Въпрос за избор на масло
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
- patkana1
- младши ентусиаст
- 

- Кара: Bmw e39
- Мечтае да кара: Bmw е38
Re: Въпрос за избор на масло
vaykisss написа:ето едно клипче от подфорума е46,колегата Димитров го пуснал,приятно гледане
http://www.youtube.com/watch?v=cL6uMHqS ... r_embedded
Значи по това клипче да разбираме че 0в40 е най-доброто,но това само за много минусови температури ли е или по принцип ??

patkana1 написа:vaykisss написа:ето едно клипче от подфорума е46,колегата Димитров го пуснал,приятно гледане
Значи по това клипче да разбираме че 0в40 е най-доброто,но това само за много минусови температури ли е или по принцип ??
не знам дали е най-доброто, но на моя компакт (316) октомври месец миналата година му сипах castrol edge 0w30 - минус 20-25 никъв проблем, цъкваш и пали без никакъв зор..... половин литър вече е избегал някъде
 , ама това е друг въпрос
 , ама това е друг въпрос- vaykisss
- младши ентусиаст
- 

- Кара: e36 compact,96'индивидуъл
- Мечтае да кара: 6 serries
- Детайли за колата: монреалблауууу
patkana1 написа:vaykisss написа:ето едно клипче от подфорума е46,колегата Димитров го пуснал,приятно гледане
еми колега тази зима имаше доста такива температури,сам си избери масло,но особенно при студен старт си представи какво мазане става с мед15-40 или карамел10-40
 моят избор е 5-40 за лято и 0-40 за зима,но всеки си решава как да си обслужва колата ,познавам много хора и с наливни масла по за 5-6лв литъра си карат коли 3 пъти по скъпи от е36,всеки си преценава
 моят избор е 5-40 за лято и 0-40 за зима,но всеки си решава как да си обслужва колата ,познавам много хора и с наливни масла по за 5-6лв литъра си карат коли 3 пъти по скъпи от е36,всеки си преценава  
- zonian
- кандидат ентусиаст
- 

- Кара: е36 1.8i
- Мечтае да кара: z4/850i
- Детайли за колата: коли без тавани, мани
Според мойто скромно мнение, тези които се връзват на клипчето, боледуват от нещо   или пушат ама не цигари, и то редовно
 или пушат ама не цигари, и то редовно   . Маслото на -25 вярно е както показва клипчето, но на 30тата секунда вече е на 0 градуса, така че все тая. Не съм чувал, че на двигателя 30 сек без омасляване може да му стане нещо и то 5 дена в годината. Аз имах кола клас лада с карборатор и я купих с 15 40 на лукойл (най-евтиното възможно). Тракаше, веригата скърцаше, не работеше равномерно. Сипах ЕЛФ 15 40 и о чудо
 . Маслото на -25 вярно е както показва клипчето, но на 30тата секунда вече е на 0 градуса, така че все тая. Не съм чувал, че на двигателя 30 сек без омасляване може да му стане нещо и то 5 дена в годината. Аз имах кола клас лада с карборатор и я купих с 15 40 на лукойл (най-евтиното възможно). Тракаше, веригата скърцаше, не работеше равномерно. Сипах ЕЛФ 15 40 и о чудо   
   всичко спря. Заработи както трябва, веригата не скърцаше. Сега на БМВто сипвам 10 40 ЕЛФ. Истината, е че колите ни имат толкове електроника по тях и двигателите са така стегнати с обратни връзки, че и олио да сипе човек, все тая. Да двигателя се износва по-бързо но ти няма как да разбереш.
 всичко спря. Заработи както трябва, веригата не скърцаше. Сега на БМВто сипвам 10 40 ЕЛФ. Истината, е че колите ни имат толкове електроника по тях и двигателите са така стегнати с обратни връзки, че и олио да сипе човек, все тая. Да двигателя се износва по-бързо но ти няма как да разбереш. 
Колега ми каза, че имал кола с ванос и ако сипе некачествено масло (или когато му е за смяна), ваносът тракал. Той така разбирал. Както колегата vaykisss каза всеки си решава.

или пушат ама не цигари, и то редовно
 или пушат ама не цигари, и то редовно   . Маслото на -25 вярно е както показва клипчето, но на 30тата секунда вече е на 0 градуса, така че все тая. Не съм чувал, че на двигателя 30 сек без омасляване може да му стане нещо и то 5 дена в годината. Аз имах кола клас лада с карборатор и я купих с 15 40 на лукойл (най-евтиното възможно). Тракаше, веригата скърцаше, не работеше равномерно. Сипах ЕЛФ 15 40 и о чудо
 . Маслото на -25 вярно е както показва клипчето, но на 30тата секунда вече е на 0 градуса, така че все тая. Не съм чувал, че на двигателя 30 сек без омасляване може да му стане нещо и то 5 дена в годината. Аз имах кола клас лада с карборатор и я купих с 15 40 на лукойл (най-евтиното възможно). Тракаше, веригата скърцаше, не работеше равномерно. Сипах ЕЛФ 15 40 и о чудо   
 всичко спря. Заработи както трябва, веригата не скърцаше. Сега на БМВто сипвам 10 40 ЕЛФ. Истината, е че колите ни имат толкове електроника по тях и двигателите са така стегнати с обратни връзки, че и олио да сипе човек, все тая. Да двигателя се износва по-бързо но ти няма как да разбереш. Колега ми каза, че имал кола с ванос и ако сипе некачествено масло (или когато му е за смяна), ваносът тракал. Той така разбирал. Както колегата vaykisss каза всеки си решава.
- bum_bum
- старши ентусиаст
- 

- Кара: турбо бмв
- vaykisss
- младши ентусиаст
- 

zonian написа:Според мойто скромно мнение, тези които се връзват на клипчето, боледуват от нещоили пушат ама не цигари, и то редовно

Колега ми каза, че имал кола с ванос и ако сипе некачествено масло (или когато му е за смяна), ваносът тракал. Той така разбирал. Както колегата vaykisss каза всеки си решава.
зависи много и човек как кара колата,но за мен лично пълната синтетика издържа както на по-високи натоварвания,така и на по-голям брой студени стартове,освен това синтетиката много по добре ,,маже'' и ,,мие гнязта'' от частите на двигателя.Имам познат който прави основен ремонт на МБ123ка на800000км и на въпрос как е издържала през годините когато имаше само минерални масла:и отговорът ;ми сменяхме ги на 5-6000км
 ,та мое мнение е ако си обичаш калата нищо няма да ти коства 20-30 лв повече на 10000км,пак казвам мое мнение
 ,та мое мнение е ако си обичаш калата нищо няма да ти коства 20-30 лв повече на 10000км,пак казвам мое мнение  
- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
- 

- Кара: the real 5er
- Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe
И точно тия 30 секунди еб@ват мамата на мотора   Пък нека е 5 пъти в година... Не се излагайте - дайте малко повече пари за масло каквото си трябва, да си карате спокойно колите. Това че не са първа младост не значи, че трябва да се карат на доизживяване. Ако е така - значи не ви трябва БМВ.
 Пък нека е 5 пъти в година... Не се излагайте - дайте малко повече пари за масло каквото си трябва, да си карате спокойно колите. Това че не са първа младост не значи, че трябва да се карат на доизживяване. Ако е така - значи не ви трябва БМВ.

Пък нека е 5 пъти в година... Не се излагайте - дайте малко повече пари за масло каквото си трябва, да си карате спокойно колите. Това че не са първа младост не значи, че трябва да се карат на доизживяване. Ако е така - значи не ви трябва БМВ.
 Пък нека е 5 пъти в година... Не се излагайте - дайте малко повече пари за масло каквото си трябва, да си карате спокойно колите. Това че не са първа младост не значи, че трябва да се карат на доизживяване. Ако е така - значи не ви трябва БМВ.- vaykisss
- младши ентусиаст
- 

Dirty M5 driveR написа:И точно тия 30 секунди еб@ват мамата на мотораПък нека е 5 пъти в година... Не се излагайте - дайте малко повече пари за масло каквото си трябва, да си карате спокойно колите. Това че не са първа младост не значи, че трябва да се карат на доизживяване. Ако е така - значи не ви трябва БМВ.
колегата е много прав

и един съвет от мен НЕ КУПУВАЙТЕ МАСЛА ОТ ХОРА КОИТО ИЗКУПУВАТ МАСЛА,даже да са в лъскави кутийки мобил,кастрол и тн.,сещайтесе защо
 ,тук в Пловдив знам 2 такива места ,на уж големи фирми за внос на масла ,ама да не прая антиреклама
 ,тук в Пловдив знам 2 такива места ,на уж големи фирми за внос на масла ,ама да не прая антиреклама  
- bum_bum
- старши ентусиаст
- 

- Radoslav318i
- младши ентусиаст
- 

- Кара: М50+++
Мисля че вече почнахте доста да се превъзбуждате с тези масла  Карал съм най-несполучливия според много специалисти от форума мотор М40 с кви ли не масла яко и е нямал никакви проблеми
 Карал съм най-несполучливия според много специалисти от форума мотор М40 с кви ли не масла яко и е нямал никакви проблеми  Карах го зимата с 10в40 всеки ден от нас до даскало, което е на няма и километър, отваряли сме мотора и нямаше никакво видимо износване
 Карах го зимата с 10в40 всеки ден от нас до даскало, което е на няма и километър, отваряли сме мотора и нямаше никакво видимо износване   Тея коли не са баш толко нежни колкото мислите
 Тея коли не са баш толко нежни колкото мислите  

Карал съм най-несполучливия според много специалисти от форума мотор М40 с кви ли не масла яко и е нямал никакви проблеми
 Карал съм най-несполучливия според много специалисти от форума мотор М40 с кви ли не масла яко и е нямал никакви проблеми  Карах го зимата с 10в40 всеки ден от нас до даскало, което е на няма и километър, отваряли сме мотора и нямаше никакво видимо износване
 Карах го зимата с 10в40 всеки ден от нас до даскало, което е на няма и километър, отваряли сме мотора и нямаше никакво видимо износване   Тея коли не са баш толко нежни колкото мислите

По принцип не псувам! Майкаму да ебаа , кара ми се ново BMW,. а не втора употреба!
		- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
- 

- Кара: the real 5er
- Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe
Radoslav318i написа:Мисля че вече почнахте доста да се превъзбуждате с тези маслаКарал съм най-несполучливия според много специалисти от форума мотор М40 с кви ли не масла яко и е нямал никакви проблеми
Карах го зимата с 10в40 всеки ден от нас до даскало, което е на няма и километър, отваряли сме мотора и нямаше никакво видимо износване

Е колко да си го карал - 10, 20, 50к км? Говорим за стотици хиляди километри пробег. И за да е безпроблемен той е желателно мотора да се обслужва качествено, а не с каквото има в магазина или каквото ни падне под ръка евтино.
- Boyadjiev
- старши ентусиаст
- 

- Кара: е36 Турбо?! любима, е39 28-ца бате
- Мечтае да кара: е36 с осмак
- Детайли за колата: Най-много върви 28мицата от всичко.
 Wanna be 1.5 bar.
На мен ли ми се стори или тия числа никой не ги свързва с това което означават ?! 5-40 било по-класно от 10-40 ? Момчета знаете че тези коефициенти определят температурната устойчивост на маслата... Поглеждате статистиката какви са средните темп зимата и средните лятото и газ на маслото... 
След като определите кои коефициенти са най-подходящи определяте дали колата е ежедневка или е само за писта, състезания и най-накрая като осъзнаете кои са вашите коефициенти си купувате в зависимост от бюджета по-скъпо и по класно масло, или най-скъпото, но не това което е с различни коефициенти...
Добре че сте вие, че да оправите сметките на БМВ, които са се прее*али да препоръчват грешни масла, че да има по-често ремонти и да са на печалба
			След като определите кои коефициенти са най-подходящи определяте дали колата е ежедневка или е само за писта, състезания и най-накрая като осъзнаете кои са вашите коефициенти си купувате в зависимост от бюджета по-скъпо и по класно масло, или най-скъпото, но не това което е с различни коефициенти...
Добре че сте вие, че да оправите сметките на БМВ, които са се прее*али да препоръчват грешни масла, че да има по-често ремонти и да са на печалба

Уважавай другия, независимо каква кола кара.
- vaykisss
- младши ентусиаст
- 

bum_bum написа:Маслата се изкупуват за рециклиране от производителите.
за тея дето говоря ми се струва ,че не ги връщат в Германия а пътуват към една бг рафинерийка

Radoslav318i написа:Мисля че вече
почнахте доста да се превъзбуждате с тези маслаКарал съм най-несполучливия според много специалисти от форума мотор М40 с кви ли не масла яко и е нямал никакви проблеми
Карах го зимата с 10в40 всеки ден от нас до даскало, което е на няма и километър, отваряли сме мотора и нямаше никакво видимо износване

закво го отваряхте мотора да гледате дали му има нещо ли
 ,по темата нестава въпрос дали са нежни или не ,ми м40 като не е нежен що не го караш с наливно 15в40 за 6лв литъра ще спестиш за 10000км към 40кинта
 ,по темата нестава въпрос дали са нежни или не ,ми м40 като не е нежен що не го караш с наливно 15в40 за 6лв литъра ще спестиш за 10000км към 40кинта  
- bum_bum
- старши ентусиаст
- 

Викаш- отворихме го, погледнахме и видимо няма износване   А що не пробвахте и с опипване, можеше да излезе нещо?
 А що не пробвахте и с опипване, можеше да излезе нещо?  

- zonian
- кандидат ентусиаст
- 

- Кара: е36 1.8i
- Мечтае да кара: z4/850i
- Детайли за колата: коли без тавани, мани
Dirty M5 driveR написа: Говорим за стотици хиляди километри пробег.
Извинете ме, че се намесих. Вземам си всичките думи назад. Говорех от позицията на човек, който 30к километра на кола не прави преди да я хвърли, така че чао от мен няма да ви развалям темата, как да си запазим двигателя 1 000к километра. Мене просто чак толкова не ми пука.