Спортни Валове?

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: Спортни Валове?

Мнение от kkkrisss » 13 Яну 2012, 12:53

Jim Beam написа:
bum_bum написа:Вярвам обаче, че с една ревизия и порт на главата, валове около 280 градуса, добра генерация и мапване ИС-ката ще подмине 180 коня на вала и много грозно ще наказва всяка една 28-ца.

Чакай, чакай.. Какво?! Как ИС 180 коня НА ВАЛА ще бие 28ца, която с един колектор М50 и чип става към и отгоре на 200те коня на вала?

ИС-а е доста по лек... не казвам, че ще бие, но поне ще се държи доста прилично за 4-цилиндров мотор.

Колата е ежедневка, за това не гоня максимум. Искам стабилни обороти на празен ход и фабрични карантии.
Мисля само да и сменя валовете, генерация и чип.
Валовете най-вероятно ще са Dbilas 264 градуса освен ако не открия някакви нежелани ефекти, които да ме насочат към 256 градуса.

Между другото сток валовете на М42 мисля че са на 242 градуса, предполагам, че на М44 са също някъде там.
Изхождам от логиката, че ако сток валовете са 255 ще бъде безсмислено големи фирми да правят спорт валове на 256...
Мисълта ми е, че оригиналните валове на М44 не са 255 градуса...но може и да греша разбира се.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: e36 318is M44
Мечтае да кара: камаро.

Мнение от Nukem » 13 Яну 2012, 21:13

bum_bum е прав аз си мислях че това е цял сет, а те са само валовете, аз общо взето търсих някакъв цял сет, за М44 но явно няма, не ми се събираше като някой клошар оттук оттам при положение, че не ги разбирам много нещата!
И аз съм се насочил към Dbilas 264, иначе преди мисля бях правил запитване за този подобния колянов вал като този от 320д на метрикс механикс, излизаше към 1500лв с доставката!
Не знам откъде ще се намерят афтермаркет нови бутала и биели специално за м44, имаше един сет в ebay.com обяче беше зверски скъп!
Бяха ми дали един жокер за повдигачите че ставали от ауди и държали много, ама не съм го потвърдил това още!
Германеца кадет бутне друг не може да бутне така!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 13 Яну 2012, 21:21

Jim Beam написа:
bum_bum написа:Вярвам обаче, че с една ревизия и порт на главата, валове около 280 градуса, добра генерация и мапване ИС-ката ще подмине 180 коня на вала и много грозно ще наказва всяка една 28-ца.

Чакай, чакай.. Какво?! Как ИС 180 коня НА ВАЛА ще бие 28ца, която с един колектор М50 и чип става към и отгоре на 200те коня на вала?

Коя е тая 28-ца с 200 на вала ;) 90% от 28-ците в България са такива само по документ :mhihi: Доколкото знам на дино трудно стигат 170 коня.

Освен така подобно направен ИС ще има добро разпределение на мощността във високите и ще върти 1000 оборота над 28-цата да кажем.

Бтв, оказва се че с 290 градусови валове 28-цата има чудесен празен ход.

Nukem написа:Бяха ми дали един жокер за повдигачите че ставали от ауди и държали много, ама не съм го потвърдил това още!

Повдигачи ако ще купуваш нови търси механични. Няма смисъл да дадеш толкова пари за хидравлични пак при положение, че искаш да я правиш да върви.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: е36 Турбо?! любима, е39 28-ца бате
Мечтае да кара: е36 с осмак
Детайли за колата: Най-много върви 28мицата от всичко.
Wanna be 1.5 bar.

Мнение от Boyadjiev » 14 Яну 2012, 2:38

Nukem написа:bum_bum е прав аз си мислях че това е цял сет, а те са само валовете, аз общо взето търсих някакъв цял сет, за М44 но явно няма, не ми се събираше като някой клошар оттук оттам при положение, че не ги разбирам много нещата!
И аз съм се насочил към Dbilas 264, иначе преди мисля бях правил запитване за този подобния колянов вал като този от 320д на метрикс механикс, излизаше към 1500лв с доставката!
Не знам откъде ще се намерят афтермаркет нови бутала и биели специално за м44, имаше един сет в ebay.com обяче беше зверски скъп!
Бяха ми дали един жокер за повдигачите че ставали от ауди и държали много, ама не съм го потвърдил това още!

Щом не ги разбираш толкова нещата, с бюджета ти е лесно поправимо. Дай на някой друг да ти ги избере вместо теб, че като гледам на какви неща се хвърляш с тия 6 бона до никъде няма да стигнеш...
Изображение Изображение Изображение
Уважавай другия, независимо каква кола кара.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 14 Яну 2012, 11:45

Абе винаги е по-добре сам да си опропастиш инвестицията, отколкото някой друг. Не ме питай отде знам :mhihi:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: конджул

Мнение от Jim Beam » 14 Яну 2012, 12:00

bum_bum написа:Абе винаги е по-добре сам да си опропастиш инвестицията, отколкото някой друг. Не ме питай отде знам :mhihi:

Човек се учи от грешките си - това е опит. Ето примерно аз покрай тая тема много се разчетох и открих елементарни неща, които не съм знаел, но за по-сложните вече си се иска математика или проба-грешка.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: e36 318is M44
Мечтае да кара: камаро.

Мнение от Nukem » 14 Яну 2012, 12:03

Аз също съм доволен от темата, имаше полезно инфо!
Иначе да не водим темата във офтопик, просто хората с валове да споделят опит, впечатления и инфо!
Германеца кадет бутне друг не може да бутне така!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Мнение от Dirty M5 driveR » 14 Яну 2012, 12:09

С удоволствие бих споделил за моя всмукателен вал, но самия аз не знам какъв е точно, защото така купих колата. В комбинация с изпускателни колектори + цяла генерация, лек маховик и М50Б25 чип резултата е доста добър. Но подозирам, че с по-добра електроника може да работи по-оптимално, както и да смъкне разхода лекичко. Мотора ми е М50Б20 без ванос.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 323CI
Мечтае да кара: E36 M3 evo с валове

Мнение от vankatagsi » 14 Яну 2012, 12:19

Много малко са хората със спортни валове на бмв в форума и като цяло попринцип!
Веднага казвам моето мнение защо това е така... Еми защото при бмв винаги има по-голям мотор от сегашния, трансплантацията е сравнително лесна, излиза по евтино и надежно.
Атмосферния тунинг е по-популярен при другите марки, по-специално при т.н "Хот Хечове", където най-голямия мотор е 2.0 16 и той е най-силния, най-добрия и практически няма по-голям за да се сложи.Примери много.. Голф АБФ,Астра Ц20ХЕ, Фиат типо 2.0 16, Клио 16v, Ситроени, Пежа по 160кс и въобще всички 1.8-2.0л спортни версий между 140-170кс имащи претенцийте за бегачки.
Какъв е смисъла примерно да дадеш едни 2500лв за валове на 20-ка, като за тия пари и малко отгоре ще вземеш с50, или пък б28 и ще си го ревизираш? Това обаче не е така за изброените по-горе автомобили и затова те са по-често подложени на атмосферен тунинг, може би и затова цената на БМВ валовете е по-висока, тъй като има по-малко търсене :dunno: .
Извинявам се че малко се отколонявам от темата, но се почувствах длъжен да го напиша.

ПП: темата добре върви, с още малко инфо може да стане важна.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Мнение от Dirty M5 driveR » 14 Яну 2012, 12:34

vankatagsi написа:Много малко са хората със спортни валове на бмв в форума и като цяло попринцип!
Веднага казвам моето мнение защо това е така... Еми защото при бмв винаги има по-голям мотор от сегашния, трансплантацията е сравнително лесна, излиза по евтино и надежно.

Много е вярно това. Но както каза Boyadjiev няма нищо по-хубаво от добре направена атмосферка, която да отговаря на 100% на желанията ти, да става за евридейка, да е надеждна. А и кефа да си направиш мотора сам сигурно е несравним. Карах Б28 в е36... ми просто не ми допада поведението му в оборотите. За това и толкова много държа на моя си двигател - имам го от над година, но всеки път като тръгна да я развъртам и съм с усмивка на лицето, което според като цяло е идеята от един подобен мод.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Разумно
Детайли за колата: Измамна

Мнение от beco109 » 14 Яну 2012, 13:00

Dirty M5 driveR написа:
vankatagsi написа:Много малко са хората със спортни валове на бмв в форума и като цяло попринцип!

Nukem написа:Аз също съм доволен от темата, имаше полезно инфо!
Иначе да не водим темата във офтопик, просто хората с валове да споделят опит, впечатления и инфо!

Много е вярно това. Но както каза Boyadjiev няма нищо по-хубаво от добре направена атмосферка, която да отговаря на 100% на желанията ти, да става за евридейка, да е надеждна. А и кефа да си направиш мотора сам сигурно е несравним. Карах Б28 в е36... ми просто не ми допада поведението му в оборотите. За това и толкова много държа на моя си двигател - имам го от над година, но всеки път като тръгна да я развъртам и съм с усмивка на лицето, което според като цяло е идеята от един подобен мод.

Само ще помоля "компетентната" аудитория да не обръща темата, какао са много подобни в случа. НЕКА продължим да си говорим за атмосферен тунинг при М42/М44, а не да чата изрази от рода:"бе както се занимавате слагай едно 2.8 и давай газ" или "шестака си е шестак" и птен подобни от рода.............
Лично мога да бъда много полезен на темата, но много отдавна нямам желанието да споделям публично, замислете се защо хора като МЕТОДИ също спряха да го правят :?: Но това е друга тема с него смея коментирали безброй пъти.
Следя с интерес форума но като видя някаква си изцепка някъде направо ми убиват желанието да пиша.
Не искам никой да ме критикува за нищо, бих помогнал на всеки но само ако видя, че той има желанието сам да постигне нещо, а не да бяга по сервизи и майстори.
Сега по темата за валовете, ще ви подхвърля нещо интересно, за да ви видя кой колко е в час. Нека умните да пишат, а лайкаджиите да си лаят :mhihi:

Изображение
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 14 Яну 2012, 13:02

Има някакъв странен мит за атмосферките, който не знам от къде се е появил. Явно от писанията във форума преди години за атмосферката как имала мощност във всички обороти и как плавно била разпределена мощността и т.н.
Х
убаво направена атмосферка за да е някаква конкуренция що-годе на турбинираните тя трябва да е поне едно 100 коня от литър. Подобна кола далеч не е перфектна за ежедневка тъй като всички удобства предвидени от производителя вече сте ги махнали за да може да се постигне тая мощност. Приятна за ежедневно каране и много мощна атмосферка трябва да е едно 5000 кубика.

Сложиш ли едни валове с голям градус, лек маховик, дебели всмукатели, освободени изпускатели колата вече няма нищо общо с плавната 28-ца, която е била. Силата идва на 4500 оборота с шут. При рязко подаване на газта колата не знае кой път да хване. При рязко падане на оборотите се зачудва заради валовете и маховика и трябва да се подава междинна газ. Оборотите трябва да са добре премерени, щото там е всичко..

Не казвам, че не е кеф да я караш ама не е и както се говори, едва ли не газ от 2000 оборота и вече имаме 300 коня на вала..
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Всичко с гуми !
Мечтае да кара: постояно с пълен резервоар !
Детайли за колата: Vw passat,
Audi a3,
Bmw e36,
Bmw e60,
Mitsubishi Evo X
Everyday S204 C220 :(

Мнение от Ranchev » 02 Фев 2012, 7:05

Някаде бях чел или някои ми беше казал незнам колко е вярно и какъв е ефекта вал от 320Д 136-те коня на 318Ис
Ако някои знае да сподели възможно ли е и резултата ?
Съжалявам за километричните постове :mrgreen:

"не съм богат ,за да купувам евтино"

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 02 Фев 2012, 20:38

Нещо бъркаш валовете, колега ;) Тук говорим за разпределителни.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Делян » 02 Фев 2012, 21:13

То има и филм за ис с колянов вал от 320д, ама 150 коньовия, но темата не е за това :D

ПредишнаСледваща

Назад към E36