28 160 сонди за шистов газ правят от България пустиня
Модератор: Общи модератори
Re: 28 160 сонди за шистов газ правят от България пустиня
Чесапийк, основният играч на терена на шистовия газ в САЩ, разпродава поделенията си за шистов газ, а изпълнителният им директор заявява „точно сега икономическата ситуация просто те принуждава да тръгнеш за нефт, а не за газ.”(9). Същевременно, в пресата (Ню Йорк Таймс) „изтичат” е-мейли на служители в Министерството на енергетиката на САЩ относно преувеличени запаси на шистов газ и много вероятни фалити на фирми за добива му (11). Един от е-мейлите потвърждава наблюдението на Берман, че компаниите представят пред обществеността само резултатите от най-добрите газови кладенци, създавайки впечатлението, че всички кладенци са толкова добри. Друг е-мейл съобщава, че науката и пиара на компаниите са тръгнали в противоположни посоки, а ръководството на министерството се е повело по пиара.
Лично мое мнение е, че всичко е най - вече плод на безогледни манипулации и корпоративни интереси. Нещата винаги се представят за розови и перфектни на хартия - пак с цел подбиване на цените на конкуренцията, манипулации на пазара с собствена полза и т.нт. Честно казано спора ни точно по тази тема няма да е много обективен тъй като до нас достига дори не вторична, а третична, информация, често изкривена от разни анализатори PR агенции и др. Единственото нещо в което съм убеден е, че ние в момента просто трябва да бъдем превърнати в опитно поле и да си играем на ''тука има - тука нема''. Всички последствия естествено ще бъдат платени от нас и от поколенията след нас. Както се е изказал уорлик в горното интервю -
- или перефразирано на английски -Chevron „прави много разработки и се случват и грешки"
- Код: Избери целия код
''shit happens''
- Татко, това е новият ми приятел. Той е влогър, трейдър, маркетинг гуру и инфлуенсър...
- Абе дъще, абе дали няма как да се съберете пак с онзи циганин?

- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
steen,кое те кара да мислиш.че това,което работи в САЩ и им носи ползи,ще работи и в България??
май от прекалено дълго време не живееш тук..
май от прекалено дълго време не живееш тук..
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- Georgieff
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е91 325i N53
Защо всички мълчаха когато хората бяха по улиците? Как така това изведнъж стана топ - новина?
Не отговори на въпроса ми - Ти беше ли на протестите на 14.01.2012 в София - против новия ''закон'' за горите? Ще присътстваш ли на следващия? За пореден път казваш, че закона не става за нищо и всъщност не е закон защитаващ националните ни интереси с което съм съгласен. Протестиращите срещу него били 1/10 от предишните, ти допринесе ли с нещо за да са повече или просто и ти като повечето се надяват и чакат някой друг да протестира вместо тебе и твърдо да заяви, че не е съгласен с поредната помия?
Моята позиция по промените в закона за горите мисля че съм я изразил достатъчно ясно.
На протест в София няма как да присъствам по същата причина, поради която и ти не си присъствал.
Приносът на даден човек към едно събитие не се изчерпва само с присъствие на протести, въпреки че за повечето хора в България важи единствено принципа - който не е с нас, значи е против нас - на хора като теб този принцип им е адски удобен. За съжаление няма как да се съглася.
Това обаче по никакъв начин не променя мнението ми, че цялата история с газа се употреби по елементарен начин от "политиците" ни против националния интерес на страната. И ако си мислиш, че мораториума е голямо ваше постижение, ще ти кажа, че постижението е най-вече в полза на единствения доставчик на енергия за България, с любезното съдействие на популистката партия ГЕРБ начело с "интелигента" ББ.
Затова и написах, че искам да видя доколко протестите срещу закона за горите ще постигнат нещо. Понеже в този случай ГЕРБ нямат интерес промените да не минат. Спонсорите им ще са адски недоволни.
Touring & windsurf club
- ivan1590
- младши ентусиаст
-
- Кара: E34 520i, E30 318
То в България всичко си е режисирано -спор няма по този въпрос.
Въпроса е личното мнение на всеки един и решенията по въпроси от национално значение да съвпадат с мненията на мнозинството.
Добри или лоши , правилни или не -няма никакво значение, щом хората го искат -така трябва да е.
Това е демокрация-народа решава.
Ако народа е прост -кофти решения-кофти държава
Другия вариант -диктатура-един решава от името на всички .
В България е диктатура на една група от хора, която поради простотията на голяма част от народа успяват да пробутат решенията си като демократични прояви и после "еми вие си го избрахте"-да ама цялата работа е малко като с телефонните измами
Въпроса е личното мнение на всеки един и решенията по въпроси от национално значение да съвпадат с мненията на мнозинството.
Добри или лоши , правилни или не -няма никакво значение, щом хората го искат -така трябва да е.
Това е демокрация-народа решава.
Ако народа е прост -кофти решения-кофти държава
Другия вариант -диктатура-един решава от името на всички .
В България е диктатура на една група от хора, която поради простотията на голяма част от народа успяват да пробутат решенията си като демократични прояви и после "еми вие си го избрахте"-да ама цялата работа е малко като с телефонните измами
за повечето хора в България важи единствено принципа - който не е с нас, значи е против нас - на хора като теб този принцип им е адски удобен. За съжаление няма как да се съглася.
Срещу една откровенна изродия като използването на хидрофракинг в Добруджа няма как хем да си За и хем да Не си. За горите е същото. Явно на теб ти е удобна посредствената позиция в случая с шистовия газ.
Това обаче по никакъв начин не променя мнението ми, че цялата история с газа се употреби по елементарен начин от "политиците" ни против националния интерес на страната. И ако си мислиш, че мораториума е голямо ваше постижение, ще ти кажа, че постижението е най-вече в полза на единствения доставчик на енергия за България, с любезното съдействие на популистката партия ГЕРБ начело с "интелигента" ББ.
Затова и написах, че искам да видя доколко протестите срещу закона за горите ще постигнат нещо. Понеже в този случай ГЕРБ нямат интерес промените да не минат. Спонсорите им ще са адски недоволни.
Къде прочете, че се хваля, че мораториума е голямо постижение? Точно така не е голямо постижение. В случай, че румънците позволят на Шеврон да дупчи, всичко напрактика се обезсмисля. ''Единствения'' доставчик на енергия за България не е само този който ти визираш и цената на газа която ние плащаме не се определя в крайна сметка само от него, прочети статията която съм дал в по предния си отговор и сам ще се убедиш. Отдавна можехме да имаме и друг алтернативен внос на природен газ, но това е друга тема. Да не говорим, че по незнайни причини също се крие факта, че от органичните отпадъци получени само от земеделието са достатъчни за производството на количества газ, които реално могат да задоволят около 85% от нуждите на страната.
- Татко, това е новият ми приятел. Той е влогър, трейдър, маркетинг гуру и инфлуенсър...

- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
Стига с тая добруджа...и не е манипулация ли...що не казвате нищо за Етрополско
, щото ше ви е слаба манипулацията или щото не ви е в интересите...за болшиснтвото дето изобщо не им е работа тва сте герои, ама сте си смешници....И тия в парламента все същите, уж герб мерб, а в решението ясно се вижда овчаров
, смешковци...
ПоЗдрав:

ПоЗдрав:
- ivan1590
- младши ентусиаст
-
- Кара: E34 520i, E30 318
Аз не съм комунист , нямам нерви да чета статии от" специалисти" и не искам да убеждавам никой .
Не разбирам само защо трябва да добиваме шистов газ-дори и да е абсолютно безвредно, макар че на всеки нормален човек му е ясно, че безвредна индустрия и добив няма.
Овчаров си има едни интереси, Уорлик други, но какво ще спечеля аз и тези като мене от цялата работа:
-газта ще стане ли по -евтина и с колко
-тока ще поевтинее ли и с колко
и все в тоя ред на мисли
Нали я ядохме тая баница през комунизма за добив на метали и тежка промишленост и какво стана -всеки може сам да види на място.
Що всеки иска в къщи да му е чистичко, да е подредено, да има нещо натурално на масата, въздуха да е свеж, а пък като стане въпрос дай да сечем дървета, да добиваме газ, злато и пр.
Изобщо не ме интересува какви залежи има, ако много го закъсаме за газ и е въпрос на оцеляване -тогава ще търсим крайни варианти
Защо смятате , че си заслужава да се добива газ към момента и заслужава ли си парите , които ще спестим евентуално?
Ако нямаме намерение да добиваме, защо ще правим проучвания и кой ще плаща за тях или това е начин да се намърда някой и да ни постави пред свършен факт.
Цялата работа за мен е абсолютна идиотия и не би довела до нищо добро .
Хайде Уорлик да ни уреди от техния газ на цената на руския , щом им е толкова изгодно да го добиват и няма да купуваме от руснаците.
а тоя тупан да ни казва какво да правим ми идва в малко по-вече
Не разбирам само защо трябва да добиваме шистов газ-дори и да е абсолютно безвредно, макар че на всеки нормален човек му е ясно, че безвредна индустрия и добив няма.
Овчаров си има едни интереси, Уорлик други, но какво ще спечеля аз и тези като мене от цялата работа:
-газта ще стане ли по -евтина и с колко
-тока ще поевтинее ли и с колко
и все в тоя ред на мисли
Нали я ядохме тая баница през комунизма за добив на метали и тежка промишленост и какво стана -всеки може сам да види на място.
Що всеки иска в къщи да му е чистичко, да е подредено, да има нещо натурално на масата, въздуха да е свеж, а пък като стане въпрос дай да сечем дървета, да добиваме газ, злато и пр.
Изобщо не ме интересува какви залежи има, ако много го закъсаме за газ и е въпрос на оцеляване -тогава ще търсим крайни варианти
Защо смятате , че си заслужава да се добива газ към момента и заслужава ли си парите , които ще спестим евентуално?
Ако нямаме намерение да добиваме, защо ще правим проучвания и кой ще плаща за тях или това е начин да се намърда някой и да ни постави пред свършен факт.
Цялата работа за мен е абсолютна идиотия и не би довела до нищо добро .
Хайде Уорлик да ни уреди от техния газ на цената на руския , щом им е толкова изгодно да го добиват и няма да купуваме от руснаците.
а тоя тупан да ни казва какво да правим ми идва в малко по-вече
- Сондьора
- ентусиаст
-
Искаш нещо свежичко на масата ли.... що не ти кажат, че хляба ти е от фураж, а качественото жито се изнася...Същото тва жито от добруджа...
И как някой да ти каже колко ще ти е парчето от баницата, като баница няма
И как някой да ти каже колко ще ти е парчето от баницата, като баница няма

На поздрава с поздрав:

Както вече писах - Овчаров, Б.Б. и всички други без значение от принадлежноста им са за затвора, но ти явно освен, че си фен на Шеврон и Сие, си и фен на лозунга: ''Едно си баба знае, едно си баба бае''

Както вече писах - Овчаров, Б.Б. и всички други без значение от принадлежноста им са за затвора, но ти явно освен, че си фен на Шеврон и Сие, си и фен на лозунга: ''Едно си баба знае, едно си баба бае''

- Сондьора
- ентусиаст
-

Я, тука сигура, че незнаеш кое е сондажа

А тия снимки за нигерия..изобщо не са манипулация нали

Сондирането е като секса, просто тряя се ползват презервативи, като проучваш обекта...после се преценяват рисковете и ползите.

- Georgieff
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е91 325i N53
Само искам да отбележа малка разлика, без да се застъпвам за конкретна компания.
От досега изнесеното по случая с шистовия газ и промените в закона горите, стана ясно следното:
1. Проучванията за наличие на нефт и газ се извършват от "Шеврон" - добра или лоша, международна компания със съответния имидж и възможности.
2. Концесионерите на лифтове в зимните курорти с изключение на "Пампорово" (виж бивол.бг) са офшорни компании, неясно как точно свързани с Цеко Минев и носещи отговорност равна на нула. От друга страна обаче по отношение на усвояване на печалбите имат възможност да правят каквото си искат, включително и да завземат територии в НП Пирин (доказано от геодези).
В същото време обаче общественото недоволство е несравнимо по-малко.
Направете си сами изводите.
Много хубави снимки от Нигерия си пуснал за поздрав, но случайно си пропуснал факта, че в Нигерия управляват по-корумпирани и невежи дори от нашите политици. Друг съществен факт, който си пропуснал е, че там не се добива шистов газ, а нефт. А и като си такъв майстор на снимките в интернет, дай такива от Полша (където се добива шистов газ), от Саудитска арабия (нефт), Ирак (нефт).
С подобни манипулации няма да стигнеш далеч.
А позицията ми за проучването за шистов газ не е посредствена и се основава на аргументи, а не на вестникарски изрезки.
Реакцията ти към моята позиция показва доколко ти е близък стария комунистически лозунг „Който не е с нас е против нас”. Ако поне малко си запознат с българската история, ще видиш, че подобни лозунги, както и самите комунисти не са донесли нищо добро на страната ни. Сондьора с право те поздрави.
А, и като си толкова способен по провокативните заглавия, вземи пусни една тема «28 000 лифта правят от Българските планини пустиня»
От досега изнесеното по случая с шистовия газ и промените в закона горите, стана ясно следното:
1. Проучванията за наличие на нефт и газ се извършват от "Шеврон" - добра или лоша, международна компания със съответния имидж и възможности.
2. Концесионерите на лифтове в зимните курорти с изключение на "Пампорово" (виж бивол.бг) са офшорни компании, неясно как точно свързани с Цеко Минев и носещи отговорност равна на нула. От друга страна обаче по отношение на усвояване на печалбите имат възможност да правят каквото си искат, включително и да завземат територии в НП Пирин (доказано от геодези).
В същото време обаче общественото недоволство е несравнимо по-малко.
Направете си сами изводите.
Много хубави снимки от Нигерия си пуснал за поздрав, но случайно си пропуснал факта, че в Нигерия управляват по-корумпирани и невежи дори от нашите политици. Друг съществен факт, който си пропуснал е, че там не се добива шистов газ, а нефт. А и като си такъв майстор на снимките в интернет, дай такива от Полша (където се добива шистов газ), от Саудитска арабия (нефт), Ирак (нефт).
С подобни манипулации няма да стигнеш далеч.
А позицията ми за проучването за шистов газ не е посредствена и се основава на аргументи, а не на вестникарски изрезки.
Реакцията ти към моята позиция показва доколко ти е близък стария комунистически лозунг „Който не е с нас е против нас”. Ако поне малко си запознат с българската история, ще видиш, че подобни лозунги, както и самите комунисти не са донесли нищо добро на страната ни. Сондьора с право те поздрави.
А, и като си толкова способен по провокативните заглавия, вземи пусни една тема «28 000 лифта правят от Българските планини пустиня»
Touring & windsurf club
- Feanor
- ентусиаст
-
- Кара: E39 535i '01
- Мечтае да кара: Mки, Ферарита и други глупости :)
ivan1590 написа:Не разбирам само защо трябва да добиваме шистов газ-дори и да е абсолютно безвредно, макар че на всеки нормален човек му е ясно, че безвредна индустрия и добив няма.
Овчаров си има едни интереси, Уорлик други, но какво ще спечеля аз и тези като мене от цялата работа
Да ти кажа какво ще спечелиш ако няма проучвания: Газпром ще остане практически монополист на пазара, който може да определя доставната цена по свое усмотрение. Честито!

Едни евентуални проучвания, ако докажат наличие на разработваеми количества газ, дори без разрешение за добив биха позволили на държавата да договори по-ниски цени от доставчиците. По очевидни причини.
"Nothing gives one person so much advantage over another as to remain always cool and unruffled under all circumstances"
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Добре де,да предположим че шеврон искат "само" да "проучат" и са склонни да дадат 30 милиона на държавата и поне още няколко милиона за проучване...Бе тея много любознателни,само за проучване,повече от убеден съм че не са филантропи,благотворителна организация или друго,имаща за цел да споделя собствените си блага...Какво следва след проучването-"ии,браво,имате газ-довиждане"...Едва ли...
Друго,поради което не искам никакви чужди фирми да правят експлатация на български ресурси, е че горчивият опит с досегашните фирми дето дерибействат в България не носи нищо добро на българите,това са на първо място лукойл и неговата филантропска политика,бедните,те нямат никаква печалба и поради това не плащат данък печалба...минаваме на енергиините дружества дето хранят оная комисиика за енергииното регулиране и семерджиев(председателя на комисията) се изявява като говорител на горепосочените,а пък този номер дето се върти на всеки 6 месеца-енергиините дружества искат по около 18-20% скок на тока/газа/топлото,ма семерджиев добър,дава им "само" по-5-6 % и то въз основа че "инфлацията"...че нас,българите не ни ли яде тая инфлация
Примери хиляди,и всички са с чужди фирми,разните му там мобилни оператори,ВиК дружества...заеби...И като капак-закона забранява сам да си вадиш газ или нефт ако от собствената ти земя има подобни ресурси,че дори и злато...
За това-никакви чужденци,а съвсем скоро ще повдигна въпроса и с подлагане на министри на детектор на лъжата,чудя се защо нито един репортер не е повдигнап подобен въпрос на "честните" депутати,министри,премиер и президент...
Друго,поради което не искам никакви чужди фирми да правят експлатация на български ресурси, е че горчивият опит с досегашните фирми дето дерибействат в България не носи нищо добро на българите,това са на първо място лукойл и неговата филантропска политика,бедните,те нямат никаква печалба и поради това не плащат данък печалба...минаваме на енергиините дружества дето хранят оная комисиика за енергииното регулиране и семерджиев(председателя на комисията) се изявява като говорител на горепосочените,а пък този номер дето се върти на всеки 6 месеца-енергиините дружества искат по около 18-20% скок на тока/газа/топлото,ма семерджиев добър,дава им "само" по-5-6 % и то въз основа че "инфлацията"...че нас,българите не ни ли яде тая инфлация

Примери хиляди,и всички са с чужди фирми,разните му там мобилни оператори,ВиК дружества...заеби...И като капак-закона забранява сам да си вадиш газ или нефт ако от собствената ти земя има подобни ресурси,че дори и злато...
За това-никакви чужденци,а съвсем скоро ще повдигна въпроса и с подлагане на министри на детектор на лъжата,чудя се защо нито един репортер не е повдигнап подобен въпрос на "честните" депутати,министри,премиер и президент...
- Feanor
- ентусиаст
-
- Кара: E39 535i '01
- Мечтае да кара: Mки, Ферарита и други глупости :)
Е.Димитров написа:Добре де,да предположим че шеврон искат "само" да "проучат" и са склонни да дадат 30 милиона на държавата и поне още няколко милиона за проучване...Бе тея много любознателни,само за проучване,повече от убеден съм че не са филантропи,благотворителна организация или друго,имаща за цел да споделя собствените си блага...Какво следва след проучването-"ии,браво,имате газ-довиждане"...Едва ли...
Естествено, че правят проучването с цел разработване на евентуално находище в последствие. Но така или иначе държавата може да избере дали да подпише или не договора за разработването. Колкото до чужденците - нямаме избор. Не ми е известно да имаме наша компания, която да има ресурсите и знанията за да направи подобни проучвания. Та все ще е чужда.
"Nothing gives one person so much advantage over another as to remain always cool and unruffled under all circumstances"
- ms
-
-
- Кара: Кенеф от Инголщат
Аз дори съм съгласен държавата да плати проучването- просто някой да провери след като ние нямаме техн. възможност... ще струва сериозни суми, но за мен е по-добър вариант така, отколкото да чакаме някой да дойде на добра воля да проучи... Поне ще се знае има или няма залежи и после ще се решава дали ще изнудваме Газпром за ниски цени и няма да сондираме или ще даваме право на някой да разработва находищата... Но при наличие на рентабилни залежи със сигурност ще има понижение на цената на газа- независимо дали ще копаем или не... А по-добър вариант от това да свалиш цената без да правиш нищо няма- винаги е от полза да имаш някой и друг коз настрани