разход на масло
Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
- Николай Диянов
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW E39/ Е60
- Мечтае да кара: X6 цвят бордо
Re: разход на масло
Напълно съм съгласен с колегата Lucifer. Особено като нови двигателите трябва да се щадят, а не да се изцеждат докрай. Обаче имам едно друго наблюдение, свързано с оторизираните сервизи. Не става въпрос за БМВ, а за VW. На чисто нов Touran отиваме да му сменяме маслото на 12 000 км и там ни правят едва ли не скандал как може такова нещо, как било вредно и производителя не го предписвал това. А според мен си е чиста лудост на току що закупена кола първата смяна на маслото да е на 30 00 км.
Николай Диянов написа:Напълно съм съгласен с колегата Lucifer. Особено като нови двигателите трябва да се щадят, а не да се изцеждат докрай. Обаче имам едно друго наблюдение, свързано с оторизираните сервизи. Не става въпрос за БМВ, а за VW. На чисто нов Touran отиваме да му сменяме маслото на 12 000 км и там ни правят едва ли не скандал как може такова нещо, как било вредно и производителя не го предписвал това. А според мен си е чиста лудост на току що закупена кола първата смяна на маслото да е на 30 00 км.
И също така слагат гъсто масло, което след 15 000км ставало рядко и така на 30 000км се сменяло...
Това са точните думи на VW... Отделно пък ако го смениш по рано тоя бъркоч от 30 000км ти отпада гаранцията, щото видиш ли било вредно за мотора

Това с преждевременната смяна на маслото съм го чел в някакви технически документи и наистина имаше развита теория, че не е добра идея. Щом и гаранцията отпада значи има нещо.
Ето виж тук http://papers.sae.org/2007-01-4133/
Там пише че последните изследвания показват,че масло на 15хил мили допринася за по-малко износване на двигателя от масло на 3000 мили поради това, че в остаряващото масло се образуват химикали, които ги няма в новото и имат защитно действие.
Там пише че последните изследвания показват,че масло на 15хил мили допринася за по-малко износване на двигателя от масло на 3000 мили поради това, че в остаряващото масло се образуват химикали, които ги няма в новото и имат защитно действие.
Tool - Fear Inoculum
Emooo написа:Това с преждевременната смяна на маслото съм го чел в някакви технически документи и наистина имаше развита теория, че не е добра идея. Щом и гаранцията отпада значи има нещо.
Ако беше така всички щяхме да си купуваме прекарани масла на по 15 000км за да намалим триенето

Я малко по сериозно бе хора

- bordo_77
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW 530 XD
Здравейте колеги. Колко реално ви горят 3.0D двигателите. Гледам че при мен за 4000 км., е дръпнала 400-500 гр., при нормално каране. Това допустими стойности ли са според вас или имам проблем. При смяната го оставихме на максимум, а сега е малко над средата.
При мене за 4000км е изгорило 0 масло. Провери си филтъра на картерните газове дали не е за смяна.
Tool - Fear Inoculum
- bordo_77
- младши ентусиаст
-
Emooo написа:При мене за 4000км е изгорило 0 масло. Провери си филтъра на картерните газове дали не е за смяна.
Сменил съм го, независимо от това че беше от по новите модели само с клапа, без този дунапренен филтър.
- bordo_77
- младши ентусиаст
-
Emooo написа:Според мене трябва да си напишеш километрите на двигателя.
Да, разбира се че е важно: 265 000км. реални.
- vanko242
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: трактор шестак
- Детайли за колата: m57tu2d30 OL
bordo_77 написа:Здравейте колеги. Колко реално ви горят 3.0D двигателите. Гледам че при мен за 4000 км., е дръпнала 400-500 гр., при нормално каране. Това допустими стойности ли са според вас или имам проблем. При смяната го оставихме на максимум, а сега е малко над средата.
В нормата си! Не се вживявай толкова......

...тестове на масла : http://bmwservice.livejournal.com/27699.html
- bordo_77
- младши ентусиаст
-
Тогава да разбирам ли че при двигател на тези километри, 1л/10000км. е нормален разход на масло.
Нека се изкаже някой колега с кола на тези километри, защото моята е на доста по-малко.
Tool - Fear Inoculum
- emoo
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW 745D
- Мечтае да кара: M-5
моята след 800км ще направи 280000хл предишната смяна я направих на 22 000хл за тия километра не бях доливал масло но като го източихме липсваше 400гр но преди да сменя филтъра за филтърни те газове пипаше доста 

- tachbg
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 530d E60 - 530d F10 -530d G30 286hP
- Мечтае да кара: M5
Да спомена моето наблюдение - моята е на 150000км , за сега нямам консумация на масло. Даже е претиснително май.
Ама имам по борд около 3800км до смяната и се чудя след това дали ще почне да гори масло.
Ама имам по борд около 3800км до смяната и се чудя след това дали ще почне да гори масло.