540 Автоматик - Смяна на Масло ???

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

540 Автоматик - Смяна на Масло ???

Мнение от sashobs » 18 Май 2012, 10:39

Здравейте колеги, от 2-3 дена я карам въпросната кола 540 М62 4.4 Автоматик и по мое виждане колата е седяла доста без да се кара понеже маслото на двигателя беше направо като грес преди да загрее и колата не вървеше изобщо та смених го и коренна промяна, но въпроса ми е за другия проблем - СКОРОСТИТЕ а именно :

Тръгва си нормално ускорява си без блъскане, буксуване или каквото и да било, но като дам пълна педала до долу и отиде на 5000+ оборота при смяна на по горна предавка има някакво забавяне и замисляне след което като премине на горната предавка няма такова изтегляне а като пусна леко газта и пак натисна до долу тогава тръгва по добре та общо взето като обобщение - колата ми се струва мудна откъм скоростите не върви като за 540 Е39. Казаха ми доста хора маслото на кутията да сменя или да долея че може да искало 2л примерно но кутията отдолу е суха къде може да отиде че да не е на ниво или другия вариант е да е старо като при двигателя ..

Някой ако може да помогне както и какво масло да сложа, че има от 50лв литъра има и от 20лв алтернативно някакво има и от 12лв Манолл Декстрон 2

Благодаря предварително
Поздрави

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 M5

Re: 540 Автоматик - Смяна на Масло ???

Мнение от mad_presley » 18 Май 2012, 10:51

Маслото за твоята кутия е Еsso ATF LT71141, което след закупуването на Esso от MOBIL стана MOBIL ATF LT 71141. Сложи си точно такова и никакво друго ;)

Цената му е 19.5лв за литър, ако си уредиш отстъпка пада още http://www.motorni-masla.net/index.php? ... cts_id=432

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от sashobs » 18 Май 2012, 11:05

Значи да търся точно такова масло не Алтернативно, защото по магазините в Бургас не могат да ми кажат моята кола с какво точно масло е и колко литра взима ... имало с 9л имало и с 13... 99година 6 месец е ако има значение за марката масло и типа на кутията :)
А що до проблема ми колега - възможно ли е да е от маслото, не че няма да го сменя просто ако не е от него проблема ще го сменя по нататък че в момента главната ми цел е да оправя колата да върви както трябва. Не съм карал 540 но имам 750 Е39 Стептроник и съм чувал че трябва да върви колкото 750-то ако не и малко повече ...
Благодаря

ентусиаст
Аватар
Кара: E39 - 540
Мечтае да кара: Trabant

Мнение от omegaart » 18 Май 2012, 11:18

Слагай квот искаш , човека ти е написал кво трябва да е :)

Аз се преебах от Вари БГ уж ми казаха "Това е маслото за тебе" взех си и кво ... след 10 000км кутията долу и нова (2-ра ръка) я качих на колата. Така че слагай каквото трябва и ако трябва проверявай на няколко пъти за да не патиш. 2-ра ръка кутия около 500лв + 200-300лв смяна + 200-250лв филтри и т.н.

Хубави филтри + гарнитури + масло !!! Тва ти е играта , мога ти препоръчам филтърен КИТ на MANN много добър и на добра цена или оригинален от БМВ дилъра при вас.

p.s.

Са съм с масло Yacco от вносител и с гаранция за качество , за сега проблеми няма и се надявам и да нямам за напред.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от sashobs » 18 Май 2012, 13:19

Колега аз ще сложа масло каквото трябва да бъде за тази кола защото смятам да я имам, по главния въпрос ми беше дали може проблема да е от маслото на скоростите - да не върви толкова колкото е за тази кола, защото като дадеш газ бучи наема но не е както трябва не може да се изстреля с пълния капацитет на мотора така да го нарека ... Понеделник ще сменя маслото и ще видим за какво иде реч, а филтър + гарнитура какви пари излиза горе долу : )

ентусиаст
Аватар
Кара: 530d

Мнение от kraininski » 18 Май 2012, 13:38

да колега, ако маслото е надминало значително живота си, колата няма да е такава каквато ти се иска, иначе в дару смяна на маслото на скоростите + това на диференциала мисля беше към 300лв
"And You'll Always Be My Whore Cause You're The One That I Adore"

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от sashobs » 18 Май 2012, 13:44

надявам се да е от маслото колега защото автомата нито блъска нито тресе или каквото да било но като дойде време да сменя бързо скоростите и колата да тегли рязко - няма никой ... че не е много 300лв за всичко трябва да проверя в Бова Кар Бургас да видим там каква цена ще кажат и да го сменям иначе колата е на 133 000км и си личи че и са реалните но все пак може да е заминало маслото и да бърка работите :) Мерси все пак

ентусиаст
Аватар
Кара: E39 - 540
Мечтае да кара: Trabant

Мнение от omegaart » 18 Май 2012, 13:55

sashobs написа:надявам се да е от маслото колега защото автомата нито блъска нито тресе или каквото да било но като дойде време да сменя бързо скоростите и колата да тегли рязко - няма никой ... че не е много 300лв за всичко трябва да проверя в Бова Кар Бургас да видим там каква цена ще кажат и да го сменям иначе колата е на 133 000км и си личи че и са реалните но все пак може да е заминало маслото и да бърка работите :) Мерси все пак

Колега , моля ти се не се излагай с тия 133 ... :)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от sashobs » 18 Май 2012, 14:01

и аз се чудя дали са реални ще кача снимки но както и да е сега звънях в Камор Ауто 40лв литъра масло на скоростите питах го каква марка е но не ми каза понеже само номер му излизало .. ще ги пробвам и в Бургас да видим разминаването хаха

Потребител
Аватар

Мнение от dope » 18 Май 2012, 16:13

Така като си почнал, не е зле да смениш и маслото на диференциала, защото сигурно не са го сменяли откакто е произведена колата :)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от sashobs » 18 Май 2012, 19:54

хубаво е да го сменя и него да но въпроса е дали може да влияе от Диференциала нещо смисъл от маслото :)

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 520i
Мечтае да кара: BMW M6 G-power
Детайли за колата: Не е перфектна,но си я обичам..;pp

Мнение от lud fen » 18 Май 2012, 20:58

Здравейте колеги преди 4 дена си купих БМВ 520 бензинов и ми предстои смяна на масло.Та въпроса ми е какво масло да купя за ръчна скоростна кутия,казаха ми да си сложа Castrol ?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 M5

Мнение от mad_presley » 18 Май 2012, 22:15

sashobs написа:А що до проблема ми колега - възможно ли е да е от маслото, не че няма да го сменя просто ако не е от него проблема ще го сменя по нататък че в момента главната ми цел е да оправя колата да върви както трябва.

В момента си пред дилема, дали да дадеш ~300лв за смяна на масло и филтър на кутията или да я оставиш да си умре, да си купиш друга кутия и да и смениш маслото на нея ли :D
По-добре го смени и може проблема да се оправи, щом не е започнала да рита при спиране. Кутията няма да събере повече от 5 до 7л.

Дали проблема е от кутията, това няма как да се разбере тук във форума. Най-лесно е с живи данни в движение, гледани от човек, който знае какво да гледа.

При мен беше същото, в смисъл въри си доста, но нещо не ме кефеше като за 540-ка. От време на време ми даваше грешка - време за реакция на ламбда сонда - очаквано 0.02сек, отчетено 0.04сек. Смених двете ламбда сонди и сега направо карам друга кола. Кой да ти предположи, че някакви си две милисекунди реакция на ламбда сонда могат да дадат такъв перформънс :D

Потребител
Аватар

Мнение от mmaxx » 19 Май 2012, 0:28

lud fen написа:Та въпроса ми е какво масло да купя за ръчна скоростна кутия,казаха ми да си сложа Castrol ?

дали изобщо е нужно да го сменяш щом е ръчка? Аз съм слушал доста разнообразни мнения по въпроса. Виж за автоматик си е абсолютно задължително.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Мнение от Ivo_Borisov » 19 Май 2012, 9:03

mmaxx написа:
lud fen написа:Та въпроса ми е какво масло да купя за ръчна скоростна кутия,казаха ми да си сложа Castrol ?

дали изобщо е нужно да го сменяш щом е ръчка? Аз съм слушал доста разнообразни мнения по въпроса. Виж за автоматик си е абсолютно задължително.

Със сигурност на кутията ще и е по добре с ново масло ;)
Изображение

Следваща

Назад към E39