Фитнес тема (забранено за обсъждане на стероиди!)
Модератор: Общи модератори
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Re: BCAA и изобщо фитнес...(забранено за обсъждане на стерои
Benord написа:Мазнините горят в огъня на въглехидратите!
Тоя процес сефте го чувам. Мазнини и протеини- добре, въглехидрати и протеизни- зле ама пак по-добре, но мазнини и въглехидрати... посочи ми една храна, която да я има в естествено състояние в природата и да съчетава голямо количество въглехидрати и мазнини.
Benord написа: яйца без жълтъците
И пак опираме до природата, която е доста по-умна от нас. Ако жълтъка не трябваше да се яде дали щеше да го има в яйцето изобщо? Там са всичките полезности на яйцето.
Когато се налага поради чистотата на белтъка да се ядат повече яйца,жълтъка се маха.Жълтъка на яйцето е измислено от природата като храна за пилета,не за хора.Това е запасът на малкото пиле за до два дни оцеляване след излюпването му без наличие на друга храна.На десет яйца дневно повече от един жълтъж не е препоръчително,при условие,че през следващите дни ще се яде същото количество на ден.Иначе при нормално хранене шест яйца с жълтъците за една седмица си е повече от препоръчително.Храната при предозиране,си е чиста отрова.Иначе за мазнини и въглехидрати не става въпрос за друго,а за комбиниране на различни храни.В случая пълното изключване на наситените мастни киселини от менюто и ограничена употреба на ненаситени,чийто източник са рибите и морските продукти,определя в достатъчна степен,условието тялото да бъде принудено да гори от собственните си запаси.За да се случи това обаче трябва да се осигури постоянно във времето приемане на калории отвън.При нередовното хранене въглехидратите първо се трансформират в мазнини,за да може организмът да подсигури съществуването си през периода на гладуване,а това е за жалост железен закон в природата,който се прескача само с железен в редовноста си режим.Това обяснява защо малката консумация на храна не води до отслабване,а точно до обратният ефект.Когато има редовност за получаване на калории отвън организмът не минава на авариен режим и отслабването става възможно.Горенето на подкожна мазнина и запазването на мускулната маса е наука в храненето и спорта и се нарича културизъм.Трябва си опит,и то задължително личен,защото това,което върши работа на мен,не върши същото за теб,но принципите са еднакви,защото метаболизмът е еднакъв процес,но с различни скорости и необходимости при различните субекти.
- Valentin_Peev
- младши ентусиаст
-
Benord написа:...В процеса на разграждането на мазнините се изисква много кислород и се отделя много енергия,затова бягане,футбол,коремни преси,лицеви опори,колело и всякакви средни натоварвания са задължителни.Анаеробни упражнения в този период са изключително вредни за мускулната маса.Бягане на серии по 200м спринт и 1мин ходене не повече от 5 км,колоездене 15-20 мин.,коремни упражнения 16-18 повторения в 5-6 серии без преумора,същото за клякания и лицеви опори и т.н. в този дух...
От изброените само колелото е в аеробен режим, като на 15 мин. човек точно започва да изразходва 99% мазнини за енергия и ти го спираш!
Из
""БИОХИМИЯ - Учебник за студенти по физическо възпитание, спорт и кинезитерапия""
Класификация на физическите натоварвания
1. Анаеробни-алактатни - Високоинтензивни краткотрайни натоварвания с продължителност до 8 - 10 сек. При тях енергията за извършване на мускулната работа се осигурява от разграждането на АТФ и креатинфосфат.
2. Анаеробни-лактатни - Високоинтензивни натоварвания с продължителност от 10 до 60 сек. При тях енергитичното осигуряване е за сметка на максимално активиране на гликолитичните механизми. При тях се установява най-голямо повишаване на млечна киселина в кръвта и най-значително понижаване на pH. Това са бяганията 200 и 400 м в леката атлетика, плуването на 100 м.
3. Смесени (аеробно-анаеробни) - Натоварвания с продължителност от 60 сек. до 2-4 мин. Имат аеробно-анаеробен характер със значително повишаване на млечната киселина. Такива са бяганията на 800 и 1500 м, и плуването на 200 и 400 м.
4. Аеробни - Натоварвания, при които енергитичното осигуряване се осъществява предимно чрез аеробни процеси. Характеризира се със стабилност на биохимичните и физиологични показатели.
Сега не мога да намеря цитата, но най-добро изгаряне на мазнини се получава при натоварвания над 30 мин. и пулсова честота в диапазона 130 - 140 у/м.
п.п. пак да ви питам за Омега-3 какво ви е мнението, че само противоречива информация достига до мене, а вече ги пия?
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Че аз като ям само наситени мазнини що съм слаб? За яйцата твърдя, че и 10 цели яйца на ден няма да доведат до никакви негативни здравни последици.
За храненето през няколко часа също не съм съгласен, щото организма не знае колко ще изядеш и хвърлянето на храна в системата през 2- 3 часа освобождава ензими и инсулин и след няколко такива храненета вече няма от къде и всичко, което изядеш го изсираш в кажи-речи същия вид
За храненето през няколко часа също не съм съгласен, щото организма не знае колко ще изядеш и хвърлянето на храна в системата през 2- 3 часа освобождава ензими и инсулин и след няколко такива храненета вече няма от къде и всичко, което изядеш го изсираш в кажи-речи същия вид

Всяко задъхване показва,че имате аеробен режим т.е.овеличава се нуждата от кислород.Три са режимите:1. Анаеробен до около 20сек от натоварването.Гори се мускулното гориво,което се съдържа в мускулните влакна,при отказ значи е свършило,когато се работи само в този режим,еволюцията е заложила възможното уголемяване на влакната с цел по голямо количество гориво за да оцелее организмът оттам и уголемяването на мускула.Силен локален ограничен само в мускула стрес.2.Аеробен режим до около 20-30 мин от натоварването.Гори се същото мускулно гориво,но е активиран и процесът на транспорт на готово гориво натрупано в черният дроб и кръвта до мускулите и процесът на възтановяване и производство на ново гориво в черният дроб,което вече изисква кислород.Това е нормално и ежедневно натоварване на организма.Тук се работи за оформяне на мускулатурата и отслабване.Няма стресов ефект!3.Разграждащ режим от 30 мин до когато си в състояние да шаваш.Първите два процеса и активно включване на разграждане на собствените ресурси.Започва се с ограничаване на консуматорите на енергия,демек съседни клетки изяждат някоя по-слаба измежду тях,а това си е мускулно разграждане,и активно разграждане на собствените запаси на мазнини и соли.Много силен общ стрес каращ организма да мине на авариен режим за оцеляване.Бърза загуба на общо тегло.И при следващо хранене,какво се случва?Възможно най-бързо възтановяване на загубените мазнини от всичко постъпило като храна.Белтък,мазнина и най-вече въглехидратите стават на качественна сланина!!!Резултатът е по-малки мускули и по-голям корем.В този режим могат да работят единственно хора с много бърз метаболизъм и генетично заложено по-малко натрупване на подкожна мазнина.Да сте видяли някога и някъде дебел маратонец????Логиката казва,че дебелият има по-големи възможности като складови наличности?!Да ама не!При топене на подкожна мазнина и запазване на мускулната маса трябва да бягате като дяволи от тамян от този режим.Има и четвърти режим среща със Свети Петър.Войникът от Маратон го е доказал като логичен край.
Мисля,че отговорът ми беше за сваляне на подкожни мазнини ,а не кой с какво обича да се тъпче в свободното си време.
Аз лично честичко хвърлям на скарата едни свински гърди,я с кости ,я без кости,с едни дебелички сланинки по тях и ги поливам обилно с винце.Но това е,защото вече съм го ударил на мързел и пороци,и съгласете се си е друга тема! 
bum_bum написа:Че аз като ям само наситени мазнини що съм слаб? За яйцата твърдя, че и 10 цели яйца на ден няма да доведат до никакви негативни здравни последици.
Мисля,че отговорът ми беше за сваляне на подкожни мазнини ,а не кой с какво обича да се тъпче в свободното си време.

- Valentin_Peev
- младши ентусиаст
-
Все си мисля, че в учебниците по биохимия и физиология най-точно е описано! От поста ти става ясно, че маратонеца е маратонец щото е слаб, а не че е слаб щото е маратонец и тича по 50 км! За пръв път чувам, че няма чисто аеробен режим и след него има още някакъв! Мускулното гориво се нарича аденозинтрифосфат(АТФ) и креатинфосфат, които в горния ми пост е описано кога действат! Как става така че аз тичам по един час и прасеца ми е 42 см, а такива дето се пазат да не изгорат некой мускул, прасеца им е по-тънък от китката?
- ditko1
- старши ентусиаст
-
- Кара: Bmw x5 4.4
- Мечтае да кара: Муха
как е правилно да се прави? Изпомпващо серия за мускула или цяло изпомпващо упражнение ?
- mejdupraznika
- Потребител
-
- Кара: 4
ditko1 написа:как е правилно да се прави? Изпомпващо серия за мускула или цяло изпомпващо упражнение ?
Би ли разяснил въпроса си.
Valentin_Peev написа:Все си мисля, че в учебниците по биохимия и физиология най-точно е описано! От поста ти става ясно, че маратонеца е маратонец щото е слаб, а не че е слаб щото е маратонец и тича по 50 км! За пръв път чувам, че няма чисто аеробен режим и след него има още някакъв! Мускулното гориво се нарича аденозинтрифосфат(АТФ) и креатинфосфат, които в горния ми пост е описано кога действат! Как става така че аз тичам по един час и прасеца ми е 42 см, а такива дето се пазат да не изгорат некой мускул, прасеца им е по-тънък от китката?
Да не изпадаме в крайности в определенията,но няма как да направиш от дебел човек маратонец ,не става,ще го убиеш!Скороста на метаболизмът му не позволява това.Нали затова е дебел?От кльощавия също не става,ще умре като куче от стреса още на 10-тия километър.Маратонството е дълга самоподготовка в сферата на оцеляването в много рисков режим като това е абсолютно недостъпно за обикновенния,нормален човек.Та повечето са на умиране след 30-ина метра догонване на автобуса.

Нарочно не изпадам във фразеология и специфични механизми ,защото постът ще ми заприлича на книга и ще е неразбираем за нормално опитващ се човек да започне с науката за здравето.Отговорът на въпросът Ви ми е следният:-Как смятате да се мерите с нормалните хора като тренирате единственно и само за прасец?Кой е в състояние да Ви пребори?Та Вие правите единственно прасец! Смятате ли ,че е възможно някой друг да се пребори с Вас на тема прасец като отделя 90 % от усилията си за другите мускулни групи? Прасеца е красиво нещо ,но на фона на изваяното бедро и добра мускулатура на коремните форми,а те как да бъдат показани със слабостите в ръцете и раменният пояс?Как? Напирали сте в дългото бягане,отдавало Ви се е,харесвало Ви е,усъвършенствали сте се в определена посока,да не забравяме и генният потенциал,но защо не съберете кураж и не излезете на сцената с кльощавите,според Вас други показващи собственното си съвършенство?Опитайте! Ще разберете,че не големият релеф и форма ,а единственно правилната пропорция е нещо за оценяване,другото е изгъзица на красотата,според мен маниакална провокирана от самоуготничеството дисфункция.Истински съм се възхищавал на хора развили тялото си въпреки всякакви затруднения! Как ви се струва развити крака след силна атрофия на мускулатурата от първоначален детски паралич и впоследствие години на обездвижване?Това си е героизъм! Това е болка! Това е израстване!
ditko1 написа:как е правилно да се прави? Изпомпващо серия за мускула или цяло изпомпващо упражнение ?
Отговорът ми е следният:Когато се работи за определен мускул в анаеробен режим за качване на маса и съответното потдържащо свръххранене,но упражнението е само за мускула без участие на съседни или взаимосвързани мускулни групи ,и се прави чисто без читинг е добре да се следва: 1.Загряваща серия само повтаряща движението без никави тежести.30 сек почивка.2.60% от тежеста за макс с точната бройка за макс като се проверява подвижноста на ставите и опъването на сухожилията.30сек. почивка.3.90% подготвително натоварване с пълна бройка до отказ ,но само фиксиране преди отказа.1мин.почивка.4.Работна серия със 100%натоварване, опит с помагач на свръх серийна бройка средно от 6 до 8 повторения общо.Като отказ при 5 е тежко ,при 9 прекалено леко.Много е важно помагача да не Ви помага,а само да Ви пази от затискане!!!Така наречената изпомпваща серия на мускула.1мин.почивка.5.Отпускаща и втора изпомпваща серия на мускула с намалена тежест на 95% от макс-а и пак до пълен отказ като отказа трябва да е преди 8-та бройка и не е необходимо свръх серийна бройка.След това натоварване не трябва да ползвате мускула за нищо друго поне 24часа,не че можете де,ама да вметна,за да порасне.Това се ползува само при изолирани мускулни групи.Цялото изпомпващо упражнение за мускула са гореспоменатите серии.Три последователни упражнения за една тренировка в посочените 5 серии са напълно достатъчни за разтежа на определен мускул за цяла седмица като същият се ползува като спомагателен през най-малко ден почивка.Ако смятате едно упражнение на макс за изпомпване в една серия то за мен си е чисто търсене на проблеми.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
bum_bum написа:Че аз като ям само наситени мазнини що съм слаб? За яйцата твърдя, че и 10 цели яйца на ден няма да доведат до никакви негативни здравни последици.

Аз говоря за ежедневно хранене, не свободно време. Не съм тренирал има няма 2 месеца и все още имам някаква преса. Някак не ме убеждаваш, че с наситени мазнини не може да се прави релеф.
- Nikito_nn
- ентусиаст
-
- Кара: му се с шпер
Някой от по компетентните колеги ако може да предложи някаква ефективна 4 дневна програма за качване на мускулна маса, че искам да разнообразя мойта че нещо мускула почна да свиква пак. Досега правих:
1. гърди с предно рамо
2. гръб със задно рамо
3. крака и корем
4. ръце
1. гърди с предно рамо
2. гръб със задно рамо
3. крака и корем
4. ръце
- sambeto
- ентусиаст
-
- Кара: Е65 745d
- Мечтае да кара: Мотор с Кош!
- Детайли за колата: Огин!
Nikito_nn написа:.....ако може да предложи някаква ефективна 4 дневна програма за качване на мускулна маса, че искам да разнообразя мойта че нещо мускула почна да свиква пак. Досега правих:
1. гърди с предно рамо
2. гръб със задно рамо
3. крака и корем
4. ръце
Правиш грешка като разделяш рамената

Аз тренирам по следната програма и съм доста доволен
1.Понеделник гърди
2.Вторник почивка
3.Сряда гръб
4.Четвъртък почивка
5.Петък крака и рамнена (като краката не правя въобще сериозна тренировка заради проблем с колената)
6.Събота ръце
7.Неделя почивка
Корема го слагай където искаш,НО веднъж в седмицата е малко.
По тая програма всяка една от мускулните групи е отпочинала и готова за натоварване и растеж

- Mollov
- Мародератор
-
- Кара: some d20s
Тая система с по 1 тренировка на мускулна група седмично не е недостатъчно за хора, дето не са готови с "пакета" (и имат нужда от по-сериозни тренировки)... или вече е наложено като нещо съвсем нормално, дори и за "нормално трениращи"? Че от 2-3 години съм встрани от "спорта" и не знам накъде са мръднали нещата
Щото осбено за по-малките групи като бицепс/трицепс/прасци за мен е прекалено малко...

- Nikito_nn
- ентусиаст
-
- Кара: му се с шпер
sambeto написа:Nikito_nn написа:.....ако може да предложи някаква ефективна 4 дневна програма за качване на мускулна маса, че искам да разнообразя мойта че нещо мускула почна да свиква пак. Досега правих:
1. гърди с предно рамо
2. гръб със задно рамо
3. крака и корем
4. ръце
Правиш грешка като разделяш рамената![]()
Аз тренирам по следната програма и съм доста доволен
1.Понеделник гърди
2.Вторник почивка
3.Сряда гръб
4.Четвъртък почивка
5.Петък крака и рамнена (като краката не правя въобще сериозна тренировка заради проблем с колената)
6.Събота ръце
7.Неделя почивка
Корема го слагай където искаш,НО веднъж в седмицата е малко.
По тая програма всяка една от мускулните групи е отпочинала и готова за натоварване и растеж
преди около месец и половина, тренирах по друга програма където рамената бяха в един ден, но все не ми се иска да разделям ръцете. Иначе по тази програма няма ли да ми тръгнат назад краката. Имай предвид че съм 186см висок и съм 88кг и на мен структурата ми е такава, че гледам да правя стабилна тренировка за крака. Иначе корема ми е абсолютно между другото, даже понякога го пропускам и пак си имам плочки.
преди правих следната:
1. гърди с бицепс
2. крака
3. гръб
4. рамена с трицепс
Nikito_nn написа:Някой от по компетентните колеги ако може да предложи някаква ефективна 4 дневна програма за качване на мускулна маса, че искам да разнообразя мойта че нещо мускула почна да свиква пак. Досега правих:
1. гърди с предно рамо
2. гръб със задно рамо
3. крака и корем
4. ръце
За да създадете правилен ритъм на натоварването и достатъчна почивка без излишен мързел на мускулатурата Ви предлагам три дневна:
1.Гърди-средна,горна,долна част общо три упражнения по три серии и бицепс две упражнения по 3 серии плюс корем и трапец и прасец по едно упражнение в две серии.
2.Гръб общо три упражнения в три серии плюс трицепс три упражнения в три серии плюс предмишница и трапец и прасец по едно упражнение в две серии.
3.Рамена общо три упражнения в три серии плюс крака предна част квадрицепс 2 упражнения по три серии и задна част 1 упражнение в три серии плюс корем и трапец и прасец по 1 упражнение в две серии.
С една минута почивка между сериите и упражненията,за около час и половина общо като тренировка.Тренировките са през ден,като ако искате да са в точно определени дни ще почивате събота и неделя,което не е страшно.Започнете в серии до отказ сам,след време с помагач,след време с помагач и свръх бройка,след време без почивка като докато почивате от едното основно упражнение правите другото по план.Например гърди отказ веднага бицепс отказ пак гърди и т.н.Това определение "след време" Ви го давам като усетите платото да можете да продължите напред без да губите време.Ако на три последователни тренировки за един мускул тежестите Ви са еднакви е достатъчното основание да минете на по горното ниво на натоварване и да върнете стреса в мускулатурата.Скороста на изпълнение да е еднаква и не много бърза ката обръщате внимание на точноста на захватите на уредите.Леката мускулна треска ще Ви е показателя,затова,че предният ден сте свършили добра работа.Няма ли го усещането на умора в мускула,който сте тренирали предният ден,значи сте объркали ритъма и сте мързелували.Упражненията си ги изберете Вие така,че да Ви правят кеф с натоварването и ако усетите досада в някое определено го сменяте веднага с друго.Програмата е твърда и общо за две години като започвате в три серии и с времето можете да стигнете до пет серии за упражнение.Читинга и всякакво кривене и наливане с вода по време на тренировката са абсолютно забранени.Чист суроватъчен протеин час преди и след тренировката ,за да се предпазите от горене на собствени белтъци и по една,ама само една лека бира след самата тренировка са препоръчителни.Успех!