28 160 сонди за шистов газ правят от България пустиня

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: 28 160 сонди за шистов газ правят от България пустиня

Мнение от integral » 25 Яну 2012, 16:46

Georgieff написа:Само искам да отбележа малка разлика, без да се застъпвам за конкретна компания.

От досега изнесеното по случая с шистовия газ и промените в закона горите, стана ясно следното:
1. Проучванията за наличие на нефт и газ се извършват от "Шеврон" - добра или лоша, международна компания със съответния имидж и възможности.
2. Концесионерите на лифтове в зимните курорти с изключение на "Пампорово" (виж бивол.бг) са офшорни компании, неясно как точно свързани с Цеко Минев и носещи отговорност равна на нула. От друга страна обаче по отношение на усвояване на печалбите имат възможност да правят каквото си искат, включително и да завземат територии в НП Пирин (доказано от геодези).

В същото време обаче общественото недоволство е несравнимо по-малко.
Направете си сами изводите.

Много хубави снимки от Нигерия си пуснал за поздрав, но случайно си пропуснал факта, че в Нигерия управляват по-корумпирани и невежи дори от нашите политици. Друг съществен факт, който си пропуснал е, че там не се добива шистов газ, а нефт. А и като си такъв майстор на снимките в интернет, дай такива от Полша (където се добива шистов газ), от Саудитска арабия (нефт), Ирак (нефт).
С подобни манипулации няма да стигнеш далеч.
А позицията ми за проучването за шистов газ не е посредствена и се основава на аргументи, а не на вестникарски изрезки.
Реакцията ти към моята позиция показва доколко ти е близък стария комунистически лозунг „Който не е с нас е против нас”. Ако поне малко си запознат с българската история, ще видиш, че подобни лозунги, както и самите комунисти не са донесли нищо добро на страната ни. Сондьора с право те поздрави.
А, и като си толкова способен по провокативните заглавия, вземи пусни една тема «28 000 лифта правят от Българските планини пустиня»

Казваш офшорки застрояват горите? Поинтересувал ли си се относно шистовите офшорки с регистриран капитал 30 000 лева?
Цялата държава е разпродадена на офшорки.
Много хубави снимки от Нигерия си пуснал за поздрав, но случайно си пропуснал факта, че в Нигерия управляват по-корумпирани и невежи дори от нашите политици.
- сериозно? Бих казал, че там управляват други националности от край време, няма да се впускам в подробности кои са най - големите робовладелчески държави.
Отлично знам, че там се добива нефт, със снимките визирах творенията на Шеврон.
А и като си такъв майстор на снимките в интернет, дай такива от Полша (където се добива шистов газ), от Саудитска арабия (нефт), Ирак (нефт).
- За това което става в Полша съм дал линкове към клипчета за какво става дума. Сравнението на пустинни държави като Саудитска арабия, Ирак, Иран и др., са абсурдни в сравнение с България. Няма да се повтарям защо.

А позицията ми за проучването за шистов газ не е посредствена и се основава на аргументи, а не на вестникарски изрезки.
Реакцията ти към моята позиция показва доколко ти е близък стария комунистически лозунг „Който не е с нас е против нас”.

Къде са тия аргументи? И ти ли си експерт в тая област?
Относно лозунга - когато става дума за природа, чиста околна среда, здраве и т.нт., - да това е моя принцип. В това отношение компромиси са невъзможни. Ако искаш да докажеш обратното иди поживей годинка до някой сондаж, после ще коментираме.

US експерти: Технологията фракинг за шистов газ не е подходяща за други части на света
Добивите на шистов газ през втората година намаляват с 37%, а през третата - с 50%
- много интересно http://www.klassa.bg/news/Read/article/193346_US+%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B8:+%D0%A2%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D1%84%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D0%BD%D0%B3+%D0%B7%D0%B0+%D1%88%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2+%D0%B3%D0%B0%D0%B7+%D0%BD%D0%B5+%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D1%85%D0%BE%D0%B4%D1%8F%D1%89%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B8+%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0

Шистовият газ – какво ново (доклад)
- Татко, това е новият ми приятел. Той е влогър, трейдър, маркетинг гуру и инфлуенсър...
- Абе дъще, абе дали няма как да се съберете пак с онзи циганин? :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E34 520i, E30 318

Мнение от ivan1590 » 25 Яну 2012, 17:35

Да така става тая работа-те руснаците са най -големите балъци :lol:
Ще се изпружи представителя на мега силата България Трайчо и ще заяви, че ако не му свалят цената почва да копа
Руснаците ще се уплашат и ще му подарят газа без пари.
Друг сценарий -въпреки , че сме мега фактор в потреблението на газ, руснаците отсвирват Трайчо и той да им покаже , колко е сериозен започва верно да копа и да вади газ.Какво , как , колко и за какви пари няма смисъл да се пита, важното е да съборим монопола
И въобще привържениците на идеята да копат, защо не кажат, какво очакват да намерят, с колко ще свали цената на газа и пр. цифрички.
Пак ще се правим на тарикати, пари за проучване нямаме, технология нямаме, пари и технология за добив нямаме, ама те американците нали са по прости от нас ще ни направят всичко без пари и ние ще сме капитани

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е91 325i N53

Мнение от Georgieff » 25 Яну 2012, 17:52

ivan1590 написа:Да така става тая работа-те руснаците са най -големите балъци :lol:
Ще се изпружи представителя на мега силата България Трайчо и ще заяви, че ако не му свалят цената почва да копа
Руснаците ще се уплашат и ще му подарят газа без пари.
Друг сценарий -въпреки , че сме мега фактор в потреблението на газ, руснаците отсвирват Трайчо и той да им покаже , колко е сериозен започва верно да копа и да вади газ.Какво , как , колко и за какви пари няма смисъл да се пита, важното е да съборим монопола
И въобще привържениците на идеята да копат, защо не кажат, какво очакват да намерят, с колко ще свали цената на газа и пр. цифрички.
Пак ще се правим на тарикати, пари за проучване нямаме, технология нямаме, пари и технология за добив нямаме, ама те американците нали са по прости от нас ще ни направят всичко без пари и ние ще сме капитани

Поредният всезнайко, с нагласата "Аз не знам как требе да е, ама знам дека така не е".
Ми как да ти кажат какво очакват да намерят, като им забраниха да копат? Или и за това имаш предложение как да стане?
А пари като нямаме, хората пари си имат - проучват ако им разрешиш, добиват ако им разрешиш, при условия, които ти налагаш като държава. Затова си има държава - да осъществява контрол.
Ама ние вече нито на държавата, нито на учените си, нито на външни фирми вярваме. Безспорен принос за това имат и нашите "политици", но това е друга тема.
Touring & windsurf club

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от ivan1590 » 25 Яну 2012, 18:05

Не е нужно да си всезнайко да копаш, за да проучваш и да добиваш газ в България -достатъчно е да си прост.
Аз предпочитам да внасяме газа, а не храната и водата.
Това си е мое мнение и не ангажирам никой с него.
След като живея в тази държава имам право на мнение, нали?

Аватар
Кара: Кенеф от Инголщат

Мнение от ms » 25 Яну 2012, 18:14

ivan1590 написа:Да така става тая работа-те руснаците са най -големите балъци :lol:
...

все повече се мъчите да ме убеждавате, че аз съм от умните в тоя форум...
Приемаме, че се направят проучвания и се окажат верни прогнозите за сериозни залежи... Да ти го обясня като за олигофрен за да схванеш какво трябва да последва в идеалният случай...
1: Шеврон (или който там прави проучвания) прави сметките и казва за колко ще може да ни продава тоя газ...
2: Цената на руснаците е ясна- да кажем 500$,че не ми се търси... боравим нататък с примерни цифри...
3: АКО Шеврон ни изкарат оферта за цена от 250-300$ става весело, ей ти варианти:
3.1: заебаваме руснаците, почваме добив и си пазарим газ на 300$
3.2: руснака сваля цената на 350$ и ние НЕ почваме добив... Аз съм навит на тоя вариант- цената надолу и без риск от замърсяване.
3.3: и руснака сваля цената, и ние почваме да добиваме...
4: на фона на другите държави ние сме дребен потребител и си мислите, че газпром не се вълнуват от нас... Ще ви се- говорим за стотици милиони $ на година, не става дума за 50 бона...
5: Ние и румънците сме в началото на тръбите- целия газ за ЕС минава през нас и ни се плащат транзитни такси...
6: Де факто ние плащаме на руснаците, но и те плащат на нас...
7: те определено нямат интерес да понижим потреблението...
8: в бонус ако имаме добив на газ можем и да изнасяме (не ние реално, а Шеврон) за съседни държави...
9: Ако цената е изгодна руснаците губят и от там...
10: Румънците май също ще проучват в тяхната част на Добруджа...
11: Голям кеф за руснаците- още една държава през която минава тръбата за ЕС ще има собствен източник...
12: пак бонус- и румънците могат да изнасят...
13: Реално руснаците силно се вълнуват тук да НЕ се открие газ... това, че ние няма да купим от тях им е най-малкият проблем...

Всичко хубаво, но тук такива идеални случаи всичко да се направи както трябва знаем, че не се случват... Реално ще се получи частично намаление на цената на руския газ, Шеврон (или който и да е) ще ни продава на близки цени с руснаците и ние пак го духаме... Сега руснаците са монополисти, после ще си уредят едно картелно споразумение и всичко си остава почти същото...
Изображение
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 25 Яну 2012, 18:57

Чета тая тема от преди да ги разкарат тия Шеврон и ума не ми го побира как може да има такива наивници да им се връзват.А може и да не са наивници тия дето им харесва шистовия газ ????
За тия дето не са разбрали още колкото и газ да се изкара той няма повтарям няма да намали по никакъв начин цената на газа в България още по малко тази на вносния от Русия.Простата и болезнена истина е че няма нито една разумна причина Шеврон да продава газта на по ниска цена на България. Концесионера дължи такси на държавата по концесията и просто тия такси ще бъдат платени с газ най вероятно.Всичко което изкара той може да изнася и продава където му е кеф и за колкото му е кеф а може и въобще да не добива въпреки че има газ.В българия има много чужди фирми които копаят и ровят полезни изкопаеми и да сте чули да е по ниска цената на нещо което се добива тука ?
Сами преценете заслужава ли си за огризките които ще ни подхвърля шеврон .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

Аватар

Мнение от ms » 25 Яну 2012, 19:10

Явно не си виждал по-сложен договор от този за кабелната или за телефон... В един договор може да се запише всичко, ама ВСИЧКО... ако примерно условието за даване на концесия е ние да купуваме "1млрд. м3 газ на година на цена себестойност + 5%, но не по-висока от 220$ за период от минимум 30г." който иска да добива ще си прави сметките дали му е изгодно да добива газ при тея условия или не... като не е изгодно няма да добива нищо...
Друг въпрос е как се случват нещата тук, а те ще се случат точно както си ги написал за съжаление...
Изображение
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E36 M52b20 Touring

Мнение от Сондьора » 25 Яну 2012, 19:34

А що забравяте овергаз(газпром), той надува цената почти двойно...демек може руснака да ти казва, че продава на булгаргаз на 350$, после овергаз купува от булгаргаз на 400$ (понеже газопровода е наш и няма как иначе) и овергаз продава на 650$ на потребителите....

ivan1590 написа:.......

Как да ти каже някой с колко ще падне, като изобщо няма информация за това, какви количества могат да се извлекат...

Като добавка към спекулата, руснаците много добре знаят колко сондажа имаме в северна българия та:
Второто пак не си прав...тук не е само Шеврон..за тва питах другаря, що не коментират другото проучване в етрополско...и защо никой не знае, или поне е подминал новините.....

Технологията е същата, както при нормалното сондиране, няма нищо по различно освен фракинга, т.е. пари за добив имаме, но е безмислено да се влага в проучване за шистов газ - вместо да ги вложиш за доразработване на старите находища....Безмислено е по простата причина, че нямаме такъв ресурс за нещо което не е сигурно....
Ако се докажат количества извлекаем газ...може да се реагира веднага и точно за 1-2г да се добива от българска фирма..Газа от аргилити не е само в добруджа а в цяла северна българия, пластовете аргилити са много големи 1500-2500м..

И защо трябва да проучваме ние, като може друг да си вложи парите, щото това влагане е много рисково и тъй като има 15-25% успеваемост при проучване, не си заслужава ние да влагаме...Обаче да речем, че има успеваемост,колегата по-горе е прав, държавата може да си играе с тях и да не им регистрира/приеме търговско откритие...от там те нямат право на добив.

Но тва са само теории вече....

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 25 Яну 2012, 20:11

ms написа:Явно не си виждал по-сложен договор от този за кабелната или за телефон... В един договор може да се запише всичко, ама ВСИЧКО... ако примерно условието за даване на концесия е ние да купуваме "1млрд. м3 газ на година на цена себестойност + 5%, но не по-висока от 220$ за период от минимум 30г." който иска да добива ще си прави сметките дали му е изгодно да добива газ при тея условия или не... като не е изгодно няма да добива нищо...
Друг въпрос е как се случват нещата тук, а те ще се случат точно както си ги написал за съжаление...
Колега то хубаво договор ама няма закон с който да се задължава концесионера в случая шеврон да продава на държавата квото и било. Концесионера дължи единствено такса по концесията която е определена с нормативен акт на министерски съвет и дънък върху печалбата върху продадената продукция след приспадане на разходите.В случая проучването е разход.Всичко друго около концесиония договор е свободно съчинение и догадки точно като по оня договор дето Димитров и Овчаров ходиха да подписват с газпром.
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.

Аватар

Мнение от ms » 25 Яну 2012, 20:37

Jordana написа:....

Смесваш понятията- договор и закон са отделни неща... Отделно държавата както се каза трябва да признае откритието- не го ли направи просто няма добив...
Тоест по закон концесионера плаща такса и данъци и толкова, но де факто без грижи може да го изгърбиш да подпише изгоден за теб договор и да си гарантираш директни ползи ;) Реално бъдещия концесионер има два варианта- или подписва това което се иска "доброволно" и печели все нещо, или нищо не печели и си отива... Ще кажете "На кой му пука за няк'ви залежи в БГ" и ще сгрешите- компании като Шеврон (за пореден път ще кажа- те или други не е важно) може да не се вълнуват от печалби с размер 100-200 000$, но в случая говорим за милиони печалби... дори не за милиони, а за страшно много милиони ;)
Изображение
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от ivan1590 » 25 Яну 2012, 20:38

Именно за това става на въпрос:
-не вярвам , че при подписването на договора политиците ще защитят националния интерес
-не вярвам, че е икономически изгодно
-не вярвам, че е екологично

-вярвам, че протестите са режисирани и се преекспонира проблема, но съвпадат с моето мнение по темата и съм твърдо против проучване и добив.
Нека изчакаме да видим, какво ще стане в другите държави и тогава да действаме-все пак говорим за сравнително нова технология с неясни рискове и ползи.
Не мисля , че забавянето , ще повлияе по някакъв начин на икономиката ни, доколкото съществува такава

Аватар

Мнение от ms » 25 Яну 2012, 20:48

ivan1590 написа:Именно за това става на въпрос:
-не вярвам , че при подписването на договора политиците ще защитят националния интерес
е това е огромният проблем :banghead:

-не вярвам, че е икономически изгодно
вярваш или не е без значение в момента- това се установява след проучване, а не с приказки

-не вярвам, че е екологично
На мен ми мирише на прекаляване с черните краски- грешки винаги и навсякъде могат да станат... Интересно ми е що никой не дава подробна и конкретна информация за технологията и рисковете- само общи приказки чувам.

-вярвам, че протестите са режисирани и се преекспонира проблема, но съвпадат с моето мнение по темата и съм твърдо против проучване и добив.
Почти 1:1 с моето мнение- аз съм против сондажи СЕГА само защото нищо не знам за технологията и риска... Като разбера може и да съм ЗА, може и да съм ПРОТИВ, не се знае нищо.

Нека изчакаме да видим, какво ще стане в другите държави и тогава да действаме-все пак говорим за сравнително нова технология с неясни рискове и ползи.
Ние докато чакаме комшиите май ще почнат сондажи и ще разберем има или няма газ... Ама и там ще се дупчи през същия валанж, молете се да няма фал при тях.

Не мисля , че забавянето , ще повлияе по някакъв начин на икономиката ни, доколкото съществува такава
Няма да повлияе- то на умряла икономика няма как едно забавяне да повлияе...
Изображение
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 25 Яну 2012, 20:52

Дори и да има газ какво пречи да се добива по най безопасния начин и с най голяма полза за страната ? големите в тоя бизнес не барат собствените си залежи щото знаят че много скоро това ще е поскъпо от златото. Русия първо изцеди залежите на Украйна. Сащ добиват само с квота в собствената си страна и са с запечатани кладенци.В нашия случай интереса на България не е защитен и точно това подразни и разбуни духовете.Нека го направят прозрачно да се вижда кой какво прибира и да е ясно че не се ощетява държавата и природата на България и тогава могат да помолят пак.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

28 160 сонди за шистов газ правят от България пустиня

Мнение от steeN » 25 Яну 2012, 20:54

точно сега нищо не може да видим, защото трябваше да ги оставим да направят проучване първо и тогава да се мисли дали да разрешим добив... сега просто изгонихме една голяма компания и на нейно място ще дойдат още по-големи некадърници или някакви подставени фигури.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 25 Яну 2012, 20:59

Ще дойдат ако искаме.България е в позицията да иска .А тия от шеврон са които трябва да тропат на вратата да ги пуснат.Освен това те не са изгонени Тексако са тука отдавна и са част от шеврон

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата