Чип тунинг - ТДС

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар

Re: Чип тунинг - ТДС

Мнение от vladobate » 06 Юни 2012, 18:49

Интересна информация си предложил колега , но засега като гледам докато не барнеш аванса няма как да се похвалиш че си направил чип тунинг щото за без пари и 4 минути по часовник мога да си чипирам тдс-а също толкоз успешно. Нищо против , но авансовите карти са толкоз важни както и горивните както и двете една без друга не могат демек пипаш ли гориво задължително пипаш и аванса . И с друго не съм съгласен като как стигна до извода освен, че две и две прави четири и че новата крива ( онагледяваща графично картите ) би трябвало да е "успоредна " на оригиналната , няма начин да е точно така . Това е турбо мотор демек имаш принудително пълнене с въздух което пълнене зависи от работата на конкретната турбина която има графика различна от права линия. Тези неща са важни и ако се замислиш си иска и добро познаване на цялата работа на мотора за да се направи читав чип иначе бутане на плочката и повечко аванс е дори повече от това което описваш . Мое мнение. Иначе добре си подхванал явно ти се отдава , но нека нещата да са завършени макар и не с максимален резултат . Това което си вложил в програматор и чип и труда който ще положиш приближават доста цената на един чип ( препрограмиране и т.н.) при свестен тунер , поне мен ме устройва и не е тайна мисля , на 240лв не са кой знае колко много за пренаписани карти плюс и на аванса да не кажа , че това е цена без отстъпка ( аз не ползвам такава , просто за примера ). Успех.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: '94 525tdsA

Мнение от coresnet » 06 Юни 2012, 19:52

Както казах аванса е на другия EPROM, покажи ми тунер който предлага чипване на ТДС като сменя и двата чипа... Аз лично не знам такъв, да не говорим, че повечето чипосват пипайки само 2 от картите... Това, което съм казал за "успоредността" беше конкретно за torque limiter-a и имах предвид, че трябва да се следва оригиналното поведение на ограничението на горивото, за да върви плавно колата както трябва, това е 100% сигурно! Както казах се отнася само за конкретната карта в случая, която плюс това е и 2д... При 3д картите не е така, там се пипа в определена област от картата и тунингованата такава не е "успоредна" на оригиналната. Не съм вложил нищо още, но програматора ще си го взема за лично ползване за да си "играя" с моя чип. В крайна сметка забравяш идеята ми- предлагам БЕЗПЛАТНО тази услуга, далеч съм от тунинга, въпреки че поназнайвам това-онова в електрониката и софтуера (инженер съм в голяма фирма, занимаваща се с индустриално оборудване)...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 06 Юни 2012, 20:12

Не са ми сменяни чиповете , но колата е чипната . И да със сигурност са препрограмирани авансовите карти то това е по подразбиране иначе такива нямаше да съществуват в оригиналния софт. Нищо не разбирам от софтуер , но идеята на темата е да се обсъжда конкретно домашен вид чипосване ( или нещо такова , поне така го разбрах ) . И наблегнах на важни неща в управлението на горивозапалителната система на тоз двг щото съм убеден в безмислеността на тази дейност ако ще е само за спорта , писах за много по-бърз евтин и лесен начин да се направи това ако е само то наистина. Колега не ме разбирай погрешно има доста такива теми само че там спора е чип тунинг или повербокс , което в случая е едно и също . Идеята е не само пускане на повече гориво , а оптимизиране работата на двг в съответствие с това повишено количество което няма как да се случи със стокови авансови карти. Завчера карах тдс супер нервен и пъргав тдс с поведение все едно чипнат само че нямаше софтуерна намеса а само хардуерна от антимастери пуснали гориво наволя и бутнат аванс на макс. при чисти нови вериги. Но докога това дередже е въпроса , това е идеята .

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 730д
Мечтае да кара: космически кораб Сатурн 5

Мнение от Пресиян Василев » 06 Юни 2012, 21:01

При къстъм софтуер се занижава търсения аванс.Тоест разширява се картата на аванса с цел ,насищане с гориво отрано.Оттам и повече газове за компресора.
Не става само с гориво.По тая логика,барваи само плочката ,димилки и летеж.
Лично аз не искам да омаловъжа опита и идеите ти.Респект но лично моя тунер сменя и 2-та чипа.Какво ще кажеш за мотора с МАФ ? Там как да стане само с гориво.
Диагностиката не е гледане на телевизия !
Бензина служи за измиване на дизелови части.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от coresnet » 06 Юни 2012, 21:32

Не издребнявайте толкова с тия авансови карти, достатъчно добър ефект се постига и само с промяна на горивото. Аз лично предпочитам този начин пред механично пипане на плочки и други подобни неща... Ако толкова държите- ще погледна файл от високия номер EPROM ако мога да измисля нещо. Не забравяйте, пак повтарям- далеч съм от тунинга, въпреки че съм електроинженер. Просто обичам да човъркам такива неща и споделям това което съм събрал като информация дотук, никой не карам да си чипва колата по този или който и да е друг начин. Относно мотора с МАФ- тук говорим само за Е34 тдс, не знам той да има МАФ, така че въпроса отпада.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от coresnet » 07 Юни 2012, 8:56

Така, за колегата skylord: ето ти сравнение на картата за напрежението на помпата от двата файла, които ми даде:
Изображение

Като цяло става, може още съвсеем мъничко да се вдигне напрежението, както и е хубаво това да става при по-високите мг (от 15-20 нагоре) а при твоя тунингован файл са повишили напрежението в целия диапазон. Също така са пипнати само две от картите... Абе общо взето става файла, но може и по-добре да се направи 8)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 518
Мечтае да кара: БМВ с кожен салон

Мнение от ЗАЯДЛИВ ЗМЕЙ » 07 Юни 2012, 8:59

Изядохте хляба на някой тунер , ей!
Изображение
М50B20 - Ни на баир ме радва , ни в завой ме плаши!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от coresnet » 07 Юни 2012, 9:57

Стигнахме до въпроса с аванса, тук е време да помоля колегите vladobate и Пресиян Василев да ни разяснят за какво точно става дума, тъй като в това отношение не съм много запознат с работата на ДВГ. Прегледах един EPROM с по-високия номер и намерих 3-те карти за аванса (те са 3 еднакви), като по едната ос са оборотите на двигателя, по другата предполагам е макс. впръскано гориво (???). Така че моля колегите разбиращи от работата на този двигател да ни помогнат да разнищим тази карта (виждам че с увеличаване на оборотите се увеличава аванса или ??)

Изображение

edit: ето ви картата за аванса с нагласени "реални" стойности (коефициента на injection timing-а е 0,1):
Изображение

И все пак- доколкото намирам информация, аванса по принцип при този вид "лек" тунинг не е небходимо да се пипа, фабричните карти ще свършат работа защото са достатъчно "широки" за нашите цели. Вече при по-сериозни доработки (като турбо, инжектори и т.н.) 100% ще трябва да се пипнат. Това не пречи все пак да ги разнищим де 8) Очакваме помощ от колегите, разбиращи от ДВГ

edit2: "малка корекция" :lol: - все пак timing-а е в "+" или "-" градуси спрямо ГМТ, така че по-скоро картата е следната:

Изображение

(бях оставил типа на данните unsigned int8, вместо само int8 8) )
Последна промяна coresnet на 07 Юни 2012, 12:39, променена общо 2 пъти

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Кенеф за великани
Мечтае да кара: Alpina B10 biturbo

Мнение от Zubcho » 07 Юни 2012, 11:24

Postman ти няма ли да се включиш?
Пийте си редовно хапчетата от сушени жаби и карайте внимателно по острите завои, че да не ви се подострят колите.

Аз карам според ЗЗдП, и спазвам ограничението на скоростта, а ти?

Аватар
Кара: E34

Мнение от ivan. » 07 Юни 2012, 13:51

Без да съм прочел цялата тема,дори тия карти на програмата ми стоят като научна фантастика,мога да кажа няколко неща със сигурност:
1.Нова програма за Е34 тдс е излишна в случая.За мен е равно да се монтира реле на карбуратор.
Изключения се правят ,само когато датчиците като Мап сензор,авансотор почнат да се таванят.
ако вземем Мап-а например -той държи т.е. работи коректно до 2.5 бара,дде -то няма много проблем да обработва до 1.8 бара(за какво ни е тогава нов софт?)
2.Оня ''Заядливият'' пита дали при е39 е същото.Отговора е НЕ.щом въздуха вече се мери с дебитомет (е39,е38 и някои от последните е36) там вече нещата стоят различно и може би има нужда от софтуерна ,но лека намеса;
3. С реглаж на Гнп не пуши повече ,нито качва разхода,но това само при здрав ангренаж (тук отговярям на Пресиян) ,дори със софт не може да се постигнат същите неща и резултати ,както с чук и т30-колкото и ценично да звучи...при невъзможност при някои тдс се увеличава изходното напрежение на Мап-а ,спрямо налягането ....струва 50 стотинки елементи и е пално копие на така наречената ''силова кутия'' или повер бокс.
4.Аванса на тдс се влияе повече от температура на мотора,отколкото натоварването му...така,че не мога да кажа,че е динамичен(пак -за какво ни е нов софтуер?)
сега по темата -евала колега ,но се насочи към коман рейлите,м51 е прост мотор с много карбланш от страна на електрониката.Много време се кара в БГ и е тествано много.
Поздрави...и ето това ако може да ми се обясни с прости думи как става или какво го кара тоя аванс да е по малък:
При къстъм софтуер се занижава търсения аванс

:?:
Изображение
by ''kompleksa''

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от coresnet » 07 Юни 2012, 15:24

1. Нова "програма" за ТДС-а е нужна, ако искаме да върви повече без да пипаме плочки, теракот, фаянс и всякакви такива неща... Аналогията "реле-карбуратор" в случая е абсолютно абсурдна, поне за мен. Какво искаш да кажеш с "таваненето"? Целта тук е да се повиши мощността, какво общо има диапазона на работа на МАП-а например?
2. За ТДС с дебитомер: не съм гледал файлове от такъв мотор и не знам как стоят нещата с картите там, но дебитомера няма нищо общо с това- такъв тип ТДС има също smoke limiter например, който определя макс. количество гориво при дадени обороти и постъпващ въздух. Така че това не пречи софтуера да се пипне.
3. Аз лично предпочитам софтуерната намеса, лично мнение (не че не бих пробвал и местене на плочката). Изходящия сигнал от мапа и неговото променяне няма нищо общо с powerbox-а. Крайния резултат е идентичен, но при процедурата с МАП-а мощността се увеличава косвено (лъжливия сигнал постъпва в ECU и то на свой ред увеличава порцията гориво), докато powerbox-а се закача директно на буксата на помпата и променя сигнала за количеството гориво (това се постига софтуерно чрез промяна на quantity adjuster картата). Аз имам и powerbox (естествено не монтиран едновременно с чипа) и мога да ти кажа че елементите вътре и идеята далеч не са елементарни както повечето хора си мислят (разбирам от електроника)...
4. За аванса съм съгласен, в момента търся информация, но общо взето при този мотор няма особена нужда да се пипа аванса софтуерно. Няма за какво да се насочвам към комън-рейл моторите или които и да било други- всичко го правя защото аз самият имам Е34 ТДС и обичам да човъркам разни неща, това е цялата идея :)
Поздрави, с най-добри чувства! :bchug:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от skylord » 07 Юни 2012, 15:26

Oчакваме резултати и стискаме палци :D :bchug:

Аватар

Мнение от ivan. » 07 Юни 2012, 15:42

Относно добрите чувства ,то те са взаимни. :bchug:
чипа за тдс е абсурдно за мен ,както за теб аналогията реле-карбуратор и точно за това го написах.
предпочиташ софтуерна намеса,защото предполагам това ти е интересно.
към мен е обратното ,или ....според мен щом електрониката позволява да човъркаме по механиката,то няма смисъл да се пипа.
Това са просто две различни гледни точки ,което не е лошо,нали.
Крайната цел е оптимизиране на мощността ,което става и по двата начина.
до тук със спама.....ако по някакъв начин мога да ти помогна с това,че мога да ти обясня принципно действието на тоя аванс за тоя мотор-просто кажи :yes:
друго ,върху което искам да те накарам да се замислиш е(както ти ме накара да се замисля отново за тия чипове).....допирната точка между електрониката и механиката?
там където е ТЯ е позволена механична намеса,защо ли :oops3:
Изображение
by ''kompleksa''

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от coresnet » 07 Юни 2012, 17:04

Всичко опира до това, че електронното управление на тази механика може да се промени с цел маалко повече мощност. В крайна сметка това е мозъка на цялата кола, колкото и да е опростен :) Да, интересна ми е точно тази част от нещата и затова засега пипам по нея :D Иначе ще ни е от полза на всички ако можеш да обясниш простичко как седят нещата с аванса, доколкото разбрах за този мотор няма особен смисъл софтуерно да се пипа аванса, но все пак може да го разчовъркам ако разбера кое-как. :roll: Например горе-долу в какви граници се движи (или по-точно трябва да се движи). Общо взето доколкото гледам картите от други мотори- при по-големи обороти и количество гориво се увеличава аванса (което е нормално, необходимо е повече време за впръскване на горивото и то трябва да започне по-рано). Всякаква информация ще е от полза :bchug:

Аватар

Мнение от ivan. » 07 Юни 2012, 17:56

трябва да направим една ремонтна сбирка
аз с ''чука'' ти с програмите :D и току виж сме ''родили '' нещо ново :)
п.п. ще се радвам ,ако мераклия като теб се захване да ми пише чип на другата кола,дори и да е като тестова
Изображение
by ''kompleksa''

ПредишнаСледваща

Назад към E34