Смяна на маслото на автоматик е90?
Модератори: Dimitroff, Технически модератори
- RuM6n
- младши ентусиаст
-
- Кара: X5 3.0sd
- Мечтае да кара: по често
Re: Смяна на маслото на автоматик е90?
mmmotorwerke написа:Колега,личния ми опит е следния:през 1999 постъпих на работа в бмв,имам всички квалификационни класове от е36 до ф колите,като излезне и по-нова инженерна серия ще я добавя.Сега се чудя дали ще поискаш да ми видиш бележника,защото и такъв имам.По груби сметки до момента имам направени над 150 зф кутий.Тази тема заприлича на стара батерия-изчерпа се.С уважение mmmotorwerke.Успехи
А... колега ти изплю камъчето най накрая, ми с това трябваше да започнеш, виж сега мнението ти си тежи на мястото. На нас тука точно такъв човек ни трябва с опит , с квалификация и ако щеш с" бележник".Не се форсирай, това е един огромен плюс за теб. Това ,че си ходил на курсове и имаш сертификати е голямо предимство, защото голяма част от майсторите в БГ са аматьори и самозванци и се учат на нашите коли. Аз съм човек ,който уважава колата си и марката БМВ, както повечето тука във форума предполагам, и се дразня когато видя, някой който човърка по колата да не разбира или да задава тъпи вапроси.А това, че ще ти искам бележника си е напълно нормално, все пак сме твои потенциални клиенти. Всеки от нас би предпочел да си ремонтира колата при хора с квалификациа и знание отколкото при самоуки майстори.
Стана ми интерсно за смяната на маслото и се поразрових в нета и си свалих чертеж на разраз на ZF6hp-26. Видях,че централният вал е кух и след наливането на маслото и стартирането на двигателя , торк конвертора (турбината) се напълва през вала евентуално. Поправи ме ако греша. Интересно ми е как се източва маслото от турбината, защото ако е по обратният път през вала, то следва,че турбината ще остане наполовина неизточена? Другият въпрос: Колко течност отива за една смяна, защото някъде в нета видях се продаваше кит за смяна на масло със 7литра течност, а тука във форума бях чел мнение на колега с Х6 , че са изразходвали 10,5 литра? Става въпрос за ZF6HP-26/28. Ще съм ти благодарен ако можеш да ми отговориш на тези 2 въпроса.
- vanko242
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: трактор шестак
- Детайли за колата: m57tu2d30 OL
RuM6n написа:mmmotorwerke написа:Колега,личния ми опит е следния:през 1999 постъпих на работа в бмв,имам всички квалификационни класове от е36 до ф колите,като излезне и по-нова инженерна серия ще я добавя.Сега се чудя дали ще поискаш да ми видиш бележника,защото и такъв имам.По груби сметки до момента имам направени над 150 зф кутий.Тази тема заприлича на стара батерия-изчерпа се.С уважение mmmotorwerke.Успехи
А... колега ти изплю камъчето най накрая, ми с това трябваше да започнеш, виж сега мнението ти си тежи на мястото. На нас тука точно такъв човек ни трябва с опит , с квалификация и ако щеш с" бележник".Не се форсирай, това е един огромен плюс за теб. Това ,че си ходил на курсове и имаш сертификати е голямо предимство, защото голяма част от майсторите в БГ са аматьори и самозванци и се учат на нашите коли. Аз съм човек ,който уважава колата си и марката БМВ, както повечето тука във форума предполагам, и се дразня когато видя, някой който човърка по колата да не разбира или да задава тъпи вапроси.А това, че ще ти искам бележника си е напълно нормално, все пак сме твои потенциални клиенти. Всеки от нас би предпочел да си ремонтира колата при хора с квалификациа и знание отколкото при самоуки майстори.
Стана ми интерсно за смяната на маслото и се поразрових в нета и си свалих чертеж на разраз на ZF6hp-26. Видях,че централният вал е кух и след наливането на маслото и стартирането на двигателя , торк конвертора (турбината) се напълва през вала евентуално. Поправи ме ако греша. Интересно ми е как се източва маслото от турбината, защото ако е по обратният път през вала, то следва,че турбината ще остане наполовина неизточена? Другият въпрос: Колко течност отива за една смяна, защото някъде в нета видях се продаваше кит за смяна на масло със 7литра течност, а тука във форума бях чел мнение на колега с Х6 , че са изразходвали 10,5 литра? Става въпрос за ZF6HP-26/28. Ще съм ти благодарен ако можеш да ми отговориш на тези 2 въпроса.

...тестове на масла : http://bmwservice.livejournal.com/27699.html
- RuM6n
- младши ентусиаст
-
Еее... браво колега ,много полезна информация, точно за това говорех по нагоре. Не че съм против смяната на маслото, но като ще се прави да се прави както трябва.
- e_taka
- Потребител
-
- Кара: `05 E90 320D
Здравейте, колеги. Вчера си взех колата от майстор и го бях помолил да провери нивото на маслото в скоростната кутия и разбрах следната тревожна новина - колата е на 158к км и се оказа, че е сменяно маслото. Това звучи добре, но е сложено от червеното масло (до колкото четох е за GM АСК), а моята е с жълт стикер и номерът който пише (83220142516) отговаря на ZF АСК. Та въпросът ми е следният - до колко това е голям проблем, не мога да кажа кога е извършена тази смяна, защото колата я имам от няколко хил. км и нямам проблеми в момента, сменя плавно и всичко изглежда наред. До колкото знам при смяна на масло остават около 2 литра, които не могат да се източат.. Това значи ли, че в момента в кутията има 2 вида масло? Абее... какво да правя 

- RuM6n
- младши ентусиаст
-
Ако маслото е все още бистро и не е сменило цвета , значи няма проблем, а дали да го смениш с предписаното по каталог ти си решаваш.
- ivanfilipov
- Потребител
-
- Кара: е90 320d
RuM6n написа:Питах в БМВ за смяна на маслото на автоматика и ми казаха ,че по добре да не се сменя, имали автомобили на 250000км които все още са с оригиналното масло в кутиите, иначе смяната струва 900-1000лв, ако настоявам ,мовело да ми вземат парите. Проблемите започвчли обикновенно след смяната на маслото. Става въпрос за 6 степеннич автоматик.
и аз питах и на мен ми отговориха по сьщия начин.
- ND1
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: The black devil-335i e92
Много интересна тема.Тъй като и аз съм се насочил кум е90 320Д автоматик и мен ме вълнува доста този въпрос със смяната на маслото.Значи аз от доста време следя в 1 чужд бмв форум какво коментират там и те твърдят,че БМВ първо както знаете са казали,да не се сменя маслото,после обаче казали,че трябва да се сменя.Винаги има риск при смяната на маслото и затова на някои места отказват да го правят ( за чужбина говоря).НО определено пишат в тия форуми,че маслото ТРЯБВА да се сменя и,че не е ''лайфтайм'' на всеки 80 000 километра.Като и твърдят,че е много важна точната прецизна смяна.Ако чакаш до 100км,има опасност ... и пишат друго,че когато купуваш е90 и ако разбереш,че не е сменяно маслото на 100-120к километри,трябва да го смениш.Това е което пишат там... Другото,обаче което на мен ми стана странно,е че пишат че смяната и труда излиза 500 Евро тука видях,че става въпрос за 400 лева което ми е страно .. .хм ..

Някой колега ако знае надеждно и изпробвано място за смяна на масло на автомат във Варна нека сподели.Ще съм му много благодарен.Благодаря
- Georgieff
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е91 325i N53
На старата ми кола Е39 525д го смених и започна да превключва по-леко, както и от N към D или R придърпването изчезна.
Сегашната ми кола е на 30 000 км и превключва абсолютно плавно.
Старата беше на 10 години и никой не може да ме убеди, че което и да е масло за 10 години и х00 000 км няма да си промени качествата.
Причината официалните сервизи да ви казват, че "проблемите започват след смяната" е, че те самите не поддържат всички масла за старите автоматици на склад и е имало случаи да слагат различно от предписаното. Не ме питайте откъде знам.
Сегашната ми кола е на 30 000 км и превключва абсолютно плавно.
Старата беше на 10 години и никой не може да ме убеди, че което и да е масло за 10 години и х00 000 км няма да си промени качествата.
Причината официалните сервизи да ви казват, че "проблемите започват след смяната" е, че те самите не поддържат всички масла за старите автоматици на склад и е имало случаи да слагат различно от предписаното. Не ме питайте откъде знам.
Touring & windsurf club
- vanko242
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: трактор шестак
- Детайли за колата: m57tu2d30 OL
....вчера сменних маслото на АСК и аз, във ВиА Интеркар Плевен (210 500 км.).......няма промяна в поведението на автоматика, работи си все така добре. старото масло имаше по-тъмен цвят, но без утайки, метални частици, не миришеше лошо,и не беше по-гъсто, което според мен е добра новина.лично мое мнение е, че можех да карам така поне още 50-60 000 км. пълен комплект консумативи си взех от колегата mmmotorwerke, точен е, за което му благодаря!
...тестове на масла : http://bmwservice.livejournal.com/27699.html
- jorkata_26
- Потребител
-
- Кара: 320 I E90
Здравейте и от мен,
Може ли някой колега който си е смянял маслото на кутията в софия да сподели къде го е направил и колко му е струвало?
Искам да споделя, че при едно запитване ми казаха "ми зависи от филтъра" викам си ок
Ама като му казах каква е колата при проверка каза, че събира 4 л. Масло
И ми обяви около 200 лв.
1. Ми се струва малко 4 л. Масло
2. Не че е зле, ама до колото чувам 200 лв ми се струват малко.
Може ли някой колега с повече опит да сподели..
Може ли някой колега който си е смянял маслото на кутията в софия да сподели къде го е направил и колко му е струвало?
Искам да споделя, че при едно запитване ми казаха "ми зависи от филтъра" викам си ок
Ама като му казах каква е колата при проверка каза, че събира 4 л. Масло
И ми обяви около 200 лв.
1. Ми се струва малко 4 л. Масло
2. Не че е зле, ама до колото чувам 200 лв ми се струват малко.
Може ли някой колега с повече опит да сподели..
- armagedon_762002
- младши ентусиаст
-
- Кара: Колело
georgekodinov написа:Сменя си се маслото. на мен в мкар ми предложиха да го сменят с/у 850 лв.
viewtopic.php?f=125&t=290079
и в раздела за е60/61 имаше подобна тема
viewtopic.php?f=116&t=177663
- alex70
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E90 320D
Днес смених маслото в topdraiv на околовръстното. 7л. масло и филтъра ги поръчах от колегата mmmotorwerke от форума, който излезе много точен. Цялата процедура е около 450 - 500 лв.
- Shadowed
- младши ентусиаст
-
- Кара: 992 turbo, G30 540ixdrive.
alex70 написа:Днес смених маслото в topdraiv на околовръстното. 7л. масло и филтъра ги поръчах от колегата mmmotorwerke от форума, който излезе много точен. Цялата процедура е около 450 - 500 лв.
Някаква промяна в превключването на скоростите?
- alex70
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E90 320D
Shadowed написа:alex70 написа:Днес смених маслото в topdraiv на околовръстното. 7л. масло и филтъра ги поръчах от колегата mmmotorwerke от форума, който излезе много точен. Цялата процедура е около 450 - 500 лв.
Някаква промяна в превключването на скоростите?
Не забелязвам, защото и преди превключваще доста плавно. В сервиза кзаха че старото масло е можело още да издържи, но аз го смених да нямам ядове.