CD чейнджър

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар

CD чейнджър

Мнение от The Mravoiada » 13 Юни 2006, 14:46

Хайде налазих Е46 форума най-накрая :mhihi:
Имам следния въпрос - някой има ли схемите на окабеляването към CD чейнджъра в багажника?
Моето Е46 е с профешънъл радио с касетка. Поддържа чейнджър. Намерих си. Поръчал съм кабели и всичко необходимо, за да си го сложа в багажника както си трябва. Мислех да отида направо в Камор да ми го монтират, но оттам ми казаха, че услугата ще ми струва 350 лв.
Понеже това ми се видя малко много, а си мисля, че не е чак толкова сложно реших, че ще си го свържа сам пустия чейнджър.
Моля, ако някой има инфо или схема откъде минава кабела към багажника или изобщо как става работата да даде съвет.
There are moments
when the only thing that stands still
is time itself
Изображение

Малката чичка
Малката чичка
Аватар

Мнение от naskoksan » 13 Юни 2006, 15:20

А ти може ли да не започваш веднага
с въпросите :nono:
Вземи пусни някоя друга снимка,
похвали се, разкажи повече за колата
пък тогава иди в Тояга (или някои др.
разбирачи) да ти монтират CD-то да не
оплескаш нещо ;) :mhihi: :mhihi:

иначе пробвай в realoem.com може да
разбереш поне как стоят нещата ;)
Изображение
Stick 'em up PUNK, it's da Fun Lovin' Criminal
Изображение
www.evoksis.bg

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Kris » 13 Юни 2006, 15:54

Бете наскоро видях как се монтира (даже помагах :P ) окабеляване, усилватори колони, чейнджър и вс. останало ( HARMAN KARDON TOP-HIFI ) и цялата кола беше разглобена буквално

(ама само да се оправи времето и ще гъзарея със силна музика без таван :mhihi: )

И моето мнение е да не го правиш сам ако не си правил нещо подобно щото иначе има вариант да платиш и някои непредвидени разходи

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E65 730d

Мнение от soreman » 13 Юни 2006, 16:07

Между другото и аз съм с касетка профешънъл и съм чувал че може да управлява чейнджър, обаче гледам, гледам и не разбирам как точно го управлява :)))))) Не виждам никакви бутони за превключване? Някой знае ли как става защото и аз мисля вариант за чейнджър, само че съм намислил да си сложа чейнджър с MP3 поддръжка, та поне като ще има музика да има :twisted:

Малката чичка
Малката чичка
Аватар

Мнение от naskoksan » 13 Юни 2006, 16:11

доколкото знам Ка'стофона
управлява единствено оригинален
чейнджър на БМВ, а те не четат
МП3, до сега не съм срещал някакво
по-интересно aftermarket решение ;)
Изображение
Stick 'em up PUNK, it's da Fun Lovin' Criminal
Изображение
www.evoksis.bg

некъв ентусиаст
Аватар
Кара: ///М3
Мечтае да кара: ///М3

Мнение от Гецата » 13 Юни 2006, 16:33

Копчето точно отдясно до дисплея MODE с него се сменят различните режими радио-ченджър-касетка, с числата от 1 до 6 се сменят дисковете и със малките стрелкички <m> се сменят песните ;)
soreman ако искаш дати пратя снимка защото тук не мога да прикачвам фаилове
The Mravoiada защо него боднеш в жапката вместо да разглобяваш половината кола ;)
Изображение
"90 Е30 316i "95 Е36 318i "00 Е46 320i "88 E30 320i "92 E36 318is''95 Е36///М3 ''92 E30 325i LA ''91 E30 316i ''05 E90 320d ''02 E46 330d ''03 E53 3.0d

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от The Mravoiada » 13 Юни 2006, 17:23

Ей, ма сте бързи и отзивчиви :) Много ви се радвам :winky:
Насе, брат скоро ще има снимки, споко :) Но май преди това ще я видиш този четвъртък на ЕКО 8)
Геца, честно казано и аз не знам, защо избрах този вариант. Може би, за да си запазя обема на жабката, а и да си е ориджинал отзад в багажника. Даори съм си поръчал нова кора отляво, под която по принцип седи... :roll: Абе луд умора няма :mhihi:
Искам мераклийски да си го направя просто.
Тези дни ще взема от Камор инструкции за монтаж и ще ги постна и тук, та да ги има.
А след монтажа ще споделя проблемите и резултата.
There are moments
is time itself
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от soreman » 14 Юни 2006, 15:00

Погледнах значи на касетофона пише че е бизнес, а не профешънъл, но ги има тези копчета, сигурно значи може и бизнес касетката да управлява чейнджъра.

Относно идеята ми с мп3 и чейнджъра, мисля че няма да има проблеми защото има специални модули които предоставят съвместимост с различните марки и в т.ч. има си модулчета които да се слагат и осигуряват съвместимост със заводското оборудване на бмв.

Това на което съм се спрял е цял комплект с интерфейсен адаптор и другите необходими неща. Само не знам дали имам място в багажника за чейнджър, защото пише да се провери, ама не знам къде да проверя :confused:

Ето какво съм си харесал:
http://www.addacdchanger.co.uk/BMW_3_and_5_Series%2C_Compact_MP3_Changer_%28PACK_1_-_Alpine%29

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от The Mravoiada » 14 Юни 2006, 15:10

Погледни си лявата кора в багажника. По принцип чейнджъра се монтира на едни стойки от вътрешната й страна. Самата кора си има капаче, което се отваря, за да се обслужва чейнджъра.
Ако я нямаш може да си поръчаш цялата окомплектовка ориджинал. Цената на кората плюс пластмасите, плюс винтовете, стойките и всичко излиза към 340 кинта.
There are moments
is time itself
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от soreman » 14 Юни 2006, 15:38

Коя кора имаш в предвид на левия борд на багажника или лявата черна пластмаса. Защото съм виждал на някои коли (май на 7-иците) че чейнджъра им стои на левия брод на нивото на веждата на калника. Замислям се защото за разлика от Е36 където има само една черна пластмаса в багажника отзад отдясно, на мойто Е46 (а сигурно на всички е така) има още една черна пластмаса отляво, която е доста по-плитка от другата. До сега не съм пробвал да ровя какво има под тази плитка пластмаса, но вече се замислих да не би това да е отделението за чейнджъра?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от The Mravoiada » 14 Юни 2006, 15:49

Не. Не е това отделението. Горе-долу обаче, чейнджъра се пада точно над нея и малко навътре в багажника.
Аз говоря за цялата кора от ляво, която е от плат ;) Ако имаш чейнджър тя е по-различна и малко ти яде от обема на багажника. Устройството, заедно със стойката са от вътрешната й страна. За това като отвориш багажника не можеш да кажеш без да се загледаш, че има чейнджър. Издава го само малката вратичка в плата на кората от ляво...
There are moments
is time itself
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от The Mravoiada » 21 Юни 2006, 16:03

Такаааа.... Монтирах го, та нека да споделя малко опит.
Самата процедура с пускането на кабелите не е много сложна за човек с елементарни познания. Управляващият кабел си го купих оригинален, защото друг не става... Захранването за самия чейнджър обаче трябва да се дръпне от отпред до отзад в колата, защото от БМВ не са прокарали такъв. А и не се предлага като резервна част, за да си го купиш :roll:
Но това е елементарно - трябват около 4,5 м кабел. Отпред се взимат сигналите от самото радио. Малко по-сложно е да се направи хубава букса за отзад, която да влиза в самия чейнджър. Трябваше да го разглобя, за да видя кой от трите пина за какво е. Значи първият, който е при нещо като краче на отвора за буксата е масата. Другото са 2-та плюса.
Пада бая разглобяване обаче. Според инструкциите, които ми даде един приятел от Камор трябва да се свалят всички седалки. При малко повече сръчност съвсем спокойно може да не се маха предната, а да се нацели каналчето, което и без това има под нея. Задължително е да се свалят обаче праговете долу на вратите и задната седалка, за да минат 2-та кабела.
Сега за разглобяването в багажника е ясно - там спасение няма.

Тези дни ще пусна по-подробни инструкции с картинки, ако мислите, че ще са от полза за ентусиастите :)

На финала се оказа обаче, че за да подкара чейнджъра радиото трябва да се препрограмира :shock: Така че няма избор и днес надвечер отивам да им дам 50 лв. в Камор :confused:
There are moments
is time itself
Изображение

Палавника
Аватар
Кара: 320 D '03; Х5 Е70

Мнение от тони6600 » 12 Юли 2006, 10:32

Колеги,
я и аз да питам нещо имам ориг СД,което го упрамлявам от волана дали ако си вземе чейнджер с МР3 ще мога ли пак от волана да го управлявам и какви мангизи горе долу може да ми излезе щото никой не ми дава инфо само викат оффф ами ще видим дали ще стане и т.н.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от The Mravoiada » 12 Юли 2006, 11:29

Ако радиото ти е оригинално доколкото знам може да командва само БМВ чейнджъри, а такива с МР3 май няма... Или поне няма за тези модели радиа, които се слагат в Е46.
Имаш друга възможност, но май не е много евтина. За Е46 има ретрофит кит с I-pod ;)
There are moments
is time itself
Изображение

Палавника
Аватар
Кара: 320 D '03; Х5 Е70

Мнение от тони6600 » 12 Юли 2006, 11:50

А така,значи на обикновенни СД-та е се кара виждам, а това с Ipod за какво става дума,че тука изобщо ме няма

Следваща

Назад към E46