Колеги,моля за вашата помощ (масло)

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Колеги,моля за вашата помощ (масло)

Мнение от valeri » 24 Юни 2012, 15:08

Наложи се скоро да закупя една стара машина и се налага смяната на маслото в автоматичната скоростна кутия.Маслото е DEXRON ТМ.Търсих къде ли не ,но неможах да го намеря.Въпросът ми е някой знае ли някакъв заместител или на какво отговаря новото производство на това масло.Не се бъзикам ,защото машината е прецизна и си иска това проклето масло.
Благодаря предварително за помоща!

ентусиаст
Аватар
Кара: Bayerische Motoren Werke
Мечтае да кара: безплатно!

Re: Колеги,моля за вашата помощ (масло)

Мнение от MaxMeyer » 24 Юни 2012, 15:43

Че би трябвало да го има навсякъде... ATF Dexron или ATF Dexron 2.Препоръчвам ти този магазин София, ул. Гео Милев 6, тел. 0888 22 04 09
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 24 Юни 2012, 16:52

Виж на някоя бензиностнанция на Шел- Shell Donax TM

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от valeri » 24 Юни 2012, 18:05

В техническото ръководство пише изрично dexron tm и за това явно никъде не намерих аналог,дори влезнах в сайта на тексако ,нали уж те го произвеждат -и нищо.Благодаря за бързия отговор.Явно трябва да перефразирам въпроса.Хубав сервиз за автоматици дето не крият цените и говорят открито със загриженост за клиента.Нали въпросът не е само в земането на парите.В сервиза дето е на пътя за Банкя съсипаха автоматика на Бавареца на един приятел и за това питам.Честно да си кажа съм притеснен яко.Колата на която трябва да се прави операцията е Терано.Не ме питайте защо не питам там.Тука съм си сред свои.Моля модераторите да ме извинят.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 24 Юни 2012, 18:43

Ако е за някой стара американска бангия може въобще да не са чували тука за такова нещо дори в нисан.Същевременно може да го има но под друга номенклатура но да не знаят.Това го твърдя щото вече ми се е случвало с едно мицу автоматик.Иначе дават спецефикацията на DEXTRON TM
еквивалентна на MERCON на форд
hi, this is what will work ,as long as it says compatible with dextron/mercon 111,it will work ,Genuine NISSAN PSF, Canada NISSAN Automatic Transmission Fluid, Dexron(TM) III/Mercon(TM), or equivalent ATF may also be used
след тва DEXTRON TM няма ли нещо друго щото гледам стигат до
VI
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

ентусиаст
Аватар

Мнение от MaxMeyer » 24 Юни 2012, 19:27

Що си мисля че трябва идеш в някоя бензиностанция или в магазина който ти казах и да си купиш ATF Dexron II и да се приключи с въпроса. :yes:
Изображение

Аватар
Кара: E34

Мнение от ivan. » 24 Юни 2012, 19:44

MaxMeyer написа:Що си мисля че трябва идеш в някоя бензиностанция или в магазина който ти казах и да си купиш ATF Dexron II и да се приключи с въпроса. :yes:

Защото, ако маслото в кутията не отговаря на тази спецификация ,а то при смяната няма как да източи всичкото и ще се смесят,което въобще не е добре и не си струва риска.
Каква марка е скоростната кутия?
Да не би да е AISIN
Изображение
by ''kompleksa''

ентусиаст
Аватар

Мнение от MaxMeyer » 24 Юни 2012, 19:49

Е това масло Dexron TM не е ли всъщност ATF Dexron?Нека тогава още в първия пост да се спомене точно за каква кола става дума с какъв мотор и т.н. за да се знае какво точно се търси. :yes:
Изображение

Аватар
Кара: E34

Мнение от ivan. » 24 Юни 2012, 20:07

MaxMeyer написа:Е това масло Dexron TM не е ли всъщност ATF Dexron?Нека тогава още в първия пост да се спомене точно за каква кола става дума с какъв мотор и т.н. за да се знае какво точно се търси. :yes:

Според мен след това ТМ ...трябва да има цифра.
Самото тм ми говори търговска марка(trade mark).
И колегата да е тълкувал грешно написаното в книгата за употреба на колата
Изображение
by ''kompleksa''

ентусиаст
Аватар
Кара: E34 524td лЕто господне '90-то
Мечтае да кара: по път без дупки

Мнение от alchohol » 24 Юни 2012, 20:22

MaxMeyer написа:Че би трябвало да го има навсякъде... ATF Dexron или ATF Dexron 2.Препоръчвам ти този магазин София, ул. Гео Милев 6, тел. 0888 22 04 09

+1 :yes:
Дизела е кат' копейка- дрънне, бръмне и офейка :driving: :driving: :driving:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от valeri » 24 Юни 2012, 20:36

Kолата е Нисан Терано 1 /3л бензин, 148 коня ,автоматик.Питах в Нисан България ,а те ми казаха-докарай колата ,ще оправим всичко.Ок де ,ама съм си фен сам да си оправям колите.Ох,тъпо звучи, ама кошника не заслужава друг освен мен да го пипа.Ето ,преди седмица и до язовир Калин си ме качи ,но почна да губи не мощ ,а не включваше скоростите както трябва.Охлади се и всичко си дойде на място.Зад това /тм /няма цифри.По магазините вдигат рамене,хи,и за филтъра е същата работа.Благодаря на всички!Утре явно ще цъфна пред портите на сервиза.Да беше БМВ ,да го разбера,а то- японска му работа.
По-добре да приключим темата.
Благодаря още веднъж, Братя!

ентусиаст
Аватар

Мнение от MaxMeyer » 24 Юни 2012, 22:05

До колкото разбирам маслото за кутията ти е "ATF Dexron 1" но според мен няма проблем даже май е по-добре да се сложи "ATF Dexron 2".И моята Е34 мисля че по книжка даваха Dexron 1 но аз и много други колеги ползваме Dexron 2 който е с по-добри характеристики.Ето да видиш каква е разликата м/у Dexron 2 и Dexron 3 в таблицата "Типична характеристика" най-долу от линка http://www.maslata.com/component/virtue ... 0&vmcchk=1
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 518
Мечтае да кара: БМВ с кожен салон

Мнение от ЗАЯДЛИВ ЗМЕЙ » 25 Юни 2012, 0:18

MaxMeyer написа:До колкото разбирам маслото за кутията ти е "ATF Dexron 1" но според мен няма проблем даже май е по-добре да се сложи "ATF Dexron 2".И моята Е34 мисля че по книжка даваха Dexron 1 но аз и много други колеги ползваме Dexron 2 който е с по-добри характеристики.Ето да видиш каква е разликата м/у Dexron 2 и Dexron 3 в таблицата "Типична характеристика" най-долу от линка http://www.maslata.com/component/virtue ... 0&vmcchk=1

Гледам , гледам , и нищо не разбирам

Вискозитетен индекс
Динамичен вискозитет
Пламенна температура,отворен тигел 0C

КАКВО СА? като вземете за характеристики да говорите ме убивате , а за редките масла..тва е 5.40 10.40 ,тва е по рядко :) . тва по гъсто та и с декстроните така . 5.40 на минус 5 било рядко :) на плюс 40 не знам.

С една дума правят се на интересни , форд за сервото си препоръчва приемрно само тяхно си масло от 24 лева - ами д си го карат, аз си наляф атфчето.
Изображение
М50B20 - Ни на баир ме радва , ни в завой ме плаши!

ентусиаст
Аватар
Кара: E34 М50B25
Мечтае да кара: E34 V12
Детайли за колата: 1995г.Е34 М50В25TU

Мнение от BABHOMED » 08 Юли 2012, 12:18

До колкото ми е известно на мен всеки следващ декстрон (по номер) препокрива изискванията на предходния и има по добри характеристики..Също е и съвместим тоест ако машината е със декстрон 1 може да и се налее декстрон 2-3 .Не знам колко е вярно но срещам и противоречиви мнения по тази тема точно някои майстори твърдят точно това а други обратното,че не са взаимно заменяеми ..Вие какво мислите ?
Гарван граче над безмълвното поле,души се лутат загубили надежда.Щитове и саби с предсмъртни вопли в тишината кънтят.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 08 Юли 2012, 12:48

BABHOMED написа:До колкото ми е известно на мен всеки следващ декстрон (по номер) препокрива изискванията на предходния и има по добри характеристики..Също е и съвместим тоест ако машината е със декстрон 1 може да и се налее декстрон 2-3 .Не знам колко е вярно но срещам и противоречиви мнения по тази тема точно някои майстори твърдят точно това а други обратното,че не са взаимно заменяеми ..Вие какво мислите ?

Колега,всяка кутия е направена за определено масло.Новата генерация АТФ масла са за нова генерация АСК с техните специфични технически характеристики и не означава ,че ще работят добре и с по-стари кутии.От собствен опит знам- като се появи Д3 и велики специалисти ми казаха ,че е по-добро от Д2 и налях от него,скоростите почнаха за превключват ударно и след една седмица го смених с каквото трябва.

Следваща

Назад към E34