Какво знаят младите за комунизма в България?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Аватар
Кара: AUDI TT 1.8T + Smart ForTwo 0.7

Re: Какво знаят младите за комунизма в България?

Мнение от audi_bulgarian » 05 Юли 2012, 21:41

bum_bum написа:КАжи честно ли? От инфлацията стана всичко. Айде ти ми ги сметни поне аз съм по-прост. :mhihi:

Мхм,
Някак си нищо не казваш с "едно време дължах 10 милиарда долара, а сега дължа 36 милиарда евро" :dunno:
Без да влизам в подробности, с две думи, не можеш да сравняваш круши и ябълки, едните от лани, другите от тази реколта.
Ама не ти се сърдя, защото виждам, че силата ти е в една друга тема! :ok:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34-столичанка в повече

Мнение от Манчев73 » 05 Юли 2012, 22:13

Малки наивници.....нищо не се е променило....просто замениха ладата с опел и волгата с 15 годишен мерцедес.....
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 05 Юли 2012, 23:07

audi_bulgarian написа:
bum_bum написа:КАжи честно ли? От инфлацията стана всичко. Айде ти ми ги сметни поне аз съм по-прост. :mhihi:

Мхм,
Някак си нищо не казваш с "едно време дължах 10 милиарда долара, а сега дължа 36 милиарда евро" :dunno:
Без да влизам в подробности, с две думи, не можеш да сравняваш круши и ябълки, едните от лани, другите от тази реколта.

мен ми е интересно наистина ли (че дори си и счетоводител) смяташ, че инфлацията ни е увеличила дълга :shock:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E36 compact

Мнение от Benedetto » 05 Юли 2012, 23:14

flame написа:Бате, ако ти дадат карта за 2 седмици безплатно море all inclusive за цялото семейство - това няма ли да те накара да се почувстваш човек?! :dunno:
Ако това не би те накарало да се почувстваш човек - ти си ебаси и човека значи...

:kuku: :kuku:
кАжи честно - ходил ли си на море преди 90г?

flame написа:А за мнението - всеки беше свободен да си защитава мнението, с 1 единствено ограничение - да не хули комунистическия строй ;)
:shock:

Е ти осмисли темата - какво знаят младите за комунизма в България? Отговор - абсолютно НИЩО.
:banghead: :banghead: :banghead:

Това мнение ме остави в потрес, баце.. Все едно да кажеш - Хитлер малко е тормозил евреите.. Сталин е утрепал и той някой и друг човек..
Аз лично отивам да си жулна малко водчица, ще се включвам пак като възстановя душевния си покой. :shock:

Е30 Fanatic
Аватар
Кара: Ford Ranger 2019
Мечтае да кара: corvette c7 zr1

Мнение от N.Mihaylovski » 05 Юли 2012, 23:25

steeN написа:
audi_bulgarian написа:

Мхм,

мен ми е интересно наистина ли (че дори си и счетоводител) смяташ, че инфлацията ни е увеличила дълга :shock:

А на мен ми е интересно, кога ще му сложим БАН, днес ли ще е, утре ли ще е ? или ще издържи до събота вечер.
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 05 Юли 2012, 23:31

audi_bulgarian написа:

Мхм,

Тоест не можеш да сравниш две валути поради това, че имат различна стойност? :mhihi:
Изображение

Аватар

Мнение от audi_bulgarian » 05 Юли 2012, 23:37

steeN написа:мен ми е интересно наистина ли (че дори си и счетоводител) смяташ, че инфлацията ни е увеличила дълга :shock:

:roll:
Икономическият агент дебитор, който има дълг, се облагодетелства от инфлацията. Очевидно е, че инфлацията води до значителни загуби за кредиторите, които притежават определен финансов дългов актив. Ето затова, във всеки договор за покупка на дълг е приета клауза за т.нар. инфлационна индексация.Инфлационната индексация е едно от средствата за отстраняване на преразпределителните отрицателни последствия от инфлацията. Свежда се до привеждане на равнището на паричните задължения между икономическите агенти към промените в равнището на цените, предизвикани от инфлацията. При инфлационната индексация паричната стойност на дълга се повишава успоредно с нарастването на ценовия индекс, благодарение на което реалната му величина се запазва. В противен слъчай , при условия на инфлация. се съдейства за прехвърляне на средства към дебиторите. Надявам се, че се изразих достатъчно ясно :dunno:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 06 Юли 2012, 0:02

добре написано... обаче какво те кара да мислиш, че дълга на българия е инфлационно индексиран?
и дори и да приемем, че е (което не е вярно)

$10 през 89 са $18 през 2012. = 14 eur от къде идват останалите 24 eur. предполагам грешка в закръглянето :)
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 06 Юли 2012, 9:04

audi_bulgarian написа:
steeN написа:мен ми е интересно наистина ли (че дори си и счетоводител) смяташ, че инфлацията ни е увеличила дълга :shock:

:roll:
Икономическият агент дебитор, който има дълг, се облагодетелства от инфлацията. Очевидно е, че инфлацията води до значителни загуби за кредиторите, които притежават определен финансов дългов актив. Ето затова, във всеки договор за покупка на дълг е приета клауза за т.нар. инфлационна индексация.Инфлационната индексация е едно от средствата за отстраняване на преразпределителните отрицателни последствия от инфлацията. Свежда се до привеждане на равнището на паричните задължения между икономическите агенти към промените в равнището на цените, предизвикани от инфлацията. При инфлационната индексация паричната стойност на дълга се повишава успоредно с нарастването на ценовия индекс, благодарение на което реалната му величина се запазва. В противен слъчай , при условия на инфлация. се съдейства за прехвърляне на средства към дебиторите. Надявам се, че се изразих достатъчно ясно :dunno:

Мисля, че на всеки е ясно, че никой не ни е отпуснал безлихвен заем и върху тия суми текат лихви. Въпроса е, че ние всеки месец изплащаме и лихва и малко главница. Инфлацията е да кажем както я е дал steeN по-горе.

Значи върнали сме една сума (не знам колко), плащали сме лихви, махаме начислената лихва за всичките години и все още дължим 24 милиарда евро в повече. По един милиард на година кажи речи от "демокрацията" насам. :dunno:

Е като е толкова добра пазарната икономика за нас отде аджиба по един милиард на година дълг трупаме? Много скъпа тая демокрация нещо...

Не виждам пътища за милиард, не виждам образование за милиард, не виждам здравеопазване за милиард.. виждам хора по кофите, дето преди ги нямаше. Виждам майки да се молят за пари за лечение за болните си деца. Виждам тъпи като гъзове млади хора. Виждам инфраструктура като на страна от третия свят. Виждам как султана на Бруней се реди за Вейрон на опашката, а боклукчията на София си я купува преди него. Виждам как разликата в едно и също лекарство тук и в Гърция е 3-4лв срещу 80лв, а вносителя му се хвали в сутрешния блок, че карал единственото SSC от тоя модел в Европа.. Виждам хора, които вчера караха коли за по 3-4000лв и изведнъж седнаха в нови за по 200к. щото тати му е излязал късмета в точния момент.

Свободния пазар и икономика е чудесна работа. Ама не е за нас. :banghead:
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 06 Юли 2012, 9:26

Benedetto написа:кАжи честно - ходил ли си на море преди 90г?

Да, много пъти :winky: И винаги е било супер! :D

flame написа:А за мнението - всеки беше свободен да си защитава мнението, с 1 единствено ограничение - да не хули комунистическия строй ;)

Benedetto написа:Това мнение ме остави в потрес, баце.. Все едно да кажеш - Хитлер малко е тормозил евреите.. Сталин е утрепал и той някой и друг човек...

Хитлер е тормозил всички, които са били в разрез с хитлеро-фашистката идеология - най-общо казано неарийската раса.
Сталин е тормозил всички, които са критикували или са били неудобни на комунистическия строй - интелигенция, дисиденти и т.н.
Българските комунисти са тормозили всички, които са критикували строя - нещо като Сталин, но в доста по-мек вариант.
А сега жулни ако трябва още една водчица и прочети долунаписаното по-бавно, за да разбереш... :winky:
В България никой не е бил тормозен за това, че е отстоявал позиция, която не е била по някакъв начин свързана с критикуването или отричането на комунистическия строй :idea:

Аватар

Мнение от audi_bulgarian » 06 Юли 2012, 11:06

bum_bum написа:Свободния пазар и икономика е чудесна работа. Ама не е за нас. :banghead:

Преди години се говореше за "пазарна икономика" и се правеха анализи, изводи...Сега вече се говори за поне 5-6 вида "пазарни икономики", защото се оказва че хем е едно и също, хем не е ... в различните части на земното кълбо. :mhihi: По същия калъп има и различни видове капитализъм в различните части на света :roll:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е61 530d '05 и Е46 330d '04
Мечтае да кара: 5GT 535 xd

Мнение от SaSo » 06 Юли 2012, 12:09

Аз съм роден '82г. ,баща ми беше в Ирак навремето и честно казано не съм от най-виделите комунизъм, тъй като унас още през средата на 80те години бяхме с телевизор Сони Тринитрон, перални и хладилници на АЕГ и лада купена от корекома в гр. Бяла и мн. други... Незнайно защо примерно Ладите навремето в корекома бяха различни като качество от тия за хората купуващи ги чакайки с левове... Както и да е ... По време на комунизма ходихме лятото 2пъти на почивка веднъж на море и веднъж на балкан и двата пъти за по 14дни... Е честно казано съм доволен що годе на такъв живот... Дядо ми работеше в месокомбинат и в къщи два пъти седмично се носеше по 8кг месо примерно... Което е купено за жълти стотинки... Изнасяха за Русия луканки за по 3ст. килограма, а за народа нямаше... Банани, портокали и мандарини имаше само зимата покрай нова година и те се разграбваха за нула време... Готино беше да носиш маратонки Руен и Ромика имаше два три вида само... Всички облечени като изважданчета... Всички с едни и същи завеси, едни и същи тапети, едни и същи мебели, всичко едно и също... А сега какво има всичко ама го гледат доста хора само от витрината... Гледат се хубави коли само на списания, хубави имоти само на обяви и това е....

Честно казано комунизма си има и добри и лоши черти... Като добрите определям : по-стриктно образование ( е сякаш тогава нямаше толкова неграмотни хора като сегашните, които дори пишат тук из форума ), по-добре от към уважение към възрастните и към преподавателите ( сега какво има , отива някъв пикльо на училище баща му плаща 2000 долара примерно за година щото е частно училището и обяснява на учителката ква е тя да му казва какво да прави или просто ходи надрусан/пиян )... Е това нещо не го разбирам...

Съгласен съм с връщането на униформите в училище... Поне да си личи кое дете учи в по-елитно училище и да е еднакво с другите... Да знае че парите за училище му ги дават мама и тате, а не ги получава щото е много велик...

Махнаха лагерите от училище.. Е това беше най-готиното от цялата работа... Отиваш на лагер с други деца и поне си си в средата... А сега мама и тате ако имат някой лев го вземат примерно в Гърция или Турция или друго готино място и той велик щото ходи на море по хотели и такива простотии...

Имам малко дете и се плаша в каква среда трябва да расте... Няма игра навън до стъмване ( примерно на фунийки или стражари апаши ) , а седене пред компа и игране на някви тъпизми от които няма да научиш нищо, нито ще се развиеш физически добре...

Както и да е... Сбъркана ни е цялата система... Властимащите се насочиха предимно към реформиране на собственика на средствата, а не към реформиране за изграждане на едно по-добро място за живот...
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е46
Детайли за колата: N42B20

Мнение от pimpo » 06 Юли 2012, 13:13

SaSo написа:Аз съм роден '82г...

+1
Тва всичкото все едно аз съм го писал. Само дето баща ми не беше в Ирак :)
Хората които не харесват комунизма (заради неговите недъзи), се радват на домкрацията и капитализма защото ги няма именно тези недъзи. Лошото е че ги няма и всичките преимущества на онова време, които според мен са доста повече.
Кога се пише "И" и кога "Й"

1. В българския език няма дума, която в множествено число да завършва на "й"!!!
грешно --> правилно
- вибраций --> вибрациИ
- консултаций --> консултациИ

2. Думи в които може да има "и" или "й" според смисъла. Примери:
- моменТА в коЙто (ед.число)... / ...моментИТЕ в коИто... (мн. число)
- коЙ човек (ед. число) / коИ хора (мн. число)
- някоЙ човек (ед.число) / някоИ хора (мн.число)
- Моля не ме безпокоЙте! / Не, не ме безпокоИте
- един завоЙ (ед.ч.) / много завоИ (мн.ч.)

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E36 compact

Мнение от Benedetto » 06 Юли 2012, 14:27

flame написа:...
В България никой не е бил тормозен за това, че е отстоявал позиция, която не е била по някакъв начин свързана с критикуването или отричането на комунистическия строй :idea:

:help: :help: :kuku: :kuku: Ти уби коня с правата лопата, човече.. Не само го уби, ми го закопа, разфасова го и го изпрати за "Родопа" рийш ли...

pimpo написа:...Лошото е че ги няма и всичките преимущества на онова време, които според мен са доста повече.

Можеш ли да ми изброиш "предимствата на комунизма" които ги няма да речем в Западна Европа - Англия, Западна Германия? Посочи ми причина, поради която някой би предпочел да живее в България през 70 и 80-те години, а не в Западна Германия или Англия? (изключваме "тук съм роден", "роднини и приятели са тук" и подобните).

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от mangini » 06 Юли 2012, 15:07

SaSo написа: ..ходихме лятото 2пъти на почивка веднъж на море и веднъж на балкан и двата пъти за по 14дни...

Всеки път, като съм говорил с някой, който има ясни спомени от онова време, ми споменава тая подробност - всяка година море и балкан, по 14 дни :) Тия прословути 14 дни са като закон :D
Иначе сега като чета мненията (предимно негативни), май си е било голяма промивка на мозъци....Да чакаш 10 години за кола, при това за Лада..... :roll:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата