Какво знаят младите за комунизма в България?
Модератор: Общи модератори
- joro_e30
- Потребител
-
- Кара: e39 530d Touring
- Мечтае да кара: e30 m3;e34 m5;e31
Re: Какво знаят младите за комунизма в България?

Кой, какво е искал, и какво е постигнал, няма значение!
А Германия, като са имали база на 80км от Москва малко преди втората световна, ти Вилхелм ли се казваш ?

Аз се отказвам и дим да ме няма с младежите на морето 

- Benedetto
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E36 compact
r19 написа:Да, смятам че е имало добри неща, и то не-малко.
Вярно е ,че не съм свидетел на тези събития защото съм прекалено млад, но все пак всичките тези неща се компенсират с почти никаква престъпност, голяма армия(за жалост сега нямаме никаква), респект към контролните органи(милиция), работа за всеки.....
момче, ти сериозно ли го мислиш това?

Какво означава никаква престъпност - престъпност винаги е имало - и убийства и изнасилвания. Само дето работническо дело удобно е скривало реалните данни за престъпленията.
Спомни си събитията в Катуница например и посмисли - няма телефони (за интернет да не говорим) и само ер малък тв предава какво се случва. Ако не помниш, как се опита да предаде случилото се, потърси в google Миролюба Бенатова + Катуница.
Сега имало медийно затъмнение - ами ще има. Ако не знаш кой е Красимир Гергов, или кои са собственици на ВАЦ дълго ще се чудиш защо аджеба има затъмнение.
Респект към милицията - смях в залата. Израза "Чисто и просто, като къпан милиционер" не е от 90-те, вервай ми. Просто нито в телевизията, нито в театъра са имали право да показват милиционер по негативен начин.
Имали дом хората - ти изобщо не можеш да си представиш, какво означава да жевеете две различни семейства в един апартамент. Или това да си купиш апартамент, да зависи от кефа на някоя партийна мижитурка.
Само дето днесшните властващи имат голяма далавера да накарт хората да забравят лошите неща от края на миналия век. Щото много им се ще да имат неограничената власт на тато, и после да могат да онождат народа както им е кеф.
И като сравняваме преди и сега - е по коректно да сравним 20те изминали след 90-та, с 20-те изминали години след 44. Само че за онзи период нито се пише, нито се говори.
Интересно ми е, колко хора знаят кой е българският химн, след Шуми Марица?
Тая тема така или иначе замина (още преди мен на морето
) - да се изкажа и аз от личен опит.
Колеги, по комунизма у нас - по комунистическите стандарти, в сравнение с другите комунистически страни и съобразно ограниченията и всички заложени недъзи на комунизма - си беше много добре
За тия, които правят следните гримаси като прочетоха това -
- прочетете отново и внимателно подчертаното на горния ред!
Бяхме много добре ако се абстрахираме от капиталистически свят, ако приемем, че нямяше капиталистически държави по света, а само Източна Европа и СССР - т.е. ако базата ни за сравнение бяха другите комунистически държави. Сега някои колеги веднага ще ревнат (и с право), че нямало свобода, че имало репресии и т.н. Пак казвам - прочететете онова подчертаното горе
В никоя комунистическа държава нямаше пълна свобода, навсякъде имаше малко или много репресии и т.н. - т.е. това са заложените изначално недъзи на комунизма. Но пак ви казвам - в сравнение с останалите комутистически държави бяхме супер!
Единствено по-напред бяха СССР (център на вселената, не подлежи на коментар изобщо
) и Югославия - по отношение на свободата на пътуване на запад.

Колеги, по комунизма у нас - по комунистическите стандарти, в сравнение с другите комунистически страни и съобразно ограниченията и всички заложени недъзи на комунизма - си беше много добре

- deyan-enchev
- старши ентусиаст
-
- Кара: малки котета на задната седалка
- Мечтае да кара: по-леко
- Детайли за колата: Черна скрап
Пламъка за мен е прав.
Аз въпреки че съм 84 набор, не помня комунизма нито с лошо нито с добро.
Помня разказите на дядо как са му взели водната мелницата и сумати ниви ... ама изглежда не е бил от "техните".
Помня си, че имаше вкусна храна и много почивки на море.
Орките бяха в долното царство и не излизаха често.
Аз въпреки че съм 84 набор, не помня комунизма нито с лошо нито с добро.
Помня разказите на дядо как са му взели водната мелницата и сумати ниви ... ама изглежда не е бил от "техните".
Помня си, че имаше вкусна храна и много почивки на море.
Орките бяха в долното царство и не излизаха често.
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
още няколко положителни неща да добавя. по отношение на електроника и компютри бяхме много напред. кой квото да ми разправя... тва са неща, които знам и съм видял от първа ръка.
кво си мислите, че американците, руснаците или японците не са имали промишлен шпионаж ли и всичко сами са измислили? а сега китайците...
също имахме може би едно от най-добрите начално и средно образование в света (съвсем сериозно го заявявам това). имахме и сериозен спорт (може би защото имаше дисциплина, то това се иска за спорта).
кво си мислите, че американците, руснаците или японците не са имали промишлен шпионаж ли и всичко сами са измислили? а сега китайците...
също имахме може би едно от най-добрите начално и средно образование в света (съвсем сериозно го заявявам това). имахме и сериозен спорт (може би защото имаше дисциплина, то това се иска за спорта).
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
steeN написа:още няколко положителни неща да добавя. по отношение на електроника и компютри бяхме много напред. кой квото да ми разправя... тва са неща, които знам и съм видял от първа ръка.

И имаше едно изследване 80-те години, че БГ учениците били на второ място в света по интелигентност след израелските

А знаете ли кое беше най-хубавото за едно хлапе - пълното безгрижие!

- Superexstatic
- младши ентусиаст
-
е тва за детството важи за всички, които са били деца и през 90-те, та даже до 2000-1-2 г си беше супер сила 

- Benedetto
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E36 compact
flame написа:Тая тема така или иначе замина (още преди мен на морето) - да се изкажа и аз от личен опит.
Колеги, по комунизма у нас - по комунистическите стандарти, в сравнение с другите комунистически страни и съобразно ограниченията и всички заложени недъзи на комунизма - си беше много добре ....
В голяма грешка си, пламъко

Но да казваш че сме били по-добре от Чехословакия, Полша... просто не е верно

Югославията е ясна.
За спорта.. - ние имахме САМО професионален спорт. Т.Е. ако искаш да станеш спортист и да славиш държавата - пътят пред теб е открит. Но ако искаш да спортуваш, само за тонус и удоволствие - никой не се и занимава с теб. То и затова сега по затлъстяване гоним американците; и ако се загледаш - масово мъжете над 35-40 години са с шкембета и с наднормено тегло.

Хубаво, копирали сме ейпъл, направили сме Правец, супер. Обаче, какво го топли това обикновения човек, който трябва да чака по няколко години, че да му прекарат телефон. (примерно). А и за повечето, компютъра тогава беше някакъв супер екзотика и едва ли не машина от бъдещето.
А за престъпността и детството - ходих в едно предградие на Мюнхен, там децата си караха колела спокойно, колите не превишаваха 40 км в час (масово БМВ 5), обаче там не бяха и чували за комунизъм. Явно има начин да се борим с престъпността без да ограничаваме правата на хората и без да полицията да дерибейства ненаказана. (както нашата милиция навремето и както много й се ще на днешната полиция).
- r19
- младши ентусиаст
-
- Кара: 412 Turbo/323ti
- Мечтае да кара: Mig-29
- Детайли за колата: Old school!
Benedetto написа:....
А и за повечето, компютъра тогава беше някакъв супер екзотика и едва ли не машина от бъдещето.
...
То пък сигурно в страните където не е имало комунизъм са цъкали на Виндолс 7 нали ?

Споменах, че съм малък и не съм заварил комунизъма, но дори в моето детство нямаше компютри почти никъде. Още пазя първият ми компютър(Правец 16).
Честно да ти кажа на никой не му и трябваха компютри(за децата говоря), и хич не съжелявам, че по-късно навлязоха масово компютърните игри..

Benedetto написа:Но да казваш че сме били по-добре от Чехословакия, Полша... просто не е верно
Много ша ма 'звиняваш, ама би ли ми казал с кво бяха по-добре?

Benedetto написа:За спорта.. - ние имахме САМО професионален спорт. Т.Е. ако искаш да станеш спортист и да славиш държавата - пътят пред теб е открит. Но ако искаш да спортуваш, само за тонус и удоволствие - никой не се и занимава с теб. То и затова сега по затлъстяване гоним американците; и ако се загледаш - масово мъжете над 35-40 години са с шкембета и с наднормено тегло.![]()
Тва пък е велика глупост, честно!

Benedetto написа:Хубаво, копирали сме ейпъл, направили сме Правец, супер. Обаче, какво го топли това обикновения човек, който трябва да чака по няколко години, че да му прекарат телефон. (примерно). А и за повечето, компютъра тогава беше някакъв супер екзотика и едва ли не машина от бъдещето.
Добре, чакаха - и кво от това? И телефоните бяха с шайби, а не с копчета (баси гъзарията беше тва

Benedetto написа:А за престъпността и детството - ходих в едно предградие на Мюнхен, там децата си караха колела спокойно, колите не превишаваха 40 км в час (масово БМВ 5), обаче там не бяха и чували за комунизъм. Явно има начин да се борим с престъпността без да ограничаваме правата на хората и без да полицията да дерибейства ненаказана. (както нашата милиция навремето и както много й се ще на днешната полиция).
И днес ако отидеш нейде из България може би ще видиш безгрижно каращи си колела деца. Ама да сравняваш престъпността по комунизма и сега е просто смешно

- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
- Кара: е30 чат-пат
- Мечтае да кара: варел
- Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
Elesar74 написа:K_Ilkov написа:Да се отричат положителните неща направени по-времето на комунизма е глупаво точно толкова колкото и да се каже, че е било хубаво ...
Имало ДОБРИ НЕЩА? Значи медийната тъмнина, лъжата, повсеместната пропаганда, привилегиите за властта, непрекъснатото следене и какво ли още не, се компенсират от какво? От човек в Космоса, от електрокарите, от какво? Знаеш ли колега, той и Хитлер е построил магистрали, които и днес стоят, а в началото на 1990 г. и аз се возих по една такава. Всякаква прилика с действителни лица и събития е случайна. А линка от ivoo, е много интересно четиво, има инфо и на други места. Чудя се, дали някой ще пусне тема по въпроса във форума, че това ако не е тема, незнам какво е.
ти колега явно си от тия с тъмносините очила ...
точно това ни е проблема, че махаме с лека ръка и казваме това е еди кво си ...
викаш привилегий за властта - след 90-та кръговете от фирми не ползват привилегий от властта?

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
Benedetto написа:flame написа:Тая тема така или иначе замина (още преди мен на морето) - да се изкажа и аз от личен опит.
Колеги, по комунизма у нас - по комунистическите стандарти, в сравнение с другите комунистически страни и съобразно ограниченията и всички заложени недъзи на комунизма - си беше много добре ....
В голяма грешка си, пламъко. Да, румънците бяха много по-зле от нас... обаче нашите курорти са били на светлинни години пред съветските. За тях ние сме били "как на западе".
Но да казваш че сме били по-добре от Чехословакия, Полша... просто не е верно
Югославията е ясна.
За спорта.. - ние имахме САМО професионален спорт. Т.Е. ако искаш да станеш спортист и да славиш държавата - пътят пред теб е открит. Но ако искаш да спортуваш, само за тонус и удоволствие - никой не се и занимава с теб. То и затова сега по затлъстяване гоним американците; и ако се загледаш - масово мъжете над 35-40 години са с шкембета и с наднормено тегло.![]()
Хубаво, копирали сме ейпъл, направили сме Правец, супер. Обаче, какво го топли това обикновения човек, който трябва да чака по няколко години, че да му прекарат телефон. (примерно). А и за повечето, компютъра тогава беше някакъв супер екзотика и едва ли не машина от бъдещето.
А за престъпността и детството - ходих в едно предградие на Мюнхен, там децата си караха колела спокойно, колите не превишаваха 40 км в час (масово БМВ 5), обаче там не бяха и чували за комунизъм. Явно има начин да се борим с престъпността без да ограничаваме правата на хората и без да полицията да дерибейства ненаказана. (както нашата милиция навремето и както много й се ще на днешната полиция).

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Я си представете че сте в 1980 година и тия въпроси ги задавате на някой средно статистически българин на около 45 години с панелка и ладичка работник в завода.Еми аз знам какво ще ви отговори щото тоя човек сигурно помни мизерията в следвоенните години 45та чак до 58-60 година.
Ще ви запитам и още нещо ..90% от българите живеят в собствено жилище нещо непостижимо за повечето западняци.Откъде дойдоха тия жилища да не ги донесе щъркела ?
Никой не говори да се връща "онова" време ама какво качествено се случи в тая държава след 89 г ?
За дънки райфъл и бонбонки тик-так българина се отказа от всичко което беше постигнато разграби собствената си държава и сега като видя че морето не е до колене седи и мисли отде да я подхваща ама не е толкова лесна тая работа.
Ще ви запитам и още нещо ..90% от българите живеят в собствено жилище нещо непостижимо за повечето западняци.Откъде дойдоха тия жилища да не ги донесе щъркела ?
Никой не говори да се връща "онова" време ама какво качествено се случи в тая държава след 89 г ?
За дънки райфъл и бонбонки тик-так българина се отказа от всичко което беше постигнато разграби собствената си държава и сега като видя че морето не е до колене седи и мисли отде да я подхваща ама не е толкова лесна тая работа.
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
Jordana написа:Я си представете че сте в 1980 година и тия въпроси ги задавате на някой средно статистически българин на около 45 години с панелка и ладичка работник в завода.Еми аз знам какво ще ви отговори щото тоя човек сигурно помни мизерията в следвоенните години 45та чак до 58-60 година.
Ще ви запитам и още нещо ..90% от българите живеят в собствено жилище нещо непостижимо за повечето западняци.Откъде дойдоха тия жилища да не ги донесе щъркела ? Никой не говори да се връща "онова" време ама какво качествено се случи в тая държава след 89 г ?
да, и това жилище в добрия случай е на стойност около нова Опел Инсигния средно оборудвана..
+ че НЕ е подарък от държавата ,а изплащано от баба/дядо десетилетия наред..
тоест- наследствено..
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"