Чип тунинг - ТДС
Модератор: Технически модератори
60 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4
- coresnet
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: '94 525tdsA
Чип тунинг - ТДС
Здравейте, след като дадох излишни пари за готов чип за моя ТДС и вникнах малко в нещата, разбрах че ТДС-а се управлява изключително просто (не че откривам топлата вода де
). Та в този ред на мисли се чудех дали има желаещи за чип тунинг- в момента си преправям моя оригинален файл и мисля да си купя програматор за да тествам нещата. Неприятния момент е че нямам с какво да трия чиповете
Но ще измисля нещо. Ако всичко е наред, до 1-2 седмици може би ще мога да предложа тунинг на всеки, който желае. Естествено- безплатно 
edit: малко "суха" информация, която знам до момента:
-като цяло най-важното е номера на ECU-то и номера на EPROM чиповете вътре (2 на брой), най-вече на епром-а с "по-нисък" номер, там се съдържа основната информация (в другия епром са картите за аванса, те не са нужни за конкретния тунинг)

-в е34 тдс се използват 2 вида епром-и, ако сте от "късметлиите" чиповете ви ще са 27C256, които могат да се намерят тук-там нови (ако искате да си запазите оригиналния чип); тези, които нямат късмет ще имат 87C257 в ECU-то си (тази памет е с вграден latch на адресите и не е съвместима с 27C256)- все пак в ebay и подобни други сайтове се намират и такива памети

edit: малко "суха" информация, която знам до момента:
-като цяло най-важното е номера на ECU-то и номера на EPROM чиповете вътре (2 на брой), най-вече на епром-а с "по-нисък" номер, там се съдържа основната информация (в другия епром са картите за аванса, те не са нужни за конкретния тунинг)
-в е34 тдс се използват 2 вида епром-и, ако сте от "късметлиите" чиповете ви ще са 27C256, които могат да се намерят тук-там нови (ако искате да си запазите оригиналния чип); тези, които нямат късмет ще имат 87C257 в ECU-то си (тази памет е с вграден latch на адресите и не е съвместима с 27C256)- все пак в ebay и подобни други сайтове се намират и такива памети
Последна промяна coresnet на 06 Юни 2012, 12:00, променена общо 1 път
- LiTtLeRoCk
- СТАРШИНАТА НА ФОРУМА
-
- Мечтае да кара: Е38 740IL
Re: Чип тунинг - ТДС
В крайна сметка каква е целта на тази тема?
- coresnet
- кандидат ентусиаст
-
Целта е ако има желаещи- да обсъдим идеята
Просто предложение от моя страна за нещо, за което по принцип се дават пари- излишно...
edit: ето малко картинки за 2 от картите, които съм променил до момента (общо са 4)

-първата карта е за реакцията на педала на газта и съответно макс. количество нафта което се впръсква в един такт в съответствие с оборотите, с тази карта може да се настрои газта да реагира "по-остро" както и малко да се вдигне макс. количество гориво, което в моя фабричен файл беше 47мг; разбира се, всичко е въпрос на желание и всичко остава "отворено" за корекции
-втората карта е ограничител на въртящия момент- това става пак чрез ограничение на впръсканото количество гориво; при определни обороти има зададени максимални мг нафта за един такт; тук пак може да се вдигне това количество гориво, като все пак е силно препоръчително да се запази оригиналното поведение на графиката, т.е. кривата да наподобява фабричната (не например при 1000 об/мин да е 28-30мг и при 1200 об/мин да скочи на над 40-45
)
-останалите две карти са т.нар. карта за "калибрация" на помпата (единствената 16-битова карта), която указва на помпата колко е напрежението в mV при дадено количество впръскана нафта, както и картата за ограничаване на горивото в зависимост от "наличния" въздух необходим за горенето при дадени обороти- т.нар. "smoke limiter", от тази карта зависи "пушенето"
защото при повдигане на стойностите впръскано гориво сместа ще стане по-богата (напр. педала на газта "казва" на ECU подай 40мг/такт, но въздуха стига само за 35мг/такт, то тази карта ще ограничи горивото до 35мг/такт...)

edit: ето малко картинки за 2 от картите, които съм променил до момента (общо са 4)
-първата карта е за реакцията на педала на газта и съответно макс. количество нафта което се впръсква в един такт в съответствие с оборотите, с тази карта може да се настрои газта да реагира "по-остро" както и малко да се вдигне макс. количество гориво, което в моя фабричен файл беше 47мг; разбира се, всичко е въпрос на желание и всичко остава "отворено" за корекции
-втората карта е ограничител на въртящия момент- това става пак чрез ограничение на впръсканото количество гориво; при определни обороти има зададени максимални мг нафта за един такт; тук пак може да се вдигне това количество гориво, като все пак е силно препоръчително да се запази оригиналното поведение на графиката, т.е. кривата да наподобява фабричната (не например при 1000 об/мин да е 28-30мг и при 1200 об/мин да скочи на над 40-45

-останалите две карти са т.нар. карта за "калибрация" на помпата (единствената 16-битова карта), която указва на помпата колко е напрежението в mV при дадено количество впръскана нафта, както и картата за ограничаване на горивото в зависимост от "наличния" въздух необходим за горенето при дадени обороти- т.нар. "smoke limiter", от тази карта зависи "пушенето"

Последна промяна coresnet на 06 Юни 2012, 12:18, променена общо 1 път
- LiTtLeRoCk
- СТАРШИНАТА НА ФОРУМА
-
- Мечтае да кара: Е38 740IL
Ще я оставя, за да видим как ще се развие тази тема.
- skylord
- младши ентусиаст
-
- Кара: E34
Самите чипове, по-скоро единия се намира трудно и са скъпи, трият се с УВ лампа, но трябва да е мощна, за да става бързо! Реално могат да се изтрият и на слънце, но това е друг въпрос. Отделно програматора за този вид чипове (87c257) също е доста скъп и не знам дали ще ти излезе рентабилно. Ако все пак го направиш имам един желаещ 

- coresnet
- кандидат ентусиаст
-
skylord написа:Самите чипове, по-скоро единия се намира трудно и са скъпи, трият се с УВ лампа, но трябва да е мощна, за да става бързо! Реално могат да се изтрият и на слънце, но това е друг въпрос. Отделно програматора за този вид чипове (87c257) също е доста скъп и не знам дали ще ти излезе рентабилно. Ако все пак го направиш имам един желаещ
Лично аз онзи ден получих от ebay 4 чисто нови 87C257 на цена от 4 британски паунда общо(чиповете не са запоявани, слагани, програмирани и т.н. никога)- така че намират се, не е проблем

edit: имайте предвид, че на картите, които съм дал- стойностите са "реалните", в самия файл от EPROM-а стойностите са 8-битови (0-255) и за да се превърнат тези "числа" в "реални" такива трябва да се знае конкретния коефициент на умножение

- skylord
- младши ентусиаст
-
Явно си се запознал с нещата, и аз миналата година разучавах, но намерих чипове на цена от 25лв/бр., а Willema беше към 200+ лв. и това ме отказа, явно кризата си върши работата
Оригиналните чипове май нямаха прозорче за триене до колкото си спомням, как ги триеш?
П.С. Willem-a не записва 87c257 само тея 27Cxxx
0 281 001 183 комп.
2 287 358 666 (dx) чип 87c257
За тези имаш ли карти?
Аз имам от "онзи" прословут диск... но не съм сигурен дали са качествени

П.С. Willem-a не записва 87c257 само тея 27Cxxx
0 281 001 183 комп.
2 287 358 666 (dx) чип 87c257
За тези имаш ли карти?
Аз имам от "онзи" прословут диск... но не съм сигурен дали са качествени

- ЗАЯДЛИВ ЗМЕЙ
- старши ентусиаст
-
- Кара: 518
- Мечтае да кара: БМВ с кожен салон
а при Е39 ТДС как седят нещата ? имали с е34 нещо общо чипа ?

М50B20 - Ни на баир ме радва , ни в завой ме плаши!
- coresnet
- кандидат ентусиаст
-
skylord написа:Явно си се запознал с нещата, и аз миналата година разучавах, но намерих чипове на цена от 25лв/бр., а Willema беше към 200+ лв. и това ме отказа, явно кризата си върши работатаОригиналните чипове май нямаха прозорче за триене до колкото си спомням, как ги триеш?
Чипове се намират в ebay, най-вече втора употреба но вършат работа и наистина цената е 10-20 лв на брой обикновено, просто аз намерих на "далавера" комплект от 4 броя

edit: Willem записва и 87C257, просто в програмата се указва като 27C256, единствената разлика между двата чипа е вградения latch на адресите при 87C257, но това е важно само за конкретното приложение на чипа в ECU-то (там част от адресната шина на процесора 8051 е мултиплексирана с изходните сигнали на EPROM-а)
edit2: за съжаление нямам никакви карти, аз си правя моите в момента на ръка, т.е. променям оригиналните. ако ми дадеш оригинален твой файл мога да ти ги преправя, в противен случай можем просто да го прочетем с Willem-a като го взема. а не знам за какъв диск говориш

Последна промяна coresnet на 06 Юни 2012, 12:43, променена общо 1 път
- skylord
- младши ентусиаст
-
Живко и там е същото, трябва да се види кой тип чип е 27c или 87c вътре в компа, а те са два както каза колегата. Това е при по-ранните тдс-и. Фейсливтовите са с ОБД2 и там се прави прекодиране направо през буксата.
- ЗАЯДЛИВ ЗМЕЙ
- старши ентусиаст
-
- Кара: 518
- Мечтае да кара: БМВ с кожен салон
освен да го отворя и да видим , аз не вярвам на тия чипове много..ще повярвам като я кача на дино .
искам на м54ката да сложа , има тук там даже данните за чипа . са остава да видя и как се прави.
не нзам , 300 лева за чип е пресилена цена за мен в БГ изобщо. и то за чип с неясен резултат.
искам на м54ката да сложа , има тук там даже данните за чипа . са остава да видя и как се прави.
не нзам , 300 лева за чип е пресилена цена за мен в БГ изобщо. и то за чип с неясен резултат.

М50B20 - Ни на баир ме радва , ни в завой ме плаши!
- coresnet
- кандидат ентусиаст
-
ЗАЯДЛИВ ЗМЕЙ написа:освен да го отворя и да видим , аз не вярвам на тия чипове много..ще повярвам като я кача на дино .
отвори ЕКУ-то внимателно и виж номерата на чиповете, аз предлагам конкретно за ТДС, защото се управлява лесно (само с няколко карти). при по-новите коли картите са десетки, дори стотици- съответно не бих могъл да се наема да променям там картите

- skylord
- младши ентусиаст
-
Ето файловете, оригиналния и тоя дето е направен, ако имаш с кво да ги провериш дали стават за нещо ще е супер 
По принцип имам за почти всички мотори - оригинални файлове и моднати, но не знам каква работа вършат!

По принцип имам за почти всички мотори - оригинални файлове и моднати, но не знам каква работа вършат!
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- skylord
- младши ентусиаст
-
ЗАЯДЛИВ ЗМЕЙ написа:300 лева за чип е пресилена цена за мен в БГ изобщо. и то за чип с неясен резултат.
Да, отиваш при някой "тунинг маняк" изсипваш една кофа с пари той ти казва пробвай с тва, пробвай с онова, накрая резултата е спорен, защото няма и как да го пробваш, чувството е субективно. А при мен дори не стана, цял ден сменяха карти и т.н. и нищо.
За дизелите определено има повече ефект... Радвам се че колегата сам си прави картите, защото това е начина...
- coresnet
- кандидат ентусиаст
-
skylord написа:Ето файловете, оригиналния и тоя дето е направен, ако имаш с кво да ги провериш дали стават за нещо ще е супер
ще ги погледна и ще ти кажа

на първо четене, доколкото виждам, са ти променени smoke limiter-a и калибрационната карта на помпата, реакцията на педала на газта и torque limiter-a не са пипани. не мога обаче да ти кажа дали променените карти са добри в момента, трябва да пусна едно сравнение и да въведа коефициентите за да излезе резултата но ще се опитам до довечера или утре да ти кажа
edit: ето ви една примерна карта от моя оригинален файл, в случая driver's wish:
60 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4