Одобриха пълната забрана за пушене от 1 юни (+ Анкета)
Модератор: Общи модератори
Re: Одобриха пълната забрана за пушене от 1 юни (+ Анкета)
Непушач съм. Но мисля, че повечето хора тук /не всички/ изместват центъра на въпроса и общо взето всеки си го гледа от неговата камбанария. А според мен трябва да се погледне превилен ли е такъв закон или не. И моят отговор е НЕ. Най-малко е недемократично.
Собсвеникът на заведение построено на негова, частна собсвеност трябва сам да определя дали да се пуши или не в неговото заведение. Пак повтарвм - това е ЧАСТНА собсвеност. Влизането вътре е по желание- не е задължително.
Всичко друго е лицемерие и клони към комунизъм.
В пазарната икономика всеки бизнесмен си търси целевата група. Ако на нас непушачите не ни е приятно да стоим в задимено заведение, не влизаме. То ЯВНО не е направено за нас. Самият му собсвеник не ни иска вътре.
Както е с дискотеките. Силна музика, танци, алкохол-ако не ми е приятно-не влизам. Не съм задължен.
И стига с този термин "общесвено място". Баровете и кръчмите не са задължителни за посешаване. Това не е Данъчно или Община. Тук влизаш ако ти харесват условията, които са съзададени вътре. Ако не ти харесва, било музиката, било обсановката, било цигарения дим - ами просто не влизаш. Собсвеникът не търси клиенти като теб.
Моето мнение !
Собсвеникът на заведение построено на негова, частна собсвеност трябва сам да определя дали да се пуши или не в неговото заведение. Пак повтарвм - това е ЧАСТНА собсвеност. Влизането вътре е по желание- не е задължително.
В пазарната икономика всеки бизнесмен си търси целевата група. Ако на нас непушачите не ни е приятно да стоим в задимено заведение, не влизаме. То ЯВНО не е направено за нас. Самият му собсвеник не ни иска вътре.
Както е с дискотеките. Силна музика, танци, алкохол-ако не ми е приятно-не влизам. Не съм задължен.
И стига с този термин "общесвено място". Баровете и кръчмите не са задължителни за посешаване. Това не е Данъчно или Община. Тук влизаш ако ти харесват условията, които са съзададени вътре. Ако не ти харесва, било музиката, било обсановката, било цигарения дим - ами просто не влизаш. Собсвеникът не търси клиенти като теб.
Моето мнение !

- dagger
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e34 520i
- Мечтае да кара: Машината на времето !
- Детайли за колата: Бяла подводница от 1992 г. в перфектно оригинално състояние !
dimov_ написа:Непушач съм. Но мисля, че повечето хора тук /не всички/ изместват центъра на въпроса и общо взето всеки си го гледа от неговата камбанария. А според мен трябва да се погледне превилен ли е такъв закон или не. И моят отговор е НЕ. Най-малко е недемократично.
Моето мнение !
И точно поради тази причина една компания непушачи няма къде да отидат. Факт е, че се пуши навсякъде. Аз не съм чувал досега за дискотека или бар без тютюнев дим ! А една държава не може да толерира каквато и да било форма на дискриманция. И ако досега по закона можеше да има зали за пушачи и отделни за непушачи, то просто вторите отсъстват. Факт !
- lowshow
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: passat b5
- Мечтае да кара: без да зарежда и да ремонтира
Има разлика колега
Първо рядко се среща компания само от непушачи и като цяло по-голяма част от посетителите на такива заведения са пушачи. Второ все пак целта на такива заведения е печалба и при възможност да избор собственика би избрал да загуби 20 непушача като клиенти отколкото 60 пушача. Другото което е никой не спира непушачите да влизат вътре в заведения в които се пуши, това е изцяло личен избор, докато ако се забрани пушенето на пушачите реално им се отнема тяхно лично право. То по тая логика дай да забранят всички крокозъбели да влизат в заведенията щот ми увреждат зрението и ми пречат на душевния мир.

- Nasko_
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е46 330i
lowshow написа:Има разлика колегаПърво рядко се среща компания само от непушачи и като цяло по-голяма част от посетителите на такива заведения са пушачи. Второ все пак целта на такива заведения е печалба и при възможност да избор собственика би избрал да загуби 20 непушача като клиенти отколкото 60 пушача. Другото което е никой не спира непушачите да влизат вътре в заведения в които се пуши, това е изцяло личен избор, докато ако се забрани пушенето на пушачите реално им се отнема тяхно лично право. То по тая логика дай да забранят всички крокозъбели да влизат в заведенията щот ми увреждат зрението и ми пречат на душевния мир.
Аз се опитах да кажа същото по-горе, но ми казаха, че било простотия да се говори за по-ценни клиенти

+1 и за колегата dimov_
Не спори с глупак, защото ще те принизи до нивото си и ще те победи с опит!
- dagger
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e34 520i
- Мечтае да кара: Машината на времето !
- Детайли за колата: Бяла подводница от 1992 г. в перфектно оригинално състояние !
Темата отдавна се изчерпа и е ясно, че всеки мисли,че е прав. В крайна сметка ще видим какво ще стане след 2 мес.
Дано някой да заключи темата
Дано някой да заключи темата

lowshow написа:никой не спира непушачите да влизат вътре в заведения в които се пуши, това е изцяло личен избор, докато ако се забрани пушенето на пушачите реално им се отнема тяхно лично право
кАжи верно...
In Ban We Trust!
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
eraziel написа:lowshow написа:никой не спира непушачите да влизат вътре в заведения в които се пуши, това е изцяло личен избор, докато ако се забрани пушенето на пушачите реално им се отнема тяхно лично право
кАжи верно...
Aз се опитах да им кажа ама...
Ако някой ми покаже къде пише, че едно от правата на човека е да пуши ще му купя каса бира и стек давидов

Може да започнете с декларацията за правата на човека на ООН

http://www.ohchr.org/EN/Pages/WelcomePage.aspx
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- Nasko_
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е46 330i
drago_pavlov написа:eraziel написа:lowshow написа:никой не спира непушачите да влизат вътре в заведения в които се пуши, това е изцяло личен избор, докато ако се забрани пушенето на пушачите реално им се отнема тяхно лично право
кАжи верно...
Aз се опитах да им кажа ама...
Ако някой ми покаже къде пише, че едно от правата на човека е да пуши ще му купя каса бира и стек давидов![]()
Може да започнете с декларацията за правата на човека на ООН![]()
http://www.ohchr.org/EN/Pages/WelcomePage.aspx
Ми то в тази декларация едва ли пише за правото на човек да сере. Спри ти, аз отказвам цигарите!
Не спори с глупак, защото ще те принизи до нивото си и ще те победи с опит!
drago_pavlov написа:...
Ако някой ми покаже къде пише, че едно от правата на човека е да пуши ще му купя каса бира и стек давидов![]()
...
пич, за пореден път в тая тема се изказваш детински

трябва ли да е изрично упоменато за да имаш право да го практикуваш?
някъде упоменато ли е и че човек има право да НЕ пуши?
никъде не е упоменато и че имаш право да си бъркаш в носа, ама си бъркаш нали?
в Конституцията на България обаче фигурира текст, че всички граждани се раждат с еднакви права, а ти адмирираш ограничаването им в последствие на част от хората
айде да ти дам един хипотетичен елементарен пример /за да можеш да го схванеш/ :
представи си, че се приеме закон, определящ заведенията като място само за пушачи и ти като непушач съответно да нямаш право да ги посещаваш? или ако все пак решиш да посетиш заведение да си длъжен да запалиш цигара вътре?
няма ли да изревеш, че ти се нарушават правата?
за N-ти път в тая тема пиша, че резонното решение би било да се оформят заведения за пушачи и такива за непушачи и всеки да има право на избор...в противен случай ще има онеправдани

- pimpo
- младши ентусиаст
-
- Кара: е46
- Детайли за колата: N42B20
Не пуша и съм ЗА забраната защото:
1. В заведение с 300 души обикновено пушат половината, а се тровят всички!
2. Говори се за дискриминация, дали е така или не - не знам. Обаче винаги едните ще са "прецакани" и по-правилно е да са прекани тези които тровят останалите а не обратното!
3. Пример - на 13 си и влизаш в кафе където всички пушат. Този до теб те пита "Искаш ли да пробваш"? Точно така пропушиха половината ми съученици навремето. Не казвам, че забраната ще спре младите (че и старите) да пушат, но ще намалят сериозно местата където става това.
4. Да ще има негативен ефект върху бизнеса. А замисляте ли се колко цигари няма да изпушите и колко пари ще ви останат в края на месеца?
1. В заведение с 300 души обикновено пушат половината, а се тровят всички!
2. Говори се за дискриминация, дали е така или не - не знам. Обаче винаги едните ще са "прецакани" и по-правилно е да са прекани тези които тровят останалите а не обратното!
3. Пример - на 13 си и влизаш в кафе където всички пушат. Този до теб те пита "Искаш ли да пробваш"? Точно така пропушиха половината ми съученици навремето. Не казвам, че забраната ще спре младите (че и старите) да пушат, но ще намалят сериозно местата където става това.
4. Да ще има негативен ефект върху бизнеса. А замисляте ли се колко цигари няма да изпушите и колко пари ще ви останат в края на месеца?
Кога се пише "И" и кога "Й"
1. В българския език няма дума, която в множествено число да завършва на "й"!!!
грешно --> правилно
- вибраций --> вибрациИ
- консултаций --> консултациИ
2. Думи в които може да има "и" или "й" според смисъла. Примери:
- моменТА в коЙто (ед.число)... / ...моментИТЕ в коИто... (мн. число)
- коЙ човек (ед. число) / коИ хора (мн. число)
- някоЙ човек (ед.число) / някоИ хора (мн.число)
- Моля не ме безпокоЙте! / Не, не ме безпокоИте
- един завоЙ (ед.ч.) / много завоИ (мн.ч.)
1. В българския език няма дума, която в множествено число да завършва на "й"!!!
грешно --> правилно
- вибраций --> вибрациИ
- консултаций --> консултациИ
2. Думи в които може да има "и" или "й" според смисъла. Примери:
- моменТА в коЙто (ед.число)... / ...моментИТЕ в коИто... (мн. число)
- коЙ човек (ед. число) / коИ хора (мн. число)
- някоЙ човек (ед.число) / някоИ хора (мн.число)
- Моля не ме безпокоЙте! / Не, не ме безпокоИте
- един завоЙ (ед.ч.) / много завоИ (мн.ч.)
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
zazomazo написа:drago_pavlov написа:...
...
пич, за пореден път в тая тема се изказваш детински![]()
Аз се изказвам детински?!?

zazomazo написа:и не ми казвай, че ти с присъствието си не пречиш на пушача-пречиш му да си запали цигарата![]()
zazomazo написа:justboy написа:...
Ама немога да избера като изляза някъде да не бъда опушен, нали?
...
можеш бре- излизаш и сядаш на пейката у парка![]()
zazomazo написа:аз знам, че радиацията е вредна, ма не се пънем да махнат Козлодуй, а просто не се бутам да влизам до реактора
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- BFM
- младши ентусиаст
-
- Кара: на 3-та
Nasko_ написа:BFM написа:Не мога да повярвам на всичко, което чета?! Няколко човека ме убеждават, че тютюнопушенето" не е вредно![]()
Хайде сега да цитираш, кой го написа това??? Четете между редовете, чули - недочули. Как да не им димиш в муцуните после?
Сондьора написа:А е вие ни искарахте некви чумави, деа.
Статистически погледнато, 30% от умрелите от рак са пушачи...т.е. 70% са НЕпушачи. А да, извинете, те са пасивни пушачи.
Даваш тия изследвания за рака на белия дроб, ама знаеш ли, че примерно след ренгенова снимка на бял дроб вече има вероятност да се предразположиш към рак на белия дроб. Т.е. кое предразполага повече, радиацията или цигарите???
И пак статистически погледнато, в държави където пушат 80 % от населението ( и нямат катализатори), случаите на рак на белия дроб са по-малко от държавите с забрана (и с катализатори
).
Чета си аз, но това няма значение, защото идеята ми беше съвсем друга, когато писах

Силният прави толкова ,колкото може, слабият страда толкова ,колкото трябва!
drago_pavlov написа:zazomazo написа:drago_pavlov написа:...
...
пич, за пореден път в тая тема се изказваш детински![]()
Аз се изказвам детински?!?
zazomazo написа:и не ми казвай, че ти с присъствието си не пречиш на пушача-пречиш му да си запали цигарата
zazomazo написа:justboy написа:...
Ама немога да избера като изляза някъде да не бъда опушен, нали?
...
можеш бре- излизаш и сядаш на пейката у парка
zazomazo написа:аз знам, че радиацията е вредна, ма не се пънем да махнат Козлодуй, а просто не се бутам да влизам до реактора
а да ти прави впечатление с каква емотиконка завършва всеки мой пост в цитатите ти?

за разлика от твоя пост?
чувство за хумор явно нямаш, ама не се и опитваш да вникнеш в написаното

п.с. в предния си пост ти бях дал един елементарен пример, по който очаквах отговор от теб....отговор не получих...явно за да го подминеш или примера не е достатъчно елементарен за го схванеш или отговора просто не ти изнася...

- randity
- Photographer
-
- Кара: му се нещо старо
pimpo написа:3. Пример - на 13 си и влизаш в кафе където всички пушат. Този до теб те пита "Искаш ли да пробваш"?
Грешиш. Няма как 13 годишен да влезне в кафе, където се пуши по простата причина, че на вратата има надпис който гласи: Заведение с тютюнев дим! Забранено за лица под 18г.
И ако смяташ, че не се спазва, онзи ден излезнах с момиче, което не изглежда на годините си - 15, влезнахме и седнахме при пушачите /аз пуша, тя не/, дойде сервитьорката, която познава мен и цялата компания и ми каза да се преместим при непушачите, защото тя нямало право да седи там. Преместих се, нито съм недоволствал нито съм си тръгвал.
Същата ситуация и с алкохола - пак със същото момиче, решихме да пием по една бира и сервитьорката /пак позната/ на нея не даде бира, защото няма годините. Друг е въпроса, че на мен ми се позволява да седя в залата за пушачи и когато ми се допие бира - пия, въпреки, че нямам 18

.. и отново се замислих „Божее, какви автомобили са правени през миналия век. Сега всичко е пластмаса n-то качество."..

- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
BFM, къде прочете в поста ми по-горе, че не е вредно. Такова нещо няма.
Ама то и бананите са радиоактивни ама ги ядеш нали?
Просто ги изкарваха нещата, че аджеба всеки пушач или пасивен имат рак задължително.
Дали ше работиш, бензинджия (непушач) или си пушач и не бачкаш там, шанса ви е еднакъв.
А и в крайна сметка, на заведението отпред си пише, че е за пушачи. Така, че сами влизате вътре и се тровите. Има зали за пушачи, никой не седи вътре...и в случая кой ви е виновен, че сядате в залите за пушачи, заради тях...ми седнете си в залата за непушачи. ( И да има такива не е като да няма, с перфектни зали за непушачи).
Един въпрос, сега от 1 юни, като се забрани (ако), пак ли ще сядате отвън с пушачите???
Както и да е.
Ама то и бананите са радиоактивни ама ги ядеш нали?
Просто ги изкарваха нещата, че аджеба всеки пушач или пасивен имат рак задължително.
Дали ше работиш, бензинджия (непушач) или си пушач и не бачкаш там, шанса ви е еднакъв.
А и в крайна сметка, на заведението отпред си пише, че е за пушачи. Така, че сами влизате вътре и се тровите. Има зали за пушачи, никой не седи вътре...и в случая кой ви е виновен, че сядате в залите за пушачи, заради тях...ми седнете си в залата за непушачи. ( И да има такива не е като да няма, с перфектни зали за непушачи).
Един въпрос, сега от 1 юни, като се забрани (ако), пак ли ще сядате отвън с пушачите???
Както и да е.