Странен проблем с парното на е36

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

Потребител
Аватар

Странен проблем с парното на е36

Мнение от skorpions_vt » 24 Сеп 2011, 14:39

Здравеите става въпрос за БМВ е36 316 с двузоновия климатик.ще говоря първо за лявата зона, а после за дясната, за да остана максимално добре разбран. Проблема е следня от ляво, като пусна да духа на краката, или на прозореца и малката лява врътка е на студено няма проблем духа си студено, като завъртя врътката на средата вече има проблем защото пак продължава да духа студено, чак когато врътката стигне наи краино топло положение от ляво започва да духа топло и то много.
От дясно проблвма е малко по друг, без значение на къде е завъртяня врътката, дали на студено, на средата , или на топло там си духа постоянно много топло. Или по накратко казано от ляво мога да пускам или само студено, или само топло без възможност да коригирам температурата, а от дясно имам само топло и никаква корекця на температурата, единственно, като пусна да духа на средната конзола, с копчето, което командва дали да духа студено или топло средната конзола, мога да си правя някъква корекция на въздуха в купето. Колата е с нов термостат загрява си перфектно, антифриза е на ниво , обезвъздушена е , единствено няма фреон.
Моля пишете от какво се получава това дали е защото няма фреон или е друг проблема и ако е друг как мога да го оправя. Благодаря ви предварително, и се извинявам че пак повдигам въпроса с парното на е36, видях че доста е изписано по темата но никаде не срещтнах мойте проблеми, наи- вероято проблема е в мен но съвсем от скоро съм регистриран във форума. Ще съм ви благодарен ако има тема по този въпрос да ми помогнете да я намеря. Благодаря ви още единпът. :banghead:

Аватар
Кара: ше 318tds
Мечтае да кара: перфектно БМВ

Re: Странен проблем с парното на е36

Мнение от e36Bulgaria » 26 Сеп 2011, 0:32

ако няма фреон няма да духа грам студено !! със тези двузонови климатици ако искаш студено въртиш до синиото ако искаш отпло до червеното и това е следователно си определяш градусите

моргаджия
моргаджия
Аватар
Кара: Всичко

Мнение от Krassi_kn » 26 Сеп 2011, 11:16

Електромагнитния клапан на парното ти е заминал :idea:

Аватар

Мнение от e36Bulgaria » 26 Сеп 2011, 11:23

Krassi_kn написа:Електромагнитния клапан на парното ти е заминал :idea:

:yes: Да пробва да го пусне на топло до краи да духа и ако не духа топло значи е клапан и не отваря ! пробваи и с подаване на газ на свободна

старши ентусиаст
Аватар
Кара: G05 xdrive 40i
Мечтае да кара: трезвен

Мнение от S7 » 26 Сеп 2011, 22:11

Клапан,клапан :lalala: виж маркучите до клапана дали са горещи :roll:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 330xd && 525d
Мечтае да кара: В европейска България

Мнение от bmw55 » 27 Сеп 2011, 9:05

И аз го имах този проблем колега.
Точно електромагнитния клапан е.Или търсиш втора ръка или от дару нов.
Или сменяш гумичките :)
Бъди честен пък да става квото ще

Аватар

Мнение от e36Bulgaria » 28 Сеп 2011, 0:39

50-60 лв. са и отново си на топло :mrgreen:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46XI / W164

Мнение от Драгослав » 28 Сеп 2011, 15:17

Пълниш с фреон и сменяш или ремонтираш въпросния клапан.Обиконовенно на клапана се развалят намотките.Ако има кой да ти ги пренавие ще минеш по-тънко.Имаше много добра тема за ремонта на клапана. :yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: e36 318is M44
Мечтае да кара: камаро.

Мнение от Nukem » 28 Сеп 2011, 15:23

Ето я въпросната тема на joro_paveto! :bowdown:
http://www.bmwpower-bg.net/forums/viewt ... D#p2915099
Германеца кадет бутне друг не може да бутне така!!!

ентусиаст
Аватар
Кара: e46 M54 '01

Мнение от jbankov » 28 Сеп 2011, 15:27

Nukem написа:Ето я въпросната тема на joro_paveto! :bowdown:
http://www.bmwpower-bg.net/forums/viewt ... D#p2915099

играчка си е ,но пък ако следваш стъпките на Жоро няма да имаш проблеми и ще си ги оправиш сам :yes:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Le Transporteur » 29 Сеп 2011, 19:19

Да се има предвид, че крайните положения на лявата врътка управляват изцяло климатроника (дясната спира да влияе). Другото, системата е инертна, не стават за секунди нещата.
"Башак": ...еее БМВ караш, а ти е скъпо!

Потребител
Аватар

Мнение от skorpions_vt » 02 Окт 2011, 12:00

Проблема основно е, че парното топло духа и то много но от дясно не мога да спирам топлия въздух или ограничавам (да духа хладно) , а от ляво мога да го спирам но не мога да го ограничавам(да духа хладно) или много топло или много студено духа от ляво няма средно положение. Пробвах всичките ви предложения само още не смея да разглобя електромагнитния клапан. Защото всички мнения по темата са че колата не трябва да духа топло и това бил признака че не работи клапана, но моята кола духа топло и не ще да спира. Дали и този симптом е от клапана или от някъде другаде :conf: :banghead: :banghead:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ше: '95 E36 M43B18 Lim
Мечтае да кара: //M Power :)

Мнение от nelim » 02 Окт 2011, 23:45

skorpions_vt написа:Проблема основно е, че парното топло духа и то много но от дясно не мога да спирам топлия въздух или ограничавам (да духа хладно) , а от ляво мога да го спирам но не мога да го ограничавам(да духа хладно) или много топло или много студено духа от ляво няма средно положение. Пробвах всичките ви предложения само още не смея да разглобя електромагнитния клапан. Защото всички мнения по темата са че колата не трябва да духа топло и това бил признака че не работи клапана, но моята кола духа топло и не ще да спира. Дали и този симптом е от клапана или от някъде другаде :conf: :banghead: :banghead:

Клапана е колега, помисли логично, неговото устройство е много просто.

Преди да ти влезе топлия антифриз от двигателя към радиатора в купето минава през въпросния клапан - двоен.

С управлението на климатроника ти настройваш температурата (като нещата не стават мигновенно) и казваш на клапана дали да отвори или затвори спрямо температура която си настроил и тази която той измерва в купето.
Тук (както колегата по-горе написа) има едно много важно правило, ако лявата врътка(шофорската) е в едно от краините положения, в крайно ляво (макс студено) или крайно дясно (макс топло) - дясната врътка не играе роля.. колкото и да я въртиш.

Та, по пътя на логиката, при тебе тоя клапан е прецакан (при мен също беше така, като духаше постоянно топло и неможех да го спирам в шофьорската част, в пасажерската беше ОК) - аз лично смених целия клапан, проблема при мен не бяха гумичките а намотките.

Като си търсех такъв клапан мисля че бях мернал подобен ама единичен - т.е. можеше да се направи само с лявата зона да опраделяш и да вържеш двата маркуча към единичен клапан.. ама тва вече е въпрос на избор и напасване.

Сега като ми работи клапана (незнам до колко е нормално) той самия е захванат към купето и стои на едни гумирани скоби, та, макар че при мен ги има, когато съм настроил някаква температура и я достигне, си го усещам как "туп"-ва или "траква", т.е. как отваря и затваря, примерно докато стоя на някои светофар и съм натиснал спирачката и го усещам как отваря/затваря/отваря/затваря и поддържа някаква температура която съм задал.

ами.. това е от мен, успех, теми за този електромагнитен клапан има много така че дерзай.

ПС. относно фреона, няма общо с парното, при все че идва взима, оправи си парното, пък фреона лятото :)
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от skorpions_vt » 03 Окт 2011, 15:26

Благодаря ви много хора вече всичко ми стана ясно СУПЕР сте, сега вече се поуспокоих, че не е нещо по сложно за смяна и костващо голямо разглобяване на колата.Благодаря ви и за търпението. :D Като сменя клапана ще пиша пак в темата да разкажа какво стана. :D :D :) :) :D :D

Потребител
Аватар

Мнение от skorpions_vt » 10 Яну 2012, 18:47

Проблема с парното се оправи смених електромагнитния клапан и сега е 6 благодаря за съветите :lalala: :lalala: :lol: :lol:

Назад към E36