28 160 сонди за шистов газ правят от България пустиня
Модератор: Общи модератори
- vanko242
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: трактор шестак
- Детайли за колата: m57tu2d30 OL
Re: 28 160 сонди за шистов газ правят от България пустиня
Почти навсякъде където има добив на шистов газ има и нарушаване на закона от съответните компании:
http://stateimpact.npr.org/pennsylvania/drilling/
- това е голата истина. Защо у нас се премълчава тя , а само се говори за евентуално намаляне на цените...всеки да си отговори сам!? Не трябва да си инженер за да си потърсиш нужната информация...... тук няколко ''форумни нинджи' хранят integral, наричат го, "платен драскач" който обслужвал чужди интереси...а Вие чии интереси защитавате?....човека просто си защитава тезата както може. Това е отворен форум, всеки пише, но малцина разбират проблемите. Сухата теорията на Сондьора вече я прочетохме..........Нищо лично.
http://stateimpact.npr.org/pennsylvania/drilling/
- това е голата истина. Защо у нас се премълчава тя , а само се говори за евентуално намаляне на цените...всеки да си отговори сам!? Не трябва да си инженер за да си потърсиш нужната информация...... тук няколко ''форумни нинджи' хранят integral, наричат го, "платен драскач" който обслужвал чужди интереси...а Вие чии интереси защитавате?....човека просто си защитава тезата както може. Това е отворен форум, всеки пише, но малцина разбират проблемите. Сухата теорията на Сондьора вече я прочетохме..........Нищо лично.
...тестове на масла : http://bmwservice.livejournal.com/27699.html
- Georgieff
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е91 325i N53
Текстът, който си пуснал се отнася за добива на шистов газ в САЩ.
В България никой още не обсъжда добив, понеже не се знае какво има отдолу.
Може и нищо да няма, и цялата дискусия да е безсмислена.
Може и да има, но да е нерентабилно. А може и да има и да е рентабилно. А може да има, но да стане рентабилно след 10 години.
Няма как да го знаем, преди да проучим.
Досега всичките ти източници, говорещи за потенциални щети, се отнасят до добива.
Да, съгласен съм, че риска е повишен и може би няма да си струва.
Но е несериозно да се откажем от тази възможност просто ей така, понеже в САЩ говорели нещо.
Самото проучване, особено ако е извършено от чужда компания с нейни пари, е в наша полза.
Не забравяй, че всяка една съвременна технология, без която не можем да живеем - като започнем от електрификацията на градовете, преминем през самолетите и хеликоптерите и стигнем до ядрените централи, са носили риск. От друга страна обаче готови ли сме сега да се откажем от тях?
Знам, че на вас никой не ви плаща за тези протести. Няма как обаче да ме убедиш, че заинтересованите страни не провеждат добре платена ПР кампания. Промените в Закона за горите са добра отправна точка - самите промени ще облагодетелстват местни феодали, но пък не засягат чужди интереси. Щетите върху българската природа обаче няма да са евентуални и бъдещи. Не забравяй, че същият този човек, в чийто интерес са промените, си позволи дори да извива ръцете на софиянци от позиция на силата, като им спря лифтовете, които отгоре на всичко дори не е построил. Загубите за неговите офшорки като цяло са близки до нула, понеже хората отидоха да карат в Банско и Боровец, които са също негови. Реакцията обаче е в пъти по-малка. Интересно защо.
Може и да има, но да е нерентабилно. А може и да има и да е рентабилно. А може да има, но да стане рентабилно след 10 години.
Досега всичките ти източници, говорещи за потенциални щети, се отнасят до добива.
Но е несериозно да се откажем от тази възможност просто ей така, понеже в САЩ говорели нещо.
Самото проучване, особено ако е извършено от чужда компания с нейни пари, е в наша полза.
Не забравяй, че всяка една съвременна технология, без която не можем да живеем - като започнем от електрификацията на градовете, преминем през самолетите и хеликоптерите и стигнем до ядрените централи, са носили риск. От друга страна обаче готови ли сме сега да се откажем от тях?
Знам, че на вас никой не ви плаща за тези протести. Няма как обаче да ме убедиш, че заинтересованите страни не провеждат добре платена ПР кампания. Промените в Закона за горите са добра отправна точка - самите промени ще облагодетелстват местни феодали, но пък не засягат чужди интереси. Щетите върху българската природа обаче няма да са евентуални и бъдещи. Не забравяй, че същият този човек, в чийто интерес са промените, си позволи дори да извива ръцете на софиянци от позиция на силата, като им спря лифтовете, които отгоре на всичко дори не е построил. Загубите за неговите офшорки като цяло са близки до нула, понеже хората отидоха да карат в Банско и Боровец, които са също негови. Реакцията обаче е в пъти по-малка. Интересно защо.
Touring & windsurf club
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
никой не отрича, че има риск, но да си припомним колко грешни неща се изписаха ?
за бъдещето на зелената енергия и автомобилите
за броя на сондите
за количеството вода
за опасните химикали
за радиоактивните отпадъци
за финансовата страна на нещата
за броя на сондите
за количеството вода
за опасните химикали
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- vanko242
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: трактор шестак
- Детайли за колата: m57tu2d30 OL
Georgieff написа:Текстът, който си пуснал се отнася за добива на шистов газ в САЩ.
Моля те да не ме поставяш в общия кюп дето се носи по течението, имам лично мнение и го изложих в началото на темата - голямата игра е на борсата и милиониоте, които се правят там от курса на акциите само за ден. Всичко което съм изнесъл като линкове е подписано, достоверно и лесно може да се провери.....не снимки направени с фотошоп или двузначни изказвания от лобиращи учени и журналисти и политици у нас и от чужбина. Да, за добив са, ти как мислиш след проучването дали няма да започне и дебат за евентуален добив, ти само гледай.....ама отдалеч.
Направи тема: Промените в Закона за горите ще облагодетелстват местни феодали........ ще бъде обсъдена и евентуално ще има реакция. Поздрави от подбалкана.
...тестове на масла : http://bmwservice.livejournal.com/27699.html
- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
integral написа:На единия човек името му е Георги в момента за фамилия не се сещам, мисля, че е от Добрич.
Интеграл, незнам за кой Георги говориш, но знам, че единия от геолозите е доц. Георги Георгиев, които е в инициативния комитеит " ЗА чииста България", ама се изказва много подготвен анти шистов газ....
Та той е главния виновник за проекта за съхранение на въглероден диоксид в земните недра на територията на България..
Закона беше приет.
Сега нали се сещаш, как става това съхранение ...със сондажи и инжектиране.
И сега от закона,( може да си го дръпнеш от някъде):
(2) Потокът от въглероден диоксид може да съдържа случайно попаднали вещества, произхождащи от източника или от процеса на улавяне или инжектиране, както и вещества за проследяване, добавени за улесняване на мониторинга и проверката на миграцията на въглероден диоксид.
А от проекта му, става ясно, че най-удачно е инжектиране във водоностните хоризонти...

Оказва се, че България има капацитет да съхранява емисиите СО2, отделяни за над 50 години – основно във водоносни слоеве (2658MtCO2).
http://ghg-reporting.com/blog/2010/01/08/ccs-3/
Та поне при шистовия газ, тези аргилити/въглища са доста под водоноса и така да се каже ние го изолираме....
А решението, което се прие с 20 бара забрана е само за нефт и газ..демек тва може

Та вярваш му за шистовия газ , че е тотално опасен..и че инжектирането на СО2 ( и бог знае какви вещества

http://www.zeroemissionbulgaria.eu/jdow ... orgiev.pdf
Та като се бориш за екология се бори, явно това с CO2то не ти пречи, важно е Шеврон - диви капиталисти да ги няма....
vanko242 написа:.... Това е отворен форум, всеки пише, но малцина разбират проблемите. .....
Съгласен. И у нас не се премълчава ами се дооксрасява много. И от линка ти пак не разбрах нищо, пада се около 2000$ на сондаж за нарушение....тук санкцията за разлята нафта може да двойна, за неизмити гуми също....
И мисля, че това го обсъдихме за рискове и никой не го отрича...за това тряя се контролира внимателно всичко.
Да добавя. Забележи, че първите сондажи бяха планирани за 2015та година...това е след три години....данните от теренните проучвания са собственост на държавата също....През тия 3 годни се очакват докладите на англичаните и французите ( тук говорим за моделиране на целя процес на хидроразрив и инжектиране в шистите) т.е. преди да са започнали сондажите, вече ще имаш наистина доказателства вредно или не е.....
Защо трябва да спираш процеса на проучване предварително, просто е тъпо??? Спри ги 2015та примерно.
steeN написа:никой не отрича, че има риск, но да си припомним колко грешни неща се изписаха ?
за броя на сондите
за количеството вода
за опасните химикали
Бъдещето е именно в зелената енергия. Просто от край време човечеството се е научило да използва единствено и само нефт и газ. Поради факта, че само определен брой държави по света разполагат с тях в някакви определени количества, които се изчерпват все повече и повече. Факт, който се прикрива умишлено. Тази тяхна особенност ги е превърнала едновременно в оръжие за манипулации на цели народи, както и в основната причина за десетки войни през 20ти век, а в момента сме на прага на поредната. Или казано просто - който има некви залежи на нефт, газ или др. е добре, другите купуват от него и са зле.
Факт е, че САЩ са най - агресивната държава с най - много проведени войни за своята мизерна 200 годишна история.
Тактиката им се изменя паралелно с изчерпването на залежите на конвекционален газ и петрол, логично започват да експлоатират други източници - шистов газ, имащ същите характеристики като нефта и обикновенният газ с разликата, че се добива по - трудно, скъпо и опасно. Естествено, че натискат където и когото могат да търсят на на негова територия с тяхна технология от техни компании.
Какво всичко това има общо със зелената енергия - САЩ, Русия, Великобритания - са пръснали своите сондажи по цял свят смучат здраво нефт, газ където могат и колкото могат - следователно са шефове.
Както всички знаем обаче, възобновимите източници на енергия - вода, геотермална енергия, вятър, слънце има по цял свят във всяка една държава, в различни количества, но ги имат всички. Ние специално имаме от всичко - вода, горещи водни източници, вятър, слънце. Природата ние е благословила в буквалният смисъл. Естествено, че въпросните ''шефове'' ще са против това да сме наистина независими и да добиваме чиста енергия, вместо това ни репресират/купуват както могат за да дупчим земята си, морския шелф, с техни технологии, техника, фирми и т.нт.
Броя на сондите - ако се стигне до добив, те дори може да бъдат и повече.
Всички други неща които си споменал ги дискутираме вече един месец и според мен ресурсите (водата) и замърсяванията са си съвсем реални.
Финансовата страна на нещата се подтвърждава както в САЩ така вече и в Полша. Именно човека в линка където съм го дал в предпоследния си пост го обяснява много добре и грамотно. След края на всяка своя статия той за разлика от 98% от писачите в интернет посочва своите източници на информация които е ползвал. Погледнете по - добре.
Интеграл, незнам за кой Георги говориш, но знам, че единия от геолозите е доц. Георги Георгиев, които е в инициативния комитеит " ЗА чииста България", ама се изказва много подготвен анти шистов газ....
Доколкото знам този човек за който аз говоря не е доцент и едва ли е за нагнетяването на CO2 под земята.
Иначе в случая съм абсолютно съгласен с тебе ''Сондьор'', това е поредната тъпанарска изродия и чист природен и човешки геноцид, който ще ни излезе през гъза, носа, ушите и през всякакви други дупки.
Текстът, който си пуснал се отнася за добива на шистов газ в САЩ.
Ти обаче така и не разбра, че технологията по която се правят проучваният и добива е една и съща.
Тоест дали при проучването или при добива стане фал (а те стават има си даже и статистика) с подтвърждение лично от уорлик, единственият водоизточник на цяла Добруджа ще бъде уничтожен. Въпросните защити където ги рекламират са чиста лъжа и глупост. Ще правят проучвания които доказано предизвикват земетресения в сеизмично активен район разполагащ само с един единствен водоизточник, където се отглежда 85% от селскостопанската продукция на страната, служеща за изхранване и търговия

Като въпросните компании са регистрирани с капитал 30 000 лв. и ''трябвало'' да покрият евентуалните екологични последици???

Официално изказване на шеврон в Еквадор след съдебното решение - ''Ще обжалваме докато замръзне ада, а след това върху леда''

- Татко, това е новият ми приятел. Той е влогър, трейдър, маркетинг гуру и инфлуенсър...
- Абе дъще, абе дали няма как да се съберете пак с онзи циганин?

да бе трябвало да се контролира.... когато някой излезе с ЯСЕН икономически план и ползи от него тогава може да се обсъждаме проучване и добив, пък те нека си контролират каквото искат. Има една фраза кон за кокошка.... коня го знаем колко струва кокошката обаче не я знаем.. и когато кокошката стане по на далавера от коня, тогава може да го обсъдим пак.. до тогава аз по дефолт съм си против. Не може нещо което сигурно няма и 1% ръст на БВП да доведе да му обсъждаме рисковете... пък да не споменават ОТНОВО че ако над 4000кв/км има запаси от шистов газ, за да се използва на 100% трябва да се надупчи целия концесионен регион.
- ivan1590
- младши ентусиаст
-
- Кара: E34 520i, E30 318
Добре де щом е толкова важно, защо трябва да се сключват някакви мъгливи договори за проучване?
Щом е въпрос от стратегически интерес - държавата да си организира един прозрачен търг, с ясни условия :
-за методите на проучване
-за участниците
-да си плати-както се полага -не е космическа сумата-какво ми изкарвате тези от Шеврон някви спасители и благодетели
Ама май целта не е само проучване?
И мен безплатни обяди не ме интересуват, защото съм чувал, че от тях боли гъза.

Щом е въпрос от стратегически интерес - държавата да си организира един прозрачен търг, с ясни условия :
-за участниците
-да си плати-както се полага -не е космическа сумата-какво ми изкарвате тези от Шеврон някви спасители и благодетели

ivan1590 написа:Добре де щом е толкова важно, защо трябва да се сключват някакви мъгливи договори за проучване?
-за участниците
Колега не знам кой набор си, но все пак ти до сега чул ли си такова нещо
да е направен от управлявалите/управляващите ни всички боклуци без изключение?държавата да си организира един прозрачен търг, с ясни условия
Аз лично не съм.
Правилно си чул за безплатните обяди.
Въпреки всички доказателства събирани през последните 24 години, все още има хора, които си мислят, че ще дойдат чуждестранни инвеститори на бял кон и ще ни ''оправят''.
- Татко, това е новият ми приятел. Той е влогър, трейдър, маркетинг гуру и инфлуенсър...

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
integral написа:...
точно за зелената енергия и електрическите автомобили е обсъждано до безкрай във форума .
винаги съм твърдял, че не е решение в момента и е прекалено рано. сега е подкрепено от изследване (преди 2 дни, виж ми поста от много преди това в началото на темата).
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15702841,00.html
By 2030, electric cars may only cut automotive emissions by 6 percent, according to a study for the government carried out by the Institute for Applied Ecology, a green think tank known in Germany as the Öko-Institut.
In contrast, the study said smaller engines and lighter building materials for conventional vehicles could do far more to cut emissions over this period, provided EU rules up to 2015 are extended.
"If petrol-powered cars are made significantly more efficient by 2030, they alone could reduce the greenhouse gas emissions of passenger car transport in Germany by 25 percent," said Florian Hacker, one of the institute's researchers.
за другото не ми се кокментира пак. все пак нека всеки има собствено мнение.
Последна промяна steeN на 27 Фев 2023, 11:24, променена общо 1 път
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
Съгласен съм за ''зелената енергия''. Никъде не съм казал, че още от другия месец трябва да се втурнем като стадо и да затворим всички ТЕЦ-ове, АЕЦ да спрем да ползваме нефт, газ, въглища и т.нт. Естествено, че това ще стане бавно и постепенно. Пределно ми е ясно и това за електрическите автомобили. Мисълта ми е, че е много по - далновидно, стратегическо и да се инвестират, усъвършенстват и разработват такива чисти технологии, пред това да дупчим, взривяваме, фракаме и т.нт. Точно в това е проблема, че не гледаме наистина в бъдещето, а се хващаме като удавник за сламка. Количеството на годишната консумация на газ в България е около 2.5 млрд. куб. метра. Което ни прави дребен потребител. Това количество се потребява главно от промишлените предприятия. В САЩ започва шистовият бум, излиза некъв мазен посланник изплясква 5 лобистки простотии в корпоративен стил и о чудо, край почваме проучвания, вадят се фантастични прогнози за 300 годишни залежи (минимум). Обещават ни някаква ''обетована'' енергийна независимост базирана на изчерпаеми полезни изкоаеми. Подписват се договори за концесии срещу некви смешни стотинки, при това всичко някъде на някакви скрити срещи, далеч от цялото общество, от хората, от нас, които всъщност сме избрали тия продажници.
Не целя тотално оплюване и отричане на добива на нефт и газ. Но не и по начина по който точно в момента искат да ни го натресат.
Да не говорим, че сметките за отопление за което се употребява огромно количество газ могат да бъдат намалени чрез качествено саниране на сградите, инсталации на соларни панели на покривите, системи за гореща вода пак получена чрез соларни инсталации и др., като не забравяме собствената ни отговорност и култура на потребление.
Ето един интересен линк за соларните инсталации и вятърните перки, вероятно много са го виждали или просто не вярват на това което пише там, но въпреки всичко е любопитно да се погледне, просто за информация. Без ''конспиративни, манипулиращи и др.'' цели.
http://otosolar.com/article/kolko-plosht-za-instalacii-e-neobhodima-za-da-se-osiguri-energiia-za-celiia-sviat.html
Не целя тотално оплюване и отричане на добива на нефт и газ. Но не и по начина по който точно в момента искат да ни го натресат.
Да не говорим, че сметките за отопление за което се употребява огромно количество газ могат да бъдат намалени чрез качествено саниране на сградите, инсталации на соларни панели на покривите, системи за гореща вода пак получена чрез соларни инсталации и др., като не забравяме собствената ни отговорност и култура на потребление.
Ето един интересен линк за соларните инсталации и вятърните перки, вероятно много са го виждали или просто не вярват на това което пише там, но въпреки всичко е любопитно да се погледне, просто за информация. Без ''конспиративни, манипулиращи и др.'' цели.
http://otosolar.com/article/kolko-plosht-za-instalacii-e-neobhodima-za-da-se-osiguri-energiia-za-celiia-sviat.html

- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Има такъв закон и то не само един.Прозрачен и ясен е .Просто който го интересува това го знае и ползва.По време на проучването и добива държавата оказва постоянен надзор върху дейностите .Законово не мисля че има нещо неясно.Еми естествено че не е само проучване.Кой е тоя дето ще направи просто едно проучване за собствено удоволствие.А данните от проучванията стават собственост на държавата след изтичане на концесията.Не авансово .ivan1590 написа:Добре де щом е толкова важно, защо трябва да се сключват някакви мъгливи договори за проучване?
-за участниците
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
Малко новини от Полша или ново подтвърждение на ''шистовия балон'', за който бях дал линк в началото на темата:
Полша
Полша

Полша
Полша
‘Technological Problem’

- Georgieff
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е91 325i N53
- Това на Сондьора ли му го обясняваш? Май ставаш леко смешен.integral написа:Ти обаче така и не разбра, че технологията по която се правят проучваният и добива е една и съща.
integral написа:...единственият водоизточник на цяла Добруджа ще бъде уничтожен
Пак прекали с хиперболите. Имаш ли идея колко вода има там и какво количество вредни вещества са нужни, за да бъде "уничтожен" (правописът на автора запазен)?
Както вече стана ясно, водоносният слой е общ между България и Румъния, а Румънците не се чува да са спрели проучванията. Тоест хем те ще имат информация какво има на тяхна територия, хем рискът е и за нас. Аз не мисля, че това е в интерес на България.
Също се разбра, че хидроразрив се е ползвал и досега в България - в министерството със сигурност имат информация за щетите. Дайте да ги видим колко и какви са. Пък тогава нека всеки да си прецени.
И не на последно място, при проучванията технологията може и да е същата, но използваните материали са значително по-малко, което съответно и намалява риска значително. Тук ще се отклоня малко и ще ти задам един въпрос - ти на самолет возиш ли се? Понеже и при самолетите е така - "един фал и целият самолет пада". Което, ако ти си вътре, си е 100% загуба. За хората на земята процентите обаче са други и броят пътници всяка година расте.
За зелената енергия си прав - аз също съм за и съм готов да плащам по-скъп ток. Но имаме два съществени проблема тук. Единият е откъде да дойдат инвестициите, за да се премине към зелена енергия, другият - дали всички останали хора са готови да плащат по-скъпия ток. На втория въпрос нашият любим ББ даде отговор по неговия си начин - без да го обсъди с когото и да е, само да не поскъпне токът, понеже неговият рейтинг е въпросът с най-висок приоритет в държавата (както беше и при един друг палячо, в друга държава, но да не се отклоняваме).
Touring & windsurf club
- Feanor
- ентусиаст
-
- Кара: E39 535i '01
- Мечтае да кара: Mки, Ферарита и други глупости :)
integral написа:Както всички знаем обаче, възобновимите източници на енергия - вода, геотермална енергия, вятър, слънце има по цял свят във всяка една държава, в различни количества, но ги имат всички. Ние специално имаме от всичко - вода, горещи водни източници, вятър, слънце. Природата ние е благословила в буквалният смисъл. Естествено, че въпросните ''шефове'' ще са против това да сме наистина независими и да добиваме чиста енергия, вместо това ни репресират/купуват както могат за да дупчим земята си, морския шелф, с техни технологии, техника, фирми и т.нт.
Уф... я да те питам какво зелено има в тези източници?
Вода? Мда, ВЕЦ-овете са страшно зелени, няма що - правиш един язовир (като по този начин разрушаваш брутално местната екосистема) и вадиш доста мизерна мощност от него. Подсказка: еколозите ги мразят страстно.
Геотермална енергия? Мда, може би... ама леко бъркаш - поне засега не е приложима навсякъде. А и ефективността им е доста ниска - няма как да задоволиш потреблението, нито дори сериозна част от него.
Вятър... да не започвам... скъпа, нередовна, също недолюбвана от еколозите заради потенциалните вредни ефекти върху птиците и нискочестотното замърсяване.
Слънце? Всяка слънчева централа с адекватна мощност би изисквала квадратни километри заета площ (чети - унищожени екосистеми). И би вадила на порядък по-малко енергия от АЕЦ.
Изобщо, като сметнеш отношението получена енергия към нанесена вреда на природата, единствените масови наистина "зелени" централи в момента са ядрените. Всичко останало са разни енергийни лобита.
"Nothing gives one person so much advantage over another as to remain always cool and unruffled under all circumstances"