Какво знаят младите за комунизма в България?
Модератор: Общи модератори
- ineedmoney
- младши ентусиаст
-
- Кара: на фотосинтеза
Re: Какво знаят младите за комунизма в България?
всичките тия благинки като 14 дена карта на море и храна за без пари, дори и бензина по 70 стотинки литъра не могат да обезщетят тормоза, насилието и ограничението което партията ти налага като свободен човек. Да не говорим за своеволията на номенклатурата.
Комунизма е направил повече щети отколкото благини за тая държава и народа й, отколкото 2-те национални катастрофи след войните.
Пламъче, ако искаш даже ще ти изброя точно кво имам предвид.
Комунизма е направил повече щети отколкото благини за тая държава и народа й, отколкото 2-те национални катастрофи след войните.
- Kroki
- Дон Кроки
-
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
Давай де, и на мен ми е интересно. 

You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
ineedmoney написа:всичките тия благинки като 14 дена карта на море и храна за без пари, дори и бензина по 70 стотинки литъра не могат да обезщетят тормоза, насилието и ограничението което партията ти налага като свободен човек. Да не говорим за своеволията на номенклатурата.

Това лични впечатления ли са,лозунги или някъде си го чел,че ми е много познато като съждение
ineedmoney написа:Комунизма е направил повече щети отколкото благини за тая държава и народа й, отколкото 2-те национални катастрофи след войните.
Това е може би единственият въпрос, който никога няма да бъде решен. Защо ли? Защото отговорът на всеки човек е пречупен през неговата собствена призма и мироглед. Тия, които са лежали в затвора по политически причини - естествено, че не море, ами и бял ден не са видяли. И тях ги разбирам. Други обаче не са имали такива проблеми и са се наслаждавали на безметежно и лажерно съществуване - и сега ония времена им липсват.
Така че изобщо не ме изненадва, че има много мнения по горния въпрос.
Озадачава ме обаче когато на черното му викат бяло - като колегата горе, който беше казал, че АБСОЛЮТНО НИЩО не се правело за хората по времето на комунизма.
- ineedmoney
- младши ентусиаст
-
- Кара: на фотосинтеза
Е.Димитров написа:Това лични впечатления ли са,лозунги или някъде си го чел,че ми е много познато като съждение
не, сам си съчиних изреченията. Трудно е да ги определя като лични, защото не съм живял тогава, но са и до някъде лични защото са истории от моето семейство. За някой комунизма е бил златен век, за други не точно.
Сигурен съм че не сме единствените, но някак си ми е вътрешно за ситуацията от 48-ма когато са ни взели (откраднали в полза на държавата) 300 декара зема на р.Искър, фабрика за тухли и керемиди и други благинки. Тия 300 декара да ти казвам ли сега в чий ръце са и кой ми бере плодовете на земята и изкарва пари?
Това са само премеждията на единия дядо набеден за фашист и т.н от там бащата познай дали е бил любимец в комсомола щото е син на фашист and so on
ще седна довечера малко по-подробно
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
На един са взели, на много са дали.
Това е идеологията на комунизма. Що не сте си ги търсили след 10-ти?
А ти доколкото помня си дофтор. Я кажи колко пари даде на държавата по комунистическо да се изучиш? Въпреки, че си бил "фашистки внук".

А ти доколкото помня си дофтор. Я кажи колко пари даде на държавата по комунистическо да се изучиш? Въпреки, че си бил "фашистки внук".
ineedmoney написа:Е.Димитров написа:Това лични впечатления ли са,лозунги или някъде си го чел,че ми е много познато като съждение
не, сам си съчиних изреченията. Трудно е да ги определя като лични, защото не съм живял тогава, но са и до някъде лични защото са истории от моето семейство. За някой комунизма е бил златен век, за други не точно.
Сигурен съм че не сме единствените, но някак си ми е вътрешно за ситуацията от 48-ма когато са ни взели (откраднали в полза на държавата) 300 декара зема на р.Искър, фабрика за тухли и керемиди и други благинки. Тия 300 декара да ти казвам ли сега в чий ръце са и кой ми бере плодовете на земята и изкарва пари?
Това са само премеждията на единия дядо набеден за фашист и т.н от там бащата познай дали е бил любимец в комсомола щото е син на фашист and so on
ще седна довечера малко по-подробно
Ми, ти де дрема, та не си ги взе??? Нали такива реваха - Дайте ни земяяятаааа!
НА си ви земята, дето сега е цялата в бурени и блата. ХАХА.
Айде чакаме подробностите

"Няма нищо по-хубаво от това да се изсереш на метеното и няма нищо по-лошо от това да метеш изсраното" - древна мъдрост
- sa_hellrot
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е53
Нашите пък, като купувахме апартамента ( панелката ), 1979 г. някъде, можеше да вземем четиристаен ако бяхме писали и баба ми, че ще живее при нас.... но баща ми категорично:" НЕЕЕЕ!!! - държавата(партията) няма да лъжем! Точка!".
п.п. Прав си е бил човека...,т.е. честен.

- kokala
- младши ентусиаст
-
- Кара: 2 - BMW E30 touring
- Мечтае да кара: BMW E30 катафалка
- Детайли за колата: Детайлите са перфектни.
sa_hellrot написа:Нашите пък, като купувахме апартамента ( панелката ), 1979 г. някъде, можеше да вземем четиристаен ако бяхме писали и баба ми, че ще живее при нас.... но баща ми категорично:" НЕЕЕЕ!!! - държавата(партията) няма да лъжем! Точка!".![]()
Просто едно време на никой нищо не е липсвало за това е нямало какво да лъже... били са други времена.

- Benedetto
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E36 compact
bum_bum написа:Екскурзии в чужбина си имаше. Помня, че баща ми доста ходеше в Западна Европа. Просто трябваше да си "надежден", че няма да вазираш.
Държавата действаше със сила и принуда на мястото на свободния пазарен принцип. Обаче действията и в голяма степен бяха ефективни. Сега всеки иска да е в града или в столицата. И тогва искаше. Ама няма. Ако не си полезен за икономиката или ако си прост като галош си седиш на село. В резултат имаше селско стопанство. Ако ти се учи, ако станеш инженер, лекар и т.н. заминаваш в града. Дава ти се жителство и възможност да си купиш жилище.
Отчуждаваха се земи и жилища за строеж на сгради, а собствениците биваха обезщетени. Само, че не по сегашните стандарти. Според социализма всички са равни и съответно получаваха по едно жилище.
Факт е, че много хора след 10-ти достатъчно образовани и способни направиха много пари, което преди нямаше шанс да се случи. Но масата изгуби възможността с нормална работа да си купи жилище, кола или дори да има сносен живот.
И това според теб нормално ли е? Една къща да е равна на един апартамент?

И колко пишамн инженери се навъдиха, само и само да не са "прости като галоши" и да не ходят да копат на село? И икономиката цъфти и връзва.
И е по-изгодно да си тираджия или сервитьор отколко лекар. Чудно.
И защо сравнявате "тогава" със "сега". Все едно Андрей Луканов не дърпаше конците до 96 г? Или Румен Овчаров и Сергей Станишев нямаше да са начело на НРБ, ако комунистическа НРБ не беше фалирала (за пореден път)?
Защото при всичките му недъзи на строя, немалка част от това което беше изградено можеше да се използва. Част от заводите можеха да се преустроят, да произвеждат на пазарен принцип. И дори ТКЗС-тата можеше да останат, като земеделски коoперации, след връщането на земята. (Сигурен съм че малцина от този форум знаят, по какъв начин хората за били принуждавани да си дават "доброволно" земята и да се записват в ТКЗС-тата).
Обаче другарите бързаха да осребрят властта си и продаваха всичко максимално бързо, за тлъсти комисионни.
така че това, което е сега, е следствие на онзи режим. И учителите са същите, и журналистите и полицията. То и затуй сме на тоя хал.
Пламъче, чети какво пиша моето момче, не ме цитирай грешно.
Писах че нищо не се прави, да се почувстват хората ХОРА. Да знаят че имат гръб и самочувствие. Да могат да кажат "Аз съм прав, това е моето мнение и аз ще го защитавам"
Щото и баба ми се грижи за животните на село, храни ги, пои ги, от вълци ги пази, обаче...
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
Benedetto написа:И това според теб нормално ли е? Една къща да е равна на един апартамент?![]()
Ама нали не са отчуждавали твой имот....
И колко пишамн инженери се навъдиха, само и само да не са "прости като галоши" и да не ходят да копат на село? И икономиката цъфти и връзва.
И е по-изгодно да си тираджия или сервитьор отколко лекар. Чудно.
И защо сравнявате "тогава" със "сега". Все едно Андрей Луканов не дърпаше конците до 96 г? Или Румен Овчаров и Сергей Станишев нямаше да са начело на НРБ, ако комунистическа НРБ не беше фалирала (за пореден път)?
Защото при всичките му недъзи на строя, немалка част от това което беше изградено можеше да се използва. Част от заводите можеха да се преустроят, да произвеждат на пазарен принцип. И дори ТКЗС-тата можеше да останат, като земеделски коoперации, след връщането на земята. (Сигурен съм че малцина от този форум знаят, по какъв начин хората за били принуждавани да си дават "доброволно" земята и да се записват в ТКЗС-тата).
Обаче другарите бързаха да осребрят властта си и продаваха всичко максимално бързо, за тлъсти комисионни.
така че това, което е сега, е следствие на онзи режим. И учителите са същите, и журналистите и полицията. То и затуй сме на тоя хал.
Пламъче, чети какво пиша моето момче, не ме цитирай грешно.
Писах че нищо не се прави, да се почувстват хората ХОРА. Да знаят че имат гръб и самочувствие. Да могат да кажат "Аз съм прав, това е моето мнение и аз ще го защитавам"
Щото и баба ми се грижи за животните на село, храни ги, пои ги, от вълци ги пази, обаче...
Ти пък колега ако си мислиш че сега не е точно така,ето ти примери,в София в момента се отчуждават едни парцели,от долният край на ул. "Раковска" към централна гара,та знаеш ли за какви пари се отчуждават,точно за един апартамент в младост 3-4,хората недоволни,ама са влезли в регулационният план на София за изграждане на метро и аре бегай,а магистралата дето минава към кулата,преди дупница има едни масиви с череши ,познай за какви дребни пари ги изкупи държавата за да мине от там магистрала,та им ги изкупуват на смешни пари,а и хората не желаят да продават защото там има череши,които ги хранят всяка година,ама няма това-онова,взимай и бегай...
Иначе говорим за "онова" време,а андрей луканов беше след "онова време",когато всичко вече се продаваше и заводите отидоха за скрап ,и както казах,правим аналогия с "онова" време защото жизнените показатели са се влошили,не говоря за повишаване на придобиването на 2 ра употреба автомобили и техника,а за цената на живота,те за това си правим още аналогия,ако беше сега по-добре,никой нямаше да се сеща за преди...
- Benedetto
- кандидат ентусиаст
-
Е.Димитров написа:...,ако беше сега по-добре,никой нямаше да се сеща за преди...
Аз пък досега си строших клавиатурата да пиша, че "сега" е следствие на "преди". разберете го. През 1989 г. нямаше преврат, нямаше "досега вие бяхте на власт, сега идваме ние" (както през 1944г.).
Андрей Луканов - През 1963 г. завършва „Международни отношения“ в МГИМО, Москва, след което е служител в Министерството на външните работи (1963-1965) и Министерството на външната търговия (1966-1968). От 1969 до 1972 работи в представителството на България в Организацията на обединените нации в Женева. След завръщането си е заместник-министър (1972-1973) и първи заместник-министър (1973-1976) на външната търговия, вицепремиер (1976-1986) и първи вицепремиер (1986-1987), министър на външноикономическите връзки (1987-1989).
Е.Димитров написа:"правим аналогия с "онова" време защото жизнените показатели са се влошили"
Все едно да вземеш кредит, да си живуркаш 20 години и като свършиш парите, да кажеш " жизнените показатели са се влошили". Ще се влошат. Когато продаваш продукция, под себестойността си (или така за която няма пазар), парите рано или късно свършват и после следва влошаване на жизнените показатели.
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
Benedetto
забравих че сутринта дянков каза че сме най-добре в европа,сега се сетих че го каза и моля горните ми постове да се считат за невалидни

забравих че сутринта дянков каза че сме най-добре в европа,сега се сетих че го каза и моля горните ми постове да се считат за невалидни

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Като почнете да ги приказвате тия глупости за производството преди 10-ти и колко зле било. Да, социализма е строй, който безкрайно много ограничаваше правата и свободите на отделния индивид. Но да кажеш, че не е имало индустрия и стопанство..
За кое е нямало пазар? Имаш ли идея колко милиона тонове домати се изнасяха на сезон по онова време? Колко консерви, колко вино, колко вецове по света са работили с наши турбини (не само в комунистически страни). Като ни е било толкова зле производството защо световен лидер като ББС ще прави завод съвместно с България за да произвежда модели, които още са легендарни?
За да не говорите глупости помислете и за енергетиката. До 90-та България има по-голямо производство от много западно европейски страни.
По производство на стомана сме сред 30-те в света. Имаме патенти за електродъговите пещи купувани от Англия и Канада (сигурно са купували електродите за да ги претопяват
) Метода за леене с противоналягане на Димов-Балевски е едно от големите открития за 20-ти век. 50% от алуминиевите отливки в света се правят с наши машини!
Балканкар е третата сила в производство на мотокари. (Сега някой да не каже вица за мотокарите, дето ги купували да ги претопяват, че вече не е смешен.)
Продали сме кораби за над 2 милиарда долара, а инвестицията е под половин милион.
В химическата промишленост сме на 20-то място в света.
Най-големия производител в света на пасти за зъби сме.
Произвеждаме цемент, тухли,металообработващи машини,компресори,водни помпи,инструменти,оръжие,кораби..
Плановата икономика като цяло е лоша ама за нас е много добра през петролната криза от 70-те. Тогава имаме договор за бартер- домати срещу петрол със Съюза. Цената на петрола скача яко ама нас не ни бърка, щото го получаваме срещу домати. Тоя петрол се изнася и в резултат външния дълг се стопява до някакви много смешни нива.

За кое е нямало пазар? Имаш ли идея колко милиона тонове домати се изнасяха на сезон по онова време? Колко консерви, колко вино, колко вецове по света са работили с наши турбини (не само в комунистически страни). Като ни е било толкова зле производството защо световен лидер като ББС ще прави завод съвместно с България за да произвежда модели, които още са легендарни?
За да не говорите глупости помислете и за енергетиката. До 90-та България има по-голямо производство от много западно европейски страни.
По производство на стомана сме сред 30-те в света. Имаме патенти за електродъговите пещи купувани от Англия и Канада (сигурно са купували електродите за да ги претопяват

Балканкар е третата сила в производство на мотокари. (Сега някой да не каже вица за мотокарите, дето ги купували да ги претопяват, че вече не е смешен.)
Продали сме кораби за над 2 милиарда долара, а инвестицията е под половин милион.
В химическата промишленост сме на 20-то място в света.
Най-големия производител в света на пасти за зъби сме.
Произвеждаме цемент, тухли,металообработващи машини,компресори,водни помпи,инструменти,оръжие,кораби..
Плановата икономика като цяло е лоша ама за нас е много добра през петролната криза от 70-те. Тогава имаме договор за бартер- домати срещу петрол със Съюза. Цената на петрола скача яко ама нас не ни бърка, щото го получаваме срещу домати. Тоя петрол се изнася и в резултат външния дълг се стопява до някакви много смешни нива.
- Benedetto
- кандидат ентусиаст
-
bum_bum написа:....
Защо не четеш всичко което пиша?
Казах че продаваме под себестойността на продукцията, не че нямаме такава. Също така писах, че немалка част от заводите можеха да продължат да си работят и след промените. (не съвсем правилно наречени демокрация).
Само че тогавашните управляващи (все партийци) искаха бързите комисионни, а не да развиват държавата. И прословутите червени куфарчета с пари отидоха при техни хора - сервитьори, спортисти (и много малка част при хора, които знаят как се управляват пари). Затова сме на тоя хал.
Кое му е толкова сложното.