Активира ли се АСЦ+Т при поднасяне без газ?
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
11 мнения
• Страница 1 от 1
- gangsterboy
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E36 320i Touring '98
- Мечтае да кара: M6 Convertible
Такаа..влизам аз в 90 градуса завой с 40км/ч на 4-та без газ. Беше мокро от мъглата и тъкмо си помислих "дали не влизам малко бързичко в завоя" и в този момент леко тръгна предницата настарани и веднага след това задница се засука. Овладях е бързо, размина ми се бордюра, но не усетих АСЦ-то да се вкючва. Не видях и лампата да светка. След това го тествах с няколко резки тръгвания и си работеше както трябва. Да не би да не се е включило, защото не съм подавал газ? При подаване на газ винаги си се включва.
П.С.
Видях това в Е39 секцията:
http://www.bimmerboard.com/forums/posts/131049
Някой пробвал ли е този полу-режим на АСЦ-то дали работи при Е36?
П.С.
Видях това в Е39 секцията:
http://www.bimmerboard.com/forums/posts/131049
Някой пробвал ли е този полу-режим на АСЦ-то дали работи при Е36?
- maxpower
- ентусиаст
-
- Кара: X3 28i / А4 3.0i quattro
- Мечтае да кара: настрани
Re: Активира ли се АСЦ+Т при поднасяне без газ?
При е36 единственото, което прави АСЦ-то е да ти отнеме газта. Щом е поднесла без газ и да светка и да не светка все е тая. Даже точно обратното ако точно в тази ситуация щом е поднесла без газ, ако ти е необходима газ да овладееш колата, тъпото АСЦ-ти ти отнема от газта и ти казва 

A sleeper (car) - is a car that has high performance and an unassuming exterior.
- gangsterboy
- кандидат ентусиаст
-
Моето е АСЦ+Т, което активира и спирачките отзад на колелото, което губи сцепление. Не е само отнемане на газта. 

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
gangsterboy написа:Такаа..влизам аз в 90 градуса завой с 40км/ч на 4-та без газ.
А не намираш ли нещо нередно в начина по който караш пък после да търсиш кусур на системите в колата?
- gangsterboy
- кандидат ентусиаст
-
Аз си отчитам моята грешка...малко по-бързо влязох в завоя от колкото трябваше. Не отчетох мократа настилка, а и ми се спеше много (беше 3:30 през нощта). Просто ми стана интересно дали системата познава, че колата поднася когато не даваш газ. Не и търся кусури, даже съм си много доволен от нея. Особено сега на снега и на мокрото много помага.
Последна промяна gangsterboy на 23 Дек 2011, 20:31, променена общо 1 път
- Coulthard
- младши ентусиаст
-
- Кара: ше 325tds
- Мечтае да кара: e46 330xd
абе момчета четете полезни много ще ви помогне
АСЦ- ви стиска спирачките - тва е прадядото на системите за стабилност
Т - идва от ТС - тракшън контрол и той отнема газта когато задните гуми приплъзват при подаване на газ....
демек при описаната ситуация си късметлия щото ако беше почнало да ти стиска гумите си шейничка до бордюра, а ако решиш да я контрираш и дадеш газ ще разбереш защо повечето шофьори на бмв не харесваме ТС.
Относно забележката на Иво искам да допълня 4-та с 40 тва дори и тдс като го направи и се чувства неловко и нелогично, каква беше идеята да си на амнайста с ниска скорост и то с вратите
АСЦ- ви стиска спирачките - тва е прадядото на системите за стабилност
Т - идва от ТС - тракшън контрол и той отнема газта когато задните гуми приплъзват при подаване на газ....
демек при описаната ситуация си късметлия щото ако беше почнало да ти стиска гумите си шейничка до бордюра, а ако решиш да я контрираш и дадеш газ ще разбереш защо повечето шофьори на бмв не харесваме ТС.
Относно забележката на Иво искам да допълня 4-та с 40 тва дори и тдс като го направи и се чувства неловко и нелогично, каква беше идеята да си на амнайста с ниска скорост и то с вратите
- gangsterboy
- кандидат ентусиаст
-
Coulthard написа:Относно забележката на Иво искам да допълня 4-та с 40 тва дори и тдс като го направи и се чувства неловко и нелогично, каква беше идеята да си на амнайста с ниска скорост и то с вратите
Аз не съм искал да влизам с вратите в завоя. Принципно това ми е улицата пред блока и не карам с повече от 40км/ч, а колата изобщо не се тормози да я подържа тая скорост на 4-та предавка. По принцип въпроса ми беше друг. Не кой как кара, на коя предавка и как влиза в завоите. Явно системата се активира само при подаване на газ.
ASC-то не може да ти помогне при тази ситуация.
При е46, тази функционалност я получаваш с DSC, която следи ъгъла на завиване на колата, ориентацията и наклона и прави нужните корекции.
При е46, тази функционалност я получаваш с DSC, която следи ъгъла на завиване на колата, ориентацията и наклона и прави нужните корекции.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
gangsterboy написа:Аз си отчитам моята грешка...малко по-бързо влязох в завоя от колкото трябваше.
Отчети пак.. Не позна.
- gangsterboy
- кандидат ентусиаст
-
ifcho написа:ASC-то не може да ти помогне при тази ситуация.
Благодаря колега!

Не е баш така както всички го описвате , АСЦ следи разликата в скоростите на въртене на задвижващите колела спрямо предните и поотделно също и удря спирачки ако има такъв случай след което пуска и после пак удря ако се наложи това ми се е случвало многократно и го усещам като удари бързи отзад на колелата . Колегата в случая не е подавал газ което следва че няма приплъзваане на някое колело в смисъл да се завърти по-бързо и оттам не задейства системата . Мое мнение поради по-горното написано е че е по-добре леко подаване на газ за да може АСЦ да се намесва когато потрябва и в същото време в момента в който пусне дадено колело от спирачно усилие то да може да продължи да придвижва колата с цел някакво измъкване от завоя . Макар че несъобразена скорост ( по-висока ) е убиец за всякви системи и прочие защото тук говорим за напречно усилие върху колата , а не по поскока на движението където спирачки и одаване на газ влияят силно. За себе си преди 7-8години открих начин на каране най-вече в зимни условия , при влизане в завой с несъобразена скорост ( когато е късно да се намали тя безопасно) , а именно с левия крак натискам леко спирачки , а с десния подавам газ една идея повече с цел много леко преодоляване на спирачното усилие като така се доближавам до АСЦ да не кажа и ДСЦ ( при наличие и на шпер ) което прави колата доста стабилна ( лесно се пробва на хлъзгаво снежно когато искате да изпреварите и трябва да пресечете средната линия натрупана със сняг , киша и т.н. при което прескачането на "бабуната" ви връща обратно и се почва едни залитания и чудесии ). ДСЦ мисля от името за динамичен контрол на стабилността се намесва в пренасочването на въртящ момент към някое от движещите колела ( освен спирачни усилия и т.н. ) следейки освен всичко друго необходимо за АСЦ и положението на волана откъдето си прави изводи за това накъде е насочена "уж" колата с предните управляеми и прави изчисления какви маневри да предприеме спирачно усилие , бутане на газта или прехвърляне на въртящ момент . Та АСЦ е добро стига да знаете кога е подходящо да се използва и как точно управлявайки колата и съобразявайки се със вншните условия. Живи и здрави.
11 мнения
• Страница 1 от 1