На колко километра се сменят различните филтри

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 320d E46 2002г.
Мечтае да кара: 2010 e92 335i

Re: На колко километра се сменят различните филтри

Мнение от makaveli316 » 20 Май 2012, 15:23

dido0o``` написа:
mumford написа:Скоро става точно една година откакто си купих колата и смених маслото и филтрите. Изминал съм около 3000 км (само в София е карана). Трябва ли да сменя маслото, масления, въздушния и на климатика скоро или може да се кара още няколко месеца така, без да навредя на колата ?

Аз съм в същата ситуация. Мисля да я карам така до декември месец. После почивка в гаража и на пролет смяна на всички филтри и масло.

Ти зимата не караш ли бе колега? :shock:
Изображение

Chris Rock: "There's black people, and there's niggas and the niggas have got to go"

320ci
320ci
Аватар
Детайли за колата: M52B20TU и 760Li

Мнение от mumford » 20 Май 2012, 15:52

Да, тази кола зимата като падна големия сняг от началото на януари до края на март не съм я карал, само е палена всяка седмица

Колко литра масло трябва да купя за 320i ?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 320д Е46 136к.с
Мечтае да кара: BMW F10

Мнение от shark1986 » 20 Май 2012, 18:31

mumford написа:Да, тази кола зимата като падна големия сняг от началото на януари до края на март не съм я карал, само е палена всяка седмица

Колко литра масло трябва да купя за 320i ?

И защо не я караш колега?Страх те е от зимата със кола?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 320d 99'

Мнение от bmw_760il » 21 Май 2012, 17:19

mumford написа:Колко литра масло трябва да купя за 320i ?

6,5 литра :idea:
В сайта на Кастрол като си избереш каква ти е колата можеш да видиш какво количество събира от по-важните течности.Конкретно за твоята кола:
http://www.olyslager-lubricants.nl/Cast ... aeebe3babc

320ci
320ci
Аватар

Мнение от mumford » 21 Май 2012, 19:08

bmw_760il благодаря :yes:

А някой може ли да каже да сменям ли филтрите и маслото като съм минал 3000 км за 1 год. или да карам още ?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 320d E46 2002г.
Мечтае да кара: 2010 e92 335i

Мнение от makaveli316 » 21 Май 2012, 19:16

mumford написа:bmw_760il благодаря :yes:

А някой може ли да каже да сменям ли филтрите и маслото като съм минал 3000 км за 1 год. или да карам още ?

Карай си с филтрите, не вярвам да им има нещо за 3000км, а за маслото казват, че се сменя или на еди колко си км или всяка година.
Изображение

Chris Rock: "There's black people, and there's niggas and the niggas have got to go"

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 320d 99'

Мнение от bmw_760il » 21 Май 2012, 19:36

mumford написа:А някой може ли да каже да сменям ли филтрите и маслото като съм минал 3000 км за 1 год. или да карам още ?

От големите температурни разлики през лятото и зимата маслото старее и си губи свойствата.Смяната на двигателното масло може да е нужна както от изминатите километри (при преобладаващо градско шофиране и множество студени стартове, по-често от предписаното от производителя) така и от изминалото време през което е в двигателя и е изложено на атмосферни влияния.Стандартните масла трябва да се сменят на всеки 12 месеца, независимо от изминатия пробег.Има и по-скъпи масла, които може да се сменят на 24 или повече месеца.Конкретно в твоя случай зависи с какво масло си в момента.И все пак това е най-добрия вариант, но не всеки има финансовата възможност.Всеки си преценя според възможностите и колата си какво масло да налива и кога да го сменя.
За филтрите е най-добре като сменяш масло да смениш и тях, най-добре ако имаш възможност с оригинални, защото само те отговарят на високите стандарти за качество на BMW, ето нещо по въпроса:
http://www.youtube.com/watch?v=U53yl4zQ ... re=related

320ci
320ci
Аватар

Мнение от mumford » 22 Май 2012, 18:05

Благодаря !

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW F10 520dA

Мнение от BMW_1914 » 22 Май 2012, 21:10

Колега, не се притеснявай и карай смело :yes:
филтрите не стареят за една година ;) ...нито имат процес на полуразпад :mhihi:
моторното масло ако е хубаво ( примерно BMW Long Life, Кастрол ) за 3'000/5'000 км няма как е загубило свойствата си :roll: и да е за смяна, спокоино ще те изкара още толкова,че и повече километра :driving:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: комби
Мечтае да кара: Нещо с S мотор
Детайли за колата: N52B25

Мнение от Gqbriel » 23 Май 2012, 16:37

BMW_1914 написа:

филтрите не стареят за една година ;) ...нито имат процес на полуразпад :mhihi: - зависи от филтъра,наскоро ми показах разкъсан филтър за масло
моторното масло ако е хубаво ( примерно BMW Long Life, Кастрол ) за 3'000/5'000 км няма как е загубило свойствата си :roll: и да е за смяна, спокоино ще те изкара още толкова,че и повече километра :driving:

Mасло и филтри се сменят или на година(че и на по-малко според зависи автомобила понякога) или на километри....по вашата логика 10 години може да не мине и 10 000км и да караме със същото масло и филтри ли?

"Castrol recommends that a vehicle travelling less than 20 kilometres per trip for more than half of its journeys should have an oil change every 5000 to 7000 kilometres. Most manufacturers service schedules recommend oil changes every six months - if a vehicle is driven a number of times in a week and does not reach the maximum distance in that time, the oil should be changed. This affects about 80 % of vehicles that do little more than a token stop-start to work, to the station, to school or to the shopping centre and are at risk of increased engine wear and damage compared with a car which travels long enough to vapourise the potentially damaging contaminants."
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма :D .
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е90

Мнение от mitaka7 » 23 Май 2012, 17:02

Така е по-добре. :mhihi:
"Castrol препоръчва превозно средство за пътуване на по-малко от 20 км на пътуване за повече от половината от своите пътувания трябва да има смяна на маслото на всеки 5000 до 7000 км, повечето производители на услуги графици препоръчваме смяна на масло на всеки шест месеца - ако превозното средство се задвижва редицапъти в седмицата и не достига до максималното разстояние, през това време, маслото трябва да се променя. Това засяга около 80% от превозните средства, които правят малко повече от символичен старт-стоп, за да работят, до гарата, до училище или дотърговски център и са изложени на риск от увеличаване на износването на двигателя и щети в сравнение с автомобил, което се придвижва достатъчно дълго, за изпаряване на потенциално опасни замърсители. "

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от BMW_1914 » 23 Май 2012, 21:54

Gqbriel написа:
BMW_1914 написа:

[b]филтрите не стареят за една година[/b] ;) ...нито имат процес на полуразпад :mhihi: - зависи от филтъра,наскоро ми показах разкъсан филтър за масло

Mасло и филтри се сменят или на година(че и на по-малко според зависи автомобила понякога) или на километри....по вашата логика 10 години може да не мине и 10 000км и да караме със същото масло и филтри ли? :dunno: :kuku:

Маслото губи част от вискозитета си и свойствата си при работа на мотора и по точно при натоварване в работна среда в маслената магистрала и по сегментите на цилиндъра :idea: , не като стои в мотора и колата не се кара ;) когато пак има стареене, но то е минимално.
по тази логика маслото като стои в туба в магазина или по складовете с месеци докато си го купиш и пак губи свойства, защото остарява :roll:
всеки има право и е личен избор кога и колко често да си сменя маслото, но не е закон да се сменя под 12 месеца, особено масла от висок клас и с характеристики Long Life ;)
според мен колегата спокойно може да изкара още 3/4 месеца с това масло и тези филтри :yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: комби
Мечтае да кара: Нещо с S мотор
Детайли за колата: N52B25

Мнение от Gqbriel » 24 Май 2012, 8:32

BMW_1914 написа:
Gqbriel написа:
BMW_1914 написа:

[b]филтрите не стареят за една година[/b] ;) ...нито имат процес на полуразпад :mhihi: - зависи от филтъра,наскоро ми показах разкъсан филтър за масло

Mасло и филтри се сменят или на година(че и на по-малко според зависи автомобила понякога) или на километри....по вашата логика 10 години може да не мине и 10 000км и да караме със същото масло и филтри ли? :dunno: :kuku:

Маслото губи част от вискозитета си и свойствата си при работа на мотора и по точно при натоварване в работна среда в маслената магистрала и по сегментите на цилиндъра :idea: , не като стои в мотора и колата не се кара ;) когато пак има стареене, но то е минимално.
по тази логика маслото като стои в туба в магазина или по складовете с месеци докато си го купиш и пак губи свойства, защото остарява :roll:
всеки има право и е личен избор кога и колко често да си сменя маслото, но не е закон да се сменя под 12 месеца, особено масла от висок клас и с характеристики Long Life ;)
според мен колегата спокойно може да изкара още 3/4 месеца с това масло и тези филтри :yes:

Мда ама не...сравняваме никога не видяло въздух масло с такова,минало през работен процес - няма как да го бъде...той и 2 години ще изкара с това масло,дори и на грес да стане...не там е въпроса - :yes: ако има финанси - да сменя наред,ако няма е друг въпрос :bchug:
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма :D .
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от BMW_1914 » 24 Май 2012, 12:11

Gqbriel написа: ако има финанси - да сменя наред,ако няма е друг въпрос :bchug:

:bchug: Така е спор няма ;) имаш крава, пиеш мляко....
,но колегата зададе въпрос може ли да кара още няколко месеца с това масло и филтри и според мен - No problem :D след като я кара толкова малко, ще го изкарат до късна есен и щом после я "зазимява" да ги сменя напролет :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 745Li

Мнение от Atanas328 » 26 Авг 2016, 17:29

Днес смених горивния филтър .. мислех,че е сменян редовно от предишен собственик и след като минах 30 к км си взех Hengst и отидох за смяна .Оказа се, че колата си е с оригиналния БМВ MADE IN GERMANY с дата 03.03.2000 г . , болтчетата бяха клеясали щото никога не е бил свалян и едвам го демонтира майсторът . Не се хваля,но явно няма нужда да се драматизира чак толкова със смяната на горивен филтър за бензин ,щом колата е карана над 15 години с един филтър и никога не е имала проблем ... Може и да съм късметлия . :bchug:

ПредишнаСледваща

Назад към E46