ВиК теч - откриване, локализация
Модератор: Общи модератори
13 мнения
• Страница 1 от 1
- plradev
- старши ентусиаст
-
- Кара: м си...
ВиК теч - откриване, локализация
На кратко да обясня за какво става въпрос ,после ще задам конкретен въпрос в края на мнението.
Проблема е следния : имам теч в спалнята на апартамента (панелен блок) ,който е от близо година. Първо леко се овлажни стената ,после малко подпухна шпакловката ,от около 2-3 месеца ,квадрат и кусур шпакловка е на земята.В апартамента под мен ,положението е подобно,но в по-слаба форма.Теча е периодичен (сутрин и вечер) ,което на 99% означава ,че е от канал и се появява при къпане в някоя баня над мен,защото е в ъгъла на стаята ,който граничи с банята.100% не е от партамента точно над мен ,щото пак е мой и там всичко е проверено и изрядно. Аз съм на 4-ти етаж и нещо се случва над мене по диагонал от другия вход,защото баните са огледални (както и да е това са подробности). Пусках водите във всички бани в моя вход над мен ,вода не се появи. Тук е момента да уточня ,че нещата са толкова зле и на такъв етап ,че водата се вижда как капе или се стича по спената на лека струйка. Не говоря за просто навляжняване
В другия вход ,лайното което е по диагонал над мен на 5-тия етаж не пожела да пусне водата в банята му ,за да видя кво се случва вкъщи ,което ме кара да си мисля ,че проблема е от него. Но това си остават само съмнения и копче не мога да му кажа на тоя етап докато не съм сигурен на 100% . После е лесно ... Та така с прелюдията.
Сега към конкретния въпрос. Разбрах ,че има фирми ,които извършват услугата за установяване на скрити течове с техника (термокамери ,капацитивен и диелектричен влагомер) . Некви джаджи ,с които бегло се запознах след бърз преглед в гугъла ... Та ,някой ползвал ли е подобна услуга от такава фирма,как стоят нещата,достатъчно надежден ли е метода и всичко свързано със "изследването" на проблема. При аналоговите
методи ударих на камък ,та хай-тека ми последната надежда да установя на 100% кво се случва .
Намерих е тия линкове ,да добиете представа за какво говоря -->
http://hexagon-build.com/blog/?tag=%D1% ... 0%B2%D0%B5
http://elvidom.com/%D1%83%D1%81%D0%BB%D ... 0%B2%D0%B5
http://www.buildinspect.eu/vodoprovod.html
И един репортаж ,който не е баш свързан с това,но нагледно показва как се случват нещата с техниката :
http://www.btv.bg/news/bulgaria/story/1 ... grama.html
Всякакви мнения и съвети от хора сблъсквали се с подобен проблем биха били от полза
Проблема е следния : имам теч в спалнята на апартамента (панелен блок) ,който е от близо година. Първо леко се овлажни стената ,после малко подпухна шпакловката ,от около 2-3 месеца ,квадрат и кусур шпакловка е на земята.В апартамента под мен ,положението е подобно,но в по-слаба форма.Теча е периодичен (сутрин и вечер) ,което на 99% означава ,че е от канал и се появява при къпане в някоя баня над мен,защото е в ъгъла на стаята ,който граничи с банята.100% не е от партамента точно над мен ,щото пак е мой и там всичко е проверено и изрядно. Аз съм на 4-ти етаж и нещо се случва над мене по диагонал от другия вход,защото баните са огледални (както и да е това са подробности). Пусках водите във всички бани в моя вход над мен ,вода не се появи. Тук е момента да уточня ,че нещата са толкова зле и на такъв етап ,че водата се вижда как капе или се стича по спената на лека струйка. Не говоря за просто навляжняване

Сега към конкретния въпрос. Разбрах ,че има фирми ,които извършват услугата за установяване на скрити течове с техника (термокамери ,капацитивен и диелектричен влагомер) . Некви джаджи ,с които бегло се запознах след бърз преглед в гугъла ... Та ,някой ползвал ли е подобна услуга от такава фирма,как стоят нещата,достатъчно надежден ли е метода и всичко свързано със "изследването" на проблема. При аналоговите

Намерих е тия линкове ,да добиете представа за какво говоря -->
http://hexagon-build.com/blog/?tag=%D1% ... 0%B2%D0%B5
http://elvidom.com/%D1%83%D1%81%D0%BB%D ... 0%B2%D0%B5
http://www.buildinspect.eu/vodoprovod.html
И един репортаж ,който не е баш свързан с това,но нагледно показва как се случват нещата с техниката :
http://www.btv.bg/news/bulgaria/story/1 ... grama.html
Всякакви мнения и съвети от хора сблъсквали се с подобен проблем биха били от полза

- svilgg
- ентусиаст
-
- Кара: 97' E36 m43b18 sedan
- Мечтае да кара: E34
Re: ВиК теч - откриване, локализация
я междувременно иди и си направи една застраховка на апартамента срещу течове/наводняване , сещай се защо
Здрасти, Радев.
Ще се цитирам от една стара тема
Темата е http://www.bmwpower-bg.net/forums/viewtopic.php?f=4&t=195714
Какво стана при нас - поради големия натиск, вкл. жалби, който започнаха да ни оказват съседските тела, започнахме поетапно да си поломваме банята. Разбихме фаянса за да сменим тръбите на правата вода. Не се откри нищо. Спирал съм да я ползвам за месец-два, като съм бил извън града, долу си тече без да спира (влагата като се е просмукала в панела и трябва време).
Лятото, обаче, съседът отдолу, под мен тръгна и той да си прави банята (видимо суха при него), но като разбута, се видя, че тече надолу покрай вентилационната тръба. Просто скапаните панели така са направени, че там е слабо място - покрай тръби, също комини и т.н.
Съответно веднага я оградихме с ytong, отгоре с фаянс, и от тогава не са се оплаквали онези лочници под нас. Просто не комуникираме. Но мисля, че вече им е ок всичко. Проблемът беше във вентилационната тръба.
А панелите са на "сандвич", то ест водата минава вътре в самия панел и течът надолу по етажите се разпространява като корона на дърво.
Преди да тръгнеш да се занимаваш с такива фирми и да дадеш една камара пари, направи отново обстойна проверка на банята над вас (дето си е пак ваша), дали не минава някаква влага под и ЗАД вентилационната тръба (и покрай другите тръби де).
Успех, Радев.
И да ъпдейтваш тука до къде си я докарал.
Ще се цитирам от една стара тема
kulov написа:Странна работа... Тези дърти панели... И мен ме мъчи точно същия проблем. Само че в случая аз съм на 5тия етаж, под нас на 4тия не живее никой, хората са в чужбина, синът им е студент извън града. На 3тия етаж банята е пълен леш, вече течът е стигнал и до 2рия.
Видимо на 4тия етаж няма нищо, дори на пипане не личи да е влажно, а на 3тия е ад! За разлика от вас, ние сме в добри съседски отношения и не се занимаваме с жалби (то трябва да са срещу мен, де), а се опитваме да решим проблема. Викахме 1000 специалиста. Нищо. Даже специално момчето от 4тия етаж няколко дни се беше прибрал за да съдейства.
Преди 2 седмици започнахме следния експеримент - завих крановете в банята, и там не се ползва нищо. От няколко дни следя и водомера - не мърда. Преди 2 дни изляхме 4-5 легена вода директно в сифона, за да видим дали не е от там. Никакъв ефект. Вчера слизам на 3 етаж. Кво е положението? Същото - сутрин като станат избива вода яко по целия таван и по стените, а вечер позасъхва леко. Не мога да си го обясня.
Понеже миналата година имаше няколко земетресения (а този проблем е от декември някъде) мисля да не се е получила някаква дехерметизация във връзката между панелите и тая вода да влиза от вън. В съседния блок се е получил същия проблем. Просто не знам. Дано да не се наложи да си разбивам банята... Преди 2 години сме я правили, към 3-4 000 излезна тогава. А ако се наложи и я разбия, и се установи, че при нас няма проблем, комшиите ще кажат "ми, извинявай".
Казвайте, който има идея какво може да е. Приемам всякакви съвети.
Темата е http://www.bmwpower-bg.net/forums/viewtopic.php?f=4&t=195714
Какво стана при нас - поради големия натиск, вкл. жалби, който започнаха да ни оказват съседските тела, започнахме поетапно да си поломваме банята. Разбихме фаянса за да сменим тръбите на правата вода. Не се откри нищо. Спирал съм да я ползвам за месец-два, като съм бил извън града, долу си тече без да спира (влагата като се е просмукала в панела и трябва време).
Лятото, обаче, съседът отдолу, под мен тръгна и той да си прави банята (видимо суха при него), но като разбута, се видя, че тече надолу покрай вентилационната тръба. Просто скапаните панели така са направени, че там е слабо място - покрай тръби, също комини и т.н.
Съответно веднага я оградихме с ytong, отгоре с фаянс, и от тогава не са се оплаквали онези лочници под нас. Просто не комуникираме. Но мисля, че вече им е ок всичко. Проблемът беше във вентилационната тръба.
А панелите са на "сандвич", то ест водата минава вътре в самия панел и течът надолу по етажите се разпространява като корона на дърво.
Преди да тръгнеш да се занимаваш с такива фирми и да дадеш една камара пари, направи отново обстойна проверка на банята над вас (дето си е пак ваша), дали не минава някаква влага под и ЗАД вентилационната тръба (и покрай другите тръби де).
Успех, Радев.
И да ъпдейтваш тука до къде си я докарал.
- plradev
- старши ентусиаст
-
Мерси много за съвета 
Но малко уточнение да вкарам ,за да не гадаете кое къде как е разположено. Извинявам се за елементарната схема ,ама мисля,че е ясна

Иначе,щахти ,щрангове ,оглеждал съм ги навсякъде където са ме допуснали,сухи са. А и от самото им разположение на около 2м от нястото дето е избила водата се съмнявам да се просмуква вода,не че е невъзможно де,но видимо всичко там си е ОК.Още повече че и лятото ,когато не е валяло ,проблема си съществуваше с пълна сила.Нали ако рече чоек ,че може да е "покривна вода". Другото нещо ,което е ,пролетта сменихме вертикалните щрангове на целия вход с полипропилен (теча съществуваше преди това).Не спря,за съжаление. Относно мойта горна баня ,там смених тръби,къртих,лепих плочки ,щото си мислех ,че си е от мен ... Таратънци. Всичко беше сухо ,залудо разбивах. За фуги по плочките ,няма как ,защото има вана ,така че и това отпада ... И положението е шах-мат ...
Ще ъпдейтвам ако имам някакъв напредък или междусъседски войни

Но малко уточнение да вкарам ,за да не гадаете кое къде как е разположено. Извинявам се за елементарната схема ,ама мисля,че е ясна

Иначе,щахти ,щрангове ,оглеждал съм ги навсякъде където са ме допуснали,сухи са. А и от самото им разположение на около 2м от нястото дето е избила водата се съмнявам да се просмуква вода,не че е невъзможно де,но видимо всичко там си е ОК.Още повече че и лятото ,когато не е валяло ,проблема си съществуваше с пълна сила.Нали ако рече чоек ,че може да е "покривна вода". Другото нещо ,което е ,пролетта сменихме вертикалните щрангове на целия вход с полипропилен (теча съществуваше преди това).Не спря,за съжаление. Относно мойта горна баня ,там смених тръби,къртих,лепих плочки ,щото си мислех ,че си е от мен ... Таратънци. Всичко беше сухо ,залудо разбивах. За фуги по плочките ,няма как ,защото има вана ,така че и това отпада ... И положението е шах-мат ...
Ще ъпдейтвам ако имам някакъв напредък или междусъседски войни

А я кажи къде в схемата е ваната (ако става въпрос за апартамента от горния етаж, над мазалото)? Отново сме имали същия проблем. До преди 5-6 години и ние имахме вана. В апартамента непосредствено под нас започна да избива влага. Махнахме ваната и се оказа, че самият и сифон не е добре уплътнен и пълнежът отдолу (някаква вата мисля) така беше подгизнал, че си нямаш на идея.
А дето ти викам, панелите обикновено са на сандвич, т.е. слепени 2 панела с някакво пространство между тях, и надолу по етажите влагата се разпространява като корона на дърво (или като рога на рогоносец
) така че не е задължително проблемът да е точно върху "онзи" участък от вашата спалня.
А дето ти викам, панелите обикновено са на сандвич, т.е. слепени 2 панела с някакво пространство между тях, и надолу по етажите влагата се разпространява като корона на дърво (или като рога на рогоносец

- plradev
- старши ентусиаст
-
Ето я и ваната

Само че и нея съм я прегледал. Отстрани има голяма ревизия и достъп до сифона,всичко е сухо ,разглобявах го ,смених му гарнитурата за всеки случай ,всичко ок. Пълних я 100 пъти ,сипвах боя за яйца , калиев перманганат ,за да оцветя водата
,ми няма... Всичко е наред,аз от там почнах ,че беше най-лесна...

Само че и нея съм я прегледал. Отстрани има голяма ревизия и достъп до сифона,всичко е сухо ,разглобявах го ,смених му гарнитурата за всеки случай ,всичко ок. Пълних я 100 пъти ,сипвах боя за яйца , калиев перманганат ,за да оцветя водата

Моите варианти май се изчерпват... По всичко личи, че идва някъде отгоре, процежда се по тези слаби места покрай тръбите и надолу вече става лом.
plradev написа:...сипвах боя за яйца , калиев перманганат ,за да оцветя водата,ми няма......
подавай периодично фаза на мокрото по стената и се ослушвай кой съсед ще вика електротехник у тех

- Stanchev
- старши ентусиаст
-
- Кара: 7er
бях пуснал подобна тема...едни комшии бяха наводнили апартамента на баба ми и дядо ми и 1 месец не искаха да чуят за ремонт. дори им предлагах да го разделим на половина..
накрая изядоха тупаниците и на другия ден започнаха да къртят....
няма оправия с животни брато, дано си як
накрая изядоха тупаниците и на другия ден започнаха да къртят....
няма оправия с животни брато, дано си як

- ///peter
- старши ентусиаст
-
- Кара: Жи55АЕМЖИ
- Мечтае да кара: 911 turbo
- Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band
Колега, на колко етажа е този блок?
Да не идва от покрива водата?
Да не идва от покрива водата?
- plradev
- старши ентусиаст
-
На 8 етажа е блока , а относно покрива 

plradev написа:Още повече че и лятото ,когато не е валяло ,проблема си съществуваше с пълна сила.Нали ако рече човек ,че може да е "покривна вода".

- GKuzmanov
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е36
- Мечтае да кара: по хубави пътища
На каква височина е "петното" (в смисъл граничи ли с тавана или е някъде по средата на стената)
Мога да ти кажа един случай ако ти помогне ...
Представи си както е твоето разположение, че на съседното помещение е коридора на съседите. Прави се ремонт на банята и се сменят тръби плочки и т.н. обаче след месец се появява петно в съседите на височина м/у 1.5-2.00м.
Почват се мъки по установяването на проблема по съседи, на горе на долу нищо. В същото време ремонтираната баня няма и помен от петна мухъл и проблеми с вода. Обаче в един момент собствениците на банята отиват командировка за 3месеца и теча спира.
Цялата работа е, че е на стената на която е теча има душ и е сложено УКБ (едно готово нещо то пп тръби с изводи за улеснение на майстора). И въпросното укб е дефектно като изпуска малко по малко вода, обаче тъй като водата не е фаната в гората и си намира път и право в съседите.
та може и сам де се наводняваш (има вероятност де)
успех
Мога да ти кажа един случай ако ти помогне ...
Представи си както е твоето разположение, че на съседното помещение е коридора на съседите. Прави се ремонт на банята и се сменят тръби плочки и т.н. обаче след месец се появява петно в съседите на височина м/у 1.5-2.00м.
Почват се мъки по установяването на проблема по съседи, на горе на долу нищо. В същото време ремонтираната баня няма и помен от петна мухъл и проблеми с вода. Обаче в един момент собствениците на банята отиват командировка за 3месеца и теча спира.
Цялата работа е, че е на стената на която е теча има душ и е сложено УКБ (едно готово нещо то пп тръби с изводи за улеснение на майстора). И въпросното укб е дефектно като изпуска малко по малко вода, обаче тъй като водата не е фаната в гората и си намира път и право в съседите.
та може и сам де се наводняваш (има вероятност де)

успех

- plradev
- старши ентусиаст
-
GKuzmanov написа:та може и сам де се наводняваш (има вероятност де)![]()
успех
Няма такава вероятност

Иначе "петното" е точно в ъгъла и почва от тавана и няма как да е от водопровод. Пояснил съм защо в първото мнение. Някой канал се е насмел ...

13 мнения
• Страница 1 от 1