Разяснение относно работата на motronik - а ? , дебитомер

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E36 Class II
Мечтае да кара: Limited Edition
Детайли за колата: 209 255 481 704...style 24,sparco,eibach,bilstein,supersprint etc..

Re: Разяснение относно работата на motronik - а ? , дебитоме

Мнение от A.Stoyanov » 17 Мар 2012, 16:39

Добре,точно с тебе не ми се спори.Прочети още веднъж мнението на колегата над теб и виж,че той в началото говори за горивната смес която постъпва в цилиндъра и там въздушното отношение си е алфа.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Мнение от Dirty M5 driveR » 17 Мар 2012, 18:46

A.Stoyanov написа:Добре,точно с тебе не ми се спори.Прочети още веднъж мнението на колегата над теб и виж,че той в началото говори за горивната смес която постъпва в цилиндъра и там въздушното отношение си е алфа.

Ми като не искаш не спори "точно с мене". Ти вметна тази мъничка забележка, която не знам на базата на какво я направи, защото аз сега изчетох пак цялата тема и "алфа" не видях. Колегата е отбелязал "Л" - просто нямаме гръцката азбука на клавиатурите, за да напише "ламбда". А ако говориш за AFR - то е air fuel ratio (съотношение въздух-гориво).

ентусиаст
Аватар
Кара: E39 520i touring 2001/9

Мнение от mihal » 17 Мар 2012, 19:13

:wave:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: видимо доволен
Мечтае да кара: само за удоволствие...
Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко

Мнение от ~Мишо~ » 17 Мар 2012, 21:34

mihal написа::wave:

;) Докато колегите изяснят понятията, аз да ти кажа моето мнение :arrow: Без да си сложил сондата няма какво да му настройваш.

ентусиаст
Аватар

Мнение от mihal » 17 Мар 2012, 22:20

еми да ама със сондата винаги си е на ламбда 100% (коефицент 1) , затова идеята ми беше без сонда(поне без да е включена към ЕКУ, само към тестерчето )

като цяло ме интересува как да си настроя най точно сместа че да варви добре и икономично и без сонда, след време сигурно ще си взема но за сега нямам едни 160 лв да дам за нещо дет може и 1 година да не изкара(старата БОШ ме изкара 2 години, беше нова)
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 209 255 481 704...style 24,sparco,eibach,bilstein,supersprint etc..

Мнение от A.Stoyanov » 17 Мар 2012, 23:22

до м5драйвър е това ми кажи как се бележи...
maxpower написа:Ако се натисне рязко, то веднага сместа веднага се обогатява допълнително като ако до сега се е стремяла да бъде 0,9 веднага минава на друга карта(друга дума за таблица :mhihi: ) за 0,7 горивно отношение .....

обърнахме темата на човека с краката нагоре

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 17 Мар 2012, 23:47

mihal написа:еми да ама със сондата винаги си е на ламбда 100% (коефицент 1) , затова идеята ми беше без сонда(поне без да е включена към ЕКУ, само към тестерчето )

като цяло ме интересува как да си настроя най точно сместа че да варви добре и икономично и без сонда, след време сигурно ще си взема но за сега нямам едни 160 лв да дам за нещо дет може и 1 година да не изкара(старата БОШ ме изкара 2 години, беше нова)

Тя за добре върви и без сонда ама икономично няма как да стане без да сложиш сондата. И кви са тия цени 160 лв ? Няма ли нещо по икономично? Сега куцо къораво и сакато продава сонди под път и над път та за 160 лв трябва да е няква с доживотна гаранция. :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

ентусиаст
Аватар

Мнение от mihal » 18 Мар 2012, 2:17

то има, ама ме е страх да давам ~120лв за същата дет ми изгоря от преди 2 години, затова един приятел евентуално ще ми поръча от англия бош с букса, която в "киров" е на същата цена
между другото БМВ-тата дето излизат от завода без катализатор и без сонди не им ли дават по нисък разход?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Dirty M5 driveR » 18 Мар 2012, 12:51

A.Stoyanov написа:до м5драйвър е това ми кажи как се бележи...
maxpower написа:Ако се натисне рязко, то веднага сместа веднага се обогатява допълнително като ако до сега се е стремяла да бъде 0,9 веднага минава на друга карта(друга дума за таблица :mhihi: ) за 0,7 горивно отношение .....

http://www.heed-auto.com/index.php?opti ... view&id=84
Аз не виждам защо продължаваме да спорим, като такова инфо може да се намери за 2сек. в google. За да го кажа толкова пъти вече в темата, значи съм сигурен във верността му. На когото още не му е ясно да отвори линка и да чете.

По-добре да обърнем темата с краката нагоре, ама всичко да се уточни и изясни, отколкото след някой друг ден да бъде прочетено и научено грешно от някой колега.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 18 Мар 2012, 13:05

mihal написа:то има, ама ме е страх да давам ~120лв за същата дет ми изгоря от преди 2 години, затова един приятел евентуално ще ми поръча от англия бош с букса, която в "киров" е на същата цена
между другото БМВ-тата дето излизат от завода без катализатор и без сонди не им ли дават по нисък разход?

Честно да ти кажа имам подозрение че тия на бош и другите уж дето са боклук идват от страната на ориза .В ибея е пълно с китайски части и стоки и вече нямам вяра на такива "оригинални" части за 160 лв.Всъщност ако не ти се дават 160 лв можеш да сложиш един газаджийски ламбда емулатор за 20 лв и ще си решиш проблема с тия стойности грешки чекове и сякви глупости свързани с ламбда сигнала :yes:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от A.Stoyanov » 18 Мар 2012, 14:23

Dirty M5 driveR написа:
A.Stoyanov написа:до м5драйвър е това ми кажи как се бележи...

http://www.heed-auto.com/index.php?opti ... view&id=84
Аз не виждам защо продължаваме да спорим, като такова инфо може да се намери за 2сек. в google. За да го кажа толкова пъти вече в темата, значи съм сигурен във верността му. На когото още не му е ясно да отвори линка и да чете.

По-добре да обърнем темата с краката нагоре, ама всичко да се уточни и изясни, отколкото след някой друг ден да бъде прочетено и научено грешно от някой колега.

Казах че не искам да споря с хора като тебе...запоследно ти отговарям

α=L/Lо.....L-действителното количество въздух което участва в изгарянето на 1кг гориво,Lo-теоретически необходимото количество въздух за игарянето на 1кг гориво.

Инфото дето си го намираш в гугъл за 2сек,няма и да го чета...това което аз ти цитирам е от учебници които са написани доста преди да има гугъл,и с които ти скоро ще се срещнеш :yes:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Dirty M5 driveR » 18 Мар 2012, 14:46

A.Stoyanov написа:
Казах че не искам да споря с хора като тебе...запоследно ти отговарям

:mhihi: Ок, колега. Жив и здрав да си! :bchug: Аз казах каквото имах да казвам.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e36 318ti
Мечтае да кара: всичко
Детайли за колата: М42б18 '94

Мнение от s_kolev » 18 Мар 2012, 16:06

Аз си вградих тестерче в таблото и пробвах това което искаш да направиш, ще я настройш или да върви във високите и да се дави в ниските или да е добре в ниските и да беднее във високите, като икономията при махане или откачане на сондата заминава на кино. (м42 ми е мотора)

Изображение
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от mihal » 20 Мар 2012, 13:07

Неделята си поиграх малко със старата сонда.
Зимата елконаджията ми каза че има влага вътре във сондата и укъсява, можело да се оправи като изсъхне - май се е пооправила. Тогава той и отряза черният кабел, щото аз му казах да я изключи(колата не ставаше за каране).
Та неделята черният кабел го закачих не към компа на колата ами към мултицет, и гледах как се изменят данните... Като върна газта пада волтажа на 0,150В, като поддържам обороти на 0,850-0,9, като ускорявам към 1в... сигналът не беше на пулсации като при методи, предполкагам защото черният кабел не е бил закачин към компа(или поне уредът не можа да ги засече- пробвах с мултицед , пробвах и с тестерчето с диодите).
И по това настройвах дебитомера. Направи ми впечетление че ламбдата показва или 0,100-0,250В или над 0,650В. И при настройките границата беше 1 зъб на пружината, иначе казано охлабвам пружината на дебитомера с един зъб - волтажа на ламбда-та скача над 650-700 мВ, затягам я с един зъб пада под 250мВ. Вкрайна сметка реших да го оставя на първият вариант, който е до границата (650-700мВ).
Завъртях малко ъгълът на потенциометъра на дросела, да излезе 4,34В при отворена и 0,56- при затворена клапа.
Свързах и сондата към колата и сега ще наблюдавам разхода. Върви доста добре.
Ако нещо съм направил грешно моля да ме поправите.

s_kolev написа:Аз си вградих тестерче в таблото и пробвах това което искаш да направиш, ще я настройш или да върви във високите и да се дави в ниските или да е добре в ниските и да беднее във високите, като икономията при махане или откачане на сондата заминава на кино. (м42 ми е мотора)

колега ти как пробва ? с разкачена сонда от компютъра ли го мери(само към тестера)
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e36 318ti
Мечтае да кара: всичко
Детайли за колата: М42б18 '94

Мнение от s_kolev » 20 Мар 2012, 19:01

разкачена Като я откача колата върви доста добре но свещите са негърчета и разхода 20+, като понатегна пружинката да изчисти свещите няма вървеж. След почистване на свещите и свързване на ламбдата най - добре ми се стори, е звука на високите не е същия като когато бичеше яко гориво, но поне разхода падна и свещите са керемида. Колкото до лампичките те винаги са били свързани и при разкачена сонда на ниски обороти светят доста(почти всички около 0.8 ) при ускорение намалят и на 6000 оборота светят 2 - 3(не че на 6000 оборота ги гледам много много :mhihi: ) . При разкачена ламбда съм имал момент в който след като изгася мотора 3 - 4 лампи светят още 2 - 3 секунди, при закачане на което откъде си е нещата си дойдоха в ред

п.с. лампита са вързани директно към сондата през гуменото и маншонче
Последна промяна s_kolev на 21 Мар 2012, 22:51, променена общо 1 път
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към E36