28 160 сонди за шистов газ правят от България пустиня
Модератор: Общи модератори
- Владо
- старши ентусиаст
-
- Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
- Мечтае да кара: още по-бавно
- Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD
Re: 28 160 сонди за шистов газ правят от България пустиня
Абе Ванку... Завиждам ти
... Ти си един от малкото, дето ще си умрете здрави
Обаче неща да се срещаме... не ми се мисли ако не ползваш нищо от "онези неща" как изглеждаш
...
Между другото във водата от чешмата има хлор... Да не забравиш противогаза и химическото наметало, докато си заплакваш ръцете
И последна забележка лично към тебе... споменаваш милиони литри, демек поне 2-3 млн... Били написал тук какви ще са размерите на резервоар, събрал 3 млн литри, да кажем
...
И ще ползвам любивият ви похват... Хвърляте някаква невероятна цифра, и трябва аз да те оборвам с доказателства
... Айде сега ти ми докажи ползването на "милиони
" литри за хидроразрив... Само не ми давай пресконференцията на Марианка, или някоя статийка за доказателство... Просто покажи една снимка, и кажи това са 3 млн литра за разрив 
Е тва ще ви го пускам във всеки пост вече
http://www.youtube.com/watch?v=MdhgTOH4dCE

Обаче неща да се срещаме... не ми се мисли ако не ползваш нищо от "онези неща" как изглеждаш

Между другото във водата от чешмата има хлор... Да не забравиш противогаза и химическото наметало, докато си заплакваш ръцете

И последна забележка лично към тебе... споменаваш милиони литри, демек поне 2-3 млн... Били написал тук какви ще са размерите на резервоар, събрал 3 млн литри, да кажем

И ще ползвам любивият ви похват... Хвърляте някаква невероятна цифра, и трябва аз да те оборвам с доказателства

Е тва ще ви го пускам във всеки пост вече

- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Хехехе,че защо ще им трябва да ги събират на едно място тея 3 милиона литра вода,за целта хората са измислили тръбите с които ритмично да се доставят необходимите количества вода 

- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
По начало пластовите води се нагнетяват обратно в пласта....Милиони литри??? За един нормален сондаж за нефт или газ, ако няма загуби на циркулация отиват към 150 - 200 м3 промивна течност което е 200 000л...
Химикалите, които спомена за опасни (метанола, изопропилов алкохол , 2-butoxyethanol , и етилен гликол) се разпадат за 7 дена (аеробна/анаеробна среда)....
До почти всеки сондаж за нефт и газ се прави воден за водоснябдяване (тая вода не става за пиене).
Да не ти давам линкове? Да ти превеждам ли? А ако го напиша аз, после ще ме питаш къде го прочете това?
За концентрациите бях прикачил фаил със химикалите и концентрациите, както и количеството общфлуид...намери си го в по предните постове.
Саклите не се топят, газа в шистите се намира по повърхността на естествените пукнатини, и тъй като те са не проницаеми и ако пукнатините не контакутват със сондажа, се прави хидроразрив (също се прави газов разрив или с пяна) зависи от конкретните условия....може и да не се налага какъвто и да е разрив, ако естествените пукнатини са в голям обем и можеш да прокараш сондажа перпендикулярно на пукнатините и се получи голяма дренажна зона - нищо по различно от обикновен сондаж за нефт или газ..
Аз по преди бях обяснил за хидроразрива, ама ти не си чел...
Повечето от горепосочените химикали се ползват в ПАВ или сапун/шампоан и козметиката.....
Или пароструйката на ОМВ с шампоана ( баси колко ли литра се изливат на ден ).
Другите като HCL го има в храните ( естествено го имаш в стомаха си)....пропилен гликола в храните ...Soda ash E500 в храните....
Другите в тютюневия дим.
Разбира се че зависи от концентрациите...
Земните пластове са естесвен филтър...
Всяко едно сондиране (вода, нефт газ, термално) използва химикали, също всяка една фирма е задължена да гарантират осъществяването на геологопроучвателните дейности в съответствие с изискванията на съответното законодателство по опазването и възстановяването на околната среда.
Със сондиране за нефт и газ се занимавам от 10г...до преди 2г бачках за 2рата по големина фирма за сондиране френско американска (вече чисто американса ENSCO, преди Pride Int.(Forasol))....не че се фалим нещо ама и 5г МГУ
Сега съм се прибрал и си работя тук, дет се вика фемилито е по-важно.....
Химикалите, които спомена за опасни (метанола, изопропилов алкохол , 2-butoxyethanol , и етилен гликол) се разпадат за 7 дена (аеробна/анаеробна среда)....
До почти всеки сондаж за нефт и газ се прави воден за водоснябдяване (тая вода не става за пиене).
Да не ти давам линкове? Да ти превеждам ли? А ако го напиша аз, после ще ме питаш къде го прочете това?
За концентрациите бях прикачил фаил със химикалите и концентрациите, както и количеството общфлуид...намери си го в по предните постове.
Саклите не се топят, газа в шистите се намира по повърхността на естествените пукнатини, и тъй като те са не проницаеми и ако пукнатините не контакутват със сондажа, се прави хидроразрив (също се прави газов разрив или с пяна) зависи от конкретните условия....може и да не се налага какъвто и да е разрив, ако естествените пукнатини са в голям обем и можеш да прокараш сондажа перпендикулярно на пукнатините и се получи голяма дренажна зона - нищо по различно от обикновен сондаж за нефт или газ..
Повечето от горепосочените химикали се ползват в ПАВ или сапун/шампоан и козметиката.....
Другите като HCL го има в храните ( естествено го имаш в стомаха си)....пропилен гликола в храните ...Soda ash E500 в храните....
Другите в тютюневия дим.
Всяко едно сондиране (вода, нефт газ, термално) използва химикали, също всяка една фирма е задължена да гарантират осъществяването на геологопроучвателните дейности в съответствие с изискванията на съответното законодателство по опазването и възстановяването на околната среда.
Със сондиране за нефт и газ се занимавам от 10г...до преди 2г бачках за 2рата по големина фирма за сондиране френско американска (вече чисто американса ENSCO, преди Pride Int.(Forasol))....не че се фалим нещо ама и 5г МГУ

- Владо
- старши ентусиаст
-
- Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
- Мечтае да кара: още по-бавно
- Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD
Е.Димитров написа:Хехехе,че защо ще им трябва да ги събират на едно място тея 3 милиона литра вода,за целта хората са измислили тръбите с които ритмично да се доставят необходимите количества вода

а... да не забравя http://www.youtube.com/watch?v=MdhgTOH4dCE
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
Владо написа:Е.Димитров написа:Хехехе,че защо ще им трябва да ги събират на едно място тея 3 милиона литра вода,за целта хората са измислили тръбите с които ритмично да се доставят необходимите количества вода
Хилим се тук с едни колеги
... Я чакай да те подкарам и теб пак, колега Димитров
... Я дай снимка на тръбите, дето "ритмично снабдяват"
![]()
![]()
![]()
а... да не забравя http://www.youtube.com/watch?v=MdhgTOH4dCE
Tи пък,да не мислиш че ме интересуват подобни глупости,от цялата ситуация е ясно че българия ще загуби,ясно е че шеврон и тн фирми идват в подобни бедни страни,следейки нивата на корупция и потривайки доволно ръце ,когато някоя страна е с доволно високо ниво на корупция,че там ще има бизнес за тях,ясно е че ако се правят нещата по всички безопасни правила-себестойността на продукта няма да е конкурентно-способен,иначе казано,няма да имат очакваните печалби,ей ги "дънди"-добиват злато със там арсен и подобни супер токсични химикали,ама после няма шефовете на тея фирми да живеят в подобни държави,даже мисля че самите шефове на подобни фирми гледат къде по-далече да живеят от подобни райони...
Просто и ясни са нещата,ползват се природните ресурси като вода,което страната ни е доста богата на тея ресурси,вадат так каквото извадят и си заминават,няколко депутати,шефове на екологични организации и отделни хора са се обогатили,за българите остава едно нищо и кофти природа...
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
И да не забравя-нали откриха "баси" находищата на газ в шелфа на черно море и некаква фирма там добива газ,щеше и газта да паднела...нещо обаче не само не падна,ми даже се и качи 

- vanko242
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: трактор шестак
- Детайли за колата: m57tu2d30 OL
Владо написа:Абе Ванку... Завиждам ти... Ти си един от малкото, дето ще си умрете здрави
![]()
Обаче неща да се срещаме... не ми се мисли ако не ползваш нищо от "онези неща" как изглеждаш![]()
...
Между другото във водата от чешмата има хлор... Да не забравиш противогаза и химическото наметало, докато си заплакваш ръцете![]()
И последна забележка лично към тебе... споменаваш милиони литри, демек поне 2-3 млн... Били написал тук какви ще са размерите на резервоар, събрал 3 млн литри, да кажем...
И ще ползвам любивият ви похват... Хвърляте някаква невероятна цифра, и трябва аз да те оборвам с доказателства... Айде сега ти ми докажи ползването на "милиони
" литри за хидроразрив... Само не ми давай пресконференцията на Марианка, или някоя статийка за доказателство... Просто покажи една снимка, и кажи това са 3 млн литра за разрив
Е тва ще ви го пускам във всеки пост вече![]()
Иван ми е името и с удоволствие бих ти пратил снимки на ЛС да ме огледаш.
Сондьора го е написал сам: По начало пластовите води се нагнетяват обратно в пласта....Милиони литри??? За един нормален сондаж за нефт или газ, ако няма загуби на циркулация отиват към 150 - 200 м3 промивна течност което е 200 000л( 4 поста по-надолу )....Винаги има загуби....5 сонди колко вода бастисват, а 500?
Марианка не я знам коя е? Телевизия не гледам.
Последна промяна vanko242 на 12 Яну 2012, 19:18, променена общо 2 пъти
...тестове на масла : http://bmwservice.livejournal.com/27699.html
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
един човек изразходва около 100 литра вода на ден (средно за българия).
един 100 000-ден град изразходва около 10 милиона литра вода на ден.
някакси не съм впечатлен с тези милиони литри вода.
един 100 000-ден град изразходва около 10 милиона литра вода на ден.
някакси не съм впечатлен с тези милиони литри вода.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- vanko242
- кандидат ентусиаст
-
Сондьора написа:По начало пластовите води се нагнетяват обратно в пласта....Милиони литри??? За един нормален сондаж за нефт или газ, ако няма загуби на циркулация отиват към 150 - 200 м3 промивна течност което е 200 000л...
Другите в тютюневия дим.
Със сондиране за нефт и газ се занимавам от 10г...до преди 2г бачках за 2рата по големина фирма за сондиране френско американска (вече чисто американса ENSCO, преди Pride Int.(Forasol))....не че се фалим нещо ама и 5г МГУ![]()
Колега хубаво ,че си го докарал до "бачках 10 години по сондите", ЕВАЛА на всеки, който е натрупал опит зад граница и се е върнал тук да го сподели в родната татковина където действителността е друга: хидравличните смеси, които са използвани при процеса и се изхвърлят като отпадъчни води вместо да се съхраняват в резервоари в близост до сондажите и да се рециклират впоследствие, или да се използват за бъдещи сондажи - ще се инжектират в подземни кладенци за съхранение ( под Добружа има подземно езеро), или изхвърлят във близкия воден басейн.... За окончателно обезвреждане, компаниите трябва или да репатрират смесите за употреба в бъдещи сондажи, или да ги транспортират до съответните съоръжения за пречистване на отпадъчни води....Което е скъпо и у нас няма да се прави! Тези компаниии не се съобразяват с законодателствата на Германия или Франция например, та у нас ли?
5 години в МГУ не значи нищо за мен, прекъснах първата година задочно в Габрово като усетих накъде отиват нещата, та дори нямам висше! Но виждам по-далеч от носа си.....Поздрави от подбалкана!
- vanko242
- кандидат ентусиаст
-
Списъка с хим. съединения взех от тук: http://democrats.energycommerce.house.g ... .18.11.pdf
- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
Аз преди да изляза навън съм работил пак тук....от къде ше натрупа човек опит за да излезе в чужбината
Не е вярно, че се изхвърлят, до всеки сондаж има такъв "резервоар" утайник. Сега има сондаж на Рогозина..всеки може да отиде да погледне и да види.След приключване на сондажа, имат сключен договор за извозване на отпадните води и шлама до депо за преработка.....и това не е вярно за инжектиране в подземни кладенци...все пак си има закони и РИОСВ.
"Подземно езеро" има под цяла северна България - валанж.
Това което гледаш е обобщено за цялата индустрия в САЩ, за всеки отделен сондаж си се ползват различна комбинация от тези химикали, и там не са дадени концентрациите..
Говориш за милиони литри, но това е съвкупно с добитата от пласта вода, която се връща обратно в пласта (говорим за пласта на шистите)...
Тъй като все постваш тия химикали аз ше ти прикача 3 файла с фракинг флуид за 3 различни сондажа в тексас , да се убедиш, че е >99.% вода и пясък!!

Не е вярно, че се изхвърлят, до всеки сондаж има такъв "резервоар" утайник. Сега има сондаж на Рогозина..всеки може да отиде да погледне и да види.След приключване на сондажа, имат сключен договор за извозване на отпадните води и шлама до депо за преработка.....и това не е вярно за инжектиране в подземни кладенци...все пак си има закони и РИОСВ.
"Подземно езеро" има под цяла северна България - валанж.
Това което гледаш е обобщено за цялата индустрия в САЩ, за всеки отделен сондаж си се ползват различна комбинация от тези химикали, и там не са дадени концентрациите..
Говориш за милиони литри, но това е съвкупно с добитата от пласта вода, която се връща обратно в пласта (говорим за пласта на шистите)...
Тъй като все постваш тия химикали аз ше ти прикача 3 файла с фракинг флуид за 3 различни сондажа в тексас , да се убедиш, че е >99.% вода и пясък!!
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
...и от 200 хиляди 1% химикали е два тона, това само за 1 сондаж ли ще е ?
По начало пластовите води се нагнетяват обратно в пласта....Милиони литри??? За един нормален сондаж за нефт или газ, ако няма загуби на циркулация отиват към 150 - 200 м3 промивна течност което е 200 000л...
Тоест по елементарни сметки излиза следното: за един хидравличен удар са необходими около 20 000 л. вода, една сонда прави средно по 10 удара. Тоест - 20 000л. х 10 = 200 000л. за една сонда. В Добруджа шистовите пластове са предимно с малък дебит и бързо ще се изчерпват (това е доказано в световната практика при добива на шистов газ дал съм линк към това което става в Полша, как са им рисували ''розови'' планове, но сега се срещат с реалноста и лелеяните мечти за енергийна ''независимост''). Поради това се налага сондите да бъдат разположени на гъсто една спрямо друга и техният брой по първоначални данни дадени от Шеврон ще бъдат около 28 - 29 хил. бр.
Ако бъдат разположени 28 160 сонди и всяка от тях направи по 10 удара, като за всеки удар са необходими 20 000л. вода, това прави = 28 160 х 200 000л. = 5 632 000 000л. вода от която ''теоритично'' 1% са химикали или 563 20000л. Както съм дал линк в едно от по - предните си мнения само ЕДНА авария ще замърси БЕЗВЪЗВРАТНО цялото подземно езеро под североизточна България
- Код: Избери целия код
От същия този воден хоризонт – подземното сладководно езеро малм валанж, което е 13 333 кв. километра и над него се намира цяла Добруджа, Лудогорието и Северното ни Черноморие. От същия воден хоризонт черпи вода Добрич, който има проблем с водата и още други райони там. Само една грешка отравя цялата вода.
Тоест, почваме да дупчим за шистов газ, губим безвъзвратно плодородна земя, вода, от производител и износител на жито и др. култури се превръщаме във вносител, купуваме шистов газ на ''пазарни'' цени, неизвестно време.................добиван от известни със своето брутално отношение към природата компании, които не се интересуват от нищо друго освен от печалба на всяка цена. Това е сигурно най - ''безобидният'' сценарий за който в момента се сещам за по ''безобиден'' дори не ми се мисли, както и на други милиони българи.
РИСКОВЕ, ПОРАЖЕНИЯ И КАТАСТРОФИ ПРИ ПРОУЧВАНЕ И ДОБИВ НА „ШИСТОВ ГАЗ” ВЪОБЩЕ И В ЛУДОГОРИЕТО И ДОБРУДЖА В ЧАСТНОСТ
проф. д-р гн инж. К. Д. Щерев
1.Рискове и поражения в населени и земеделски райони въобще
1.1 Рискове и поражения от повърхността надолу
а) Мащабно, често необратимо увреждане на обработваема земя, растителност и почвен покров при:
• придвижване и разполагане на тежки сондажни машини, влекачи, енергийни агрегати, тръбопроводи, стотици цистерни с токсична технологична течност и обемни изкуствени водоеми за нейното складиране;
• аварийно разливане или изтичане на технологична течност от ешалони цистерни и изкуствени водоеми с несигурна или повредена дънна изолация от политилен и други полимери.
б) Мащабно и възможно необратимо замърсяване на първия от повърхността водоносен пласт с прясна подпочвена вода (фреатичен водоносен хоризонт);
в) Дълготрайно разстройство и увреждане на селскостопанското производство, традиционната стопанска активност, социалния живот и бита на местното население;
г) Огромен технологичен разход на вода и електроенергия.
1.2 Рискове и поражения от нивото на шистовия пласт нагоре
а) Механично (хидравлично) активизиране на разломно-разседни дислокации и хидрогеоложки „филтрационни прозорци”, чрез които освободения от пласта метан с присъщо съдържание на сулфидна сяра (сероводород), амонячни съединения, други токсични вещества и примеси от технологичната течност ще се внедрява в 1
горележащи водоносни пластове, във фреатичния хоризонт и над него до самата повърхност;
б) Възможно (доказано по теория и опит) предизвикване на сеизмични процеси (земетресения) със слаба енергия, но осезаем отрицателен ефект върху стопанския и социалния живот;
2. Поражения и катастрофални последици в Североизточна България и най-вече за нейните подземни води
Възможно най-тежки, катастрофални и непоправими последици на шистогазовата технология ще се проявят в Североизточна България. С най-голяма сила, острота и неизбежност се очертават възможни поражения върху регионалната пластово-артезианска водоносна система, която е единствен и незаменим източник на прясна вода в Лудогорието, Добруджа и цялото крайдунавско пространство между Русе и Силистра. Във Варненско-Добруджанското крайбрежие (без ивицата Русалка-Шабла-Крапец) и в обширна зона между Две могили, Стражица, Търговище и Попово, същата система съдържа и генерира пресни термални води, които са еднакво ценен ресурс за водоснаббяване, курортно-туристически бизнес и извличане на топлинна (геотермална) енергия. В геоструктурно и хидравлично отношение системата е неделима. Формирана в обща по геоложка възраст и състав скална формация с общи механизми на подхранване, пренос и вътрешен водообмен и сходна уязвимост от определени външни въздействия.
2.2 Уязвимост на водоносната система при проучване и добив на шистов газ
Обстоятелствата и факторите, които определят тази уязвимост обобщено може да се опишат така:
• В пространството между Тервел, Каолиново, Нов пазар, Каспичан, Девня и Добрич, горнището на водоносната система се разкрива на повърхността или заляга на малка дълбочина под нея. Между повърхността и водоносния пласт няма хидрогеоложка филтрационна преграда и защита срещу пряко и бързо проникване на техногенни замърсители отгоре. В тази обширна (над 3000 км2) зона се осъществява главното подхранване на водоносната 2
система с валежни води. Образно казано, тук е попивателната на системата, където превозване и депониране на токсични технологични разтвори е във висша степен недопустимо и опасно. В значителна степен това се отнася и за крайдунавското пространство от Две могили-Русе до Силистра-Алфатар. Тук водоносната система има преки хидравлични връзки с повърхността чрез залягащи отгоре окарстени (кавернозни) варовици от по-млада геоложка формация.
•Лудогорието с прилежащите части на Добруджа, Черноморието и Дунавската зона е възходящ тектонски свод (купол) с активна съвременна геодинамика, гъста мрежа от разломно-разседни дислокации и действащи сеизмични огнища около Шабла, Стражица и някои други зони. Повечето разломно-разседни дислокации разсичат както потенциалните шистоносни пластове, така и залягащата над тях скална матрица на водоносната система. Други по-стари фосилизирани разломи остават под нивото на тази матрица. И едните и другите обаче са сигурни или потенциални проводници на метан, сероводород, амоний и токсични технологични разтвори от шистовия пласт към хоризонта на водоносната система. Друго поведение на разломно-разседните дислокации при хидравлични удари и разриви със свръхвисоки напори и градиенти не следва да се очаква.
•Скалната матрица на Лудогорско-Добруджанската водоносна система е дебел (до 800-1000 м) регионален пласт от окарстени (кавернозни) варовици и доломити, които нямат способност да сорбират и извличат попаднали във водата замърсители. Освен това системата няма отток към развита речна мрежа, който да улеснява нейното самопречистване. Шистогазовите операции и технологии задължително я превръщат в реципиент и депо на проникващи отгоре и отдолу токсични вещества и замърсители. Освен метан, сулфидна сяра, амонячни съединения и технологични химикали, реално може да се прояви и радиоактивно замърсяване. На всички богати с органика геоложки формации е присъщо повишено съдържание на уран и съответно на радий, чието присъствие в питейни води е съвършено недопустимо.
• От 30-40 години при всички големи селища в региона действат мощни сондажни вододобивни съоръжения, които интензифицират водообменните процеси и при замърсяване на водоносната система ще ускорят преноса на замърсители в цялото водоносно пространство.
Заключение:
Намерението да се разреши проучвателна концесия за шистов газ в Новопазарския проучвателен полигон е необмислено, погрешно и опасно. То трябва да бъде преразгледано и отхвърлено. Неоспорими доказателства и мотиви за това може да даде всяка компетентна и безпристрастна оценка за приложимостта на тази технология в реалните хидрогеоложки, стопански и житейски условия на региона.
05.12.2011 г.
София
проф. д-р гн инж. К. Д. Щерев
- Татко, това е новият ми приятел. Той е влогър, трейдър, маркетинг гуру и инфлуенсър...
- Абе дъще, абе дали няма как да се съберете пак с онзи циганин?

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
поредното фантастично число. в един от най-големите райони за добив в сащ marcellus shale броя на кладенците за последните 3 години е около 1000-2000 по памет (интересувам се от тези неща поради други причини).
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
steeN написа:поредното фантастично число. в един от най-големите райони за добив в сащ marcellus shale броя на кладенците за последните 3 години е около 1000-2000 по памет (интересувам се от тези неща поради други причини).
Дебита, размера и разположението на шистовите слоеве в САЩ е много по - различно от това в България, това е основен фактор за броя на сондите. В сравнение с САЩ и тамошните площи използвани за добив на шистов газ не могат да бъдат сравнявани с тукашните, още една причина за големият брой сонди които трябва да бъдат разположени в Добруджа, чрез което се цели максимално покритие на отдадените на концесия площи и тяхното изцеждане до краен предел.
- Татко, това е новият ми приятел. Той е влогър, трейдър, маркетинг гуру и инфлуенсър...