28 160 сонди за шистов газ правят от България пустиня
Модератор: Общи модератори
- Georgieff
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е91 325i N53
Re: 28 160 сонди за шистов газ правят от България пустиня
На двадесет и третата страница най-накрая даде един нормален уеб сайт.
Прочетох цялата беседа на професор Константин Щерев – хидрогеолог, където пише следното:
"...и, в които има много органика, която, както
знаете, генерира и нефта и газа, но не става дума за конвенционалните, за обикновените находища на
нефт и газ, които се трупат в порите и пукнатините на водоносните системи, които се извличат по
съвършено друг начин - чрез собствено налягане газът се измъква от тези капани, които съществуват в
геологическите структури и нефтът, който също се добива като плаваща шапка върху водоносните
хоризонти и водоносните тела...".
За мен е странно, че господин професорът, с цялото ми уважение към него, който е толкова добре запознат с технологиите за добив, да не знае, че хидравлично разбиване се използва и при конвенционалния добив.
Това само в случай, че е участвал в изработването на мораториума, който блокира цялата добивна индустрия на територията на страната.
Другият "експерт", който виждам на този сайт - " енергийният експерт, професор, д-р на икономическите науки и по
история Нина Дюлгерова" е икономист и историк - както може да се и очаква, нейното становище съдържа основно общи фрази.
Единственото експертно мнение, което успях да открия е на инж. Огнян Кованджийски. Нещата, които той е казал е, че рискове съществуват и че ОВОС е задължителен. Абсолютно съм съгласен - никой досега не е казал, че рискове няма. Съгласен съм и с неговото становище, че ОВОС е задължителен по закон и едва след това може да се проучва - ако ОВОС е отрицателен - добив няма да има. Редно е. Още повече, че след ОВОС имаме аргументиран отказ, а не обща забрана на база неясни потенциални рискове.
За мен обаче е много съмнително, че експерт като него е предложил да се забранят всички проучвания за нефт и газ - конвенционален и шистов - никъде не го видях в неговото становище.
Така че все още стои въпросът в чий интерес се забраниха всички проучвания за нефт и газ в България.
Аз не мисля, че тази забрана е в интерес на държавата. Ще се радвам да коментираш тези факти.
Прочетох цялата беседа на професор Константин Щерев – хидрогеолог, където пише следното:
"...и, в които има много органика, която, както
знаете, генерира и нефта и газа, но не става дума за конвенционалните, за обикновените находища на
нефт и газ, които се трупат в порите и пукнатините на водоносните системи, които се извличат по
съвършено друг начин - чрез собствено налягане газът се измъква от тези капани, които съществуват в
геологическите структури и нефтът, който също се добива като плаваща шапка върху водоносните
хоризонти и водоносните тела...".
За мен е странно, че господин професорът, с цялото ми уважение към него, който е толкова добре запознат с технологиите за добив, да не знае, че хидравлично разбиване се използва и при конвенционалния добив.
Това само в случай, че е участвал в изработването на мораториума, който блокира цялата добивна индустрия на територията на страната.
Другият "експерт", който виждам на този сайт - " енергийният експерт, професор, д-р на икономическите науки и по
история Нина Дюлгерова" е икономист и историк - както може да се и очаква, нейното становище съдържа основно общи фрази.
Единственото експертно мнение, което успях да открия е на инж. Огнян Кованджийски. Нещата, които той е казал е, че рискове съществуват и че ОВОС е задължителен. Абсолютно съм съгласен - никой досега не е казал, че рискове няма. Съгласен съм и с неговото становище, че ОВОС е задължителен по закон и едва след това може да се проучва - ако ОВОС е отрицателен - добив няма да има. Редно е. Още повече, че след ОВОС имаме аргументиран отказ, а не обща забрана на база неясни потенциални рискове.
За мен обаче е много съмнително, че експерт като него е предложил да се забранят всички проучвания за нефт и газ - конвенционален и шистов - никъде не го видях в неговото становище.
Така че все още стои въпросът в чий интерес се забраниха всички проучвания за нефт и газ в България.
Аз не мисля, че тази забрана е в интерес на държавата. Ще се радвам да коментираш тези факти.
Touring & windsurf club
Понеже ми писна през три дена да пиша в чий интерес забраниха хидрофракинга и какви са основните аргументи на всички хора обявили се против тази технология, няма отново да се впускам в дълги обяснения. Както твърдиш прочел си становищата. Явно твоята позиция е, че трябва да се поеме риска и да започнем проучвания чрез тази технология в Добруджа. Ок. Само, че населението на този регион (североизточна България) е масово против това, а както се видя и не само те. С официални становища против проучванията за шистов газ излязоха - ''Албена АД'', ''Асоциацията на зърнопроизводителите''........
Относно упоритите намеци на много колеги от форума, че протестите са платени и активно подпомагани от Русия, Газпром и т.нт. са просто смешни на Русия и е практически все едно дали ще купуваме от нея годишно 2,5 - 3 млрд. кум.м. газ или не. Тая сутрин прочетох ето това и искренно се забавлявах защото макар и това интервю да не е истинско, поне според мен то отразява в много голяма степен сегашната ситуация с така наречената ''енергийна независимост''
''Интервю''
Държа да подчертая, че тази статия не е истинска и това си го пише с червени букви в горният десен ъгъл когато влезете в страницата на блога.
Аз лично много се смях защото елементарни истини са казани по много оригинален начин.
Относно въпросните ''ОВОС'' които вече за незнам кой път се споменават, ще кажа само, че това са пълни глупости и прах в очите. В цялата държава сигурно няма човек който да не знае, че те се раздават като на ляво и на дясно според финансовите възможности и връзките на организацията на която са необходими.
В една наистина демократична държава - управляващите са длъжни да се съобразяват на първо място с мнението на гражданите, а не с ОВОС-и, лобистки и нагъл натиск на чужди посланници, шефове на разни корпорации, дръжавни секретари на мними демократични държави имащи +/- 200 години история, но за сметка на това проведени 2 пъти повече войни и ''демократични намеси'' в цял свят. Като пак по тяхна милост и сега целия свят е изправен пред ново ''налагане на демокрация'' в Иран посредством военна сила.
- Татко, това е новият ми приятел. Той е влогър, трейдър, маркетинг гуру и инфлуенсър...
- Абе дъще, абе дали няма как да се съберете пак с онзи циганин?

- Georgieff
- младши ентусиаст
-
Относно въпросните ''ОВОС'' които вече за незнам кой път се споменават, ще кажа само, че това са пълни глупости и прах в очите. В цялата държава сигурно няма човек който да не знае, че те се раздават като на ляво и на дясно според финансовите възможности и връзките на организацията на която са необходими.
Изискването за ОВОС е от уеб сайта, който ти си дал и от становището на инж. Огнян Кованджийски. Вземи пусни тук едни насоки как да четем становищата на вашите експерти, че хората се объркват - хем даваш да четем нещо, хем после си против него.
А и ако беше така, както си го написал, досега Цеко да си е взел ОВОС-а за Витоша и да си е построил курорта. Ама нещо не му се получи. Не вярвам да е понеже не си е платил. Че си и позволи да спре лифтовете, за да стане на неговата. Дано не успее, въпреки че няма засега такива изгледи.
Протестите срещу промените в закона за горите се оказаха точно 10 пъти по-малобройни. Интересите там обаче са на наши хора - Цеко, Цветелина, не Уорлик, Шматко.
Сигурно затова.
Добре ще ни се получи тази зима - по-големи курорти за сметка на по-малко гори и по-скъп газ за сметка на скъп, но и замърсяващо произведен ток (понеже има вече мораториум за нови ВЕИ).
Иначе умело използваш "Наръчник на шарлатанина" - сменяш темата при всеки зададен ти въпрос.
Touring & windsurf club
Всеки е свободен да си ги чете както иска. Никъде в досегашните си мнения не съм повтарял като развален касетофон за полезноста и сигурноста която се дават някакви ОВОС и др. тем подобни фарсове.
Както сам си дал пример (Цеко) това, че дори и на някой не му дават ОВОС не е голяма пречка и може да бъде заобиколена или преборена с други методи. Щом Цеко успя какво остава са големия брат отвъд океана и корпорациите им?
Малобройноста на хората по протестите срещу новия ''закон за горите'' се дължи на слабата чуствителност на обществото към този проблем, за съжаление. Не защото просто ''оная фирма'' не им е платила. Протестиращите срещу това бяха главно еколози и хора близки до тази професия.
На протестите срещу проучването и добива на шистов газ имаше хора от всякакви професии, образование и т.нт.
Така, че когато поставяш хора в различните си графи ''наши'' и ''ваши'' имай едно на ум за истинските причини за дадено нещо.
''Тая зима'' ни се получава от много зими насам. Факта, че от 10 години дремем и не можем да решим в кой отбор сме и в кои енергийни проекти ще участваме (в линка който дадох е казано много добре) ни е довел до въпросният скъп газ, ток и т.нт.
''Наръчник на шарлатанина'' - не съм го чел, нямам и намерение. Все ми е едно кой за каъв ме мисли - агент на ''оная фирма'', платен драскач, шарлатанин, манипулатор, болен еколог и т.нт. Ще продължавам да поддържам мнението си по темата.
Както сам си дал пример (Цеко) това, че дори и на някой не му дават ОВОС не е голяма пречка и може да бъде заобиколена или преборена с други методи. Щом Цеко успя какво остава са големия брат отвъд океана и корпорациите им?

Малобройноста на хората по протестите срещу новия ''закон за горите'' се дължи на слабата чуствителност на обществото към този проблем, за съжаление. Не защото просто ''оная фирма'' не им е платила. Протестиращите срещу това бяха главно еколози и хора близки до тази професия.
На протестите срещу проучването и добива на шистов газ имаше хора от всякакви професии, образование и т.нт.
Така, че когато поставяш хора в различните си графи ''наши'' и ''ваши'' имай едно на ум за истинските причини за дадено нещо.
Добре ще ни се получи тази зима - по-големи курорти за сметка на по-малко гори и по-скъп газ за сметка на скъп, но и замърсяващо произведен ток (понеже има вече мораториум за нови ВЕИ).
Иначе умело използваш "Наръчник на шарлатанина" - сменяш темата при всеки зададен ти въпрос.
''Тая зима'' ни се получава от много зими насам. Факта, че от 10 години дремем и не можем да решим в кой отбор сме и в кои енергийни проекти ще участваме (в линка който дадох е казано много добре) ни е довел до въпросният скъп газ, ток и т.нт.
''Наръчник на шарлатанина'' - не съм го чел, нямам и намерение. Все ми е едно кой за каъв ме мисли - агент на ''оная фирма'', платен драскач, шарлатанин, манипулатор, болен еколог и т.нт. Ще продължавам да поддържам мнението си по темата.
- Татко, това е новият ми приятел. Той е влогър, трейдър, маркетинг гуру и инфлуенсър...

Мненията на някой специалисти, че не съществува такава опасност са определено неиздържани в научно отношение. В тази връзка бих препоръчал отново да се погледнат геоложките документи, карти и профили, от които е видно, че Добруджанския район има блоков строеж, обусловен от множеството разломи със съществуващи около тях сателитни пукнатинни системи.
Доц. Александър Султанов

- Georgieff
- младши ентусиаст
-
Доц. Александър Султанов написа:От мен са открити и проучени няколко находища на седиментогенни полезни изкопаеми, за които са получени концесии за добив, включително и за технологичният отпадък от най-голямото хвостохранилище у нас – „Медет“. Бил съм ръководител и участник в ДОВОС, включително и в този за АЕЦ „Белене
integral написа:Можеш ли да посочиш въпросните учени. Без тези които са били агенти от ДС или платени консултанти на някоя петролна компания проявила интереси за проучване и добив на шистов газ в България.
Така, както се вижда от собствените му думи, господин доцента е участвал в ОВОС за АЕЦ Белене. Всички знаем кой и в чий интерес строи "Белене".
Аз бих искал да обясниш на хората, защо след като учените, работили за Тексако и Шеврон, дори и като хонорувани консултанти в интерес на държавата, нямат меродавно мнение, ти зачиташ мнението на човек, работил за АЕЦ Белене (по твоята логика в Руски интерес)? Или всъщност отново не сме разбрали и трябва да четем само изречение номер 25 и да игнорираме останалото? Все още не си публикувал указания как да четем твоите линкове.
За мен е нормално хората, които са в този бранш да са работили за добивни компании (включително и доц. Султанов) и все пак мисля, че тяхното мнение тежи повече от откровено агитационни филмчета.
По същество в неговото изказване не можах да намеря къде той е против проучването. Всичките му доводи са против добива. Още повече, че той самият задава различни въпроси, които могат да получат отговори само по време на проучването:
И само оттук възникват множество въпроси: устновени ли са такива скали при дълбокото нефтено содиране у нас или тепърва ще бъдат търсени?...
Touring & windsurf club
- Georgieff
- младши ентусиаст
-
Колко още трябва да достигнат равнищата на цените на нефта и природения газ, да нараснат сметките за ток и парно, за торове, за всеки друг продукт или услуга със значителен енергиен компонент, преди хората да разберат, че ги манипулират, за да им смъкват "ценови кожи" и да ги насъскват срещу тези, които може и да им помогнат.
Просто тема за размисъл.
Touring & windsurf club
- ivan1590
- младши ентусиаст
-
- Кара: E34 520i, E30 318
Мерси за такава помощ.
Мечешка услуга му се вика.
Мечешка услуга му се вика.
Все още не си публикувал указания как да четем твоите линкове.
По същия начин както четеш и други.
Не знам за Руските интереси относно Белене (които са напълно логични след като всичко е започнало още по ''руско време'' с руски технологии, които работят и до днес АЕЦ Козлодуй, която зорлем затворихме само и само да бъдем ''приети'' в ЕС). Технологии благодарение на които десетилетия бяхме главен износител на електроенергия на Балканския полуостров.
Белене
Все едно американците да започнат да дупчат за шистов газ и след 3 години да им кажем - ''аве ние сега ще правим всичко по руска технология с руски компании''?
Ти все пак продължаваш с тоя добив, еди кой си бил против добива. Каква е разликата при положение, че и проучванията и добива са еднакво опасни?

- Georgieff
- младши ентусиаст
-
integral написа:Не знам за Руските интереси относно Белене (които са напълно логични след като всичко е започнало още по ''руско време'' с руски технологии, които работят и до днес АЕЦ Козлодуй, която зорлем затворихме само и само да бъдем ''приети'' в ЕС). Технологии благодарение на които десетилетия бяхме главен износител на електроенергия на Балканския полуостров.
Ти все пак продължаваш с тоя добив, еди кой си бил против добива. Каква е разликата при положение, че и проучванията и добива са еднакво опасни?
Хем не знаеш за руските интереси, хем те са "логични"?!
Уж си "еколог", а си за АЕЦ Белене?!
Най-накрая си призна, че защитаваш интереса на руснаците. То и чий друг да защитаваш като ти гледам аватара.
Не си и особено въодушен от приемането ни в ЕС май.
Хубаво беше, че го написа този пост - да е ясно на хората за какво се бориш, пък те сами да си правят изводите. Видя се, че всичките ти приказки против Газпром, Лукойл и тн в началото са били "мижи да те лажем".
От "главния износител" се видя каква беше ползата - забогатя енергийното лоби за сметка на данъкоплатците, понеже цената на износа беше под нетната цена за вътрешния пазар - поинтересувай се малко за детайлите, вместо да публикуваш от любимите си лозунги. Същите тези хора искат да ни натресат държавен дълг за поколения напред, за да могат да се облажат сега - и ти смяташ това за "логично"?!
И ако все още има някакво значение - за мен проучването не се равнява на добива по никакъв критерий - това е просто поредната манипулация на хората като теб, които защитават руските интереси.
На тях мога да им честитя новите цени на бензина и дизела.
Touring & windsurf club
Georgieff написа:integral написа:Не знам за Руските интереси относно Белене (които са напълно логични след като всичко е започнало още по ''руско време'' с руски технологии, които работят и до днес АЕЦ Козлодуй, която зорлем затворихме само и само да бъдем ''приети'' в ЕС). Технологии благодарение на които десетилетия бяхме главен износител на електроенергия на Балканския полуостров.
Хем не знаеш за руските интереси, хем те са "логични"?!
Уж си "еколог", а си за АЕЦ Белене?!
Най-накрая си призна, че защитаваш интереса на руснаците. То и чий друг да защитаваш като ти гледам аватара.
Не си и особено въодушен от приемането ни в ЕС май.
Хубаво беше, че го написа този пост - да е ясно на хората за какво се бориш, пък те сами да си правят изводите. Видя се, че всичките ти приказки против Газпром, Лукойл и тн в началото са били "мижи да те лажем".
От "главния износител" се видя каква беше ползата - забогатя енергийното лоби за сметка на данъкоплатците, понеже цената на износа беше под нетната цена за вътрешния пазар - поинтересувай се малко за детайлите, вместо да публикуваш от любимите си лозунги. Същите тези хора искат да ни натресат държавен дълг за поколения напред, за да могат да се облажат сега - и ти смяташ това за "логично"?!
И ако все още има някакво значение - за мен проучването не се равнява на добива по никакъв критерий - това е просто поредната манипулация на хората като теб, които защитават руските интереси.
Ти явно отново не схвана, че и се ядосваш от горе на всичко

Относно АЕЦ и ядрените централи като цяло вече има разработени технологии за преработването на ядрените отпадъци, като процента на реалните отпадъци които не могат да бъдат преработени е драстично намален.
Второ относно АЕЦ - не смяташ ли, че при положение е изградена отдавна и произвеждаше електричество което достигаше до потребителите за стотинки, че и за износ казваш дай да я затворим тотално и да минем на шистов газ.
Щом твърдиш, че си ме ''разкрил'' чий агент съм и кого защитавам - ти кого защитаваш и чий агент си? Съдейки по картинката от аватара ти сигурно на отдела от концерна на BMW, който спонсорира фракинга и добив на шистов газ?
Да са ти честити и на теб нови цени на горивата!

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
много по-икономически изгодно е да се преработят съществуващите тецове на nat gas.
nat gas също е и най-чистото гориво за превозни средства.
nat gas също е и най-чистото гориво за превозни средства.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Georgieff
- младши ентусиаст
-
integral написа:Относно АЕЦ и ядрените централи като цяло вече има разработени технологии за преработването на ядрените отпадъци, като процента на реалните отпадъци които не могат да бъдат преработени е драстично намален.
Второ относно АЕЦ - не смяташ ли, че при положение е изградена отдавна и произвеждаше електричество което достигаше до потребителите за стотинки, че и за износ казваш дай да я затворим тотално и да минем на шистов газ.
Да, да... точно така и хляба беше по 60 стотинки белия, и бензина и той по 0,60... но за разлика от теб тези времена не ми липсват.
Половината ти тема е пълна с клипчета от инциденти. От инцидента с АЕЦ със абсолютно същия реактор, който затворихме мисля няма нужда да давам линкове. Територия доста по-голяма от размера на Добруджа е вече пустиня и то при "само един инцидент", както обичаш да се изразяваш. Ти обаче си силно "за", даже ни припомняш "хубавите години", през които това се случи - истински еколог.
Какво общо има преработката на ядрените отпадъци и количеството им, при условие че пак ги купуваме от руснаците и то на доста дебели цени? Цената на тока от Белене също никой не посмя да покаже на хората. Вероятно понеже е много ниска.
По-големи глупости отдавна не бях чел. На другите колеги от БМВ форума ще им е много забавно да прочетат за "отдела от концерна на BMW, който спонсорира фракинга и добив на шистов газ" - отиваш директно в "бисери от форума".integral написа:Щом твърдиш, че си ме ''разкрил'' чий агент съм и кого защитавам - ти кого защитаваш и чий агент си? Съдейки по картинката от аватара ти сигурно на отдела от концерна на BMW, който спонсорира фракинга и добив на шистов газ?

Никъде не съм написал, че съм те разкрил - написах, че всеки сам може да си направи изводите. А че "Белене" се строи от руснаци по руска технология, но с наши пари също е ясно на всички. Чий е интереса също всеки сам може да прецени.
Touring & windsurf club
- Ххахаха , а това твое ''блестящо'' изказване от предния ти отговор за къде ли е?То и чий друг да защитаваш като ти гледам аватара.

- Паралел с твоето от горния цитат. Точно толкова абсурдно, с разликата, че твоето си е откровенна изцепка, а моето е написано нарочно, нищо, че си го приел за истинско.По-големи глупости отдавна не бях чел. На другите колеги от БМВ форума ще им е много забавно да прочетат за "отдела от концерна на BMW, който спонсорира фракинга и добив на шистов газ" - отиваш директно в "бисери от форума".

''Ония години'' нито ми липсват, нито ги помня ясно поради причината, че съм 84ти набор, т.е. когато ''белия хляб е бил 60 ст.'', аз съм бил +/- 7-8 годишен и ми е било все едно колко е хляба, киселото мляко, бензина.......................така, че ''ония години'' нито има как да се върнат, нито трябва да се връщат поради ред причини които изобщо не са свързани с цените на каквото и да е било.
P.S.
- само ако може да обясниш как ''хора като мен'' са виновни за цените на горивата?това е просто поредната манипулация на хората като теб, които защитават руските интереси.

Тц, тц, тц, ццццц тия долни руски агенти, чак в САЩ са си създали публична организация, коят тормози горките нефтени компании, една от които настойчиво ни е предлагана от уорлик, хилари клинтън, морнингстар и господ знае още от кого
Руски агенти

Руски агенти