Ще бъде ли Е34 с колекционерска стойност?

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

Аватар

Ще бъде ли Е34 с колекционерска стойност?

Мнение от Хаос » 04 Май 2012, 13:48

Нямам проблеми с мойта Е34 че да пускам тема, но искам да обсъдим потенциала на модела за развиване на колекционерска стойност. Както добре знаем Е30 М3 има висока колекционерска стойност като 25 години след пускането си на пазара добрите запазени екземпляри държат цена като последен модел М3 на същите километри.

Факторите, които биха повлияли за развитието на една такава колекционерска стойност за Е34 (и по-специално М5 и 540 моделите) са
+ ръчно сглобени
+ наличие на лимитирани серии
+ чудесно съотношение цена/качество

- реставрацията на модела струва няколко пъти над пазарната цена на нереставриран автомобил
- пазара изглежда наситен, но цените се покачват (малко спекулативно)

Какви са вашите размисли по въпроса? Аз наблюдавам внимателно пазара на Е34 М5 от три години насам и моите изводи са, че добрите екземпляри се купуват в рамките на месец-два максимум, нормалната цена за М5 до 150К километра е около 13К евро а екземплярите с пробег под 200К намаляват драстично.

Възможно ли е въобще да се разглежда една такава кола като инвестиция или трябва да се гледа на нея като на капиталовложение, защото евентуалните дивиденти ще бъдат някъде в несигурното бъдеще?
Или единственото правилно е да бъде шофирана с удоволствие? : )
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: ше кола, а я смени за кенеф... :(
Мечтае да кара: E24 650csl, E34 550csl, E31 850csi, 2002tii turbo

Re: Ще бъде ли Е34 с колекционерска стойност?

Мнение от VesoPesa » 04 Май 2012, 14:57

Като знам колко % от е34-те в България стават за нещо различно от втрични, после и колко % от тях са нещо различно от 520...

... може, но не и по нашите ширини ;)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 04 Май 2012, 16:06

Просто манталитета ни е такъв, че ако ще и 540 с кафява кожа, 6-ца ръчка, ел пакет с памет (+ на волана) нивомати ЕДЦ-та и тн пак ще е скрап за 2000-2500лв според масовката :winky:
Просто истинското и хубавото струва кинти, премете го и точка.

ПС...............Postman - стига неуместни офтопици, много моля!
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34-столичанка в повече

Мнение от Манчев73 » 04 Май 2012, 18:22

Дай боже след 20 години да имат стойност и у нас такива автомобили.....ама надали,треа да е некой филантроп,па то у бугарско вървят пичеловките(лъскави кенефи на безброй км).Коя кифла с намръщени джукички,ще те забележи в тази антика(ръчно сглобена).То същото,като да сложиш на масата в кафето тухла мобифон,вместо I POD ,I PHONE,Imax
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34-столичанка в повече

Мнение от Манчев73 » 04 Май 2012, 19:00

Хаос,приятелю нема потенциал,лъскави дрънкулки се котират....Оценете 540,което никога не е било на сняг,дъжд е виждало по рядко от вас,на 120000км,църна кожа от ТУПАК :mrgreen: ........нема брате,в кръвта на бугарчето е да плювне,не да оценява ...Убав събор ви желая!
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от @2bar » 04 Май 2012, 21:27

на тоя етап го гледай като голяма кола за малко или за почти без пари. всичко друго поне според мен отива в посока фанатизъм.

Колекционерска стойност ще имат (то и сега имат) моделите като М, Alpinа или 540 6 Gang или 4x4. Другите според мен ще си останат просто стари коли.

ентусиаст
Аватар
Кара: ше E39, сега Нисан 370z с 4 врати
Мечтае да кара: Z8

Мнение от Alexch » 05 Май 2012, 3:09

Споделям мненията на Весо и @2bar.

В България няма да бъдат оценени подобаващо, а в белия свят ще се котират само М-power, Alpina и вероятно тези с М60 мотор. Другите просто са произведени в много бройки, поради което няма как да придобият колекционерска стойност.
bai_ILIA написа:стига сте се депресирали с ремонти, наслаждавайте се на колите си и радостта от шофирането понеже те ще се развалят със сигурност :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i m52

Мнение от niki0007 » 30 Май 2012, 12:00

да след 100години с сигорност щте има ако има още останали :lol:
Изображение

Аватар

Мнение от Хаос » 30 Май 2012, 13:48

АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!

ентусиаст
Аватар
Кара: на 15''ки
Мечтае да кара: 300C hemi 6.1L

Мнение от biem_w » 30 Май 2012, 22:42

Хаос написа:http://youtu.be/CHwwwJ83oWo

нещо подобно може да стане стойност :yes: нещо като Шевролет Камаро .. или Меркурий,Форд ltd 500 и все такива класики при които бройките не са стотици и не само стотици с един и същ мотор а с нещо впечатляващо. Наскоро по баловете имах честа да се водя в на един мой познат в ена от класиките му . и то небезизвестната меркурий монарх .. е кво да ви кажа.. 5 в света .. кола от 67ма година . 5.8 V мотор с климатик коЙто раБоти ! и няма никаква забележка.. това е класика.. Таа по темата .. е34 би станала кола със стойност от рода на м5 ,540,530 и то от кратките модели :yes: тук няма тема за покажете си скраповете /не само бмв/ но бих напускал малко снимки на коли който са станали класика преди 30-40 години още...
Информация само по телефона! Не ми се играе на чат срещи!

Аватар
Кара: E34

Мнение от ivan. » 06 Юли 2012, 23:53

Интересна тема....
Моето мнение е,че на дали качеството на живот в родината ни ще се подобри след 30год,та то не е било добро( назад спрямо света) сигурно от 6 века....за коли какво да говорим.
Е34 и днес е скъпа кола! т.е. тя не е била евтина никога,освен ако се абстрахираме от началната цена на покупката (споделям мнението на Весо,за пътя им към надин).
От горното написано,не значи че трябва да нямаме национално самосъзнание(то кога ли сме имали де) идеята ми е проста,а тя е : не е правилно (според мен) да вярваме на написаното в чужди сайтове от 16 годишен тийн и да го даваме за пример тук!!!....защото тук и точно точно в тоя форум(подфорум) има екземпляри дето са по- добри от тия в европейските сайтове!!!...собствениците им,спрямо стандарта ни на живот са направили чудеса за тия коли!!! Направили и още го правят....а до като го правят ние ги наричаме КОМПЛЕКСАРИ,сега ме разбирате за какво самосъзнание говоря ,а дъно ма на дали.... :oops:
Друг въпрос е:''след 30 години колко от наследниците ни ще различат Е34 Оригинал''? (то тук от последните теми в подфорума съм почти убеден,че доста потребители не са нясно и днес)
Идеята ми е -грижете се за тия коли,конфигурирайте си ги по личен вкус,радвайте им се,защото го заслужават и ако това се случи,то тогава тая идея няма никога да мине в ретро стил и никога няма да се гледа като вид инвестиция(което си е тъпо).
П.п осъзнавам,че мнението ми е силно,но си е мое и е плод на доста впечатления от други коли И Е34-ки на колеги видял пряко или коствено
Uspeh :bchug:
Код: Избери целия код
Таа по темата .. е34 би станала кола със стойност от рода на м5 ,540,530 и то от кратките модели

:nono: :nono: :nono:
Дъно осъзнаваш каква глупост написа=кола със стойност е гледаната кола,а не рядка от завода с пътен лист към вторични!!!
Изображение
by ''kompleksa''

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 07 Юли 2012, 13:49

@2bar написа:на тоя етап го гледай като голяма кола за малко или за почти без пари. всичко друго поне според мен отива в посока фанатизъм.

Колекционерска стойност ще имат (то и сега имат) моделите като М, Alpinа или 540 6 Gang или 4x4. Другите според мен ще си останат просто стари коли.

Изцяло споделям мнението на адаша,като към изброените от него разновидности бих добавил 518 като най-голямото недоразумение създавано в Мюнхен. ;) Е34 без описаните изключения си е една добра евридейка.За това ,че ние сме пристрастени никой не ни е виновен. :mhihi:

ентусиаст
Аватар
Кара: на 15''ки
Мечтае да кара: 300C hemi 6.1L

Мнение от biem_w » 08 Юли 2012, 7:41

ivan. написа:Интересна тема....
Моето мнение е,че на дали качеството на живот в родината ни ще се подобри след 30год,та то не е било добро( назад спрямо света) сигурно от 6 века....за коли какво да говорим.
Е34 и днес е скъпа кола! т.е. тя не е била евтина никога,освен ако се абстрахираме от началната цена на покупката (споделям мнението на Весо,за пътя им към надин).
От горното написано,не значи че трябва да нямаме национално самосъзнание(то кога ли сме имали де) идеята ми е проста,а тя е : не е правилно (според мен) да вярваме на написаното в чужди сайтове от 16 годишен тийн и да го даваме за пример тук!!!....защото тук и точно точно в тоя форум(подфорум) има екземпляри дето са по- добри от тия в европейските сайтове!!!...собствениците им,спрямо стандарта ни на живот са направили чудеса за тия коли!!! Направили и още го правят....а до като го правят ние ги наричаме КОМПЛЕКСАРИ,сега ме разбирате за какво самосъзнание говоря ,а дъно ма на дали.... :oops:
Друг въпрос е:''след 30 години колко от наследниците ни ще различат Е34 Оригинал''? (то тук от последните теми в подфорума съм почти убеден,че доста потребители не са нясно и днес)
Идеята ми е -грижете се за тия коли,конфигурирайте си ги по личен вкус,радвайте им се,защото го заслужават и ако това се случи,то тогава тая идея няма никога да мине в ретро стил и никога няма да се гледа като вид инвестиция(което си е тъпо).
П.п осъзнавам,че мнението ми е силно,но си е мое и е плод на доста впечатления от други коли И Е34-ки на колеги видял пряко или коствено
Uspeh :bchug:
Код: Избери целия код
Таа по темата .. е34 би станала кола със стойност от рода на м5 ,540,530 и то от кратките модели

:nono: :nono: :nono:
Дъно осъзнаваш каква глупост написа=кола със стойност е гледаната кола,а не рядка от завода с пътен лист към вторични!!!

според мен по читавите е34ки близки до екземпляри са с тези мотори... защото може би са по редки... аз неказвам ,че няма гледани 518ки,520ки има ама 95% са дроб
Информация само по телефона! Не ми се играе на чат срещи!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Кенеф за великани
Мечтае да кара: Alpina B10 biturbo

Мнение от Zubcho » 08 Юли 2012, 12:49

Аз смятам, че един ден когато изчезнат от пътищата ще има. Т.е. до десет години. Говорим за подържан екземпляр. Мотора според мен няма значение за един ретро автомобил. Важно е колко е запазен!

П.П.
Виждали ли сте Софийската Alpina B10 Biturbo? Аз няколко пъти се разминавам с нея по улиците и все не успявам да махна на собственика. Знаете ли на кой е той и дали посещава форума? Иска ми се да я разгледам колата по обстойно и евентуално да се повозя на нея. Мечта ми е голяма този модел, а специално тази кола е в уникално състояние (както и трябва да е)

Та ако някой, има контакт със собственика и иска да ме направи щастлив нека ми драсне едно ЛС.

Благодаря
Пийте си редовно хапчетата от сушени жаби и карайте внимателно по острите завои, че да не ви се подострят колите.

Аз карам според ЗЗдП, и спазвам ограничението на скоростта, а ти?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: `Е34 ТДС-ъ 95
Мечтае да кара: `Е34`E32 `E38 `E31

Мнение от Bavarishe » 09 Юли 2012, 16:21

Ако е черната е Алпина само по джанти,салон,броня и кантове.Иначе си е 40-ка,но колата е в безупречно състояние,а собственика е болен фен :yes:
ТДС - Турбо Див Селянин

Следваща

Назад към E34