28 160 сонди за шистов газ правят от България пустиня
Модератор: Общи модератори
Re: 28 160 сонди за шистов газ правят от България пустиня
Точно Русия ще финансира протестите в България, само че кое точно финансира не е ясно - знамената ли осигурява, плакатите ли... в интернет имат "вградени" българсо-руско агенти ли ?
в русия съм в русия съм. 

- ms
-
-
- Кара: Кенеф от Инголщат
integral написа:.... но не си прав за това, че някой плаща на хората излезли на протестите, против шистовия газ...
Добре, приемаме, че на хората никой не им плаща... Искам кратък, прост и ясен отговор на следният въпрос: КОЙ плаща изработката на всички плакати

Като ми отговориш кой ги е платил да вземеш и да ми отговориш ЗАЩО е извадил прилична сума няма да откажа...
Аман от платени писачи по форуми и сайтове

ms написа:integral написа:.... но не си прав за това, че някой плаща на хората излезли на протестите, против шистовия газ...
Добре, приемаме, че на хората никой не им плаща... Искам кратък, прост и ясен отговор на следният въпрос: КОЙ плаща изработката на всички плакатиНЕ ми обяснявай "Те хората сами си ги правят" щото отлично знаеш, че никой няма да седне да прави ОГРОМЕН плакат...
Като ми отговориш кой ги е платил да вземеш и да ми отговориш ЗАЩО е извадил прилична сума няма да откажа...
Аман от платени писачи по форуми и сайтовеДа обсъдим темата- лошо няма, да коментираме технология- добре, да псуваме, че пак ще ни го набият здраво- ок, ама прекалявате... честно казано ми писна да чета глупости по важни теми, а ти точно това правиш- само лаеш без конкретика...
''Добре, приемаме, че на хората никой не им плаща... Искам кратък, прост и ясен отговор на следният въпрос: КОЙ плаща изработката на всички плакати

''Искам кратък, прост и ясен отговор на следният въпрос: КОЙ плаща изработката на всички плакати'' - излез и лично попитай хората с плакатите, смятам, че ще ти разяснят всичко.
''Аман от платени писачи по форуми и сайтове'' ''а ти точно това правиш- само лаеш без конкретика...'' - както вече отговорих и на един твой колега ''зоолог'' - аз не лая, нещо което явно също не можеш да разбереш поради горепосочената причина. В случая за да съм абсолютно конкретен - пиша. Виждам, че проявяваш интерес към значението на думата ''лай, лаене'' - поразходи се до някой кучешки приют там едва ли можеш да чуеш нещо по - различно.
''честно казано ми писна да чета глупости по важни теми'' - интернет е пълен с информация по въпроса. Има и достатъчно литература. Въпрос на личен избор е кое ще предпочетеш за да се ограмотиш. Темата е моя и ще пиша каквото реша. Без да ''лая'' срещу тези които не са съгласни с мен.
- Татко, това е новият ми приятел. Той е влогър, трейдър, маркетинг гуру и инфлуенсър...
- Абе дъще, абе дали няма как да се съберете пак с онзи циганин?
- Абе дъще, абе дали няма как да се съберете пак с онзи циганин?

- ms
-
-
Казваш, че за протеста никой нищо НЕ Е плащал, така ли
Изключваме евентуалните такси които се плащат в общината за разрешение за протеста- това не го броим...
Сега ГЛЕДАШ (не ме интересува какво се казва в репортажа, а какво се вижда) това: http://www.btv.bg/videos/novini/video/1 ... a_gaz.html и ми обясняваш КОЙ е платил изработката на плакатите които виждаш събрани накуп... Същите онези плакати за които питах по-горе и ти ми заявяваш, че хората си били направили сами
Не бил платен протеста, а
Бих те нарекъл свиня, говедо, тъпа овца, маймуна и други подобни определения, ама ще обидя животните... съвестно ми е да обидя и насекомите и да те нарека гнида... Приемай, че съм те обидил, ама много съм те обидил исъм те нарекъл или напсувал както решиш...
Ама шЪ сЪ пробвам да те засегна де- ти си тъп, платен драскач, но дори и не заслужаваш да ти платят щото лошо се справяш... Ако случайно си повярвал на нечии глупости и всичко го правиш без пари значи си още по-тъп от очакваното...

Сега ГЛЕДАШ (не ме интересува какво се казва в репортажа, а какво се вижда) това: http://www.btv.bg/videos/novini/video/1 ... a_gaz.html и ми обясняваш КОЙ е платил изработката на плакатите които виждаш събрани накуп... Същите онези плакати за които питах по-горе и ти ми заявяваш, че хората си били направили сами

Бих те нарекъл свиня, говедо, тъпа овца, маймуна и други подобни определения, ама ще обидя животните... съвестно ми е да обидя и насекомите и да те нарека гнида... Приемай, че съм те обидил, ама много съм те обидил исъм те нарекъл или напсувал както решиш...
Ама шЪ сЪ пробвам да те засегна де- ти си тъп, платен драскач, но дори и не заслужаваш да ти платят щото лошо се справяш... Ако случайно си повярвал на нечии глупости и всичко го правиш без пари значи си още по-тъп от очакваното...
- Georgieff
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е91 325i N53
integral написа: Да за съжаление си абсолютно прав относно поредната помия с българските гори, но не си прав за това, че някой плаща на хората излезли на протестите, против шистовия газ. Вероятно нямаш близки познати от хората излезли да протестират на 14, ако познаваше повече такива хора, нямаше да твърдиш това.
А ти познаваш ли хората, които започнаха тази кампания и раздухаха до такава степен проблема?
Сигурно познаваш и журналистите, които са написали статията, която изпозваш за заглавие, както и всички останали хора, писали по знайни и незнайни вестници каквото са дочули оттук-оттам?
Тези хора не са го направили просто защото са "притеснени за житнициата на България"!
Познавам лично част от хората на протеста и знам, че няма как да им се плати.
Това обаче не значи, че заинтересованите страни не плащат на когото трябва!
И както сами виждаме, благодарение на неумението на политиците ни да се справят със ситуацията, проблемът се задълбочава. Интерес от това има само една държава и нейните лакеи в България. Тази държава случайно или не е доставчик на 80% от енергията в страната.
Показателен е фактът, че на протеста срещу Цеко имаше по-малко от 1/10 от хората спрямо този за шистовия газ.
А промените в закона за горите нанасят много по-големи реални и видими щети на природата, отколкото вероятните и неизвестни кога в бъдещето потеницални щети от добива.
Touring & windsurf club
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Много интересно се получава и вече си личи че има 2 лагера и 2 та лагера набиват пари,както колегата Мс написа-платени са плакатите,вчера се появи пък някаква агенция за социологически проучвания,тя пък избълва резултата че 75 % от българите искат да има добив на шистов газ,веднага излезе и една друга агенция,където пък посочи че доверието в правителството е нараснало,включително особенно много на вътрешният министър...
Така че драги колеги,всичко е платено и продадено,жалко че повечето не участваме в тая схема
Така че драги колеги,всичко е платено и продадено,жалко че повечето не участваме в тая схема

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
ms написа:integral написа:.... но не си прав за това, че някой плаща на хората излезли на протестите, против шистовия газ...
Добре, приемаме, че на хората никой не им плаща... Искам кратък, прост и ясен отговор на следният въпрос: КОЙ плаща изработката на всички плакатиНЕ ми обяснявай "Те хората сами си ги правят" щото отлично знаеш, че никой няма да седне да прави ОГРОМЕН плакат...
Защо пък да не седне? Трябва ли от всичко да има далавера, че да се дават пари. Ако не очакваш възвращаемост не можеш да похарчиш някой лев- ей така, заради убежденията си?
Стига ве хора, плакати за по 50лв ще ги финансира Русия, толкова да сме я закъсали да не можем 5 плаката да си направим. По стадионите е пълно...
Има комитет против шистовия газ които може да сезира, представлява и организира протестите, може и плакати да усигори .... ама да обсъждаме няколко плаката за по 50лв. Като това са единици, а пък в Добрич такива плакати нямаше - явно са финансирали само за София.
Във Добрич най-скъпия плакат сигурно беше 5лв.
http://www.vbox7.com/play:1b1b34c41a
Пък и как точно този шистов газ ще замести 2 млрд куб метра, че Газпром да се притесни - още не е ясно... а освен това тези находища не са вечни, те САМО след няколко години ще свършат и тогава какво ? Да не стане така и Добружда да нямаме и ПАК от Газпром да купуваме - само шепа хора ще се нагушат за няколко години.
Има комитет против шистовия газ които може да сезира, представлява и организира протестите, може и плакати да усигори .... ама да обсъждаме няколко плаката за по 50лв. Като това са единици, а пък в Добрич такива плакати нямаше - явно са финансирали само за София.

Във Добрич най-скъпия плакат сигурно беше 5лв.
http://www.vbox7.com/play:1b1b34c41a
Пък и как точно този шистов газ ще замести 2 млрд куб метра, че Газпром да се притесни - още не е ясно... а освен това тези находища не са вечни, те САМО след няколко години ще свършат и тогава какво ? Да не стане така и Добружда да нямаме и ПАК от Газпром да купуваме - само шепа хора ще се нагушат за няколко години.
- ms
-
-
Уж в тоя форум има единици дето са по-тъпи от мен, що насила увеличавате бройката не ми е ясно
Не е въпроса дали някой ще седне да прави плакати или не- то не е сложно да си направиш една проста табела за половин час... гледаш репортажа горе на бтв и какво виждаш там- дори и простите табели са предварително подготвени + сериозен брой големи, цветни и с прилична цена транспаранти които НЯКОЙ е платил да се направят... имал желание, дал пари ще кажете- ок, така да е... изтървате уловката- на плакатите пише това което 1 определен човек (или фирма, или партия- не е важно) иска да пише... де факто вместо 1 да иска нещо ще го искат 5000 човека... а дали тея 5000 са на 100% съгласни с написаното на плаката не е важно- важно е да има 5000 калпака да викат нещо... това ако не е манипулиране на простия народ не знам какво е
Как да го обясня
Ако прогнозите са на 30% точни (повтарям- АКО, може би, евентуално, а дано) и има залежи достатъчни да покрият нуждите на БГ за 100г. напред (щото слушах прогнози за 300г., та 1/3 са 100г.) газпром няма да се трогне много, че ние няма да купим 2млрд. кубика газ, ама ще се трогне, че ще трябва да плаща транзитни такси без да взима нищо от нас
значи за да ползваме техен газ ще трябва да ни го дават евтино- поне да изкарат някой $ от продажби щото иначе само ще ни плащат и са на минус... а гражданина не се вълнува кой е доставчик, стига да е ниска цената- дали ще е наш или руски газа е все тая за мен и теб... В бонус- при наличие на газови находища можем да изнасяме, това пък хич не бърка в джоба на руснаците, а
и това е картинка само при 30% точни прогнози- ами ако има газ за 200+г. дали няма да е съвсем весело...
Против протестите нямам нищо- имам против това да не знам кой и с каква цел ги организира, щото това не е група граждани спонтанно събрали се някъде да протестират... Поне тези в софия са сериозно организирани и това ме притеснява... то е ясно, че няма да се каже защо някой (било личност, фирма и партия) ги организира и плаща за тях, ама поне да се разбере кой точно седи в сянка и решава нещата... ние после уж сме интелигентни, все ще се сетим к'ва му е целта...
Аз не помня някой да е излязъл и да обясни на нормален език каква е самата технология, къде са тея шисти, какво има над тях, какъв е де факто риска (самият газ или ползваните химикали, или пък и двете), при инцидент последствията колко ще са лоши... Тоест само се приказват общи приказки, без подробности и хората не могат да направят дори и елементарна оценка на риска и ползите... Ей го- имаме АЕЦ, стане ли фал там половин Европа ще го отнесе, но технологията се ползва масово защото се знаят рисковете и как да се контролират нещата...

bum_bum написа:Защо пък да не седне? Трябва ли от всичко да има далавера, че да се дават пари. Ако не очакваш възвращаемост не можеш да похарчиш някой лев- ей така, заради убежденията си?
Не е въпроса дали някой ще седне да прави плакати или не- то не е сложно да си направиш една проста табела за половин час... гледаш репортажа горе на бтв и какво виждаш там- дори и простите табели са предварително подготвени + сериозен брой големи, цветни и с прилична цена транспаранти които НЯКОЙ е платил да се направят... имал желание, дал пари ще кажете- ок, така да е... изтървате уловката- на плакатите пише това което 1 определен човек (или фирма, или партия- не е важно) иска да пише... де факто вместо 1 да иска нещо ще го искат 5000 човека... а дали тея 5000 са на 100% съгласни с написаното на плаката не е важно- важно е да има 5000 калпака да викат нещо... това ако не е манипулиране на простия народ не знам какво е

kiro_320 написа:...Пък и как точно този шистов газ ще замести 2 млрд куб метра, че Газпром да се притесни - още не е ясно... а освен това тези находища не са вечни, те САМО след няколко години ще свършат и тогава какво ? ...
Как да го обясня

Против протестите нямам нищо- имам против това да не знам кой и с каква цел ги организира, щото това не е група граждани спонтанно събрали се някъде да протестират... Поне тези в софия са сериозно организирани и това ме притеснява... то е ясно, че няма да се каже защо някой (било личност, фирма и партия) ги организира и плаща за тях, ама поне да се разбере кой точно седи в сянка и решава нещата... ние после уж сме интелигентни, все ще се сетим к'ва му е целта...
Аз не помня някой да е излязъл и да обясни на нормален език каква е самата технология, къде са тея шисти, какво има над тях, какъв е де факто риска (самият газ или ползваните химикали, или пък и двете), при инцидент последствията колко ще са лоши... Тоест само се приказват общи приказки, без подробности и хората не могат да направят дори и елементарна оценка на риска и ползите... Ей го- имаме АЕЦ, стане ли фал там половин Европа ще го отнесе, но технологията се ползва масово защото се знаят рисковете и как да се контролират нещата...
- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
bum_bum написа:http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2012/01/17/1746721_kabinetut_oburna_grub_na_chevron_za_shistoviia_gaz/?ref=novo24
Ще включат в текста, забрана на хидрофракинг (бати тъпата дума), но разрешава проучване по конвенционален способ...
Забраната, ще е до ОВОС или чрез мерки за контрол на допълнително замърсяване на околната среда...
По начало всеки проект за сондиране за нефти и газ ( а и за вода ) включва горното без ОВОС..
В това число, комисия за хидрофракинг ( да се запознае с технологията

Не са се сетили за пиезометрите.....тогава милиони ХХХХлв, пак за да се каже че няма проблем

А главните проблеми, така или иначе никой не ги търси и не ги споменава.
Червените гъзяги да върнат комитета по геология тогава, макар че по негово време са дадени най-сполучливите концесии...
И главния проблем все още си остава Шеврон...та да видим.
(проблем на тия организаторите)
ms написа:...
Добре айде ще си призная, че на теория звучи красиво(наистина!)

Първо за да задържиш добива на шистов газ на такова високо ниво 100г, значи смятай че в Добруджа трябва да са сонда до сонда- сонда ДО сонда в буквалния смисъл на думата! После най-важния фактор е цената ? Един сондаж струва милиони, тоест газта от находището няма да излиза на 0$, газта ще излиза от там с "готова" цена която освен разходите от няколко милиона, трябва и печалбите на фирмата да покрие, после държавата слага едно даначе, едно акцизче... и сега чета че намаление за крайния потребител щяло да бъде според икономисти от 8 до 35%

- ms
-
-
kiro_320 написа:...
За теорията си прав- изглежда добре... Ама ти к'во знаеш за реалността

Щяло да е сонда до сонда- това се определя СЛЕД проучване, а не като гледаш картинки и скици...
Цената също се изчислява СЛЕД проучване... Стрували милиони сондите- тя и АЕЦ струва милиарди, но това не пречи да дава най-евтин ток, всичко е въпрос на сметки...
И на никой не му дреме ти колко ще платиш за газ- важно е колко ще плаща промишлеността... Същото е като с дизела и тока- скъпа нафта/ток и веднага скачат цените на много стоки...
Какво трябва да знаем за Добруджа, нещо специално или ? Само рентата на дк е около и над 50лв отделно печалбата на производителя, а тука говорим за някаква стотинки - 20лв от газ да спестя и някаква промишленост дето я нямаме и ще рискуваме толкова хиляди декари заради някакви 200млн. Хората на Запад 200млн дават само за да сеят дръвчета.. а ние тука ще пестим стотинки. Ти знаеш ли че само 1000дк земя струва 1млн и същите 1000дк завъртат над 200 хиляди лв, а печалбата над 100, всяка година...
- Alpina_Johnnie
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: по Аутобан А14 и А9
- Мечтае да кара: ALPINA B7 S Turbo Coupé E24