какво според вас е "средна класа в българия"?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

"средна класа в българия" - колко пари на месец/ 4-членно семейство?

1000 лева
42
9%
2000 лева
101
22%
3000 лева
123
27%
4000 лева
97
21%
5000 лева
45
10%
повече от 5000 лева
47
10%

Общо гласове : 455
младши ентусиаст
Аватар
Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
Мечтае да кара: "samodelna" kola

Re: какво според вас е "средна класа в българия"?

Мнение от BMW_RIDER » 11 Дек 2011, 11:50

BMW_POWER написа:Говорим за "средна класа" и исканията на хората тук като заплата надхвърлят меко казано в пъти възможностите на средната класа почти в цял свят. Ето ти един линк, който не е съвсем показателен, но дава някаква представа за заплащането в ЕС:

Предлагам Nickelback да си сменят песента от "I wanna be a Rockstar" на "I wanna be from the middle class in BG"
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 11 Дек 2011, 13:21

За тази година в Испания средната брутна заплата е 22500 евро. На тази заплата веднага и махнете 23-25% и остава чистото около 17000евро или 1417евро на месец, при двама работещи 2834евро. Още от тук, стигаме почти до искането за среден доход в БГ, на някои хора, само че при други цените, а и самата производителност на държавата е друга и всичко останало. Ипотека тука в зависимост от града е от 800 до 1100евро, но за по 30-35 дори 40 години напред, ако е наем малко по-надолу. Това за нормален двустаен апартамент в обикновен квартал. Колите са на същите цени, както в цяла Европа или една среден клас отива на 300 евро на месец поне, ако са две 600евро, а застраховки и т.н.? От там, нета тука е от 40 до 60евро, не 20-30лв. Да сложим ток, вода, газ, телефон, нет поне 200е на месец. За училището, само храната е над 100е на месец и така вече стигнахме 2000евро, с остатъка трябва да ви стигне за всичко друго, храна, дрехи, кръчми, кина, опери, почивки, ремотни и т.н. Само, че като се влезе в сервиз на бай Хорхе е 40евро на час, а в официалните е 60/70евро на час. Повече няма да смятаме, само искам да покажа, че средната класа не щрака с пръсти и, че това което се иска от много хора в Бг, като заплащане за средна класа е просто невъзможно, понеже е невъзможно и в много по развити държави, а камо ли в БГ. Ипотека, две коли дори обикновени и едно или две деца и да ти остава за почивки по няколко пъти на година и да имаш за всичко без да си правиш сметката, няма как да стане никъде или в много малко държави изброени на едната ми ръка. Ако ме попитате какво правя тогава тук, веднага казвам, аз в БГ и 2000лв не виждам как ще вземем с жена ми и затова съм тук. Другите преимущества ги описах преди това.

Аватар
Кара: Кенеф от Инголщат

Мнение от ms » 11 Дек 2011, 14:07

alekangg написа:....

Аз си мисля, че сериозно бъркаш понятията- "средна заплата" и "средна класа" далеч не са едно и също :roll: средна заплата получава един квалифициран работник по принцип, за да си средна класа обаче се иска да си ВИСОКОквалифициран работник минимум...
Аз поне се сещам за няколко познати дето са по чужбинско и някак си успяват да изплащат къща за 300 000+€, да карат нова кола на лизинг, да имат втора кола на 5-6-7г., да си ходят на почивки за 2 седмици по света + да си идват в БГ за още 2 седмици и т.н. неща + имат едно-две деца... и тея хора определят себе си като средна класа за съответната държава (и богати според нашия стандарт) и определено НЕ получават около средната за страната заплата, а сериозно отгоре...

Да го кажа просто:
мин. заплата- колкото да изкараш месеца с минимум разходи... да отидеш на работа (с ГТ-то, забрави кола), да се нахраниш (за качествени храни забравяш) и да си платиш сметките- и те намалени до минимум...
средна заплата- горното плюс някоя кола (не нова на лизинг- просто нещо да те вози), малко забавления (кино, театър, заведение и т.н.), малко по-качествена храна и стоки и това е... за почивки трябва да спестиш от някъде- било от забавления през годината, било то да НЕ смениш 12г. кола с такава на 8г., било от други неща...
Изображение
Изображение

Денис-Белята!!!
Аватар

Мнение от 00Cool » 11 Дек 2011, 14:20

то ме4тите са безплатни и за всеки ..... но рано или късно се събужда6
“All the power in the world won't make you fast at the Ring.“

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 11 Дек 2011, 14:53

ms написа:Аз си мисля, че сериозно бъркаш понятията- "средна заплата" и "средна класа" далеч не са едно и също :roll:

Заеби тая работа, тука 20 страници ти обясняват ти пак не разбираш :mhihi: Средната заплата в България е 700лв., значи средния доход за семейство с 2 деца е 1400лв. , значи и средната класа е толкова :mhihi: Кви 2000лв., кви 5000лв. :mhihi: Ся ще почнеш да им обясняваш и какво значи средностатистически :mhihi:
Изображение

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 11 Дек 2011, 18:12

ms написа:
alekangg написа:....

Аз си мисля, че сериозно бъркаш понятията- "средна заплата" и "средна класа" далеч не са едно и също :roll: средна заплата получава един квалифициран работник по принцип, за да си средна класа обаче се иска да си ВИСОКОквалифициран работник минимум...
Аз поне се сещам за няколко познати дето са по чужбинско и някак си успяват да изплащат къща за 300 000+€, да карат нова кола на лизинг, да имат втора кола на 5-6-7г., да си ходят на почивки за 2 седмици по света + да си идват в БГ за още 2 седмици и т.н. неща + имат едно-две деца... и тея хора определят себе си като средна класа за съответната държава (и богати според нашия стандарт) и определено НЕ получават около средната за страната заплата, а сериозно отгоре...

Да го кажа просто:
мин. заплата- колкото да изкараш месеца с минимум разходи... да отидеш на работа (с ГТ-то, забрави кола), да се нахраниш (за качествени храни забравяш) и да си платиш сметките- и те намалени до минимум...
средна заплата- горното плюс някоя кола (не нова на лизинг- просто нещо да те вози), малко забавления (кино, театър, заведение и т.н.), малко по-качествена храна и стоки и това е... за почивки трябва да спестиш от някъде- било от забавления през годината, било то да НЕ смениш 12г. кола с такава на 8г., било от други неща...

Това си го виждал или си го чувал? Защото при нас, ако съдиш по раздувките в местния форум, няма някой да взима под 100К годишно. Само дето за всичките години тук съм видял само ТРИМА българи, които да карат коли за над 20К. Ще взема днес да мина през двата български магазина и да снимам какви коли и за какви пари карат българите, за да престанете с мокрите сънища. Особенно с тези, че навън парите растат по дърветата. Дал съм линк със средните заплати, дадох колко струват ипотеки, автомобили и няколко други цифри, които ви изкараха доста нагоре в заплащането. Прибавете и следното:
Цигари (за пушачите) - 7-15$ (около 4000$ годишно, ако пушите по една кутия)
Ескурзии - вижте колко струват в един от местните туроператори
http://www.sunwing.ca/
за 4 човека са си 4000$ (една седмица в Куба, в Мексико ще е много нагоре)
Едно прибиране до БГ си е 5-6000$ само като самолетни билети (за оттук де)
Забавления като кино, концерти - вижте колко струват билетите за Цирк дю солей примерно, дето е след 2 седмици:
http://www.evenko.ca/html/tickets/dralion/index.html
това са 300-800$ за 4 човека. Ходите ли веднъж месечно на културни мероприятия, това са още кръгло 5-10000$
Отиване на ресторант за 4-ма си е 100-тарка от воле, може и безбожно нагоре - слагаме ги 2000$ годишно
Автомеханици - 2000$ годишно за две коли и това е много долна граница
Стоматолози - тука мога книга да напиша. Пример, отчупи ми се парче от пломба и отидох да го оправят. За 9 мин преглед, труд и плащане ми взеха 70$ Вярно е, че има застраховки, но те не стугат за по-сериозни ремонти.
Преди две години ми се отчупи зъб. За лечение на канали, изграждане на зъб и коронка ми казаха такава цена, че застраховката ми се оказа смешна. Хванах самолета за БГ, излекувах се и се прибрах, излезе ми по-тънко. Тук цифри няма да пиша, че е страшно
Алкохол - цените ги има тук:
http://www.saq.com
нo 100 gr вечер ще ви се вържат 1000$ годишно нелоша водка или уиски
Бира - 30$ 24 бут по 355 мл - 500$ годишно да са за 4 човека
Те само дотук се навъртяха още 25К ...
Мокри сънища за средна класа :mhihi: :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 11 Дек 2011, 18:57

Не знам дали бъркам средна класа, със средна заплата, но май някои бъркат средна класа, със заможните!!
Относно лъжите, навсякъде е така. Тука няма българин дето да взима под 2000евро и все пращали по 10 бона на година в БГ, купили 2-3 апартамента и т.н., ама седят на по едно кафе да се надлъгват с часове. Ако някой взима, са единици или работят по 15 часа, 2 работи и т.н. Кои професии са средна класа и кои са над средната, че да продължим? Ако в БГ средната класа трябва да взима по 4/5к лв, колко трябва да се взима навън с тези разходи???? Под 10к евро май няма да стигне на 4 членно сем за тези неща, които уб трябва да има средната класа?

Аватар

Мнение от Хаос » 11 Дек 2011, 19:04

alekangg написа:За тази година в Испания средната брутна заплата е 22500 евро.

не ви ли писна да ги цитирате тези средни заплати
средната класа НЕ получава средната за страната заплата

искаш да ми кажеш, че инженер в Испания взема 2000евро? при положение, че продавачките в магазина вземат по 1500?
ае моля ти се, аз живях 4 месеца в Памплона, знаеш какво е там, най-високия стандарт на живот в цяла Испания,
наема на апартамент в центъра с 3(три) спални 650 евро
газ за топла вода за 3ма (лятото) - 25 евро - 2 бутилки
парно - включено в наема
интернет - 50 евро за най-големия трафик и скорост възможни, на Водафон да речем, или на Мобистар с USB модем, кеф ти в планината интернет, кеф ти на село
хляба е около 0.19 евро за багета на Ероски, дълга 70 санта...
млякото е 1.5 евро за литър и половина
пита кашкавал кило и половина е 16 евро
карта за градския транспорт - едно пътуване излиза 0.5 евро
наем за колело на месец - от 15 до много евро
безплатни концерти навсякъде
бира в бара - 3-4 евро
1 сангрия - голяма чаша - 2-5 евро
бутилка вино в магазина - 3-8 евро
шунка - 10 евро килото
кило ябълки - 1.5 евро
домати - 1-3 евро килото
итн итн
езиков курс за чужденци - 4 евро за 12 ходения, екскурзии, походи итн вкл. и до Франция - до 10 евро едната

ама на улицата няма боклук, боклуджиите минават само нощем, мият се тротоарите с малки машинки като детски багерчета, полицията спира за проверка като баретата седи отзад с автомат в ръката, пътищата са като аутобани, навсякъде е пригодено за инвалиди, всеки вход на кооперация изглежда като фоайе на 5звезден хотел - червен килим, огледало, мрамор... итн итн

какво ги цитирате тея средни заплати, тях ги взема работническата класа!

Да паднеш от стола колко взема нормално квалифициран инженер в Цюрих да речем или Женева - http://www.payscale.com/research/CH/Cou ... and/Salary - 50000 EUR годишно СЛЕД данъци
или това по вашему е висша класа?
Последна промяна Хаос на 11 Дек 2011, 19:13, променена общо 2 пъти
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 11 Дек 2011, 19:12

Хаос написа:

средната класа НЕ получава средната за страната заплата

искаш да ми кажеш, че инженер в Испания взема 2000евро? при положение, че продавачките в магазина вземат по 1500?
ае моля ти се, аз живях 4 месеца в Памплона, знаеш какво е там, най-високия стандарт на живот в цяла Испания,
наема на апартамент с 3(три) спални 650 евро
газ за топла вода за 3ма (лятото) - 25 евро - 2 бутилки
парно - включено в наема
интернет - 50 евро
хляба е около 0.19 цента за багета на Ероски, дълга 70 санта...
млякото е 1.5 за литър и половина
пита кашкавал кило и половина е 16 евро - тук кашкавала е 8 евро килото и нагоре
карта за градския транспорт - едно пътуване излиза 0.5 евро
наем за колело на месец - от 15 до много евро
безплатни концерти навсякъде
бира в бара - 3-4 евро
1 сангрия - голяма чаша - 2-5 евро
бутилка вино в магазина - 3-8 евро
шунка - 10 евро килото, тук е пак толкова

ама на улицата няма боклук, боклуджиите минават само нощем, мият се тротоарите с малки машинки като детски багерчета, полицията спира за проверка като баретата седи отзад с автомат в ръката, пътищата са като аутобани, навсякъде е пригодено за инвалиди, всеки вход на кооперация изглежда като фоайе на 5звезден хотел - червен килим, огледало, мрамор... итн итн

какво ги цитирате тея средни заплати, тях ги взема работническата класа!

Да паднеш от стола колко взема нормално квалифициран инженер в Цюрих да речем или Женева - http://www.payscale.com/research/CH/Cou ... and/Salary - 50000 EUR годишно СЛЕД данъци

Ми кое да цитираме, нали за средните заплати говорим. Ти като си живял и знаеш, я ми покажи една обява за продавачка дето да дават 1500 евро, където искаш в цяла Испания. Дори бруто няма такава заплата. Ако не успееш, аз ще ти кажа колко точно взимат продавачките. Инженери, доктори и архитекти ли да гледаме? Инженерите взимат 2200/2500 евро чисто, имам познати испанци при това, ти колко мислиш, че взимат? Лекари и стоматолози са около 2500/2800, пак познавам лично. Ако те са средната класа, то тя ще е 15% макс, нали не са мнозинство докторите, лекарите и инженерите? Пак може да се направи справка по обявите, ако има невярващи. Само, че има нещо друго, тука процента на инженерите е в пъти по-малък от тоя в БГ. Иначе как мислиш, след като си видял как е там инфраструктора другите подробности и какви заплати взимат, как мислиш, че в продънена България, ще взимат същите пари почти??
Просто всичко е малко изкривено, няма как да се иска средната класа да взима 4/5 бона, след като има хиляди дето взимат по 400лв, такъв филм няма никъде. БГ не е София, Варна и още малко, идете се разходете малко да видите за какво става въпрос, че чак ще ви се доплаче.

Аватар

Мнение от Хаос » 11 Дек 2011, 19:25

alekangg написа:
Хаос написа:

Инженерите взимат 2200/2500 евро чисто, имам познати испанци при това, ти колко мислиш, че взимат?

Аз имам наблюдения от северната част - провинция Навара. Там 2500 чисто, значи при IVA (ДДС) 19% това са ти 3100+ на месец не са никак много. Но това не ми звучи като средна класа. Ако ги сложиш 5000 и двамата родители вземат по толкова, четиричленното им семейство е възможно да е средна класа. Под тоя доход, все от нещо ще се пести.
Цифрата е същата за България, само че в лева. Просто е. Под тоя доход ти спестяваш от много неща и от средна класа ставаш работническа класа.
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!

Аватар
Кара: автомобил
Мечтае да кара: два автомобила
Детайли за колата: купе,двигател,волан,гуми

Мнение от jordanpar » 11 Дек 2011, 19:26

Абсолютно тук някои хора бъркат понятията.Средната класа ако можем дори да я категоризираме като хората с висше образование в една страна,които са се реализирали на 100 процента пак за българските условия не стига да създаде икономическия гръбнак на държавата.В момента, по данни българите с висше образование са 23.2%От тях към 10 процента били безработни.Не случайно едно от изискванията на Евросъюза е до 2020 година процента на висшистите в БГ да стане около и близо до 40.Тва е невъзможно най-малкото предвид демографската криза която чука на вратата ни.Като прибавим нискозаплатените на доста места висшисти,дори и да причислим към средната по заплащане класа някои рискови за живота и здравето професии,които подразбират заплащане равно с това на висшист,спортисти,певци и прочее изпълнители /не е тайна че там доходите са високи/,това пак не ни помага да изградим трайна и здрава средна класа.
Объркана ни е цялата система на оценка и заплащане на труда.Господата дето коват законите удобно са си вързали заплатите към средната за страната--мисля че по три че и повече средни заплати взима и най-простия в йерархията на парламента.Народа--кучета го яли,за народа се говори в минимални заплати.Българинът избира образованието си /ако може да си го позволи/ и професията апоред това колко пари ще взима,а не според призванието си в дадена сфера.Едно време старите хора ни казваха "Учи,за да не работиш",тва в пълна сила описва и манталитета и маниерщината ни.Сутрин всички си казват "Отивам на работа" а не "Отивам да работя".Всеки иска семеен бизнес,ако ще и семки и бонбонки да продава.Друг иска с 5000 лева да открие златния бизнес.А после искаме средна класа.
Реално в момента в страната средна класа са добре заплатени мениджъри,юристи,консултанти и оше някои от сорта в представителства на чуждестранни фирми.В БГ даже официалната заплата на един лекар с десетки години стаж е пълен ташак.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Комбайн
Мечтае да кара: Фадрома

Мнение от ukelichko » 11 Дек 2011, 19:31

Абе я само да ви питам колегите от средната класа, имате ли време да си изхарчите парите, защото аз нещо нямам. И наистина ли средната класа ходи всяка вечер на ресторант, през вечер на фитнес, през ден си пазарува модни стоки, две три кафенца през деня, нещо театър, опера и две кина през седмицата. През останалото време си бръмчи средната класа с новата кола по фйешън места. Даже си има и две три хобита, които също ги практикува през ден. Всеки уикенд някъде в чужбина или на другия край на България. И има време средната класа да пише и във форума. Ами кога работи тази средна класа, така и не разбрах. Защото за да води такъв живот, изпълнен с удовлствия и да има време за всичко, човек трябва да не работи. Или да работи шейх или любовник на богат шейх гей. Аз и нормалните хора от нашата си средна класа като излезем сутрин и се прибираме вечер скапани и задрямваме пред телевизора. Две почивки по 10 дни през годината и отпуската ни е аут. Може и да отидем на някой ресторант, театър или нещо друго, но то е един път на два месеца. Пазаруваме в неделя за цялата седмица и това е. Има ли някъде да дават заплати като на средна класа без работа като за средна класа. Защото доходите ги достигам, но нещо ми куца свободното време.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 11 Дек 2011, 19:38

Хаос написа:
alekangg написа:
Хаос написа:

Инженерите взимат 2200/2500 евро чисто, имам познати испанци при това, ти колко мислиш, че взимат?

Аз имам наблюдения от северната част - провинция Навара. Там 2500 чисто, значи при IVA (ДДС) 19% това са ти 3100+ на месец не са никак много. Но това не ми звучи като средна класа. Ако ги сложиш 5000 и двамата родители вземат по толкова, четиричленното им семейство е възможно да е средна класа. Под тоя доход, все от нещо ще се пести.
Цифрата е същата за България, само че в лева. Просто е. Под тоя доход ти спестяваш от много неща и от средна класа ставаш работническа класа.

Не знам за каква IVA ми говориш, заплатите нямат ДДС, дори в Испания. Това дето му викаш ддс, е данъка който е задължителен и се казва IRPF. Точно за това се получава, чух, ама не дочух и не разбрах....Ето то таблицата според доходите.
Изображение
То винаги е малко, ама ето ти сметката, за да получи тук някой 2700евро, трябва да взима годишно 50 бона, според табличката отгоре. Както винаги някой е казал 2100е, а то стигнало до ухото като 3100. Покажи ми къде са тези обяви, дори за инженери дето да дават по 60 бона, че да остане над 3000 чисто
За последно давам и реалната заплата на инженерите от 27-28 до 45 бона БРУТО, като за 45 трябва да имаш много стаж и много допълнителни екстри, това е, който не му харесва заминава при арабите или други държави.
Последна промяна alekangg на 11 Дек 2011, 19:45, променена общо 2 пъти

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E34 520i, E30 318

Мнение от ivan1590 » 11 Дек 2011, 19:39

Аз не забелязах някой да "иска да взима".
Ако си средна класа взимаш по-вече и живееш по добре.
Ако си работническа класа взимаш малко и живееш по зле.
Няма как да взимаш малко, да живееш зле и да си средна класа-тогава си работническа класа или си беден.
Средната класа е постигната позиция в обществото и в бизнеса.
Знаеш ли колко бяха премиите на асортимент менажерите в Метро преди кризата -100 бона годишно-в България.
Знаеш ли колко взима ръководител полети на летище София?-5-8 бона без премиите и екстрите.
Знаеш ли колко са заплатите на менажер 2 ниво в която и да е по голяма компания в Б-я ?
Това е средна класа, а не ...

Аватар
Кара: автомобил
Мечтае да кара: два автомобила
Детайли за колата: купе,двигател,волан,гуми

Мнение от jordanpar » 11 Дек 2011, 19:43

ukelichko написа:Абе я само да ви питам колегите от средната класа, имате ли време да си изхарчите парите, защото аз нещо нямам. И наистина ли средната класа ходи всяка вечер на ресторант, през вечер на фитнес, през ден си пазарува модни стоки, две три кафенца през деня, нещо театър, опера и две кина през седмицата. През останалото време си бръмчи средната класа с новата кола по фйешън места. Даже си има и две три хобита, които също ги практикува през ден. Всеки уикенд някъде в чужбина или на другия край на България. И има време средната класа да пише и във форума. Ами кога работи тази средна класа, така и не разбрах. Защото за да води такъв живот, изпълнен с удовлствия и да има време за всичко, човек трябва да не работи. Или да работи шейх или любовник на богат шейх гей. Аз и нормалните хора от нашата си средна класа като излезем сутрин и се прибираме вечер скапани и задрямваме пред телевизора. Две почивки по 10 дни през годината и отпуската ни е аут. Може и да отидем на някой ресторант, театър или нещо друго, но то е един път на два месеца. Пазаруваме в неделя за цялата седмица и това е. Има ли някъде да дават заплати като на средна класа без работа като за средна класа. Защото доходите ги достигам, но нещо ми куца свободното време.

Човече,ти си работяга,не средна класа.Сори,ама по описаното тва мисля.
Средната класа си има 8 часа на ден работно време,не се налага да взима допълнителни часове за да си качи месечния доход--той си е голям,събота и неделя е фрии,има по над 40 дена годишна отпуска,без да броим компенсации и надбавки,и да средната класа си джитка насам натам и то доооста и даже всеки представител от мъжки род на средната класа може да си позволи да има и любовница--нещо тип лолитка,че по евтинко.
Та,мееен,ти си работягата,които осигурява комфорта на представителите на средната класа.Тва че си се счупил от бачкане за да стигнеш лекинко по доходи тая средна класа,не те прави неин представител.И фрак да облечеш--тва ще те направи ли аристократ :mhihi: :winky:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата