Одобриха пълната забрана за пушене от 1 юни (+ Анкета)

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

...

Пуша и съм ПРОТИВ ЗАБРАНАТА
111
23%
Пуша и съм ЗА ЗАБРАНАТА
50
10%
Не пуша и съм ПРОТИВ ЗАБРАНАТА
30
6%
Не пуша и съм ЗА ЗАБРАНАТА
265
55%
Не ме интересува
26
5%

Общо гласове : 482
младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330i

Re: Одобриха пълната забрана за пушене от 1 юни (+ Анкета)

Мнение от Nasko_ » 30 Апр 2012, 23:45

klintan66 написа:малко не по темата -
Какво ще направят социалните или закрила на детето ако получат сигнал ,че деца са тормозени психически и физически ?

Наско ,кои държави са отменили забраната ?

Много са, колега...преди няколко месеца конституционният съд в Хамбург е обявил забраната на тютюнопушенето в заведенията за незаконна и я е отменил. В Германия забраните се приемат на регионално ниво.
След като е наложена пълна забрана на тютюнопушенето в Испания И Гърция, оборотите на заведенията се свили съответно с 20 и 30%, а в Белгия са затворени на 2000 заведения. Заради тези факти в Хърватия пълната забрана е отменена няколко месеца по-късно, същото се е случило и в Дания и Гърция. Швеция и Холандия също позволяват пушенето в заведения, след пълната забрана преди това:) В момента в Европа пълна забрана за тютюнопушене има само в 7 държави :)
Не спори с глупак, защото ще те принизи до нивото си и ще те победи с опит!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: на фотосинтеза

Мнение от ineedmoney » 17 Май 2012, 13:01

Парламентът одобри забраната за пушене в закрити обществени места.

Остър спор се разгоря в парламента какво е по-вредно - тютюнът или патладжанът.
Това стана по време на дебатите по най-спорната точка в Закона за здравето – пълната забрана на тютюнопушенето на закрити места (в чл. 56 се забранява тютюнопушенето и в помещенията с обособени работни места, където се полага труд, както и в помещенията към тях със спомагателно и обслужващо предназначение. По изключение обаче се допуска тютюнопушене в обособени самостоятелни помещения, разположени в сградите на летищата - бел.ред.).

Този път депутатите се разделиха не по парламентарни групи, а в зависимост от това дали подкрепят пушенето или не.
Най-колоритни примери в полза на сегашното статукво даде Любен Корнезов от "Коалиция за България", който обяви, че забраненият плод винаги е най-сладък и цитира думи на проф. Милан Миланов от "Пирогов": "Ако има 100 единици никотин в тютюна, в патладжана има 120 единици". "Ако искате да забраните тютюнопушенето, защо не забраните тютюнопроизводството", попита лаконично Корнезов и нарече измененията в закона политическо късогледство."Забраната ви, а не тютюнопушеното е вредно", заинати се отявленият пушач и ляв депутат.

В защита на промените и срещу твърденията на Корнезов на трибуната застана народният избраник от ГЕРБ Петър Петров.
"Не може да докажете каква е връзката между пушенето и фалита на фирмите. Не може да давате такива обосновки. Доказано е, че единствените губещи са търговците и производителите", защити той вносителите на законопроекта.
"Здравето е най-важният капитал на една нация. Моля ви, недейте с тези хуморески, че хората ще спрат да ходят по заведения. Заведенията са социални места, никой не ходи там, за да се напуши", завърши Петров.
Тунчер Кърджалиев от ДПС също се обяви за тоталната забрана за пушене на закрито, защото вредата за непушача била по-голяма на закрито - в барове и заведения, а не на открито.

В хора от гласове "за" и "против" се включи и лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който обяви, че пушенето е волеви акт.
"Здравословното състояние на българите е в резултат от лошите условия на живот. Може би има българи, които, като запалят цигара, се чувстват по-добре. Забраната какво ще постигне?", попита той.

Йордан Андонов от ГЕРБ обаче заяви, че има много доказателства за вредата от пушенето върху здравето на човека, включително и че повишава риска от сърдечносъдови заболявания. "Може би и мозъците на пушачите са увредени, щом не разбират това", каза Андонов.

В крайна сметка с 90 гласа "за", 9 "против" и 8 "въздържали се" парламентът одобри забраната за пушене на закрито.
Сега депутатите обсъждат дали да бъдат въведени ограничения и на открити обществени места, сред които са детските площадки, училищните дворове и стадионите.
Предстои да бъдат гласувани и текстовете откога забраната влиза в сила.

Източник: Днес.бг http://www.dnes.bg/politika/2012/05/17/ ... ani.159040

Честито на печелившите. Аз лично съм много доволен. За първи път като гражданин, държавата се погрижи правото ми на личен избор да не бъде нарушавано от личния избор на другия и всички да са доволни. И пушача може да си пуши и аз мога да не му дишам изгорелите газове. :bowdown:
Стрелката на оборотомета сочи към цифри ,но всъщност изразява Ващето съкровенно ЖЕЛАНИЕ!
Изображение
╭∩╮(︶︿︶)╭∩╮
And the greatest rapper that dared to touch the mic, tattooed on his belly the words of "thug life".

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E90 330d; BMW F25 30d
Мечтае да кара: BMW M

Мнение от kriso85 » 17 Май 2012, 13:09

Ще ми е много интересно да видя как в Синсити примерно няма да се пуши ...
"Try not. Do or do not. There is no try" Yoda
Изображение

Photographer
Аватар
Кара: му се нещо старо

Мнение от randity » 17 Май 2012, 13:12

Според мен трябва да го направят в такива нощни клубове и барове да се пуши. Глупаво е да отидеш на дискотека с приятели и през 5мин. навън да пушиш. Аз по-добре да си взема бутилка уиски, да седна с приятели в парка и да си пусна музика от телефона.
.. и отново се замислих „Божее, какви автомобили са правени през миналия век. Сега всичко е пластмаса n-то качество."..

Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330i

Мнение от Nasko_ » 17 Май 2012, 13:21

randity написа:Според мен трябва да го направят в такива нощни клубове и барове да се пуши. Глупаво е да отидеш на дискотека с приятели и през 5мин. навън да пушиш. Аз по-добре да си взема бутилка уиски, да седна с приятели в парка и да си пусна музика от телефона.

Паживьом увидим :) Аз казах, че пръв ще се смея, ако я отменят, да видим какво ще се случи :)
В Германия отменят забрани, ние ги налагаме...на гол гъз чифте пищови ;)
Не спори с глупак, защото ще те принизи до нивото си и ще те победи с опит!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от dimov_ » 17 Май 2012, 13:23

ineedmoney написа:[
Честито на печелившите. Аз лично съм много доволен. За първи път като гражданин, държавата се погрижи правото ми на личен избор да не бъде нарушавано от личния избор на другия и всички да са доволни. И пушача може да си пуши и аз мога да не му дишам изгорелите газове. :bowdown:

Абсолютна глупост ! И егоистично изказване, което измества центъра на проблема !
Самата ЗАБРАНА е в пълно противоречие с правата и свободите в едно съвременно общество

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e34 520i
Мечтае да кара: Машината на времето !
Детайли за колата: Бяла подводница от 1992 г. в перфектно оригинално състояние !

Мнение от dagger » 17 Май 2012, 16:46

dimov_ написа:

Абсолютна глупост ! И егоистично изказване, което измества центъра на проблема !
Самата ЗАБРАНА е в пълно противоречие с правата и свободите в едно съвременно общество

Абсолютно никой няма "права и свободи" да ми дими на моята или съседната маса когато ям пица в ПИЦАРИЯ !!! Заведенията за хранене теябва да бъдат чисто място ! Не знам кой си въобразава, че има нещо готино, нужно, полезно или красиво да ядеш и да пушиш :) Ако има такъв- не е добре ! Отделен въпрос са баровете. Такива според мен трябва да има отделно за пушачи и непушачи. Въпреки, че поради тази причина се цепят компаниите, защото пушачите отказват да ходят в зала за непушачи. И ако искаме да не се разделя компанията, трябва всички да седнем в задимената зала. Така, че единствените нетолернатни са точно пушачите.
В каквато и форма да влезе в сила този закон, все ще е по- добре от сегашния ужас !!!!
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от ineedmoney » 17 Май 2012, 16:52

dimov_ написа:

егоистично викаш? я ми кажи как точно аз непушейки ти преча на пиенето на кафе, щото аз мога да ти кажа как точно твоя дим ми пречи на мен. :wave: "ще си пуша където поискам" не е ли по-висша форма на егоизъм? :winky:
Стрелката на оборотомета сочи към цифри ,но всъщност изразява Ващето съкровенно ЖЕЛАНИЕ!
Изображение
╭∩╮(︶︿︶)╭∩╮
And the greatest rapper that dared to touch the mic, tattooed on his belly the words of "thug life".

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от dimov_ » 17 Май 2012, 16:52

dagger написа:Абсолютно никой няма "права и свободи" да ми дими на моята или съседната маса когато ям пица в ПИЦАРИЯ !!!....

Абсолютно всеки свободен гражданин на Република България трябва да има право да отвори в имота си заведение, в което да се практикува "дейност разрешена сама по себе си от закона". Дейност каквато е тютюнопушенето. Щом закона не забранява производството, разпространението и употребата на цигари, държавата няма право да забранява обособяването на частни имоти, в които това да се практикува. А вече , на който не му е приятно , е свободен да не ги посещава.

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 17 Май 2012, 16:53

Според мен се правим на по-католици от папата...
Поначало забраната е хубаво нещо. Гадно е например да си непушач и някой да ти дими.
Ама забраната за пушене на открито например е пълна малоумщина за мен... :kuku:

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Бяла подводница от 1992 г. в перфектно оригинално състояние !

Мнение от dagger » 17 Май 2012, 17:01

dimov_ написа:
dagger написа:Абсолютно никой няма "права и свободи" да ми дими на моята или съседната маса когато ям пица в ПИЦАРИЯ !!!....

Абсолютно всеки свободен гражданин на Република България трябва да има право да отвори в имота си заведение, в което да се практикува "дейност разрешена сама по себе си от закона". Дейност каквато е тютюнопушенето. Щом закона не забранява производството, разпространението и употребата на цигари, държавата няма право да забранява обособяването на частни имоти, в които това да се практикува. А вече , на който не му е приятно , е свободен да не ги посещава.

Преди години нямаше камери по пътищата- вече има, нямаше ДДС- вече има, нямаше непосилни осигуровки- вече има, нямаше безработица- вече има, нямаше свобода- вече има, но има и черни статистики, според които БГ е на челните места в ЕС по ранна възраст на пропушване и на първо място по процент пушещи в незряла възраст. Това държавата го вижда и осъзнава, също не остава незабелязано и от цяла Европа. Докато не се проявим като съзнателни хора, ще ни налагат закони които малко от малко да променят неописуемото ни поведение. Ако това не се случи- няма да изкараме дълго !
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от ineedmoney » 17 Май 2012, 17:01

Едит към първия ми пост :arrow: забраната включва не само закритите обществени места, но и някои открити: "открити спортни обекти, детски площадки летни, кина, амфитеатри - по време на спортни и културни прояви, за които зрителите са купили билети"
:clap: :clap: :clap: :lalala: :have one:
Изображение
╭∩╮(︶︿︶)╭∩╮

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от dimov_ » 17 Май 2012, 17:06

dagger написа:Преди години нямаше камери по пътищата- вече има, нямаше ДДС- вече има, нямаше непосилни осигуровки- вече има, нямаше безработица- вече има, нямаше свобода- вече има, но има и черни статистики, според които БГ е на челните места в ЕС по ранна възраст на пропушване и на първо място по процент пушещи в незряла възраст...

Никой не отрича вредата от цигарите ... Но докато са законни, пушачите и непушачите са равни пред закона.
Щом има обособени места, където можеш да играеш футбол, да се боксираш, да стреляш с оръжие, да играеш хазарт ... нищо не може да забрани да има и такива, в които да можеш да изпиеш едно питие и да изпушиш няколко цигари. Нека се казва "цигарен бар" или каквото там да е ... Но всички други забрани са комунизъм и лицемерие.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от dagger » 17 Май 2012, 17:18

dimov_ написа:
dagger написа:Преди години нямаше камери по пътищата- вече има, нямаше ДДС- вече има, нямаше непосилни осигуровки- вече има, нямаше безработица- вече има, нямаше свобода- вече има, но има и черни статистики, според които БГ е на челните места в ЕС по ранна възраст на пропушване и на първо място по процент пушещи в незряла възраст...

Никой не отрича вредата от цигарите ... Но докато са законни, пушачите и непушачите са равни пред закона.
Щом има обособени места, където можеш да играеш футбол, да се боксираш, да стреляш с оръжие, да играеш хазарт ... нищо не може да забрани да има и такива, в които да можеш да изпиеш едно питие и да изпушиш няколко цигари. Нека се казва "цигарен бар" или каквото там да е ... Но всички други забрани са комунизъм и лицемерие.

Това е правилния начин, но то досега така и си е като идея и закони :) Обаче не си личи много ! Аз сядам в една пицария в залата за НЕПУШАЧИ и тъпата сервитьорка ми носи пепелник и оставя вратата на цяло отворена :bang: От друга страна отиваме с компания на избрано заведение (бар), влизаме и вътре дим та нито се диша, нито се вижда, обръщам се и си излизам и това не ме засяга. Правя си избора и си излизам. Така, че границата е много тънка и е доста прекрачена в 90% от случаите.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 17 Май 2012, 19:24

dimov_ написа:

Вие май не правите разлика между частен имот и обществено място... Ми отвори си пицария, яж си вътре само с баба си, пък си пушете колкото искате...
Частен имот, но щом е общодостъпно място за посещение, то е нормално държавата да ти забрани определени неща.
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата