Падане на обороти при ускорение при около 2.5К

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: M57TUD25

Падане на обороти при ускорение при около 2.5К

Мнение от @ndro » 29 Апр 2012, 8:24

колеги,
потърсих в Е60 форума, но не видях някой (освен мен в една тема, където става дума за друго нещо) да е писал за такъв проблем - ако изобщо може да се нарече проблем - може и да е така при всички.
става дума за следното...
карам с някаква скорост например около 100 и с обороти под 2к, натискам до край "меката" газ и автоматикът сваля една предавка надолу, като оборотите стават около 2.5к.
при натисната мека газ до дупка, колата започва да ускорява, но оборотите падат с от 100 до 300 надолу в същия момент, в който колата ускорява.
в момента, в който падат оборотите, ускорението се "задържа" и след това започва плавно да ускорява.
това се проявява само в този диапазон на оборотите (около 2.5к) и е по-ясно изявено, когато колата е натоварена и/или върви по нанагорнище.
когато не е натоварена и/или е по нанадолнище, оборотите просто се задържат в първия момент на едно място.
когато оборотите са от 3к нагоре, няма такова "падане" на обороти.
когато е на ръчен режим и от 2.5к подам газ на същата предавка, също няма "падане" на обороти.
при вас така ли е? нормално ли е и на какво се дължи?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е60
Мечтае да кара: Air Bus a380
Детайли за колата: 535d

Re: Падане на обороти при ускорение при около 2.5К

Мнение от zdravko_boqdjieff » 30 Апр 2012, 21:36

И при мен е така!Обаче да ти кажа,че го забелязах съвсем скоро и после се наложи да сменям дросела!Какъв ти е мотора?с 535 ли си!?Аз съм с такъв
Никога,никога не се предавай!!!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530D '05

Мнение от toni » 30 Апр 2012, 23:10

Това обаче всеки път ли ти го прави на тези обороти или през определено период от време?

ентусиаст
Аватар

Мнение от @ndro » 01 Май 2012, 10:16

zdravko_boqdjieff написа:И при мен е така!Обаче да ти кажа,че го забелязах съвсем скоро и после се наложи да сменям дросела!Какъв ти е мотора?с 535 ли си!?Аз съм с такъв

аз съм го забелязал преди много време, но сега реших да му обърна внимание и да видя как е при останалите.
моторът ми е написан под аватара: M57TUD25 = 525d
за какъв дросел говориш?

toni написа:Това обаче всеки път ли ти го прави на тези обороти или през определено период от време?

според мен го прави всеки път, но най-много се усеща, когато колата е натоварена и/или е по нанагорнище, тоест когато е тежка.
и го прави при смъкване на по-ниска предавка точно в този диапазон на оборотите.
при по-високи обороти има кратко задържане в първия момент, но няма падане на обороти, така, както е при 2.5к.
и пак повтарям - колата не спира да ускорява, дори когато оборотите падат.

колеги, пробвайте и споделете, възможно е да не сте обърнали внимание до сега, макар че аз го забелязах още в самото начало като взех колата.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e65

Мнение от Воденичаров » 01 Май 2012, 13:37

Можеш ли да снимаш едно клипче да видим точно за какво става вапрос?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е60
Мечтае да кара: Air Bus a380
Детайли за колата: 535d

Мнение от zdravko_boqdjieff » 01 Май 2012, 17:49

@ndro написа:
zdravko_boqdjieff написа:И при мен е така!Обаче да ти кажа,че го забелязах съвсем скоро и после се наложи да сменям дросела!Какъв ти е мотора?с 535 ли си!?Аз съм с такъв

аз съм го забелязал преди много време, но сега реших да му обърна внимание и да видя как е при останалите.
моторът ми е написан под аватара: M57TUD25 = 525d
за какъв дросел говориш?

Говоря за дроселовата клапа или (throttle) който е заедно с ЕГР така мисля
Никога,никога не се предавай!!!

ентусиаст
Аватар
Кара: –ше Е60 530 d

Мнение от memorex » 01 Май 2012, 20:23

Имам съмнения че проблема касае "torque converter"/съединителя/.Иначе при мен няма такова падане на оборотите.На около 2.5К при мен превключва на следваща скорост както беше станало дума в една друга тема .След превключване оборотите разбира се рязко падат/за части от секундата/ и след това се вдигат

ентусиаст
Аватар

Мнение от @ndro » 03 Май 2012, 15:18

не се вижда много добре в тъмното, но се загледайте какво прави стрелката на оборотомера, след като превключи една предавка надолу - пада с около още 200 оборота, задържа се на едно място, а колата продължава да ускорява, и после тръгва нагоре.

в конкретния случай се движа на 6-та и като натисна меката газ, сваля на 5-та

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530D '05

Мнение от toni » 03 Май 2012, 15:30

И аз имам съмнение я торк конвертора. Това сваляне на оборотите, според мен значи, че до тогава се пълни конвертора, и захапва, и затова после пак се покачват оборотите. Не знам как се диагностицира обаче дали самия торк конвертор е наред.

ентусиаст
Аватар

Мнение от @ndro » 03 Май 2012, 16:25

в една от темите става дума за този torque converter, но доколкото си спомням, на колегите им играеха ниските обороти (под 2к) при движение с постоянна скорост на една предавка. при мен няма такива симптоми.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 530da 04'
Мечтае да кара: А7 3.0TFSI
Детайли за колата: China Maina Town Tuning

Мнение от sawion » 03 Май 2012, 19:55

торк конвертора е. изпробвай да я караш със същата скорост, но когато е още студена и я закрепи на 80 на 5-та или на 90 на 6-та и почти съм сигурен, че ще усетиш и играенето на оборотите за около 1-2 минути докато не загрее кутията. Това е първи признак за износване на феродовия съединител намиращ се вътре в предната част на торк конвертора. И най-вероятно след време ще започне и да мени оборотите. Ако я караш предимно извънградско и не я юркаш много може да изкара още дооооста време. Не претендирам, че знам много, но се поинтересувах доста по въпроса с тия торк конвертори и във всички сервизи казват горе-доло едно. Карай така докато не стане по-осезаемо това, но имай предвид че няма да е скоро :yes: и няма да те остави на пътя това, но ще започне да те дразни като се повлошат нещата и сам ще решиш да я смениш. Нова от ЗФ е към 1100лв., работа към 300лв. и филтър и масло ти трябват...

Назад към Е60/Е61