Какво знаят младите за комунизма в България?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Re: Какво знаят младите за комунизма в България?

Мнение от bum_bum » 05 Юли 2012, 11:59

Къде са отишли парите аз не знам. Познавам един единствен (работил съм за него известно време), който вероятно е взел такива пари, щото няма как да изкараш толкова за толкова кратко време по нормален начин. Няма да му споменавам името, че сина му влизаше във форума по едно време. Мозъка му на тоя човек е четириядрен процесор. Ако той не знае да управлява пари не знам кой знае..

За себестойноста ти дадох пример с корабостроенето. Ако всичко се е продавало на загуба как така стана, че дълга ни беше около 10 милиарда Долара, а сега е 36 милиарда Евро? Ако някой нещо е продал след 10-ти това вече не е проблем на социалистическия строй, щото тогава вече имаше "демокрация", "гластност" и "плурализъм".
Изображение

Аватар
Кара: AUDI TT 1.8T + Smart ForTwo 0.7

Мнение от audi_bulgarian » 05 Юли 2012, 12:07

bum_bum написа:...Ако всичко се е продавало на загуба как така стана, че дълга ни беше около 10 милиарда Долара, а сега е 36 милиарда Евро? ....

Ако сметнеш инфлацията за периода (89-12) ще ти станат ясни някои неща! 8)
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от exotique » 05 Юли 2012, 12:21

Нека сме фашисти,нека сме каквито и да е,но преди втората световна война сме се били на страната на Германия и против болшевишка Русия!!!Поради загубата на войната от страна на Германия,сме разпределени като награда на СССР. От този момент нататък-сме роби на съветското влияние, като чрез умело лавиране в разбиранията на обществото за наложеното статукво-България е 45 години под комунистическо робство! Това,че 1989 г.не е избита цялата комунистическа прослойка-така,както те са избили Царската през 44-45 година,е единствената причина България да е на този хал. Каквото и да се е случвало през комунизма,България е успяла да запази своята национална идентичност, и по този начин ние съществуваме още като нация,за разлика от някои републики от СРЮ .Факта,че през тези години е имало будни Българи,които са ни предпазили от тотално Съветско владичество е неоспорим, и може би за това някои хора изпитват носталгия по тези времена,тъй като тогава е съществувал патриотъзмът,за разлика от сега.

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 05 Юли 2012, 12:28

Benedetto написа:Писах че нищо не се прави, да се почувстват хората ХОРА. Да знаят че имат гръб и самочувствие. Да могат да кажат "Аз съм прав, това е моето мнение и аз ще го защитавам"

Бате, ако ти дадат карта за 2 седмици безплатно море all inclusive за цялото семейство - това няма ли да те накара да се почувстваш човек?! :dunno:
Ако това не би те накарало да се почувстваш човек - ти си ебаси и човека значи...
А за мнението - всеки беше свободен да си защитава мнението, с 1 единствено ограничение - да не хули комунистическия строй ;)

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 05 Юли 2012, 12:38

bum_bum написа: Ако някой нещо е продал след 10-ти това вече не е проблем на социалистическия строй, щото тогава вече имаше "демокрация", "гластност" и "плурализъм".

и в тази "демокрация" начело пак същите и синчетата им..+ Доган..
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е46
Детайли за колата: N42B20

Мнение от pimpo » 05 Юли 2012, 13:36

Тука забелязвам една интересна дискусия за това кое как е било и що така сме си го наравили. В този смисъл искам да питам "Има ли някой от вас който все още си мисли, че демокрацията е път избран от българския народ?"
За кумунизма прочетох по-горе, че наложен отвън, така че смятам там нещата са ясни. За 10-ти обаче, все още битува мнението, че това е револючцията на народа за да дойде така чаканата демокрация. Малко хора обаче се замислят, че в рамкте на няколко месеца се случва същото в целия соц. блок и причината за това е спирането на кранчето от СССР. А тя спира кранчето защото изнемогва с разходите по войната. И в крайна сметка САЩ постигат целта си - да съборят СССР и социалистическия блок. Защото до тогава, цялата тази териотория е била забранена за т.нар. инвеститори от САЩ. По просто казано - ресурс от който американците не са може ли да цоцат. Е сега могат. Всички от соц. лагера са се надупили на Американците, а народа вярва, че това е демокрацията. Само, че народа идея си няма, че в момента в света няма конфликт в който американците да нямат пръст. А соц. лагера беше единствената пречка пред САЩ за да разгърне плановете си.
Т.е. ако преди 10-ти сме били робове на Русия, то сега сме робове на САЩ. Лошото е, че много хора не го знаят. И като роб на Русия, народа имаше хляб и социални придобивки. Като роб на САЩ народа има напълно разрушена икономика, но има и свобода. Само дето тя не се яде!
Кога се пише "И" и кога "Й"

1. В българския език няма дума, която в множествено число да завършва на "й"!!!
грешно --> правилно
- вибраций --> вибрациИ
- консултаций --> консултациИ

2. Думи в които може да има "и" или "й" според смисъла. Примери:
- моменТА в коЙто (ед.число)... / ...моментИТЕ в коИто... (мн. число)
- коЙ човек (ед. число) / коИ хора (мн. число)
- някоЙ човек (ед.число) / някоИ хора (мн.число)
- Моля не ме безпокоЙте! / Не, не ме безпокоИте
- един завоЙ (ед.ч.) / много завоИ (мн.ч.)

ентусиаст
Аватар
Кара: 520i face

Мнение от bioz » 05 Юли 2012, 13:47

pimpo написа:Т.е. ако преди 10-ти сме били робове на Русия, то сега сме робове на САЩ. Лошото е, че много хора не го знаят. И като роб на Русия, народа имаше хляб и социални придобивки. Като роб на САЩ народа има напълно разрушена икономика, но има и свобода. Само дето тя не се яде!

Бас държа, че масата навобогаташчета бръкнали в кацата с меда след падането на социализма не мислят така !!!

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 05 Юли 2012, 14:56

И аз като млад набор нямам да кажа нищо ново, което не е написано в темата... И на нас са ни взели земи, били сме по-добре... И ние сме имали жигула, по майчина линия обаче е нямало кола в семейството... В магазина се е чакало на опашки и не е имало избор. За всички е имало едно и също. Корупцията си я е имало навсякъде... Като цяло нямам добро мнение за комунизма в България.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е46
Детайли за колата: N42B20

Мнение от pimpo » 05 Юли 2012, 16:34

bioz написа:
pimpo написа:Т.е. ако преди 10-ти сме били робове на Русия, то сега сме робове на САЩ. Лошото е, че много хора не го знаят. И като роб на Русия, народа имаше хляб и социални придобивки. Като роб на САЩ народа има напълно разрушена икономика, но има и свобода. Само дето тя не се яде!

Бас държа, че масата навобогаташчета бръкнали в кацата с меда след падането на социализма не мислят така !!!

Естествено! Само че тук говорим за масата а не за шепата хора. А това е само един от признаците на дивия капитализъм - 5% от хората да притежават толкова богатство колкото останалите 95%. А капитализма (демокрацията) се крепи на вярата на тези 95% че могат да преминат към другите 5.
Кога се пише "И" и кога "Й"

1. В българския език няма дума, която в множествено число да завършва на "й"!!!
грешно --> правилно
- вибраций --> вибрациИ
- консултаций --> консултациИ

2. Думи в които може да има "и" или "й" според смисъла. Примери:
- моменТА в коЙто (ед.число)... / ...моментИТЕ в коИто... (мн. число)
- коЙ човек (ед. число) / коИ хора (мн. число)
- някоЙ човек (ед.число) / някоИ хора (мн.число)
- Моля не ме безпокоЙте! / Не, не ме безпокоИте
- един завоЙ (ед.ч.) / много завоИ (мн.ч.)

Аватар

Мнение от Хаос » 05 Юли 2012, 16:48

pimpo написа:5% от хората да притежават толкова богатство колкото останалите 95%. А капитализма (демокрацията) се крепи на вярата на тези 95% че могат да преминат към другите 5.

много точно казано!
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!

ентусиаст
Аватар
Кара: 530da turing

Мнение от nightdriver » 05 Юли 2012, 19:59

По-добре гладен и свободен , отколкото сит и идеологически заробен...
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 05 Юли 2012, 20:51

Хаос написа:
pimpo написа:5% от хората да притежават толкова богатство колкото останалите 95%. А капитализма (демокрацията) се крепи на вярата на тези 95% че могат да преминат към другите 5.

много точно казано!

аз харесвам повече това определение, което написах по-рано в темата :) мисля, че много по-точно отразява разликите.
твоето едва ли не отрича капитализма, който си е проверен от времето, че е много по-устойчив от всякакви други форми.

steeN написа:каква е раликата между капитализъм и комунизъм ?

ми и при двете топ 10% имат всичко и останалите 90% нямат нищо... само, че при комунизма те карат да делиш тва нищо със всички останали.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 05 Юли 2012, 20:57

audi_bulgarian написа:
bum_bum написа:...Ако всичко се е продавало на загуба как така стана, че дълга ни беше около 10 милиарда Долара, а сега е 36 милиарда Евро? ....

нищо няма да стане, защото дълга ни не е деноминиран в левове (кой ше е тоя луд да поеме такъв риск).
$10 през 89 са $18 през 2012. = 14 eur :D
плюс това дълга ни не се променя като количество от инфлацията.
напротив инфлацията ще "намали" дълга ни.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 05 Юли 2012, 21:26

audi_bulgarian написа:

КАжи честно ли? От инфлацията стана всичко. Айде ти ми ги сметни поне аз съм по-прост. :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 05 Юли 2012, 21:36

Дълговете се борят най добре с инфлация.Само че каква полза като от това като дойде един от сорта на Велчев или Дянков и си цоцне 1-2 милиарда заемче да скалъпи бюджета че няма лев за бонуси.
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата