Относно амнезия на таблото
Модератор: Технически модератори
28 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Относно амнезия на таблото
Привет колеги!
Пиша Ви тъй като реших да пробвам да си отворя таблото и да се опитам да сменя въпросните кондензатори, както е описано в една от важните теми. Проблема ми е, че таблото не изглежда като нито едно от въпросните табла, обсъждани в двете теми, поради което не съм сигурен коя платка точно трябва да сваля и дали ще бъде правилната.
Прилагам снимки и се надявам да ми помогнете
Поздрави!
Пиша Ви тъй като реших да пробвам да си отворя таблото и да се опитам да сменя въпросните кондензатори, както е описано в една от важните теми. Проблема ми е, че таблото не изглежда като нито едно от въпросните табла, обсъждани в двете теми, поради което не съм сигурен коя платка точно трябва да сваля и дали ще бъде правилната.
Прилагам снимки и се надявам да ми помогнете

Поздрави!
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
- Кара: мфили
Re: Относно амнезия на таблото
Това е табло с чек контрол от първите или само на мен така ми се струва?
Цъкни една снимка как изглежда и отпред.
По принцип всичко си е същото - махаш задния капак от платката (закрепена е с пресовки) и от задната страна на платката са кондензаторите, които те интересуват

Цъкни една снимка как изглежда и отпред.
По принцип всичко си е същото - махаш задния капак от платката (закрепена е с пресовки) и от задната страна на платката са кондензаторите, които те интересуват

- skylord
- младши ентусиаст
-
- Кара: E34
Таблото е с чек като гледам, сменят се тези дето съм оградил:
3 220 uF 40v
2 20 uF 40v
3 220 uF 40v
2 20 uF 40v
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Таблото е от 525 M20B25, с чек контрол е.
Някакви батерии да търся ли да сменям и ако да къде евентуално?
Някакви батерии да търся ли да сменям и ако да къде евентуално?
- skylord
- младши ентусиаст
-
Тука батерии няма, има на първите табла без чек... Сменяй 5-те кондензатора и това е.
Двата малки в момента са ми по 22 микрофарада на 50 волта, докато големите са си 220 микрофарада на 10 волта.
Проблем ли е, че малките в момента са на по-голям волтаж от предложените за смяна?
Проблем ли е, че малките в момента са на по-голям волтаж от предложените за смяна?
- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
manos написа:Двата малки в момента са ми по 22 микрофарада на 50 волта, докато големите са си 220 микрофарада на 10 волта.
Не

Колеги смених въпросните кондензатори, но нищо не се промени.
Понеже мен лично не ме бива с поялника дадох таблото на човек, който всеки ден извършва подобни процедури. Той ми обясни, че старите, които всъщност вече веднъж са били сменяни, са били с минуси в една и съща посока, като той е сложил новите по начина, по които са били запоени предишните.
Въпроса ми е възможно ли е заради това да има проблем таблото и ако да къде мога да видя схема или нещо което да ме ориентира как трябва да бъдат запоени, ако въобще това има значение?
Благодаря предварително
Понеже мен лично не ме бива с поялника дадох таблото на човек, който всеки ден извършва подобни процедури. Той ми обясни, че старите, които всъщност вече веднъж са били сменяни, са били с минуси в една и съща посока, като той е сложил новите по начина, по които са били запоени предишните.
Въпроса ми е възможно ли е заради това да има проблем таблото и ако да къде мога да видя схема или нещо което да ме ориентира как трябва да бъдат запоени, ако въобще това има значение?
Благодаря предварително

- alchohol
- ентусиаст
-
- Кара: E34 524td лЕто господне '90-то
- Мечтае да кара: по път без дупки
Колега, върху платката трябва да е написано как да се монтират. Това са електролитни кондензатори, т.е имат полюси или най-просто казано имат + и -, и няма да функционират, ако се обърне поляритета.
Дизела е кат' копейка- дрънне, бръмне и офейка

Ами колега гледах платката от всевъзможни ъгли и така и не можах да видя някакви индикатори за начин на запояване на кондензаторите. Ако от приложените снимки можеш да ми кажеш нещо добре, но поне аз не намирам нищо.
Моята идея също е че не са монтирани правилно и затова не работят.
Ако приемем, че са коректно запоени, то тогава къде е проблема на таблото?
- skylord
- младши ентусиаст
-
Аз схема на табло не съм виждал колега, та нещата си отиват към ново табло, при положение, че си ги запоил окей.
Иначе електролитните кондензатори винаги от едната страна имат отбелязан минус и трябва да се спазва поляритета. Виж даже на твойте снимка, там, където е бялата линия на кондензаторите - от тази страна е минуса..
Иначе електролитните кондензатори винаги от едната страна имат отбелязан минус и трябва да се спазва поляритета. Виж даже на твойте снимка, там, където е бялата линия на кондензаторите - от тази страна е минуса..
Въпроса е, че кондензаторите вече са сменяни и са поставени по този начин, който съм снимал, т.е. не мога да съм сигурен дали оригинално това е бил правилният начин.
В този ред на мисли ако някой има такова табло и го е отварял ще се радвам да сподели дали трябва така да бъдат запоени.
Ако ли не има ли въобще място, където да търся проблема? Кое не му е ред на проклетото табло?
В този ред на мисли ако някой има такова табло и го е отварял ще се радвам да сподели дали трябва така да бъдат запоени.
Ако ли не има ли въобще място, където да търся проблема? Кое не му е ред на проклетото табло?
- alchohol
- ентусиаст
-
- Кара: E34 524td лЕто господне '90-то
- Мечтае да кара: по път без дупки
manos написа:Ами колега гледах платката от всевъзможни ъгли и така и не можах да видя някакви индикатори за начин на запояване на кондензаторите. Ако от приложените снимки можеш да ми кажеш нещо добре, но поне аз не намирам нищо.
Така не се вижда, трябва да разпоиш кондензатора. Тези означения, ако ги има се падат под самия елемент. Идеята е когато го разпоиш, после да видиш как да го напаснеш.
Дизела е кат' копейка- дрънне, бръмне и офейка

- skylord
- младши ентусиаст
-
всичките минуси са надолу ей така:

- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-