проблем с оборотите на Е36 М40

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

Потребител
Аватар

проблем с оборотите на Е36 М40

Мнение от Ico_881 » 14 Фев 2012, 20:14

колата е Е36 М40 1.6 проблрема е че оборотите играят много и понякога эагасва смених маркуча между дебитомера и дросела но пак същото въпроса ми е някои энае ли дали стъпковото моторче става от М40 1.8 эащото го имам чисто ново благодаря предварително эа одговорите колеги ако някои энае да каэва

Потребител
Аватар
Кара: BMW X5
Мечтае да кара: BMW G Power

Re: проблем с оборотите на Е36 М40

Мнение от SpaRk0 » 14 Фев 2012, 21:25

Проблема може да не е един, за това е най-добре на диагностика ;]]
Изображение

Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от Ico_881 » 14 Фев 2012, 21:33

а все пак стъпковото моторче от 1.8 става ли и какви други причини може да има

ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320d 136
Мечтае да кара: e30 m3

Мнение от shengi » 14 Фев 2012, 23:50

1.6 и 1.8 са идентични моторчетата.Слагал съм на кола 1.8 моторче от 1.6 /м40/.Слагай го, но както колегите казаха може да е от доста неща.
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от Ico_881 » 15 Фев 2012, 18:59

сложих го но проблема си остана а и макуча е друг но нищо някои энае ли какво още да проверявам че моите идеи се иэчерпаха

младши ентусиаст
Аватар
Кара: лимузина

Мнение от bat_gosho » 15 Фев 2012, 20:37

Потребител
Аватар

Мнение от iceman72 » 17 Фев 2012, 19:00

Колата ми е Е36 118и имам проблем сас оборотите от време на време ги мени и някои пат гасне. смених дебитомера но сие саштото. ниакои може ли дами каже нешто по вапроса. И понякога като карам се полу4ава нешто като придарпване.

Аватар

Мнение от tashev_kiril » 18 Фев 2012, 11:09

Здравейте колеги,
Основния проблем е, че диагностиката не винаги отчита неработещите елементи и не разрешава случая. На мен показа ланда, смениях и нищо /това ми подобри разхода но не и оборотите :)/
Въпреки студеното време Ви предлагам да направим среща и да разменим дебитомери, ст. моторчета и мнения за да установим дали на някой от нас няма да се разреши проблема.
Аз също съм с Е36 М40 1.8. Уверявам колегата с 1.6 , че частите за въздушната система са идентични, така, че да установим евентуалната причина.
Поне едно е сигурно. Ако се окаже, че проблемите ни не са от дебитомер, ст. моторче, ще знаем да се насочим към останалите евентуално проблемни неща, а те наистина са доста. Ланда, датчици /колянов, разпр. вал/, термо датчик, свещи и кабели /на тях е датчик раз. вал/, вакууми, маркучи, вакум регулатор, бенз. помпа, абе много са.
Идеята ми е поне да сме сигурни за тези две неща, които са най-лесни за проверка и евентуално отстраняване.
Предлагам Събота или Неделя /18-19.02.2012/ на паркинга на Арена Запад да направим една среща...
Ако има желаещи да кажат за да уточним деня и часа.
Аз лично съм сменил: свещи, ланда сонда и съм чистил дебитомер и ст. моторче. Иначе проблема ми е идентичен с вашите, по някога придърпва и глъхнат оборотите на празен ход, като играят в ниския диапазон /500-800.
Успех

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW e60 530i SMG

Мнение от PIPERKOV » 18 Фев 2012, 13:25

стъпковите мотор4ета и дебита би трябвало да са разли4ни и настрени за разли4ен дебит въздух все пак едното 1.6 а другото 1.8 това са разли4ни кубатури,разли4ен обем,разли4на по съотно6ение горивна смес.
един проблем на който не му се обр6та много внимание:провери си дали не ти изпуска капа4ката на маслото,от там съ6то може да има играене на обороти.
дат4ик на колянов вал:едва ли е за6тото ако не е изправен няма да запали6 изоб6то-проверено
дат4ик на разпр.вал: специално за М40 аз съм карал и без него няма никаква промяна с него и без него колата се държи нормално разход и обороти без промяна-проерено поне на моето м40 1.6
ламда:от нея има вероятност да игрят обороти,но ако е тя задължително 6те има6 промяна в разхода на гориво
дебитомер:много възможна при4ина,но на диагностика се хва6та много трудно по4ти невъзможно,трябва да е тотално неработе6т.За да го провери6 наи добре със същия като твоя да се направи проба
стъпково мотор4е:Също може да е при4ина или блокирало или пред блокирване.по съ6тия на4ин с проба от друго 1.6 м40
вакумното мърку4е към клапана за гориво:това е малко вероятно като при4ина(аз като го сваля оборотите малко се променят но не играят)
другото за което се се6там на първо 4етене е някаде да сму4е въздух от където не трябва да го прави:връзки,скоби,понацепени мърку4и.
на твоят мотор би трябвало да работи функцията за съмодиагностика на мотора,пробвай я и нея макар 4е там се записват гре6ки само когато има напълно неработе6т елемент за кратко време или за постоянно в зависимост от дефекта
ти каза 4е се опитва да загасне на моменти аз съм патил такова не6то от стъпково мотор4е след смяна се оправи

Аватар

Мнение от tashev_kiril » 18 Фев 2012, 14:47

Колега Piperkov, човека казва, че е сложил чисто ново ст. моторче но не се е оправило.
Съмнявам се, че ако сложи дебитомер от 1.8 само за проба и ако дебитомера му е бил проблема, то ще стане нещо, оборотите поне ще спрат да играят и ще се установи повредата. Иначе е възможно както казваш при постоянното му използване да има разлика в автомобила поради различни настройки, но пак не съм сигурен защото настройките са според компютъра и той диктува поведението на дебитомера /съгласен съм, че и дебитомера се реголира/. Както и да е поне ако се разбере при смяната то ще се търси подходящата част след това.
Според мен за проба само е напълно нормално. Аз също бих пробвал с различен дебитомер, например от 1.6 ако имам възможност, ако е там проблема поне ще се стопират оборотите.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: на 3-та

Мнение от BFM » 18 Фев 2012, 14:50

Стъпковия мотор, както и всички останали елементи от схемата по-долу са 100% еднакви за 1.8 и 1.6
http://realoem.com/bmw/showparts.do?mod ... g=13&fg=15
Силният прави толкова ,колкото може, слабият страда толкова ,колкото трябва!

Аватар

Мнение от tashev_kiril » 18 Фев 2012, 15:02

BFM написа:Стъпковия мотор, както и всички останали елементи от схемата по-долу са 100% еднакви за 1.8 и 1.6

+1 :yes:

ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: E38
Детайли за колата: Седан , 1993 , 1.6 I , М40

Мнение от jakson » 18 Фев 2012, 23:02

BFM написа:Стъпковия мотор, както и всички останали елементи от схемата по-долу са 100% еднакви за 1.8 и 1.6

Колеги не се подвеждайте!!!

Дебитомерите на М40Б16 и 18 са различни!
Също и всмукателните кулетори и т.н...
2 пъти съм пробвал с дебитомер от 1.8 на 1.6 и не става!
Най-малкото гофрирания маркуч е различен, въздушния дебит и той.
Това са немски машини, а не руску, където всичко е еднакво....
Има доста разлики, да не пропуснем и ЕКУ-то, което е направено да работи със съответния дебитомер и останалата периферия....

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW e60 530i SMG

Мнение от PIPERKOV » 19 Фев 2012, 9:44

jakson написа:

Колеги не се подвеждайте!!!

Дебитомерите на М40Б16 и 18 са различни!
Също и всмукателните кулетори и т.н...
2 пъти съм пробвал с дебитомер от 1.8 на 1.6 и не става!
Най-малкото гофрирания маркуч е различен, въздушния дебит и той.
Това са немски машини, а не руску, където всичко е еднакво....
Има доста разлики, да не пропуснем и ЕКУ-то, което е направено да работи със съответния дебитомер и останалата периферия....

:yes:

Аватар

Мнение от tashev_kiril » 19 Фев 2012, 10:10

Признавам си не съм пробвал да ги разменя, но сигурни ли сме, че си ползвал дебитомери от коли от една и съща година, напр. 93 да са и 1.6 и 1.8 и да са м40. Защото аз не виждам разлика.
Пак казвам може и да греша.
Разгледах устройството на м40 1.6 мотора и да ви призная не виждам разлики с моя 1.8 по отношение на въздушната система, а и като цяло. Колега сподели какви са разликите между двете, да не си пробвал от 1.8 м42, м43 ?
Ето снимка на двигател м40 1.6, за мен видимо дебитомер, ст. моторче и гофрето са еденакво разположени със същите размери и долемина.
Пак казвам, не съм правил опит за разменя.
По отношение на руските автомобили, да не забравяме по чии патент са направени всички руски автомобили.
Жигула и Лада - по патент на ФИАТ
Москвич - по патент на ФИАТ, БМВ /зависиост от модела/
В наши дни по патент на Рено-Нисан и Шевролет на ДЖ.М. и т.н.
Така, че не може да ме убедиш, че нещата са страшно различни като цяло. Съгласен съм, че те са изостанали страшно много с еволюцията и развитието на автомобилите си, но в крайна сметка всички продукти са преписани от Германските първи автомобилни прототипи. След първите продукти на заводите Даймлер всичко е реплика. Да не забравяме за нашите любими БМВ-та, че все пак първото е направено по патент на една дребничка количка на ФИАТ. Но да не изпадам в размишления :mhihi: и да не се отвличам от темата :) :driving: , моето мнение е, че за годината си на производство автомобила е добър, стига да се развие и еволюира :driving: :yes:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

Следваща

Назад към E36