Стрелката за бензин да показва нивото на газ в бутилката.
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
40 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3
- georgi9909
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW 316i
- Мечтае да кара: Camaro RS/SS 1968
Re: Стрелката за бензин да показва нивото на газ в бутилката
Тя темата е супер, но никой не казва как е направено при тях.
- DirtySouth
- старши ентусиаст
-
- Кара: E36 Coupe 328i , Е36 Sedan 316i
- Мечтае да кара: E36 M3 , E30 M3 , E31 850csi и все такива гадни стари кочини
Ами аз виждам следния варянт , газомера така да го нарека стойностите са му 0-90 ома , на е36 бензиномера мисля че 0-600 ома , това трябва да го видиме със сигурност , та според мен трябва да се разглоби газомера и да се сменят съпротивленията му да са 0-600 ома ... Вярно ,че стрелката ще пада на стъпки , но пак ще показва точно и е голям ориентир , въпроса е дали има такива съпротивления от тея малките и дали ще се запоят лесно , ето го разглобен
http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2679 ... LCN6rR.JPG
http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2679 ... LCN6rR.JPG
I'm slowly drifting

Виж до колкото виждам как е на моята газомера е с 5 светодиода - т.е. всичко бачка по напрежение. Което ще рече , че примерно на 5V светят всичките и вече с намаляне на съпротивлението (идва от датчика който отмерва налягането в бутилката) намаля напрежението и съответно започват да ганснат един по един диодите
Нивомера за бензина сигурно пак работи на същия принцип , но там всичко е изчислено много по точно и отклоненията са почти нулеви , докато на газта както ми свети само едно диодче като друсне колата и светват всичките. Разбира се това всичко зависи от времето за респонс , което може да се промени.
Чрез някоя аналогова схема може да се постигне желания ефект , но пак ти казвам че уреда който е на таблото ще показва с големи отклонения.
Другото което ми идва на ум , че може примерно да се направи на стъпки - примерно на всеки 20% от количеството на газ да пада стрелката с 1/5
Дайте някакви схеми на бензиномера и евентуално някакви данни за датчика (те са два мисля) и ще измислим нещо

Нивомера за бензина сигурно пак работи на същия принцип , но там всичко е изчислено много по точно и отклоненията са почти нулеви , докато на газта както ми свети само едно диодче като друсне колата и светват всичките. Разбира се това всичко зависи от времето за респонс , което може да се промени.
Чрез някоя аналогова схема може да се постигне желания ефект , но пак ти казвам че уреда който е на таблото ще показва с големи отклонения.
Другото което ми идва на ум , че може примерно да се направи на стъпки - примерно на всеки 20% от количеството на газ да пада стрелката с 1/5

Дайте някакви схеми на бензиномера и евентуално някакви данни за датчика (те са два мисля) и ще измислим нещо

- georgi9909
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW 316i
- Мечтае да кара: Camaro RS/SS 1968
Тук http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic.php?f=8&t=218640 колегата ~Мишо~ е дал някой сведения за бензиномерите.
Трябват ми електрически схеми , а не конструктивни. До колкото разбрах от видяното съпротивлението се мени по тази скала , но това е едно на ръка.
Както казах има 2 нивомера и уреда отчита прямо сигналът от тях. Но това са приказки на изуст , докато няма подробна ел. схема, да видя принципа на работа - нищо не мога да измисля
Както казах има 2 нивомера и уреда отчита прямо сигналът от тях. Но това са приказки на изуст , докато няма подробна ел. схема, да видя принципа на работа - нищо не мога да измисля

- DirtySouth
- старши ентусиаст
-
Няма напрежение колега ,чети ги по съпротивление , на газта е до 90 ома или поне такива са най-големите дето съм виждал , а на е36 е до 250 ома (според темата на момчето) та проблема е следния как да направиме и този на газта да е 250 ома 

I'm slowly drifting

Колега ще ми обесниш ли как така ги чете по съпротивление
Защото аз си мисля , че всичко са падове на напрежение спрямо това съпротивление
Или пък може аз да се бъркам незнам

Или пък може аз да се бъркам незнам

- DirtySouth
- старши ентусиаст
-
Самия уред на таблото е прост омметър , естествено работи с напрежение ,но той нас не ни засяга по никакъв начин , остава си фиксиран , нас ни засяга самия нивомер е на потенциометричен принцип , с поплавъка се мени и съпротилението , оригинално на е36 е 10 -250 ома пълно към празно ,а на газовите бутилки са предимно 10-90 ома пълно към празно , въпроса е как да го направиме да е и той 10-250 ома
дано си ме разбрал

I'm slowly drifting

Ясно ми е това , но сигурен ли си , че това са стойностите
Ще помисля за някоя малка аналогова схемичка , но първо ще пробвам на нещо по-различно да видим ефекта и тогава ще тествам на колата 

- DirtySouth
- старши ентусиаст
-
Да това е , сега като се разрових видях че холандските нивомери с 245 ома , тоест с тях ще показва доста точно , като се има впредвид ,че бензиновия е 250 ома ... Сега остава въпроса от къде да си намеря такъв нивомер като навсякъде продават масовите турски и китайски 0-90 ом,а
I'm slowly drifting

40 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3