Тампон, заден носач

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 320dA
Мечтае да кара: e46 M3
Детайли за колата: touring facelift 04'

Тампон, заден носач

Мнение от lancerpor » 08 Апр 2012, 19:29

Преди няколко дена се сдобих с едно купе и имаше някакво чукане отзаде в ляво, но въпреки това го взех. Чак днес вкарах колата в канала да я погледна какво чука и се оказа тампона на носача. Разрових се в интернет и го намерих за около 45лв във Варна Карс. Въпроса ми е следния. Да го купувам от там ли, или ги има някъде по евтино? Или да си търся цял носач втора ръка? Също така мога ли да си го сменя сам или ми трябват преси и т.н.т. (за тампона става въпрос) Ако някой е правил тази процедура по смяната може да даде мнение ако иска :P Ето една снимка на проблема:
Изображение
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Bmw e39
Мечтае да кара: Bmw е38

Re: Тампон, заден носач

Мнение от patkana1 » 09 Апр 2012, 0:47

lancerpor написа:Преди няколко дена се сдобих с едно купе и имаше някакво чукане отзаде в ляво, но въпреки това го взех. Чак днес вкарах колата в канала да я погледна какво чука и се оказа тампона на носача. Разрових се в интернет и го намерих за около 45лв във Варна Карс. Въпроса ми е следния. Да го купувам от там ли, или ги има някъде по евтино? Или да си търся цял носач втора ръка? Също така мога ли да си го сменя сам или ми трябват преси и т.н.т. (за тампона става въпрос) Ако някой е правил тази процедура по смяната може да даде мнение ако иска :P Ето една снимка на проблема:
Изображение

Вземай полируетанови колега,аз взех такива,предни и задни,сменихме със един приятел предните без никакви инструменти като преса,менгеме и т.н.(верно,изгърбихме се,и импровизирахме доста),но пък си струва тъй като искат за смяна 30 лв. на тампон.А тампона струва 26лв бройката.Утре ще се мъчим да сменим тампоните на задните носачи(полируетанови-26лв. бройката,може да разгледаш във форума има колега който продава)но нещо не можахме да развием единия болт на носача,беше много ръждясал,клеясал,пръскахме го с WD-40 и т.н. не помага,кой знае сигурно никога не е сменян този тампон при мен,та общо взето си вземи от Колегата Ферарист полируетанови,няма да сбъркаш,а от варна карс не купувай нищо(от личен опит,лично мнение).Със смяната и твоите болтове като гледам са доста ръждясали и т.н. и ще видиш зор сигурно като мен,но като нямаш инструменти е така...всичко е една импровизация и ако стане,стане,ако не,в сервиза и 60лв за смяна на 2-та...успех дано се справиш :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: e36 m3

Мнение от PaCk0o » 09 Апр 2012, 1:43

lancerpor има ги по ефтино и то двойно ама за смяната ти трябва инструмент. Като отвиеш болтовете имай в предвид, че носача не слиза до долу и мястото ти е много малко дори и да го махнеш което ще стане(с много псувни) после не виждам как ще набиеш новия или трябва да свалиш целия носач и да ти е по-удобно ама пак мисля, че ще ти е доста трудно, а и през това време колко бой ще му хвърлиш на новия тампон не е истина и ще го нараниш яката. Прецени си сам ама според мен отиди на преса за нула време ще ти го набият.Ако слагаш полиуретанови тампони както ти е предложил колегата возията ще стане малко по твърда с тях.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 09 Апр 2012, 2:04

За изкарването и за набиването на този тампон се ползва скоба ... RTAB -puler (или се сваля носача и се ходи на преса ) .... има много доста писано по въпроса , коментирали сме го неведнъж във форума .... цената на афтър -маркет тампон е около 20-25 лв ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Мнение от Dirty M5 driveR » 09 Апр 2012, 6:42

Най-удобно си е да се свали носача и на преса, или който може на ръка да го сложи още по-добре. Занимавка е, защото трябва да се откачи носача от долния носещ елемент с ексцентричния болт който е, а той често пъти се къса. Горния болт не е проблем. Трябва да откачиш и жилото на ръчната. Със сигурност на сам човек му е трудно да се справи, все пак тоя големия носач тежи малко или много. После задължително на реглаж на преден и заден мост.

ПП: Не знаех, че има полиуретанов вариянт за този тампон.

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 09 Апр 2012, 9:26

Със скоба ня място без да се сваля носача става лесно и бързо стига да имаш скобата.
За един час и двата тампона сменихме, но внимавай да не скъсаш някой болт, че после е много кофти.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 318is, E46 328ci

Мнение от CTORH » 09 Апр 2012, 9:37

Какво представлява тая скоба, можеш ли да дадеш снимка? А набиването как го направихте?
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от lancerpor » 09 Апр 2012, 10:41

Да, ако може снимка на скобата ще е добре. Аз си мислех за някакъв хоум мейд вариант скоба. Примерно 2 големи шайби един дълъг болт през новия тампон и гайка от другата страна за стягане. :dunno: Поне така съм виждал по чуждестранните форуми. Започнах да се замислям и за български полиуретан, но като се разтърсих из форума се раздвуомих. Първо започвал да скърца много бързо, второ се разлуфтвал... някои пък казаха, че бил по-здрав от гумения и сложи ли се един път полиуретан забравяш. Твърдоста не ми е проблем, все пак съм на 20 все още и ще мисля и за окачване по-късно. :ok: Пък и до колкото разбрах полиуретана се слага по-лесно, което е още един + за него...
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: чайник

Мнение от sas_88 » 09 Апр 2012, 12:46

Предполагам това трябва да е скобата http://vorshlag.smugmug.com/Instruction ... 48&k=hVAL3

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 09 Апр 2012, 23:58

vld написа:Със скоба ня място без да се сваля носача става лесно и бързо стига да имаш скобата.
За един час и двата тампона сменихме, но внимавай да не скъсаш някой болт, че после е много кофти.

Точно :yes: . Преди седмица сменихме двата със собственоръчно направена "скоба " . От две тръби , едната ми беше около 76мм , другата 60мм със заварени "тапи" ( от 5мм шина ) от едната йм страна и дъпка в центъра . През двете шпилка и гайки и въртиш , подобно както е показано на снимката по-горе , това за набиването. За избушването цъкаш в Ютуб думичката RTAB и си избираш варианти . Откачих само амортисьора и работата стана обаче не е много лесно , най-малко двамина са нужни , и внимателно със спирачните маркучи . Успех , заслужава си . Само дето не можах да измисля как да затегна болта на каретката , така че да е правилно позициониран тампона при спуснато положение и импровизирах ама не е бащ точно .

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от lancerpor » 10 Апр 2012, 0:27

Тампон си намерих от колегата "laviatan", 15,50лв. Отказах се да го сменям сам. Така и така после ще ходя на реглаж, та направо в сервиза ще ми го сменят. Отказах се от полиуретана, защото разбрах, че няма смисъл само на едно място да има. Като ще се слага, да се слага навсякъде :driving:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Bmw e39
Мечтае да кара: Bmw е38

Мнение от patkana1 » 10 Апр 2012, 10:20

lancerpor написа:Тампон си намерих от колегата "laviatan", 15,50лв. Отказах се да го сменям сам. Така и така после ще ходя на реглаж, та направо в сервиза ще ми го сменят. Отказах се от полиуретана, защото разбрах, че няма смисъл само на едно място да има. Като ще се слага, да се слага навсякъде :driving:

Колега,да ти споделя вече моя скромен отип.Вчера с един приятел сменихме тампоните на задните носачи със полируетанови такива(верно изгърбихме се,около 5 часа се занимвахме),но при положение че нямахме никакви инструменти като скоби и т.н.Всичко свързано с избиването и набиването беше импровизация с нещо(съжелявам че нямах време за снимки тъй като искахме да го свършим и нямахме време).И съм много доволен от тях,мажат се със морска грес,която удължава живота на тампоните и,която могат да ти пратят колегите които пращат тампоните.Аз съм много доволен в момента от тампоните,и също така доволен че ще спестя 120лв. за смяната на 4-те тампона(на предни и задни носачи,толкова искат във всички сервизи,питал съм вече,а самите тампони общо 4-те на предните и задни носачи струват 104лв полируетанови).Не че парите са кой знае какво,но и аз съм на 20 и съм новак още,и предпочитам да се изгърбя и да го направя аз от колкото да дам във сервиз 60лв. за смяна само на тези задни 2 тампона.Не знам като си чел как си се разубедил колега,но аз точно от четене на мнения за полируетановите тампони се убедих да сложа такива,и не съжелявам изобщо.Както искаш го направи,ти си знаеш,просто е по хубаво когато си знаеш че си го направил ти,спестил си някой лев,и когато знаеш че колата ти вече е по добре ;).Поздрави и успех.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от lancerpor » 10 Апр 2012, 13:24

В сервиза са приятели на баща ми и няма да давам нищо за смяната и реглажа :) И аз се кефя като си оправя нещо сам, но тъй като в града нямам гараж, което значи че пак трябва да ходя до село и ако нещо ми липсва ще трябва да ходя до майната си да си го купувам...по-добре на сервиз. А после като реша да слагам навсякъде полиуретан - моста долу, горелката и т.н.т :ok: Сега гледам да си я стегна, че да мога да си я карам. Като и посвикна ще правя модове :driving:
Изображение

Назад към E36