Питане относно цената на горивото
Модератор: Общи модератори
27 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
- sub_eleven
- ентусиаст
-
- Кара: е85 M54B30
Re: Питане относно цената на горивото
Пилев написа:Ами не точно. Поевтиняването е с 20% обаче от левчето, не вече от литър бензин с данъците, което ще рече че трябва да е 2.50, бензина мисля че последно беше 2.54 което е близо. Пак цакат с някакви проценти, но е чак толкова.
???
Би ли разяснил за по-тъпите като мен?
- georgivar
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е36 328i Touring '96
sub_eleven написа:Елементарните сметки са:
преди при 125$/барел, нафтата беше 2.70, а долара беше 1,48.... Значи един барел струваше 185лв
сега при 98$/барел, нафтата е 2.60, а долара е 1.57.... Един барел струва 154лв
Поевтиняването е с 20%. Следователно цената на нафтата би трябвало да е 2,16 по горната логика... която е абсолютно правилна.
Единствената логика да не падат цените е, че уж са купили суровините на по-скъпи цени и сега трябва да ги изчерпат, но това е обяснение, на което биха се вързали само кръглите идиоти.
Ако трябва да сме съвсем точни поевтиняването е 16% и нафтата трябваше да е 2,27. Не че има някакво значение.
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Цената на петрола влияе само върху цената на Лукойл, не върху цената на дребно. Тоест ако поевтинее нещо, то ще бъде 16% от 1.30 лв(колкото примерно е цената на рафинерията в момента). Друг въпрос, че в цената на рафинерията не влиза само стойността на петрола, а много други разходи като транспорт, амортизации, заплати, инвестиции и т.н. Така че цената на петрола реално формира не повече от 25-30% от цената на дребно, от там и не може да се влияе много през нея. Виж, както съм писал и другаде, ако държавата има воля, може да повлияе много положително като само размести формулата и махне ддс върху акциза на горивото. Но това явно няма да стане, така че е безсмислено да разсъждаваме по темата.
Never mistake motion for action...
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
навсякъде данък добавена стойност се смята върху крайната стойност, която вкл. всички други данъци такси.
и на мен ми беше странно, ама е така.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- sub_eleven
- ентусиаст
-
- Кара: е85 M54B30
Leon написа:Цената на петрола влияе само върху цената на Лукойл, не върху цената на дребно. Тоест ако поевтинее нещо, то ще бъде 16% от 1.30 лв(колкото примерно е цената на рафинерията в момента). Друг въпрос, че в цената на рафинерията не влиза само стойността на петрола, а много други разходи като транспорт, амортизации, заплати, инвестиции и т.н. Така че цената на петрола реално формира не повече от 25-30% от цената на дребно, от там и не може да се влияе много през нея. Виж, както съм писал и другаде, ако държавата има воля, може да повлияе много положително като само размести формулата и махне ддс върху акциза на горивото. Но това явно няма да стане, така че е безсмислено да разсъждаваме по темата.
сигурно е така, но статистиката на увеличението, която аз за себе си следя е, че вдигането на цената беше пряко свързано с цените на международните борси. Сега обаче като трябва да пада и се правят на ударени. За съжаление нямам информация да видя предния път при 2.60лв/л каква е била цената на барела и курса на долара. Иначе веднага ще може да се направи съпоставка.
- Ivo_Borisov
- старши ентусиаст
-
- Кара: E39 530D
Точно! Когато се вдига петрола на международния пазар, Лукойл веднага вдигат цените, когато цената на петрола падне, тези се правят на ударени. И били на загуба. Затова влагат още милиард долара в Бургас, защото са на загуба 

- Leon
- старши ентусиаст
-
steeN написа:навсякъде данък добавена стойност се смята върху крайната стойност, която вкл. всички други данъци такси.
Да, така е, ДДС е данък върху крайната стойност на всяка стока, навсякъде. Но държавата има механизъм да влияе върху това, просто няма желание.
- san4o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: '92 Е36
3. Енергийни продукти.
Това е нова група акцизни стоки, към която освен горивата (бензин, газьол, керосин, втечнен газ), които и досега бяха обект на облагане с акциз, са добавени природен газ и други стоки, които съгласно европейските директиви подлежат на облагане и контрол по отношение на производството, складирането и движението им.
Дължимият акциз се определя, както следва:
а/ за моторни горива:
за оловносъдържащ бензин - 670 лв. за 1000 литра;
за безоловен бензин 530 лв. за 1000 л;
за газьол - 430 лв. за 1000 л;
за керосин - 430 лв. за 1000 л;
за втечнен нефтен газ - 340 лв. за 1000 килограма;
за природен газ - 0 лв. за 1 гигаджаул;
за биодизел - 0 лв. за 1000 л.
Отпадат от обхвата на акцизните стоки специалните бензини и бензиновите фракции за преработка и производство на автомобилни бензини и други смески, както и толуолът. Основание за това е, че тези продукти не се използват като моторни горива и горива за отопление.
б/ нов и съществен момент е освобождаването или въвеждането на намалени диференцирани акцизни ставки за енергийни продукти, когато се използват като гориво за отопление, за битови нужди или за селско и горско стопанство, за овощарски дейности, за стационарни мотори и за извънпътни превозни средства. Размерът на акциза е както следва:
за газьол - 50 лв. за 1000 л;
за керосин - 50 лв. за 1000 л;
за природен газ - 0 лв. за гигаджаул;
за биодизел - 0 лв. за 1000 л.
в/ акцизните ставки върху горивата, използвани само за отопление и битови нужди, извън посочените в б. "б", са както следва:
за тежки горива - 25 лв. за 1000 л;
за втечнен газ (LPG) - 0 лв. за 1000 кг.
- Zubcho
- старши ентусиаст
-
- Кара: Кенеф за великани
- Мечтае да кара: Alpina B10 biturbo
Според горното, защо никой не се е захванал да засее пустеещите земи (знаем колко са много в северна България) с рапица/слънчоглед и не произвеждаме биодизел? Според мен хората с по-стари дизели могат да си карат на въпросния, който смятам ще идва на цена 1.50лв за литър.
И не ми обяснявайте как не ставало, защото доста хора търкалят ТДС-и с горяло масло.
И на мен някой ако ми подари такова и аз ще налея без да се замислям.
А според този сайт...
http://www.lukoil.bg/Main.do;jsessionid ... ey=1744-35
цената на бензина е 2.38лв. за литър на едро а на нафтата 2.34лв за литър. Хмм дали работят с малка надценка бензиностанциите?
И не ми обяснявайте как не ставало, защото доста хора търкалят ТДС-и с горяло масло.

А според този сайт...
http://www.lukoil.bg/Main.do;jsessionid ... ey=1744-35
цената на бензина е 2.38лв. за литър на едро а на нафтата 2.34лв за литър. Хмм дали работят с малка надценка бензиностанциите?
Пийте си редовно хапчетата от сушени жаби и карайте внимателно по острите завои, че да не ви се подострят колите.
Аз карам според ЗЗдП, и спазвам ограничението на скоростта, а ти?
Аз карам според ЗЗдП, и спазвам ограничението на скоростта, а ти?
- Leon
- старши ентусиаст
-
Опитай да направиш инсталация за производство на биодизел без да си от "едни" хора и ще видиш какви неканени гости ще дойдат. Ако не разбереш от културното подканяне, де.
- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
Те и "едните" хора се отказаха, по най-простата сметка, че за да произведеш 1 тон биодизел, то разхода е тон дизел....
Начи примерно от 10дка рапица към 300кг на дка (сеидба/жътва/заплати)...излиза към 800л биодизел...обаче в т.ч имаш за преработката едно 200-300л метанол или етанол...
Горното е само ако искаш да затвориш целия цикъл...
Ако не изкупна цена на разпица е към 650-700лв на тон...
Начи примерно от 10дка рапица към 300кг на дка (сеидба/жътва/заплати)...излиза към 800л биодизел...обаче в т.ч имаш за преработката едно 200-300л метанол или етанол...
Горното е само ако искаш да затвориш целия цикъл...
Ако не изкупна цена на разпица е към 650-700лв на тон...
- Leon
- старши ентусиаст
-
Но пък върху биодизела няма акциз, което би трябвало да компенсира високата себестойност при цената "на дребно".
27 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2