Какво знаят младите за комунизма в България?
Модератор: Общи модератори
Какво знаят младите за комунизма в България?
Тази тема е само за колегите, родени от 1990 година нататък - които никога не са имали лични впечатления от комунизма в България в периода 1944 - 1989.
Ние, "по-дъртите", имаме макар и малки лични впечатления - но ми е любопитно какво знаят най-младите за нещо, което никога не са видели с очите си - и откъде си правят изводите
Отново апелирам да прочетете онова горе в червеното и дъртаняните да не развалят темата!
Ние, "по-дъртите", имаме макар и малки лични впечатления - но ми е любопитно какво знаят най-младите за нещо, което никога не са видели с очите си - и откъде си правят изводите

Отново апелирам да прочетете онова горе в червеното и дъртаняните да не развалят темата!

- ineedmoney
- младши ентусиаст
-
- Кара: на фотосинтеза
Re: Какво знаят младите за комунизма в България?
флейм, мисля че границата трябва да е след 85-та щото все пак на 1-5 години, кви впечатления да имаш...
ineedmoney написа:флейм, мисля че границата трябва да е след 85-та щото все пак на 1-5 години, кви впечатления да имаш...
Прав си
какъв е смисъла да даваш трибуна на хора, които не са виждали едно нещо и не са го опитвали да се изказват за него?
все една да питаш сляп за цвета на дъгата и глух за концерт за пиано на Рахманинов?
все една да питаш сляп за цвета на дъгата и глух за концерт за пиано на Рахманинов?

АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!
Хаос написа:какъв е смисъла да даваш трибуна на хора, които не са виждали едно нещо и не са го опитвали да се изказват за него?
Все пак имат мнение. Интересно ми е как са го изградили, от какви източници и т.н. И най-вече дали го възприемат като нещо хубаво или по-скоро лошо.
- titimen
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: през ями и окопи...
- Мечтае да кара: LEXUS
Това една утопия. И в България както и никъде по света никога не е имало комунизъм, а недоразвит социализъм. Като почнат старите "много е било добре" и кое е било доброто че си чакал за една кържава жигула по 5 г , единственото хубаво останало ни от това време са жилищата. Да вярно имало е сигурност имало е морал у хората и най-вече у жените , но просто философията за равенство не я е имало и тогава едни са имали западни корекомски стоки а други са гледали пред витрините както и сега. Тогава богати са били комунягите сега е пак така на който баща му е бил шев на предприятие е разпродал машини заводи и сега ги гледаме с нови коли и яко пари
- ineedmoney
- младши ентусиаст
-
- Кара: на фотосинтеза
според мен идеята на темата е хората видяли всичко от комунизма (като Е.Димитров) да разбият насадените митове (от разкази и медии) на "младото" поколение за комунизма и да се изяснят щетите от неговото съществуване в БГ. И как така Източна Германия изкарва една година преход, а ние 20. Да поговорим за геноцида на комунистите над българския народ, преследването на роялисти и "фашисти" в България и затварянето им по лагери. Насаждането на нова култура и построяването на паметници нямащи общо с нашата история, създаването на структури и сдружения с единствена цел пропаганда на комунистическата мисъл.
GO!
GO!

- kokala
- младши ентусиаст
-
- Кара: 2 - BMW E30 touring
- Мечтае да кара: BMW E30 катафалка
- Детайли за колата: Детайлите са перфектни.
Хаос написа:какъв е смисъла да даваш трибуна на хора, които не са виждали едно нещо и не са го опитвали да се изказват за него?
Не е нужно да си живял през онова време за да видиш какво е било... в момента цялата ни държава се разпродава за жълти стотинки, всичко разпродадено е благодарение на комунизма... и все още 20 години по - късно, не са разпродали всичко, трудно смогват. Гледам хората какво казват за онова време и си правя изводите (обръщам внимание само на нормалните хора а не на промитите тъпи мозъци, които дрънкат простотии)просто трябва да си сляп за да не видиш самата истина. Може онова време да си е имало косури, но е било сто пъти по добре от сега.

94-ти набор съм

flame написа:Тази тема е само за колегите, родени от 1990 година нататък - които никога не са имали лични впечатления от комунизма в България в периода 1944 - 1989.
Ние, "по-дъртите", имаме макар и малки лични впечатления - но ми е любопитно какво знаят най-младите за нещо, което никога не са видели с очите си - и откъде си правят изводите![]()
Не си внимавал

алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- N.Mihaylovski
- Е30 Fanatic
-
- Кара: Ford Ranger 2019
- Мечтае да кара: corvette c7 zr1
Темата може да стаен интересна, но...
Я съм набор 87 и не помна нищо, но съм учил, наще са ми разказвали, майак ми беше от комунистическо семейство и само хубаво е видяла, много пари ниви земи и само хубаво, и само добро са ми разказвали с Дедо.
Баща ми пък е ощетен зловещо имали са 4 парцела в Лозенец който са отнети и са получили 2 апартамента и един гараж и това щото баба е познавала добре тогавашния архитект на София иначе един
апартамент и 1 гараж, баща ми псува още по червените, мрази ги в червата си, както и аз, за тези като баща ми, е било така: еднакви дрехи, еднакви мебели, абе всичко е еднакво всички имат едно и също, еднакви апартаменти, за тези като Дедо, мебелите поръчкови дърворезба, хубави скринове, гардеробите готини (аз ги помна добре ) между апартамента на баща ми и този на дедо разлигата беше огромна. Комунизма има 2 лица за еди беше супер за други страшна мизерия, и мъка, но истината е, че е имало информационно затъмнение за да не разбере народа какво е по белите страни, на международните шофьори милицията е обяснявала на широко да си трайкат кво са видели и да казват, че на вън е много по зле и в БГ е много по добре, лично ми го е разказвал шофьор, как са ги привиквали и заплашвали и т,н
Я съм набор 87 и не помна нищо, но съм учил, наще са ми разказвали, майак ми беше от комунистическо семейство и само хубаво е видяла, много пари ниви земи и само хубаво, и само добро са ми разказвали с Дедо.
Баща ми пък е ощетен зловещо имали са 4 парцела в Лозенец който са отнети и са получили 2 апартамента и един гараж и това щото баба е познавала добре тогавашния архитект на София иначе един
апартамент и 1 гараж, баща ми псува още по червените, мрази ги в червата си, както и аз, за тези като баща ми, е било така: еднакви дрехи, еднакви мебели, абе всичко е еднакво всички имат едно и също, еднакви апартаменти, за тези като Дедо, мебелите поръчкови дърворезба, хубави скринове, гардеробите готини (аз ги помна добре ) между апартамента на баща ми и този на дедо разлигата беше огромна. Комунизма има 2 лица за еди беше супер за други страшна мизерия, и мъка, но истината е, че е имало информационно затъмнение за да не разбере народа какво е по белите страни, на международните шофьори милицията е обяснявала на широко да си трайкат кво са видели и да казват, че на вън е много по зле и в БГ е много по добре, лично ми го е разказвал шофьор, как са ги привиквали и заплашвали и т,н
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3
- ukelichko
- младши ентусиаст
-
- Кара: Комбайн
- Мечтае да кара: Фадрома
kokala написа:... в момента цялата ни държава се разпродава за жълти стотинки, всичко разпродадено е благодарение на комунизма... и все още 20 години по - късно, не са разпродали всичко, трудно смогват. Гледам хората какво казват за онова време и си правя изводите (обръщам внимание само на нормалните хора а не на промитите тъпи мозъци, които дрънкат простотии)просто трябва да си сляп за да не видиш самата истина. Може онова време да си е имало косури, но е било сто пъти по добре от сега.Някои говорят против, защото не е било както сега, не е имало такава свобода заради която в момента си патим...
94-ти набор съм
Разпродава се за жълти стотинки и за скрап, защото толкова струва. Всичко създадено през ония години за нищо не става, с редки изключения. Да, тогава животът беше сигурен, сигурен и мизерен. Ама то какво му трябва на българина. Да се наплюска с нещо евтино, да блъсне някоя чужда лелка, да задигне нещо от работата, да направи някоя мизериика я на колегите, я на комшиите от злоба и завист и да си легне спокоен, че е преебал системата и поради това е велик. По ония времена всекидневното ядане на месо и пушенето на Боро се считаха за просперитет. Като се замисля и сега да ядеш всеки ден месо и да пушиш Боро си е символ на поне средна класа. Относно престъпността може би не е имало толкова битова престъпност, защото се крадеше от предприятията. Токът, водата и хялбът обаче бяха евтини. За това масово се греехме на ток, поливахме си градините с питейна вода и на село си хранеха животните с хялб. Работа имаше за всички, даже беше задължителна. Ама заплатите бяха като сегашните помощи за безработни. Но тъпанарте не го усещаха, защото и по магазините нямаше нищо и нямаше какво да се купи. И който пробиеше системата и отидеше да работи в Либия или някъде другаде в чужбина си идваше с някакви долари и ставаше ебати гъзара.
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
ukelichko написа:kokala написа:... в момента цялата ни държава се разпродава за жълти стотинки, всичко разпродадено е благодарение на комунизма... и все още 20 години по - късно, не са разпродали всичко, трудно смогват. Гледам хората какво казват за онова време и си правя изводите (обръщам внимание само на нормалните хора а не на промитите тъпи мозъци, които дрънкат простотии)просто трябва да си сляп за да не видиш самата истина. Може онова време да си е имало косури, но е било сто пъти по добре от сега.Някои говорят против, защото не е било както сега, не е имало такава свобода заради която в момента си патим...
94-ти набор съм
Разпродава се за жълти стотинки и за скрап, защото толкова струва. Всичко създадено през ония години за нищо не става, с редки изключения. Да, тогава животът беше сигурен, сигурен и мизерен. Ама то какво му трябва на българина. Да се наплюска с нещо евтино, да блъсне някоя чужда лелка, да задигне нещо от работата, да направи някоя мизериика я на колегите, я на комшиите от злоба и завист и да си легне спокоен, че е преебал системата и поради това е велик. По ония времена всекидневното ядане на месо и пушенето на Боро се считаха за просперитет. Като се замисля и сега да ядеш всеки ден месо и да пушиш Боро си е символ на поне средна класа. Относно престъпността може би не е имало толкова битова престъпност, защото се крадеше от предприятията. Токът, водата и хялбът обаче бяха евтини. За това масово се греехме на ток, поливахме си градините с питейна вода и на село си хранеха животните с хялб. Работа имаше за всички, даже беше задължителна. Ама заплатите бяха като сегашните помощи за безработни. Но тъпанарте не го усещаха, защото и по магазините нямаше нищо и нямаше какво да се купи. И който пробиеше системата и отидеше да работи в Либия или някъде другаде в чужбина си идваше с някакви долари и ставаше ебати гъзара.
най-престижните и пе4еливши професии- барман,сервитьор, ТИР -аджия

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- kokala
- младши ентусиаст
-
- Кара: 2 - BMW E30 touring
- Мечтае да кара: BMW E30 катафалка
- Детайли за колата: Детайлите са перфектни.
А сега? Сега се блъскаш с боклуци, които са по вредни от всякога.. не знаеш кво ядеш и даваш бол пари, нищо не е ставало от онава време, за това се дава на скрап? Олеле боже... колко машини и заводи отидоха всичко се разпродаде и разруши и сега на тяхно място строят коуперации и боклуци. Едно време тока е бил 4 стотинки, билети такси всичко а сега с няква мизерна заплата от 800лв някои и толкова не докарват, не може да се живее така. Да те е страх да ходиш нощно време по улиците, да е пълно с наркомани и мангали.... да, "сега е много по - добре". Сега взимаме пари от ЕС, след време ще видиш какво ще стане като не можем да ги върнем, защото държавата от нищо не печели за разлика от едно време. 

- ukelichko
- младши ентусиаст
-
- Кара: Комбайн
- Мечтае да кара: Фадрома
Flame-то ако живееше в ония времена, със сегашните си възгледи, с вярата си в доброто, в успеха чрез работа (всичко това го казвам без капка ирония) да се е самоубил отдавна. Тогава се успяваше ако имаш добро минало, демек дядо комунист, участвал в партизанското движение или ако имаш връзки и си подмолна гад. Ама успехът не се измерваше чак толкова с пари, колкото с власт. Защото бедните са озлобени и са леко комплексирани и искат да командват, да решават съдби, от тях да зависи всичко, да ги вземат на сериозно. А пари се правеха от професиите, споменати в предния пост - барман, тираджия, сервитьор, защото можеше да се краде много и почти безнаказано. Няма да забравя една случка в "наше село". Продаваачката в местния магазин беше женена за някакъв таксиметров шофьор.Тези затлъстяли от ядане на месо цървули си купиха нова лада. Червена и лъскава. Имаха пари от кражби, но кражби от държавата и се изживяваха като местната буржоазия. Та тия тупани бяха дали Ладата на синчето им, което беше на моята възраст(15 години) и пича си бръмчеше постоянно с нея. Да де, но един път го спрял кварталния милиционер и му се скарал, защото кара без книжка. Е същата вечер родителите, вече самозабравили се и мислещи се едва ли не за недосегаеми и докоснати от бога) отишли в къщата на милиционера да му правят скандал, как може да се кара на техния син. Той карал по-добре от хората с книжка и знаел ли милиционера кои били те и какви връзки имали и ако искали щяли да го уволнят. Милиционера беше приятел на баща ми, та от там знам. Продавачка женена за шофьор на такси!!!!! От такива се състоеше високата прослойка на средната класа през ония времена.
- djvisage
- младши ентусиаст
-
- Кара: Ford Galaxy
- Мечтае да кара: ///M
Здравейте аз съм 89 набор и не знам какво е да живееш в комунизъм,но именно заради него сега сме на този хал. Задайте си въпроса. Защо след турското робство България става една от най - бързо развиващите се страни в Европа а след комунизма най - пропадналата. Мисля,че това е достатъчно показателно.
THE POWER IS NOTHING WITHOUT CONTROL!!!