Зимни гуми

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 318i, sedan, 11.97

Re: Зимни гуми

Мнение от 00700 » 28 Дек 2011, 19:34

Марки много, избор голям! Почитател съм на Continental WinterContact. Добре стоят и на сняг, лед, вода.
Избора и твой! :yes:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: БМВ Е36
Мечтае да кара: Е46 М3

Мнение от baitun » 28 Дек 2011, 19:44

Не знам да има гуми за лед, до сега с каквито и гуми да съм карал, никоя не държи на лед, за сняг е друго нещо-уртрагрип 7+ на гудиър

Аватар
Кара: E36 318IS and E46 318I
Детайли за колата: BMW E36 318IS ; BMW E46 318I

Мнение от ProblemZ » 28 Дек 2011, 19:58

baitun написа:Не знам да има гуми за лед, до сега с каквито и гуми да съм карал, никоя не държи на лед, за сняг е друго нещо-уртрагрип 7+ на гудиър

Булшинството е за Гудиър-а,да се направи една анкета и ще може да вземе решение човека :)
Най - ТочниЯ

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 28 Дек 2011, 20:19

Карам с Гудиър, откакто излезе Ултрагрип 6. Сега съм със 7+. Карал съм и с Корморан зимни на е30-ката. Ако не правиш простотии няма проблем с всяка зимна гума произведена в бяла държава. Не можеш ли да караш и мислиш ли си, че като си с нови гуми си бог нищо няма да те спаси.

Та аз бих си купил най-скъпите, които мога да си позволя, за това и карам с Гудиъра, ако са ми скъпи ще си купя нещо по-нисък клас. Карам внимателно и нямам яд.

Тук да вметна, че така любимите във форума китайски, тайвански и т.н. лайна няма да си ги сложа и на каруца. Нито зимни, нито летни.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: й, и утре е ден.
Мечтае да кара: Active Autowerke.

Мнение от arr0gance » 28 Дек 2011, 20:34

Гума, която да държи на ЛЕД,още не съм чувал,т/е за чиста гума,без метални бодли и тн.Имам опит с клебер, които не ги пожелавам и на най-големият си враг,дънлоп карах преди доста време , но ем държеше ем когато трябваше да държи нещеше...зле общо взето.Сега карам нокиан и според мен се държат доста добре на сняг,вода и замръзнал асфалт.Миналата зима карах фулда кристал монтеро 2 и смея да кажа,че са отлични гуми,държат еднакво добре на всякаква настилка и се усеща, какво става с колата.
Някой остаряхме, някой си станахте направо дърти.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Делян » 28 Дек 2011, 21:08

Тук има изчерпателна информация и класация според ADAC
http://www.peter.and.bilyana.net/index.php/2011/10/20/nay-dobrite-zimni-gumi-za-20112012/

младши ентусиаст
Аватар
Кара: atlantis blue

Мнение от Challenger » 28 Дек 2011, 21:14

Не знам, но доста гумаджии ми препоръчваха клебер .. и се бях насочил към тях.
Като ги взимах нямаха налични и се спрях на фулда монтеро 3 (гледах в ценови диапазон до 130лв)
На лед.. няма какво да го говорим.. би било смешно. На мокро .. не са кой знае какво.. но не са чак лоши. Но на сняг .. вчера събрах погледите на х. Здравец. Да, буксуваше ... все пак съм сравнително нисичък и правих нови коловози.. но си минах като пич през доста дълбок сняг.

ентусиаст
Аватар
Кара: всичко що е с гуми

Мнение от anton mutafchiev » 28 Дек 2011, 21:31

аз последните три зими си взимах 1:нокиан ,2:пирели 3:бриджстоун и най доволен съм от бриджстоун като гумите ги купувам нови по четри броя не само по две и съм доволен за стабилност и проходимост в зимните условия

ентусиаст
Аватар
Кара: X3 28i / А4 3.0i quattro
Мечтае да кара: настрани

Мнение от maxpower » 28 Дек 2011, 21:43

katra_fm написа:Не знам, но доста гумаджии ми препоръчваха клебер .. и се бях насочил към тях.
Като ги взимах нямаха налични и се спрях на фулда монтеро 3 (гледах в ценови диапазон до 130лв)

Не знам само как за до 130лв не си набарал някой френд да ти направи отстъпка и да си вземеш Goodyear-a и да забравиш за зимни гуми за много време напред.
На баща ми е с Goodyear UG 7 на 4те колела, Моята е с нови Ultra Grip 7+ отпред и винаминие GT Radial Champiro на задните :mhihi: , няма такова въртене. Oнaя вечер си правих експеримент на Цариградското от 40 до 120км/ч не можех да я вкарам в лентата, аха да захаме и пак буксува. Та китайки никога :mrgreen: , тези си дойдоха с колата, бяха 4 ама другите 2 ги сполетя лоша съдба :twisted:

Иначе по темата, гледаш тестовете за гуми на ADAC и си избираш от първите 3-4 тези, които най ти харесват и си готов. Няма вариант да сбъркаш. :yes:
A sleeper (car) - is a car that has high performance and an unassuming exterior.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320 M50B20
Детайли за колата: Е36 М50Б20

Мнение от zorobg » 28 Дек 2011, 22:28

maxpower написа:
katra_fm написа:Не знам, но доста гумаджии ми препоръчваха клебер .. и се бях насочил към тях.

Иначе по темата, гледаш тестовете за гуми на ADAC и си избираш от първите 3-4 тези, които най ти харесват и си готов. Няма вариант да сбъркаш. :yes:

+1 :yes:

А относно мнението на гумаджиите :dummy: . Който дава добър процент неговите гуми препоръчват, другото са странни мнения на странни шофьори :)

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E36 Coupe Hellrot

Мнение от Nik4oZ » 29 Дек 2011, 2:37

Аз пък миналата зима си купих 4 чисто нови Gislaved Euro Frost 3 Silica 195/65/15 , 115лв. някаде на бройка ги взех. Много съм доволен от тях преди няколко дена се качвах до бузлоджа и нямах никакъв проблем . Не са някакъв висок клас гума но един познат с Seat Ibiza с някви тракшани и работи и с гуми за по 200лв. бройката неможа да се качи до върха на бузлоджа.

Аз попринцип търсих гуми Gislaved Nord Frost но бяха малко над възможностите ми а неможеше да се чака.
Lurking in the shadows

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Savy » 29 Дек 2011, 4:20

Kleber HP2 :yes:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bmw325tds » 29 Дек 2011, 11:59

vld написа:...Правилния размер за Е36 за зимна гума е 195/65/15...
Според много колеги това е правилният размер.

За марки и модели всеки си има предпочитания, но най-важното е кой как кара и колко опит има.
Познавам човек дето с нови гуми и кола 4х4 се разби миналата зима. Познавам и много дето карат коли със "задно" с не толкова хвалени гуми и нямат проблеми.
Пак пиша, че зависи къде се кара, колко се бърза, колко опит има шофьора, изправни ли са спирачките, има ли LSD, колата бензин ли е или дизел...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 29 Дек 2011, 12:18

Правилния размер измислен от по-умни от нас хора, както каза Влади е записан върху вратата. От там нататък всякакви предпочитания са отклонение от зададените от производителя параметри.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: e46 M54 '01

Мнение от jbankov » 29 Дек 2011, 12:33

ProblemZ написа:
jbankov написа:За мен има една гума за зимата - Michelin и нищо друго.Всичко останало е компромис :yes:
Карал съм с какви ли не гуми и водещи марки ,но това е гумата :winky:

Да стига да няма сняг,са номер едно прав си :ok:

Няма да те убеждавам в моето твърдение, още повече ,че едва ли някога си карал с такива и то в сняг. Карай си на твоята кола ако искаш и шоу-шенг гуми. ...ама нали знаеш поговорката за киселото грозде и лисицата :winky:
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към E36