, не е имало смазване на протести от полицията... Рай! Просто рай!

Изображение
Без страх, без спирачка!

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 06 Юли 2012, 15:49

Benedetto написа:
В България никой не е бил тормозен за това, че е отстоявал позиция, която не е била по някакъв начин свързана с критикуването или отричането на комунистическия строй :idea:

:help: :help: :kuku: :kuku: Ти уби коня с правата лопата, човече.. Не само го уби, ми го закопа, разфасова го и го изпрати за "Родопа" рийш ли...

Жулни още една водчица и дай насам поне 1 пример за това, което твърдиш :winky: :ok:

Аватар
Кара: AUDI TT 1.8T + Smart ForTwo 0.7

Мнение от audi_bulgarian » 06 Юли 2012, 15:54

MatriX_Fucked написа:Изображение

Защо няма остъклени тераси?
Защо няма единично санирани апартаменти?
Защо няма индивидуално боядисани тераси в цвят по избор?
Защо няма свободно висящи кабели?
Защо няма подменени дограми в избран по вкус цвят, модел и вид?
Защо няма зазидани/разширени прозорци?
Защо никой не си е присъединил терасата към апартамента ?
Защо никой не е модифицирал перилата на терасата си?
:banghead:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е46
Детайли за колата: N42B20

Мнение от pimpo » 06 Юли 2012, 16:52

Benedetto написа:Можеш ли да ми изброиш "предимствата на комунизма" които ги няма да речем в Западна Европа - Англия, Западна Германия? Посочи ми причина, поради която някой би предпочел да живее в България през 70 и 80-те години, а не в Западна Германия или Англия? (изключваме "тук съм роден", "роднини и приятели са тук" и подобните).

Нещата които ги е имало в Англия Германия в България никога не ги е имало и няма да ги има, независимо от стоя!

Обаче мисля, че говорим за нещата в България а не по света. Не ме разбирай погрешно - не съм комунист и не смятам, че това са била най-славните времена. Това което казвам е, че за да се оттървем от комунизма, загубихме твърде много хубави неща, които ме карат да се замисля дали си е струвало. Ето някои от тях:

1. Безплатно образование - факторът който дава равен старт на всички, отсявайки с времето по-напористи и интелигентни деца. Играждат се специалисти на базата на уменията си, а не на базата на портфейла на тате. Резултатите от това тепърва започваме да ги берем (защото сега е момента в който на пазара на друда започват да се появяват децата на новото време). Ако случайно не сте го забелязали, поговорете си с някой HR в сериозна фирма. Накратко казано - рязко увеличени претенции срещу трагично ниски качества.

2. Производство на кадри каквито са нужни на пазара на друда - Да, било е кофти да те пратят в Долно Нанагорнище защото там е нужен човек като теб. Само че сега (почти) никой университет не съгласува "производството" на кадри с търсенето на работна ръка. Като резултат БУЗ-овете бълвате всевъзможни "специалисти" които в България просто няма къде да работят.

3. За детските градини да говоря ли?

4. Безплатно здравеопазване - Отиваш в която и да е болница, казваш си проблема, правят каквото могат, даже не те питат кой си. Асега първо проверяват да не си пропуснал някоя вноска, след това ти вземат 3 лева за добър ден и след това почват да изреждат нещата които не се покриват от касата... Който не е минал по този път, само той не знае за какво иде реч.

5. Лека и тежка промишленост - този отрасъл хранеше цели градове, а продукцията в голяма част беше за износ, което хранеше цялата държава. Сега такава промишленост просто няма, а работниците останали на улицата се молят да ги земат някъде охрана за 200 лева на месец.

6. Селско стопанство - България произвеждаше хиляди тонове плод и зеленчук и беше в топ износителите за източна Европа. Сега ядем гръцки домати дето само на цвят приличат на такива, а хиляди декари земя пустее, а селата едно по едно изчезват.

Ако не ви стига, мога и още, ама сега нямам време :)
Кога се пише "И" и кога "Й"

1. В българския език няма дума, която в множествено число да завършва на "й"!!!
грешно --> правилно
- вибраций --> вибрациИ
- консултаций --> консултациИ

2. Думи в които може да има "и" или "й" според смисъла. Примери:
- моменТА в коЙто (ед.число)... / ...моментИТЕ в коИто... (мн. число)
- коЙ човек (ед. число) / коИ хора (мн. число)
- някоЙ човек (ед.число) / някоИ хора (мн.число)
- Моля не ме безпокоЙте! / Не, не ме безпокоИте
- един завоЙ (ед.ч.) / много завоИ (мн.ч.)

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 06 Юли 2012, 16:55

А също и прекрасна природа и гостоприемни и дружелюбни хора :D
За живеене не знам, но за командировки в БГ бая са се поизбивали чужденците едно време :smoke:

Мафиозо!
Аватар

Мнение от rado_rf » 06 Юли 2012, 19:08

pimpo написа:
Benedetto написа:...

Чей, чей, ся папа Бенедикт ще ти ги обясни нещата :D Ти нищо не разбираш.. :mhihi:
"Няма нищо по-хубаво от това да се изсереш на метеното и няма нищо по-лошо от това да метеш изсраното" - древна мъдрост

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E 36 320i Touring
Мечтае да кара: Мазерати
Детайли за колата: Стар чук - сребристо комби Е36 от 96-та.

Мнение от D.Stanev » 06 Юли 2012, 22:44

Абе малко съм дърт, ама да кажа - искахме само "Тоблерон", а получихме четвъртит увит в станиол от Тоблерон с надпис "Демокрация"... :mrgreen:
BMW Crash master

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от kulov » 07 Юли 2012, 1:33

rado_rf написа:
pimpo написа:

Чей, чей, ся папа Бенедикт ще ти ги обясни нещата :D Ти нищо не разбираш.. :mhihi:

въпреки подигравателното ти отношение, бенедетто е прав за повечето от нещата!

само 2 теми искам да засегна. не съм чел цялата тема и не знам дали е коментирано -

1. чернобил и манифестациите. не знам вие какво мислите, но аз наричам това геноцид.
по онова време живяхме в русе, баща ми работеше в завода за тежко машиностроене и участваше в международен екип за разработка на дизелови двигатели. негов швейцарски колега (разбира се информиран от техни си източници) му казва: "човек, станала е голяма авария. прибирай си децата в къщи... и т.н." и баща ми: "абе бегай от тука с твоите западни пропаганди..."
наскоро си отиде вуйна ми (която обичах като родна майка) след тежко и продължително боледуване от рак. няма да влизам в подробности, но беше ужасно мъчително цялата тази борба и да гледам как гасне и как се мъчи от месец на месец... супер много хора си отидоха без време...

2. заводът верахим
[url]http://bg.wikipedia.org/wiki/Верахим[/url]
чувал съм разговор между баба ми и дядо ми (бог да го прости), предисторията е, че баба ми е била главен готвач в корабостроителния завод в русе. по нейните думи е хранила 12 000 работника и 8 000 войника. разговорът беше:
д: абе тя беше една мръднала...
б: ... никак не беше мръднала, съвсем си беше добре жената!!! (веднага го сковлати бабата)
аз: коя, бе, бабо маринке?
б: имаше една леля пенка, чистачката. тогава тодор живков и другаря чаушеску бяха дошли на посещение в завода и леля пенка взе един камък и направи хедшот на другаря чаушеску.
и оня кавал така се разсърдил... много от вас навярно не помнят, но тогава русе беше голям град, беше по-голям от бургас. може би е бил 220 - 250 К. сега я има, я не 150-170.
и другаря чаушеску рече - тука, срещу центъра на русе ще построя завод за химични торове. и майката ни е#а. много ясно си спомням с брат ми как ни съсипваха от инжекции щото постоянно боледувахме.

към колегата бенедетто искам да се обърна - понеже виждам, че ненужно береш ядове. не можеш да оттървеш един човек от собствените му заблуди. перефразирано - блажени са вярващите. и още - всеки е длъжен да стане жертва на собствената си глупост.

воденето на глупави спорове е голям стрес фактор и влияе зле на здравето. така че нема нужда.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 07 Юли 2012, 1:59

детайлите няма да ги коментрам за лелята... обачее ми ако обясниш какво общо имаме ние с завода за торове в румъния? явно имаме много добри съседи. какво искаш да направим, бомба ли да им пуснем? тоя завод продължава да трови много след комунизма.

историята за чернобил... не мисля, че някой го оспорва това. това е едно от най-големите престъпления...

обаче тия аргументи как оборват тва, че нямало спорт по време на комунизма и подобни простотии? точно никак.
не мисля, че някой тука иска това време да се върне... но не всичко е било некадърно, безсмислено и толкова черно колкото го описвате.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 07 Юли 2012, 2:14

steeN написа:детайлите няма да ги коментрам за лелята... обачее ми ако обясниш какво общо имаме ние с завода за торове в румъния? явно имаме много добри съседи. какво искаш да направим, бомба ли да им пуснем? тоя завод продължава да трови много след комунизма.

историята за чернобил... такива са били заповедите от русия + това, това не е наша авария.
а и съм сигурен, че непосредствено след аварията дори и хората на висши постове не са били напълно наясно какво се случва. за руснаците човешкия фактор никога не е бил от значение. една от причините да нямам респект към тях като нация.

обаче тия аргументи как оборват тва, че нямало спорт по време на комунизма и подобни простотии? точно никак.
не мисля, че някой тука иска това време да се върне... но не всичко е било некадърно, безсмислено и толкова черно колкото го описвате.

звездите ли ти го говорят?
и ние не сме Русия,нали?
сега ми кажи,че ако не беше паднал режима,щеше да предпочетеш да живееш тук..
(надали щеше да имаш други опции де...)
аз съм от Шумен-дълги години по центъра обикаляше един превъртял,който с извинение се напикаваше..
завършил е гимназия с отличие,много интелигентен и свободомислещ
и направил смъртния грях да поиска да избяга от соц. рая- на границата го хващат и после бой буквално до побъркване...
как ти се струва,като човек,живеещ в чужбина и пътуващ свободно?
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

Аватар
Кара: E34

Мнение от ivan. » 07 Юли 2012, 4:47

flame написа:
Benedetto написа:

Жулни още една водчица и дай насам поне 1 пример за това, което твърдиш :winky: :ok:

Фламе ти или си за доктор ,или те финансира някоя партия (групировка)!...както и да е -трябва да се преживява....
Та:
-на мой приятел от детинство дядо му беше алкохолик и пратиха цялото им семейство до трето поколение на заточение в умрял руски район и така загубих връзка с най-добрият си приятел от детинство;
-това щом го казвам,значи сме възобновили контактите си.....
p.p.в България още не е дошла демокрация,само аз ли го мисля?
Изображение
by ''kompleksa''

Мафиозо!
Аватар

Мнение от rado_rf » 07 Юли 2012, 8:04

kulov написа:
rado_rf написа:
pimpo написа:

въпреки подигравателното ти отношение, бенедетто е прав за повечето от нещата!

.

И ти искаш да ти повярвам, че заради една превъртяла бабичка Чаушеску ще построи завод само и само да ни трови??? Абе ти в час ли си??? Кви са тия легенди дето ни ги разправяш? Това ми звучи много подобно на вица за инженера дето направил МАЗ-а. Сварил на калъп жена си с един шофьор и казал - ти оправи жена ми, но аз ще оправя цялото ви шофьорско племе. И създал МАЗ-а. Нещо май гледаш с едното око и слушаш с едното ухо. Колкото до геноцида . Геноцида винаги е съществувал под една или друга форма откакто съществува света. Като почнеш от египетските фараони, та свършиш с африканските вождове. Мразя и аз да съм под геноцид - да плащам на мангалите тока, водата, помощите, а те да ме клецоркат когато си поискат и аз да продължавам да им плащам. Мразя и да бутам рушвети за да приемат детето ми в детска градина. Да плащам най-скъпия ток в шибаната вселена. Да ям пластмасови плодове и зеленчуци с произход Бешлимумамата. Да не знам дали следващата отворена бутилка менте ли е или качествен алкохол. Да ме е страх да изляза вечерта на разходка защото някой може да ме гръмне, пребие, ограби и т.н.
ТОВА НЕ Е ЛИ ГЕНОЦИД УВАЖАЕМИ Г-Н КУЛОВ ???
"Няма нищо по-хубаво от това да се изсереш на метеното и няма нищо по-лошо от това да метеш изсраното" - древна мъдрост

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от kulov » 07 Юли 2012, 10:11

@стийн - относно спорта и тн. ако мога да перефразирам така - българия по онова време е един голям обор, а българският народ - добре гледан добитък.
викаш ние кво да направим? ами нищо. прав е чаушеску - негова територия си е, ще строи където иска. той и за това свърши по този начин. може би бяхме малко по-облагодетелствани от останалите братски комунистически народи по време не режима от гледна точка, че тато си беше народолюбец. това няма да го отрека!
иначе [url=http://econ.bg/Новини/Списък-на-най-бруталните-масови-убийци-през-XX-век_l.a_i.134586_at.1.html]цък[/url]
в челната петица има един случаен, хитлер, който не знам как е успял да се добере до 3тото място сред тези комунисти, както и 2рия китаец, той по-малко ми е известен, но прочетох за него и не е от другарите.

нещо не работи линка, но всеки може да види в гугъл класация на 5те масови убийци на 20 век.

няколко пъти съм бил на крассная площадь в москва и до мавзолея на ленин има бюст на сталин. е на тоя бюст на сталин винаги имаше букети цветя. :dunno: не ги разбирам.

много се отплеснах от същината на темата, но обобщено мисълта ми беше, че по същество са едни и същи (а ние сме имали късмет нашият тато за разлика от тях да бъде народолюбец). и факта, че режимът ликвидира дори собствената му дъщеря ми говори, че той е бил просто една пионка, дори и в българия.

@радорф - прочетох ти само първите 2 реда от мнението и спрях. пак почна да раздаваш обиди на килограм, затова ти давам свободно на теб и на коментарите ти. добре, бе, мен - толкова ли е трудно да се държиш възпитано? да не обясняваш на съвършено непознати колко са глупави, че не са добре и тн?
ако искам да общувам на това ниво ще сляза при пияниците в гаража зад блока.
Последна промяна kulov на 07 Юли 2012, 10:16, променена общо 2 пъти

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 07 Юли 2012, 10:13

Bogat-Beden написа:...

реших, че наистина не го знам за тва и си промених мнението. но все пак за мен голямата вина е в руснаците...
ние авария не сме имали. не го отричам, че това е най-голямото престъпление както написах.
но както написа кулов отгоре ние не сме можели да мръднем никъде без разрешението на руснаците.
и пак ще повторя тва не отписва другите неща. света не е черно/бял. просто се опитвам да съм обективен.
иначе за толкова време във форума трябва да си забелязал, че изобщо не харесвам левите идеи...
и то до толкова, че дори демократите в щатите не ми са симпатични въпреки, че се водят десни.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата