Зарядно за акумулатор?

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E60 2006
Детайли за колата: M

Re: Зарядно за акумулатор?

Мнение от emobs » 13 Фев 2012, 19:51

peters75 написа:
Ivo_Borisov написа:Къде си включил зарядното, в запалката ли? Мисля че запалката има постоянен плюс и не се губи при заспиване на колата.

Включих я в клемите изведени отпред при двигателя.Зареди се успешно,при заключен автомобил,така че ако някой има съмнения както аз,проблема е решен.А относно заключването мисля,че е излишно да се коментира защо го правя. :mhihi:

Аз примерно живея в къща имам двор и гараж ограда и т.н. и мога и да не я заключа не искам да се заяждам просто си помислих че може и да не я заключиш но не съобразих че ако примерно си в блок или няма къде да я прибереш ТРЯБВА ДА СИ ЛУД ДА НЕ Я ЗАКЛЮЧИШ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E 60 530d
Мечтае да кара: Нещо с голям мотор

Мнение от peters75 » 13 Фев 2012, 20:13

emobs написа:
peters75 написа:
Ivo_Borisov написа:

Аз примерно живея в къща имам двор и гараж ограда и т.н. и мога и да не я заключа не искам да се заяждам просто си помислих че може и да не я заключиш но не съобразих че ако примерно си в блок или няма къде да я прибереш ТРЯБВА ДА СИ ЛУД ДА НЕ Я ЗАКЛЮЧИШ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Точно така :yes:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E 60 530d
Мечтае да кара: Нещо с голям мотор

Мнение от peters75 » 05 Мар 2012, 19:33

Да споделя нещо по темата.Купих въпросното зарядно BOSCH C3 и съм много доволен.Зарежда си колата без да сваляш клеми,след зареждане минава в "поддържащ" режим и дозарежда импулсно,когато тока падне под 12.8 V.Според мен за домашна употреба няма нужда от по големия модел на BOSCH или CTEK ,два,три по скъпи са и вършат същата работа.Единствената по смислена разлика е,че са малко по мощни и зареждат по бързо.Но за няколко ампера повече да дадеш 100-200 лв отгоре не ми се струва оправдано.В домашни условия 5-10 часа разлика във времето на зареждане не са чак такъв проблем.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E60 2006
Детайли за колата: M

Мнение от emobs » 06 Мар 2012, 6:15

И аз съм много доволен от зарядното за домашни условия и за тези пари и супер всички знаем за слабото място на БМВ акумулатора така че едно зарядно и едни кабели няма да са излишни! :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '16 550d

Мнение от Emooo » 09 Фев 2013, 12:29

Колеги,

да допълня темата. И аз си купих преди няколко месеца зарядно Bosch C3. Харесва ми че автоматично преценява кога да спре зареждането и не се налага да гадая кога трябва да го спра. Обаче забелязвам един минус на този тип интелигентни зарядни. Проблема е следния - беше паднал акумулатора и се наложи да запаля с кабели. След като запалих карах около 1 час колата (недостатъчно време да се зареди 100Аh акумулатор) и тогава сложих зарядното да зареди акумулатора до край. Да ама не - зарядното показваше, че акумулатора е ОК и не зареждаше, защото за този 1 час каране моментното напрежение на акумулатора беше около 12V но аз знаех, че след 2 дни пак ще има проблеми, защото акумулатора няма да има достатъчно ток да запали колата. Оказа се че съм с прекалено интелигентно зарядно с което не може да се заредя акумулатора :mhihi: . Отказах се от зареждането и както очаквах след 3-4 дни пак палех с кабели. Решение обаче има и затова пиша тук, за тези които ще имат подобен проблем като моя.

Зарядното измерва напрежението на акумулатора и преценява дали да започне зареждане. Днес при 11.5V не искаше да започне зареждане, може би под 11V е напрежението, което кара зарядното да зарежда. Това което направих е - включих фарове и радио на контакт и след няколко минути напрежението на акумулатора падна под 11V. Трябваше да откача клемите на зарядното и да ги сложа отново и тогава започна зареждането.

Имайте в предвид -Веднъж започнало да зарежда няма да спре зареждането докато не стигне напрежение от 12.6-12.8V. Ако запалите колата обаче алтернатора ще вдигне напрежението до 13-14V и тогава зарядното ще изключи и ако угасите колата след това няма да продължи зареждането. Ще трябва да разредите акумуалатора отново под 11V за да започне ново зареждане. Успех!
Tool - Fear Inoculum

Legendary
Аватар
Кара: G30 530iX LCI, F25 30iX

Мнение от MadChicken » 09 Фев 2013, 12:40

Е добре че не съм си купил Bosch тогава :mhihi:
Моя CTEK MXS 5.0 се справя отлично във всякакви ситуации. До сега не ми се е случвало да не пожелае да зарежда, понеже първо прави анализ на акумулатора и минава през няколко етапа. А съм пробвал различно заредени и дори тотално разредени батерии. С тия електронни игри дето са вече всички нови коли, ще взема направо да си го вградя в двигателния отсек и ще го играя електричка :mrgreen:
Абе хубава машинка излезе, много съм доволен аз...
Only dead fish follow the stream...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530D '05

Мнение от toni » 09 Фев 2013, 15:59

Emooo, не е така точно както си го описал. Няма такъв филм с това напрежението да ти е под 11 волта и да почне да ти зарежда. Ако зарядното ти има гаранция иди в оторезиран сервиз, защото нещо му има определено. Аз съм със същото и затова говоря така сигурно. Моето съм го включвал и директно в колата, и при свален акумулатор, и в двата случая веднага почва зареждането. При зареждане дирекнто в колата съм забелязъл, че зарежда по-бавно, предполагам заради IBS-а. Иначе самото зареждане съм го следил как го прави на цикли, зарежда до 14.4 волта с различен ампераж и престава, и почва следи до къде ще падне напрежението на акумулатора, ако е под 12,8 волта, почва да зарежда още, докато постигне 12,8 постоянно напрежение на акумулатора. Аз обаче никога не зареждам до края а го оставям на 12.6 волта. Сигурен съм, че твойто има проблем и затова си така разочарован.

Ледения
Аватар
Кара: Е60 535d
Мечтае да кара: из Las Vegas!

Мнение от ICE » 09 Фев 2013, 18:11

MadChicken написа:Моя CTEK MXS 5.0 се справя отлично във всякакви ситуации...

А откъде го купи колега?
PS. И аз предпочитам CTEK, най-малкото защото BMW са ги избрали за техните "маркови" зарядни!
PS2. Аз харесах CTEK msx10, в eBay.co.uk са 110£...

ентусиаст
Аватар
Кара: Е71 30д
Мечтае да кара: Ф06
Детайли за колата: AW/Bl/8sp/M steering wh/paddles/

Мнение от stankata777 » 09 Фев 2013, 18:45

ICE написа:
MadChicken написа:Моя CTEK MXS 5.0 се справя отлично във всякакви ситуации...

А откъде го купи колега?
PS. И аз предпочитам CTEK, най-малкото защото BMW са ги избрали за техните "маркови" зарядни!
PS2. Аз харесах CTEK msx10, в eBay.co.uk са 110£...

Погледни този линк - viewtopic.php?f=4&t=312916&start=15 за варианти.
gone,but not forgotten:
E36 grey
E90 monaco blue

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Emooo » 09 Фев 2013, 18:59

toni написа:Emooo, не е така точно както си го описал. Няма такъв филм с това напрежението да ти е под 11 волта и да почне да ти зарежда. Ако зарядното ти има гаранция иди в оторезиран сервиз, защото нещо му има определено. Аз съм със същото и затова говоря така сигурно. Моето съм го включвал и директно в колата, и при свален акумулатор, и в двата случая веднага почва зареждането. При зареждане дирекнто в колата съм забелязъл, че зарежда по-бавно, предполагам заради IBS-а. Иначе самото зареждане съм го следил как го прави на цикли, зарежда до 14.4 волта с различен ампераж и престава, и почва следи до къде ще падне напрежението на акумулатора, ако е под 12,8 волта, почва да зарежда още, докато постигне 12,8 постоянно напрежение на акумулатора. Аз обаче никога не зареждам до края а го оставям на 12.6 волта. Сигурен съм, че твойто има проблем и затова си така разочарован.

Тони, аз никога не съм го пускал на акумулатор изваден от колата. Не знам дали това може да е причината. Винаги съм го закачвал за клемите отпред на капака. Можеш ли да тестваш да видиш дали при тебе ще почне да зарежда ако ако го включиш директно на колата и напрежението на колата между 11.5 - 12.2V? Подозирам че има значение дали е свален акумулатора или не, защото съпротивлението на веригата във втория случай ще е по-високо. Зарядното може да ползва съпротивлението на веригата за да преценява колко и как да зарежда.
Tool - Fear Inoculum

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530D '05

Мнение от toni » 09 Фев 2013, 19:16

Да,това го правих вече, преди 2 дена зареждах колата директно от клемите в моторния отсек, защото две седмици не я бях карал и напрежението беше 11.83 и си почна веднага да зарежда.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Всичко що е BMW , баничарки
Мечтае да кара: M1

Мнение от laviatan » 10 Фев 2013, 10:12

Нещо съм лайк и ако може малко за разяснение да помоля. Сега през зимата много рядко е карам колата . Значи с такова зарядно мога ли както си е акумулатора закачен към колата да го сложа в багажника и да свърже с него да зарежда ?
И това няма ли да повлияе на електрониката? И на 220 волта ли е ? В смисъл колата е в гараж индивидуален и може да не се заключва. И на колко време е добре да се зарежда по този начин ?
И това зарядно ориг. на БМВ от предните постове в запалката ли се слага и може ли да се остави така месец или два и да поддържа просто акумулатора в непрекъснат режим разряд-заряд?
AUTO MOTOR PARTS GROUP LTD
Фирмата е специализирана за марката BMW .
ПОРЪЧКА НА ОЕМ ЧАСТИ ОТ БМВ ГРУП. ГОЛЯМА НАЛИЧНОСТ НА СКЛАД.
КАЧЕСТВО, КОРЕКТНОСТ, БЪРЗИНА - ВСИЧКО ЗА БМВ НА ЕДНО МЯСТО !

Обекти: Магазин и склад - София ул. Антим I 61 / склад ул. Антим I 63
ОБЯВИ В БМВ ФОРУМ : ЛИНК 1 / ЛИНК 2
Проверка история автомобил: http://www.automotorpartsgroup.bg/
Тел.: 0700 70 775
Facebook: https://www.facebook.com/AutoMotorPartsGroupLTD
E-mail: sales@automotorpartsgroup.bg
Понеделник - Петък от 9,30-17,30 часа / Събота от 10,00-14,00 часа

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Emooo » 10 Фев 2013, 10:49

Да тези зарядни могат да се оставят на колата да поддържат акумулатора. Пише че са съобразени с електрониката на новите коли. CTEK MXS 5.0 е същото като оригиналното зарядно на БМВ но е около 300лв, Bosch C3 e 130лв.
Tool - Fear Inoculum

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Всичко що е BMW , баничарки
Мечтае да кара: M1

Мнение от laviatan » 10 Фев 2013, 10:55

Emooo написа:Да тези зарядни могат да се оставят на колата да поддържат акумулатора. Пише че са съобразени с електрониката на новите коли. CTEK MXS 5.0 е същото като оригиналното зарядно на БМВ но е около 300лв, Bosch C3 e 130лв.

Благодаря за инфото Emooo
Още утре ще си поръчам едно на бмв. Значи вкл.го в запалката - другите клеми на акумулатора и така си го оставям в непрекъснат режим :yes:
AUTO MOTOR PARTS GROUP LTD
Фирмата е специализирана за марката BMW .
ПОРЪЧКА НА ОЕМ ЧАСТИ ОТ БМВ ГРУП. ГОЛЯМА НАЛИЧНОСТ НА СКЛАД.
КАЧЕСТВО, КОРЕКТНОСТ, БЪРЗИНА - ВСИЧКО ЗА БМВ НА ЕДНО МЯСТО !

Обекти: Магазин и склад - София ул. Антим I 61 / склад ул. Антим I 63
ОБЯВИ В БМВ ФОРУМ : ЛИНК 1 / ЛИНК 2
Проверка история автомобил: http://www.automotorpartsgroup.bg/
Тел.: 0700 70 775
Facebook: https://www.facebook.com/AutoMotorPartsGroupLTD
E-mail: sales@automotorpartsgroup.bg
Понеделник - Петък от 9,30-17,30 часа / Събота от 10,00-14,00 часа

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Emooo » 10 Фев 2013, 11:00

Еееее винаги имай на ум, че ако има токов удар не е ясно какво може да стане с колата.
Tool - Fear Inoculum

ПредишнаСледваща

Назад към Е60/Е61