На колко км сменяте въздушния филтър

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: баничарка с компресор

Re: На колко км сменяте въздушния филтър

Мнение от da6ip » 05 Фев 2012, 21:05

VRPerformance написа:
da6ip написа:Засега го смемям с маслото, на около 20-22 хил.
колега мислех че си в час с нещата,голяма грешка правиш с тая смяна на 20-22хил км...
Иначе филтъра според моите виждания се сменя на всяка смяна с маслото тоест на 10хил,без значение че маслото било БМВ/НАСА лонглайф алабала...

колега в час съм като потребител, не съм майстор/инженер.
някъде писах подробно защо сменям на 20-22. не е защото вярвам сляпо на лонг-лайф, а поради редица други фактори - начин на употреба, процент извънградско, годишен пробег, качество на горивото, харч (т.е. липса на харч) на масло...
Има ли друг важен фактор който изпускам?
И тези 10 хил за които говориш, за бензин или за дизел са?
Space, pace and grace. www.more-to-come.com

младши ентусиаст
Аватар
Кара: на бензин

Мнение от Roman 1 » 06 Фев 2012, 20:50

da6ip написа:Това от онзи пич го четох и аз и го питах дали важи и за дизелите, и още не е отговорил.

http://www.bmwpower-bg.net/forums/viewt ... 2&t=235116
От тази тема ли очакваш отговор или от друга?

ентусиаст
Аватар
Кара: M57TUD25

Мнение от @ndro » 06 Фев 2012, 21:15

VRPerformance написа:
колега мислех че си в час с нещата,голяма грешка правиш с тая смяна на 20-22хил км...
Иначе филтъра според моите виждания се сменя на всяка смяна с маслото тоест на 10хил,без значение че маслото било БМВ/НАСА лонглайф алабала...

що така, колега?
според официалната информация се сменя на 20-25 хиляди.
и какво означава "голяма грешка"? какво й е голямото?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: VW Golf MK6 1.4 tsi, W212 E350CDI
Мечтае да кара: Koenigsegg

Мнение от INTEGRALE » 06 Фев 2012, 21:35

масло на 15. филтър на 7-8
В случая на мерца са ми 2 но пак ги сменям на толкова, Иначе на БМВ то го пера на 7-8 К&N

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E60 525d

Мнение от Vasseca » 06 Фев 2012, 21:59

Аз моите филтри,заедно с маслото ги сменям макс. на 12,000км. Горе-долу ми се падате през 8-10 месеца.Слагам винаги хубави(ушким оригинални филтри) и мога да кажа,че и трите филтъра(въздушен + 2климатик) винаги са много мръсни,почти черни. Винаги след смяна колата почва да върви по-леко. От там си мисля,че за колата е хубаво по-редовна смяна.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от da6ip » 06 Фев 2012, 22:48

Roman 1 написа:От тази тема ли очакваш отговор или от друга?
От тази, петия пост на тази страница:
http://www.bmwpower-bg.net/forums/viewt ... bb310c5651

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 520i

Мнение от doktormik » 06 Фев 2012, 23:03

da6ip написа:
Emooo написа:
da6ip написа:Ама той и в други държави/градове е мръсен, не само в България.

Не мисля че има друг толкова мръсен град като София в Европа. Едно е да е замърсен въздуха с газове от коли но в София е замърсен с прах от калта, а въздушния филтър точно тези твърди частици трябва да спира. Доколкото съм чувал ако се замърси много филтъра тези частици минават през двигателя и почват да повреждат лопатките на турбото. Предполагам че замърсяват и маслото и т.н.

Aко наистина минават тези частици, въпросът е решен. Но се чудя дали това не е поредния мит роден на няколко бири или ракии? И ако минават тези частици кога минават в нашите условия - на 15 хил, на 25 хил или на 50 хил. км?

А по отношение на прах във въздуха - има много места по различните краища на Европа (да не говорим за северна Африка, Дубай, Русия или пък САЩ - Аризона, Невада и т.н.) където има много прах в определени ситуации (и пясъчни бури каквито в София няма) и където тези коли се продават и са тествани. Не мисля че София попада чак в такава крайна графа.

има места,където всички сервизи и механици сменят масла и филтри на 2-2500 км( визирам примерно Кипър)-по разбираеми причини-голяма запрашеност,мнооого финни прахови частици и т.н

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530D '05

Мнение от toni » 06 Фев 2012, 23:48

Моите поздравления към БМВ и Кастрол, че разработват масла за удължаването на сервизните интервали. Но за въздушния филтър специално, не мога да повярвам, че и той издържа толкова и при това положение да си запазва пропускливостта, и че след определен пробег вече няма да пуска финни частици,който да цапат и бебитомера. Така че аз определено ще го сменям по на често, като за сегашната смяна съм си взел и спрей за почистване на дебитомера. След това ще видя дали ще има някаква разлика.

Legendary
Аватар
Кара: G30 530iX LCI, F25 30iX

Мнение от MadChicken » 07 Фев 2012, 0:05

Аз лично сменям всичко винаги на 15 000км, като въздушния филтър всеки път е доволно мръсен. Всичко е въпрос на лични предпочитания и кой колко държи на колата си. Иначе и аз мислих да чистя дебитомера със спрей профилактично, интересно ми е който го е правил забелязал ли е някаква разлика...
Only dead fish follow the stream...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от da6ip » 07 Фев 2012, 0:06

toni написа:Моите поздравления към БМВ и Кастрол, че разработват масла за удължаването на сервизните интервали. Но за въздушния филтър специално, не мога да повярвам, че и той издържа толкова и при това положение да си запазва пропускливостта, и че след определен пробег вече няма да пуска финни частици,който да цапат и бебитомера. Така че аз определено ще го сменям по на често, като за сегашната смяна съм си взел и спрей за почистване на дебитомера. След това ще видя дали ще има някаква разлика.

По отношение на дебитомера, както сигурно знаеш неговите стойности постоянно се наблюдават и коригират заради остаряване/замърсяване от софтуера на колата. Ако се сложи нов дебитомер, трябва да се каже на компютъра, зз да занули корекциите. В този ред на мисли, при цялостно почистване на дебитомера, би било коректно също да се занулят тези стойности, за да постигнеш пълен ефект. Не знам дали има някакви негативи това зануляване, но аз ще помоля майстора да го направи като чисти моя.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от da6ip » 07 Фев 2012, 0:07

MadChicken написа:Аз лично сменям всичко винаги на 15 000км, като въздушния филтър всеки път е доволно мръсен. Всичко е въпрос на лични предпочитания и кой колко държи на колата си. Иначе и аз мислих да чистя дебитомера със спрей профилактично, интересно ми е който го е правил забелязал ли е някаква разлика...

@ндро

ентусиаст
Аватар

Мнение от @ndro » 07 Фев 2012, 0:20

da6ip написа:
MadChicken написа:Аз лично сменям всичко винаги на 15 000км, като въздушния филтър всеки път е доволно мръсен. Всичко е въпрос на лични предпочитания и кой колко държи на колата си. Иначе и аз мислих да чистя дебитомера със спрей профилактично, интересно ми е който го е правил забелязал ли е някаква разлика...

@ндро

в темата за 200 000 км го има описано.
има разлика след почистване, естествено.

ентусиаст
Аватар
Кара: Дизели

Мнение от VRPerformance » 08 Фев 2012, 1:32

@ndro написа:
VRPerformance написа:

що така, колега?
според официалната информация се сменя на 20-25 хиляди.
и какво означава "голяма грешка"? какво й е голямото?
нищо,карайте си по 25хил км ;) все пак и майсторите са хора :D

ентусиаст
Аватар

Мнение от @ndro » 08 Фев 2012, 11:00

VRPerformance написа:нищо,карайте си по 25хил км ;) все пак и майсторите са хора :D

това не е обоснован отговор :no:
аз правя точно така и не виждам да възниква проблем от какъвто и да е характер.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39/ Е60
Мечтае да кара: X6 цвят бордо

Мнение от Николай Диянов » 09 Фев 2012, 11:35

Според мен трябва да има някакъв резон, като казват, че от смяна до смяна трябва да има 20 000км. А и предполагам, че материалите, от които се изработва и технологията е пригодена така, че да спира едри частици за по- голям пробег. Аз лично го сменям със смяната на маслото. Малко е пресилено това да се сменя на 7-8 хил. км.
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Е60/Е61