28 160 сонди за шистов газ правят от България пустиня

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: се

Re: 28 160 сонди за шистов газ правят от България пустиня

Мнение от Radinka » 21 Яну 2012, 0:59

never drive faster, than your guardian angel can !

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 21 Яну 2012, 1:40

Сондьора написа:богат, въпроса ти като цяло вече е теоретичен.....
Като се върне на дневен ред, ше зема а ти отговора :mhihi:

:
а когато не е бил теоретичен за какво говорехме?
тоест,какво конкретно защитаваш?
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

Олдскул фен
Аватар
Кара: Строявайки пешеходците по тротоарит
Мечтае да кара: E34 + s62 ]:)

Мнение от justboy » 21 Яну 2012, 1:43

Е... стига бе, това дали е наистина?
Изображение
E34, E38

ентусиаст
Аватар
Кара: E36 M52b20 Touring

Мнение от Сондьора » 21 Яну 2012, 8:13

Bogat-Beden написа:
Сондьора написа:богат, въпроса ти като цяло вече е теоретичен.....
Като се върне на дневен ред, ше зема а ти отговора :mhihi:

:
а когато не е бил теоретичен за какво говорехме?
тоест,какво конкретно защитаваш?

Не беше, докато имаше решение за проуване /не за добив и т.н. глупости/, решение за проучване.......вече няма.
Защитавах проучването.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от integral » 21 Яну 2012, 17:29

Ето интересен материал, малко в американо-лиричен стил, но за сметка на това разказва интересни подробности за ''удоволствието'' да живееш близо до сондажи и басейни с отпадните води от процеса.

http://bgzemia.blog.bg/politika/2012/01/21/.886928
- Татко, това е новият ми приятел. Той е влогър, трейдър, маркетинг гуру и инфлуенсър...
- Абе дъще, абе дали няма как да се съберете пак с онзи циганин? :mhihi:

Потребител
Аватар
Кара: e36 320i coupe
Мечтае да кара: ... по хубави пътища !

Мнение от CAMyPAu » 21 Яну 2012, 18:40

Последни новини около "реномираната" (според н.п. Джеймс Уорлик) компания !!!

http://edition.cnn.com/2012/01/21/world/americas/ecuador-chevron-lawsuit/index.html?hpt=wo_c2

Аватар
Кара: Кенеф от Инголщат

Мнение от ms » 21 Яну 2012, 19:25

integral написа:Ето интересен материал, малко в американо-лиричен стил, но за сметка на това разказва интересни подробности за ''удоволствието'' да живееш близо до сондажи и басейни с отпадните води от процеса.

Не ти ли писна да даваш линкове с неясен автор :?: Било превод на статия от NYT- добре, ама аз линк към оригиналната статия НЕ видях... Значи успешно може да е свободно съчинение- поради което дори и не прочетох повече от 2 реда... Пък и лично аз на преводи не вярвам особено много, обичам да си чета оригиналния текст- достатъчно ми е добър англ. за да си преведа сам 95% от нещата, а за техн. термини има речници... След като съм виждал много преводи които "случайно" пропускат 2-3-5 реда вече гледам да чета в оригинал... Не е болка за изпуснати редове и изрази, ама що ли всеки път се изпускат важните неща ;)

CAMyPAu написа:Последни новини около "реномираната" (според н.п. Джеймс Уорлик) компания !!!

http://edition.cnn.com/2012/01/21/world/americas/ecuador-chevron-lawsuit/index.html?hpt=wo_c2

това се знае, но реално НЯМА петролна компания дето да не е плащала дебели глоби- винаги има риск от грешки и все някъде се случват фалове...
Изображение
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от integral » 22 Яну 2012, 22:13

ms написа:
integral написа:Ето интересен материал, малко в американо-лиричен стил, но за сметка на това разказва интересни подробности за ''удоволствието'' да живееш близо до сондажи и басейни с отпадните води от процеса.

Не ти ли писна да даваш линкове с неясен автор :?: Било превод на статия от NYT- добре, ама аз линк към оригиналната статия НЕ видях... Значи успешно може да е свободно съчинение- поради което дори и не прочетох повече от 2 реда... Пък и лично аз на преводи не вярвам особено много, обичам да си чета оригиналния текст- достатъчно ми е добър англ. за да си преведа сам 95% от нещата, а за техн. термини има речници... След като съм виждал много преводи които "случайно" пропускат 2-3-5 реда вече гледам да чета в оригинал... Не е болка за изпуснати редове и изрази, ама що ли всеки път се изпускат важните неща ;)

CAMyPAu написа:Последни новини около "реномираната" (според н.п. Джеймс Уорлик) компания !!!

това се знае, но реално НЯМА петролна компания дето да не е плащала дебели глоби- винаги има риск от грешки и все някъде се случват фалове...

В един от предните отговори нещо се беше възмутил защо съм бил дал линкове към статии на английски език, спомена, че не ти било необходимо да си тренираш англиския......................тоя път, хахаххаххаха :D пък защо било превод от английкси на български............
Ето още една на английски: http://www.buffalo.edu/news/11885
Ето алтернативата на български: http://www.otizvora.com/2012/01/3676/
Не ти ли писна да даваш линкове с неясен автор :?:
- Мога да кажа същото, ти до момента освен някакъв скалъпен репортаж на БТВ, нищо друго официално, с ясен автор не си дал.
- Татко, това е новият ми приятел. Той е влогър, трейдър, маркетинг гуру и инфлуенсър...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е91 325i N53

Мнение от Georgieff » 23 Яну 2012, 11:25

Jordana написа:Да само че едва ли България ще има право да купи по тия цени и 30% от добива.Тия после да не са луди да го дават на по ниска цена .Че за кво иначе ще го добиват тоя газ ? Да ни уредят нас ли?

Абе яз не знам как требе да е, ама знам дека така не е.
- Неизвестен шоп.

Е затова ще си останем бедни и прости. Не искаме да разберем даже какво имаме под земята.

Очаквам с нетърпение резултата от протеста срещу промените в закона за горите.
Моята прогноза е, че хората ще са 1/10 от този срещу газа и промените ще минат по мед и масло.
За финансовия интерес на определени хора и непосредствените - забележете не "потенциални" или с "известен риск" щети върху българските гори има доста писано по темата - няма нужда да ви давам линкове.
Тогава пак ще коментираме.
Touring & windsurf club

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от integral » 23 Яну 2012, 13:35

Е затова ще си останем бедни и прости. Не искаме да разберем даже какво имаме под земята.

Очаквам с нетърпение резултата от протеста срещу промените в закона за горите.
Моята прогноза е, че хората ще са 1/10 от този срещу газа и промените ще минат по мед и масло.
За финансовия интерес на определени хора и непосредствените - забележете не "потенциални" или с "известен риск" щети върху българските гори има доста писано по темата - няма нужда да ви давам линкове.
Тогава пак ще коментираме.

Чрез шистов газ няма да забогатеем, това е повече от ясно. Особенно когато разпродаваме земята и подземните си богатсва, срещу мизерни и абсурдни проценти от типа 1 - 1,5% независмио дали става дума за злато, нефт, газ или др. България винаги е била известна с качествената си селскостопанска продукция, туризъм и лека промишленост. Най - печеливш е туристическият сектор. Позволим ли проучвания и добив на шистов газ забравяме за понятия като био-земеделие, ще има много негативни последствия за туризма, няма да изброявам. Просто разменяме ''кон за кокошка''. Не мисля, че на който и да е здравомислещ човек ''прогнозите за залежи за 300 години, а дори и за 100 години на шистов газ'' звучат нормално. Всичко е навързано и това отдавна е ясно - прогнози, спекулации на борсите, акции, печалба и т.нт.
Ето по мое мнение тук е добре и лесно обяснено за какво става дума: http://antipropaganda.comxa.com/shistovGaz4.html
името на сайта звучи наистина дразнещо, но ако се абстрахираш от това и се замислиш, може и да видиш някои неща.
Интересен е факта, че след като беше приета забрана, някак си много рязко се подеха масови медийни репортажи за ''ползите'' от шистовия газ, протестите били платени от чуждестранни PR - агенции, Уорлик се скъса да се хили мазно и да прави доброжелателни физиономии, чак от Панорама го интервюираха, Нона пак се изцепи по телевизията, Трайчо....................?
Защо всички мълчаха когато хората бяха по улиците? Как така това изведнъж стана топ - новина?
Не отговори на въпроса ми - Ти беше ли на протестите на 14.01.2012 в София - против новия ''закон'' за горите? Ще присътстваш ли на следващия? За пореден път казваш, че закона не става за нищо и всъщност не е закон защитаващ националните ни интереси с което съм съгласен. Протестиращите срещу него били 1/10 от предишните, ти допринесе ли с нещо за да са повече или просто и ти като повечето се надяват и чакат някой друг да протестира вместо тебе и твърдо да заяви, че не е съгласен с поредната помия?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 23 Яну 2012, 16:43

integral написа:Не мисля, че на който и да е здравомислещ човек ''прогнозите за залежи за 300 години, а дори и за 100 години на шистов газ'' звучат нормално. Всичко е навързано и това отдавна е ясно - прогнози, спекулации на борсите, акции, печалба и т.нт.

няма нищо за мислене. шеврон няма да правят нищо, от което нямат финансов интерес. борсите нямат нищо общо.
в момента цената на природния газ добиван в сащ е повече от на половина по-ефтин от руския газ именно заради
бума на добив на шистов газ.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от integral » 23 Яну 2012, 17:47

steeN написа:
integral написа:Не мисля, че на който и да е здравомислещ човек ''прогнозите за залежи за 300 години, а дори и за 100 години на шистов газ'' звучат нормално. Всичко е навързано и това отдавна е ясно - прогнози, спекулации на борсите, акции, печалба и т.нт.

няма нищо за мислене. шеврон няма да правят нищо, от което нямат финансов интерес. борсите нямат нищо общо.
в момента цената на природния газ добиван в сащ е повече от на половина по-ефтин от руския газ именно заради
бума на добив на шистов газ.

Колега ти прочете ли статията от линка даден в горния ми отговор?

компаниите оповестяват 2 пъти по-висок добив от кладенец отколкото е в действителност (3). На седмата година след пробиването си, само 6% от кладенците дават добив който е рентабилен (4).
При тази ситуация, фирмите добиващи шистов газ разиграват нещо като пирамида – непрекъснато вземат заеми за строеж на нови кладенци, с които се покриват загубите на старите. Все още се спасяват с хеджиране, т.е. с предварителна продажба на газ за години напред по високите цени от 2008 година. Да, добив има, достигнал е около 16% от добива на природен газ в САЩ, но не е икономически ефективен. От началото на 2008 година, компаниите за добив на шистов газ трупат дълг, който не би могъл да се изплати с декларираните от тях разработваеми залежи на шистов газ (2). Същевременно, компаниите завишават обема на неразработените залежи между 5 и 7 пъти (4) за да увеличават стойността си на борсата и съответно да привличат по-лесно капитали. Изследването показва, че фирмите се концентрират в центъра на шистовите пластове на 10-15% от обявената за газоносна площ. Вече се говори за нов икономически балон около шистовия газ (5,6) и практики подобни на тази на „Енрон”.

добива в Европа ще е много по-скъп тъй като шистовите пластове са на около 1.5 пъти по-голяма дълбочина. Оценките на цената на газа която би направила добива рентабилен се колебаят от 340 (14) до 580 долара за 1000 куб.м. (15). Цена близко до която руският газ рядко достига – Фигура 1.

Статията е написана грамотно. Ти си в огромна грешка - игрите на борсите определят нашия живот в огромна степен, да не кажа, че вече почти на 100%. Ако си спомняш по време на огромните пикове на цената на петрола в началото на икономическата криза, дори се беше заговорило да се забрани да се продава петрол на международните стокови борси с цел избягване на манипулациите с цената. Игрите на борсата правени от тези компании са част от тяхното оцеляване, тези компании няма как да съществуват без това.
В един от постовете ми има линк към новините за Полша и по - специално това за ''великите обещания за невероятни залежи'' и реалните факти, които постепенно изплуват.
Всичко е мръсна, политика, корпоративни интереси и спекулации на борсата. В тези сметки както пиша за 13476328579 път - чистотата на природата ни и нашето здраве НЕ ФИГУРИРАТ, в нито един измислен борсов индекс.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E34 520i, E30 318

Мнение от ivan1590 » 23 Яну 2012, 20:21

Дори и някъде по света да се добива шистов газ безопасно ,в България е много по -вероятно да е опасно.
Всички знаем каква е корупцията, как работят комисии, агенции , каква е съдебната система.
Аз лично съм против добива на каквото и да в България.
Добив трябва да има в пустини и необитавани територии-иначе е като да си сложиш кенефа в хола.
Според мен трябва да се забрани и износа на дървесина и да се спре дървената мафия.
Изобщо екологията трябва да е един от най-важните ни приоритети, защото е ясно , че няма как да сме енергийно независими , но поне да не си съсипваме държавата

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от integral » 23 Яну 2012, 20:47

Chevron „прави много разработки и се случват и грешки", коментира американският посланик

Поредното нагло вмешателство

Коментара по статията е излишен.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 24 Яну 2012, 2:24

integral написа:...

статията просто отразява едно мнение.

въпросната чесапийк е увеличила производството на газ с 13% от 2010 до 2011 точно благодарение на "гадния" шистов газ.
ниските цени на природния газ в сащ (най-ниски от 10 години насам) се дължат на свръх предлагането му (не на кризата, борсови игри или нещо друго както се твърди в статията). резервите от природен газ в сащ са с 21% по високи от средното им ниво през последните 5 години. въпреки това потреблението на природен газ в сащ не е спирло да нараства. (http://www.eia.gov/naturalgas/monthly/pdf/ngm_all.pdf). това е и причините компаниите да намалят производството, защото огромното предлагане бута цените под минимума, които е необходим на компаниите за да имат печалба. има и други фактори като топлата зима тази година. по-въпроса с картелното споразумение... за да може да избутат руснаците от пазара американците трябва да предложат по-ниски цени, иначе никой няма да има инициатива да купува от тях. това с търсенето няма да продължи вечно, защото всички централи на въглища рано или късно ще бъдат преработени на природен газ. също така бъдещето в тежкотоварните автомобили определено не е дизела... за игрите на борсата, винаги ги е имало и винаги ще ги има, но в дългосрочен план пазара винаги печели.

От началото на 2008 година, компаниите за добив на шистов газ трупат дълг, който не би могъл да се изплати с декларираните от тях разработваеми залежи на шистов газ (2).Същевременно, компаниите завишават обема на неразработените залежи между 5 и 7 пъти (4) за да увеличават стойността си на борсата и съответно да привличат по-лесно капитали.

това противоречи с моите наблюдения. естествено, че има и калпави компании, но да почакаме няколко години и да видим...
Последна промяна steeN на 27 Фев 2023, 11:22, променена общо 1 път
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата