Нормална компресия на иС..?
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
9 мнения
• Страница 1 от 1
- Jang1r
- младши ентусиаст
-
- Кара: го на ножки
- Мечтае да кара: на 50ст бензина.
Нормална компресия на иС..?
Каква е нормалната компресия на М42?По западните форуми се върти 10-11 бара,както и в Ауто дата,но наскоро попаднах на една таблица във форума според която теоритично трябва да е 14,7 бара
В темата на един колега прочетох,че неговия иС е с 14 бара...та къде е истината? 

BMW e36 318TDS Touring
BMW e36 318iS Sedan with m52b25-SOLD
Opel Vectra B X16XEL
Opel Vectra B X16XEL
- maxpower
- ентусиаст
-
- Кара: X3 28i / А4 3.0i quattro
- Мечтае да кара: настрани
Re: Нормална компресия на иС..?
Около 14бара е на нов двигател или такъв след основен ремонт или такъв, за който са полагани нужните грижи и са сменяни консумативите с качествени и на време.
10-11бара е гранично износване, под което трябва да се отваря мотора.
10-11бара е гранично износване, под което трябва да се отваря мотора.

A sleeper (car) - is a car that has high performance and an unassuming exterior.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
В тоя случай, ако 14 е нормалната компресия това 10 в английските форуми е било най-вероятно compression ratio или степен на сгъстяване по нашенски. А компресия според наще разбирания го пишат compression pressure.
Степента на сгъстяване е съотношението на обема на цилиндъра при буталото в горна и долна мъртва точка и показва колко пъти намалява този обем. За това се дава като съотношение, т.е. за IS-а 10:1, ако не се лъжа.
Компресията е какво налягане достигат газовете при движението на буталото и се дава в барове- т.е. 14 бара в случая.
Степента на сгъстяване е съотношението на обема на цилиндъра при буталото в горна и долна мъртва точка и показва колко пъти намалява този обем. За това се дава като съотношение, т.е. за IS-а 10:1, ако не се лъжа.
Компресията е какво налягане достигат газовете при движението на буталото и се дава в барове- т.е. 14 бара в случая.
- VooDoo-36
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Alfa-Romeo 156 2.5V6,FIAT 1.6/16V
Това е на M40 на 18г. и 260.000 км. При M42 би трябвало да е поне 14 за добре подържан двигател.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- Jang1r
- младши ентусиаст
-
Правя разлики между сгъстяване и компресия!
Ставаше въпрос именно за "Compression presure" при това в psi 140-155 или нещо от този род...след пресмятане излезе 10-11 бара,което и на мен ми се стори изключително малко,при положение,че Ладата ми беше с 12,5 бара 

BMW e36 318TDS Touring
Opel Vectra B X16XEL
Opel Vectra B X16XEL
- s_kolev
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e36 318ti
- Мечтае да кара: всичко
- Детайли за колата: М42б18 '94
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Jang1r написа:Правя разлики между сгъстяване и компресия!Ставаше въпрос именно за "Compression presure" при това в psi 140-155 или нещо от този род...след пресмятане излезе 10-11 бара,което и на мен ми се стори изключително малко,при положение,че Ладата ми беше с 12,5 бара
Еми явно са им издухани ИС-ките там

- Jang1r
- младши ентусиаст
-
s_kolev написа:При перфектен ИС 14+, моя е 11/13/13/13
Аз съм с 13 и на 4рите цилиндъра

bum_bum написа:Еми явно са им издухани ИС-ките там
Нормално след като не са на по "140к" като българските

BMW e36 318TDS Touring
Opel Vectra B X16XEL
Opel Vectra B X16XEL
Тая компресия за много точен показател го имате, в същност не е така, понеже отчетените стойности не са непроменлива величина. По показателно е според мен, да е равна на всички цилиндри. Едно интересно четиво:
Ето цялата тема, за мен беше полезна, имаше неща, които не знаех
http://forums.hondabg.com/index.php?showtopic=39848
1. Измерената компресия зависи пряко от това колко ви е зареден акумулатора т.е. колко бързо върти стартера и какво масло ползвате. Тогава се проявява повече (при по-ниски обороти) ефекта на "издишане" от клапаните които не са идеални.
2. Измерената компресия зависи пряко от това какъв точно манометър притежава Мерача. Защо?
Горещо препоръчвам мнението на М в тази тема. В него той перфектно е сметнал един реален цилиндър. Там ще видите че обема след сгъстяване е 51 кубически сантиметра. Когато към него добавите обема на манометъра с който се прави измерването (примерно 10 см3) ще забележите че обема на камерата се увеличава и двигателят се декомпресира. Сиреч колкото е по-голям манометърът на Мерача (с по-дълъг маркуч примерно) толкова по-ниско налягане ще бъде отчетено. Естествено манометъра допълнително охлажда сгъстеният въздух в цилиндъра което ще доведе до допълнително спадане на налягането
Ето цялата тема, за мен беше полезна, имаше неща, които не знаех
http://forums.hondabg.com/index.php?showtopic=39848
9 мнения
• Страница 1 от 1